Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pas pod i narynnowy?

Mariusz.Online1

Recommended Posts

Witam uprzejmie,

Zakupiłem stary domek w którym styk blacho-dachówki i deski czołowej wygląda jak na załączniku.

Po odpowiednim zabezpieczeniu deski czołowej, i założeniu rynien (zdjęcie ze wcześniejszego okresu)

chciałbym zamontować teraz pas podrynnowy, pod membraną oraz pod kontrałatą.

Przyglądając się dokładnie blacho-dachówce, zauważyłem że ostatnia łata czasem wychodzi poza jej obręb.

Taką sytuację zastałem

Teraz powstaje pytanie jak ochronić zewnętrzną łatę (4), która wychodzi czasem wychodzi poza obręb blacho-dachówki.?

Założenie budżetowe jest skromne, większa przebudowa nie wchodzi w grę.

mam płaską w kolorze dachu, może oprócz klasycznego pasa podrynnowego, zrobię mniejszy który ochroni poziomą łatę?

IMG_8259.jpg

Ja widać folia dość długo zwisa nie chroniona a zatem nie wróży nic dobrego. Wykonanie pasa nadrynnowego z pod folii jest praktycznie nie możliwe gdyż pierwsza łata przybita jest na skraju. Pozostaje zatem wykonanie pasa nadrynnowego z pod blachodachówki a folię wprowadzić do rynny albo na pas podrynnowy. Pozdrawiam.

PA212812.jpgDziękuje za odpowiedzi.

Zaktualizowałem zdjęcie.

Przymiarka kształtki pasa nadrynnowego i pomiary co metr zrobione.

Co do pasa podrynnowego mam wątpliwości, z uwagi na specyfikę budynku,

nie planowałem zakrywania części drewnianych, które starannie zaimpregnowałem.

Jest to dom wakacyjny eksploatowany ok 30 weekendów w roku z nieużywanym strychem.

Myślę że ilość skropielin nie będzie b. duża, ale jeśli się mylę będzie trudno to poprawić,

bez demontażu pasa nadrynnowego w planowanym kształcie.

Czy może ktoś polecić firmę doginającą blachy w Łodzi?

Jaka jest uczciwa przeciętna wycena takiej usługi?

Edytowane przez Mariusz.Online1