Mariusz.Online1 15.10.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Witam uprzejmie, Zakupiłem stary domek w którym styk blacho-dachówki i deski czołowej wygląda jak na załączniku. Po odpowiednim zabezpieczeniu deski czołowej, i założeniu rynien (zdjęcie ze wcześniejszego okresu) chciałbym zamontować teraz pas podrynnowy, pod membraną oraz pod kontrałatą. Przyglądając się dokładnie blacho-dachówce, zauważyłem że ostatnia łata czasem wychodzi poza jej obręb. Taką sytuację zastałem Teraz powstaje pytanie jak ochronić zewnętrzną łatę (4), która wychodzi czasem wychodzi poza obręb blacho-dachówki.? Założenie budżetowe jest skromne, większa przebudowa nie wchodzi w grę. mam płaską w kolorze dachu, może oprócz klasycznego pasa podrynnowego, zrobię mniejszy który ochroni poziomą łatę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 15.10.2012 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Ja widać folia dość długo zwisa nie chroniona a zatem nie wróży nic dobrego. Wykonanie pasa nadrynnowego z pod folii jest praktycznie nie możliwe gdyż pierwsza łata przybita jest na skraju. Pozostaje zatem wykonanie pasa nadrynnowego z pod blachodachówki a folię wprowadzić do rynny albo na pas podrynnowy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 16.10.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Trzeba unieść kontrłatę i wsunąć pas podrynnowy pod folię nacinając go w miejscu gwożdzia. Pózniej rynna na hakach doczołowych i pas nadrynnowy pod blachodachówką. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.Online1 21.10.2012 21:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 (edytowane) Dziękuje za odpowiedzi. Zaktualizowałem zdjęcie. Przymiarka kształtki pasa nadrynnowego i pomiary co metr zrobione. Co do pasa podrynnowego mam wątpliwości, z uwagi na specyfikę budynku, nie planowałem zakrywania części drewnianych, które starannie zaimpregnowałem. Jest to dom wakacyjny eksploatowany ok 30 weekendów w roku z nieużywanym strychem. Myślę że ilość skropielin nie będzie b. duża, ale jeśli się mylę będzie trudno to poprawić, bez demontażu pasa nadrynnowego w planowanym kształcie. Czy może ktoś polecić firmę doginającą blachy w Łodzi? Jaka jest uczciwa przeciętna wycena takiej usługi? Edytowane 21 Października 2012 przez Mariusz.Online1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Tam gdzie kupisz tam Ci to zrobią lub udostępnią zaginarkę. Haki masz mocowane czarnymi wkrętami do płyt gipsowych?! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz.Online1 22.10.2012 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 W opisie na pudle były wkręty fosf. do drewna. Blacha już jest, dlatego rozmowy o zaginaniu są trudniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Te wkręty rdzewieją. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts