Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ukrycie kabli od nieużywanej instalacji alarmowej

Quella

Recommended Posts

Polecam jednak kupić prawdziwy alarm. Wiem już coś o tym. Też długo się wahaliśmy, czy kupić alarm czy coś do wyposażenia domu. Alarm można kupić już za 350 zł. Taki z powiadamianiem na telefon. Skoro masz dawać 10 zł za atrapę czujki, to kup prawdziwą za 30 zł i wtedy będzie miało to jakiś sens.

No to nie jest takie proste - my mamy koty i musielibyśmy mieć specjalne czujniki.

Wyliczyliśmy, że koszt by był min 1.500 zł :(

Poza tym - jest sens instalować alarm samemu? Co robicie jak dostajecie powiadomienie na telefon, a jesteście np. na wakacjach?

My nie za bardzo mamy kogo poprosić o "sprawdzenie" co się dzieje ...

Poza tym - jest sens instalować alarm samemu? Co robicie jak dostajecie powiadomienie na telefon, a jesteście np. na wakacjach?

My nie za bardzo mamy kogo poprosić o "sprawdzenie" co się dzieje ...

Moim zdaniem to nie ma sensu. Siedzisz na wakacjach, "dzwoni do ciebie" alarm i nie wiesz, czy cię okradają, czy co, i się denerwujesz, że sąsiedzi nie mają spokoju. Musisz wtedy dzwonić po sąsiadach żeby szybko zobaczyli czy coś się dzieje, co oznacza, że w praktyce musisz im dać również klucz do domu.

A przed intruzem cię to nie zabezpieczy, bo wiadomo, odłączą ci prąd, zapiankują wyjec i mogą grasować do woli. Jak nie masz podłączenia do firmy ochroniarskiej, to nie masz sygnałów sabotażu, które są moim zdaniem kluczowe w całym interesie.

Ile razy w roku jesteśmy na wakacjach? Mówię o przeciętnej polskiej rodzinie. Ze swojej strony polecam alarm, bo ostatnio do nas na budowę się ktoś włamał. I gdyby nie wystraszył kolesia alarm (którego się nie spodziewał) to by wyniósł co chciał, a tak skończyło się małymi stratami. Alarm plus silny reflektor na czujkę umieszczony poza zasięgiem złodzieja, a także syrena, do której trzeba pokonać spory odcinek aby ją zapiankować to nie jest taki głupi pomysł. Nam się sprawdził. A koszt nieduży w porównaniu do ew. strat. Kota na czas wyjścia można zamykać w 1 pokoju.

Kota na czas wyjścia można zamykać w 1 pokoju.

Tu z tym kotem to lekka przesada - mam iluśtammetrowy dom i będę zamykać koty w jednym pokoju, bo oszczędzam na czujkach?

Ja uważam, że żyję w przeciętnej polskiej rodzinie i raz na rok - na dwa tygodnie - jadę na wakacje.

Poza tym często nas nie ma w weekendy i nie wyobrażam sobie, że koty kiszą się z jedzeniem i kuwetą w jednym pokoju :)

Uważam jak homecactus - w naszym przypadku sens ma tylko alarm podłączony do firmy ochroniarskiej. Szczególnie, że sam abonament to nie jest już duży koszt. Tylko ta pierwsza instalacja .... heh

A dla mnie to dziwne, że od razu nie zrobiliście alarmu, tzn. nie założyliście czujek. Przecież to nie jest aż tak duży koszt przy budowie domu, a później zawsze na coś brakuje pieniążków. Ja osobiście wolałbym wystające kable niż płacić za atrapy które pójdą kiedyś do kosza ;)

Mam alarm i rottweilera, żyją w zgodzie :)

Sucz nie jest zamykana, spaceruje do jedzenia i picia, no i przede wszystkim, kiedy jest sama, może bezkarnie okupować kanapę :) Ale fakt, czujki były wymieniane. Pierwsze załączała wskakując na sofę. Panowie po przyjeżdzie dzwonili i informowali nas, że wszystko ok, pies na kanapie przygląda się im z ciekawością :) Nawet zgaga nie zlazła poszczekać na nich :)

Tu z tym kotem to lekka przesada - mam iluśtammetrowy dom i będę zamykać koty w jednym pokoju, bo oszczędzam na czujkach?

Ja uważam, że żyję w przeciętnej polskiej rodzinie i raz na rok - na dwa tygodnie - jadę na wakacje.

I co, wtedy te koty tak samopas zostawiasz? Na dwa tygodnie w pustym domu?

I co, wtedy te koty tak samopas zostawiasz? Na dwa tygodnie w pustym domu?

Dziękuję za zainteresowanie :) Wtedy znajomi przychodzą nakarmić i posprzątać kotom.

happygirl1984

Ja nie mówię, że nia ma sensu instalować alarmu, tylko że na razie nie mamy na to funduszy.

Daila

Dom został już kupiony z gotową instalacją, i nie mieliśmy na to żadnego wpływu.

My tez odłożyliśmy decyzję o założeniu alarmu, choć cała instalacja była zrobiona. Trzy lata mieszkaliśmy spokojnie, kable wisiały sobie ze ścian, a my myśleliśmy, ze w tej okolicy włamanie to ostatnia rzecz, która może nas spotkac. No i niedawno skutecznie nas okradli. Alarm i kraty w oknach piwnicy założyliśmy następnego dnia. Sąsiedzka czujność też wzrosła. A i u sąsiadów, którzy jeszcze alarmu nie mieli, też kilka dni po włamaniu do naszego domu pojawił się alarm. Wiadomo, na specjalistów nie ma skutecznych sposobów, ale myślę, ze gdybyśmy mieli alarm, złodziejom nie udałoby się wynieść tyle, ile wynieśli.

Do domów z alarmami złodzieje nie wchodzą.

do tych bez alarmów - wchodzą i często nic nie kradną, tylko następnego dnia wisi na ogrodzeniu ulotka firmy ochroniarskiej (wiem z doświadczenia moich teściów)

Chcesz mieć spokój, zatrudniasz firmę za 40zł miesięcznie i wiesz, że nikt ci po chałupie nie będzie chodził.

Daila - wiem że jest sens, nie przeczę, ale muszę poczekać na lepsze czasy i nic na to nie poradzę.

Ja chciałam tylko zapytać jakie są pomysły na wiszące kable. :cool:

Zgadza się - sam abonament to nie jest zawrotna kwota, ale na początek trzeba wyskoczyć z dwóch patyków, i tu się zaczynają schody ....

Dziękuję wszystkim za porady, będę montować - póki co - atrapy!