Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opomiarowanie pomp powietrze - woda

miki121

Recommended Posts

Tak, tak, wiecie , wiecie.... podliczynik ma to do siebie że musisz go spisać i nanieśc na dane... i tak całkiem przypadkowo te dane bardzo często nie zgadzają się z rzeczywistością... zupełnie jak samochod w komisie w DE ma 400tys -kupuje go handlarz wyjeżdza z komisu i nagle ma 130tys :D przy takim sterowniku nic nie jesteś sam w stanie zmanipulowac.. samo liczy sie prąd (nocna ,dzienna) sprawdza temp na wej/wyjs temp w pomieszczeniu temp cwu...dane zczytujesz on line i masz w archiwum... ale własnie czy sprzedawcy tego chca?? przeciez takie cos pokaze WSZYSTKO a montowane w iluś tam pompach daje potencjalnemu kupcowi podgląd i dane do wyliczeń.
Dwa miesiące 1115 KWh. tylko CO, tylko podłoga. Temp. na pompie-18,5, temp. w budynku 20`C. Dodam jeszcze że nie mam drzwi wewnętrznych. (oczywiście oszukuje). :) Edytowane przez r.tyrman

• Odpowiedzi 86
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam miec lepsze samopoczucie, ze sam siebie oszukalem. Myslisz, ze uzytkownicy PCI to "schizole"?

Moze lepiej sprawdz czy tam w piecu Ci nie wygaslo, dosyp wegla, albo wyczysc sadze, bo takie pierdoly piszesz, ze az mi Cie szkoda. ;-)

a to byś się zdziwił... robiliśmy ostatnio poprawki w instalacji, w trakcie okazało się, że podlicznik był podpięty tylko pod pc a trzy grzałki były pominięte... to jest ta uczciwość szeroko pojęta o której wspominałem wcześniej...

a to byś się zdziwił... robiliśmy ostatnio poprawki w instalacji, w trakcie okazało się, że podlicznik był podpięty tylko pod pc a trzy grzałki były pominięte... to jest ta uczciwość szeroko pojęta o której wspominałem wcześniej...

No ale to sam uzytkownik siebie oszukiwal, czy zostal oszukany przez instalatora?

• 1 month później...
  • 7 years później...

Hej. Pomożecie mi? Bo nie chcę czegoś schrzanić.

Mam w domu PC trójfazową, w skrzynce elektrycznej mam do niej podpięty podlicznik impulsowy ORNO. Oprócz tego nie mam żadnych innych podliczników. Dawno temu kupiłem sobie sprzęcik o TAKI w wersji 2.5. Chciałbym podłączyć pomiar pompy, bo to PPC i ona nie ma zliczania start-stopów, a już dawno przestałem przy niej wysiadywać. Ale taki sprzęcik by mi pomógł w lepszej konfiguracji domu.

Czy zatem podpowie ktoś, który kabelek z czym podłączyć, aby to działało? Tak, nie jestem elektronikiem i elektrykiem, ale coś tam zakumam. NIby TU coś jest narysowane, ale narąbali tam podliczników i nie wiem w końcu co i jak...

PS. Mam też instalację PV , jeśli to jest ważne, choć nie mam jej opomiarowanej w rozdzielni, tylko od razu przy inwerterze. Do rozdzielni wchodzą kable i od razu są podłączone do bezpiecznika głównego tak jak i te z licznika głównego, ale to chyba normalne

Edytowane przez Ifarrg

• 3 weeks później...