Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dachówka Braas czy Roben?

Tomek_W

Recommended Posts

Witam

jeśli można to i ja się dołączę do tematu ponieważ stoję przed wyborem i tak się zastanawiam

czy dachówka czy blacho dachówka jak to ma się do ceny i w praktyce po pewnym czasie

jestem otwarta na każdą pod powiedz

za co z góry dziękuje

Pozdrawiam Elza

wg mojej wiedzy M. holsen otwiera ranking dachówek ceramicznych a zamyka ją Roben i jeszcze i kilka firm - chyba najlepiej celować w środek, a tych najtańsze produkty omijać zresztą jak z wszystkim przy budowie...co do dachówki betonowej nie wiem więc się nie wypowiem

jeśli możesz położyć dachówkę koleżanko to kładź - nie ma porównania do żadnych blach itp..

ceramika powinna byc lepsza/trwalsza niz cementowa. Jakosciowo jest cos w tym, ze m. holsen jest wysoka polka, creaton, keramic srednia, roben niby nizsza polka(choc naprawde, duuzo dachow na nim jest :)

sam celowalem w srodkowa polke, ale nie byla dostepna w potrzebnym czasie. wybralismy przez to robena (MH byl za drogi, szczegolnie akcesoria, gasiory, boczne dach. drozyzna) roben byl od reki na skladzie. to ze najtanszy ze stawki rowniez pomoglo, MH kosztowalby 5000 wiecej :/ wolalem dolozyc ta sume do lepszych okien

czy to trafny wybor :) czas pokaze

• 2 years później...

Witam, ze swojej strony mogę polecić dachówki płaskie braasa(Tegalit Protegon lub Turmalin) w zależności od tego jaką dachówkę wolisz, cementową czy ceramiczną, osobiście przychylałbym się do ceramicznej- dłużej poleży :D

Spotkałem się z dużą ilością pozytywnych komentarzy odnośnie tego producenta więc myślę, że produkt powinien spełnić oczekiwania, Pozdrawiam :)

Jedna i druga dachówka i tak was przeżyje, więc bierz co ci się podoba i na co cię stać. Teraz dachówki betonowe są bardzo dobrze i trwale wykonywane. ( liczne powłoki). Pan Andrzej W. w poprzednich wątkach prezentował realizację z dachówką 94 letnią. Takie coś ułożyć to prawdziwa sztuka dekarska. Pozdrawiam

Jak dla mnie dachówka ceramiczna jest najsensowniejszym rozwiązaniem. Jak chcesz mieć dach który przetrwa kilka pokoleń i nie przysporzy problemów to weź ceramikę. Sprawdzona, zanan i udoskonalana od stuleci. Co do marki, to ja osobiście wybrałem Koramic. Leży w składzie zawsze koło Brassa i Robena i nikt jej specjalnie reklamować nie musi. Jak robiłem swój dach, też przeglądałem fora i jak ktoś poradził, wycelowałem w górny środek stawki i nie żałuję. Mam porządną dachówkę za normalną cenę.

Dachówka betonowa będzie chyba bardziej porastać różnymi glonami. Choć dostępne są dachówki produkowane w różnych technologiach np. cisar i pokrywane różnymi warstwami mającymi zabezpieczyć dachówkę właśnie przed zarastaniem- angobowane lub glazurowane, ale jak wiadomo można to sprawdzić dopiero w praktyce po x latach od położenia. Pozdrawiam

To nie są problemy natury technicznej a każda dachówka może porosnąć mchem, prędzej czy później więc to żaden argument. Wystarczy zastosować elementy miedziane o czym było już mówione wiele razy. Powtarzam jeszcze raz betonowa też jest dobra i nie wypisujcie głupot, że są jakieś problemy. Pozdrawiam

Nie mam takiej u siebie, ale zamierzam zakupić bo nadchodzi czas remontu mojego dachu, który wykonam jak tylko terminarz będzie mniej napięty. Dodam że więźba nie powinna różnić się wymiarowo od tej pod blachę i dachówkę.Ciężar dachówki to około 20% całkowitego ciężaru jaki powinna przenieść więźba. Powiem wam szczerze, że najlepiej układa mi się właśnie dachówkę betonową na dachach i często klienci decydują się właśnie na taką. Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 6 months później...

Wiele tu padło subiektywnych opinii i marketingu przy okazji.

A mnie zastanawia jak odpowiedzieć na pytanie:

"Zadaję pytanie w imieniu znajomego.

W zbliżonej cenie ma do wyboru dachówkę cementową Braas oraz ceramiczną Robena.

Co byście wybrali i dlaczego?"

Po pierwsze pytanie sprzed 3 lat, ale mniejsza o to, bo wymienić opinie można, szczególnie dla przyszłych stojących przed takim wyborem.

Natomiast zasadnicza sprawa - nic nie powiedziano o tym dachu - kata nachylenia, stopnia złożoności, lokalizacji w kraju i najbliższego otoczenia tego domu. A z tego co mi wiadomo, to te czynniki powinny przede wszystkim wpłynąć na takie decyzje...

Eh, ja dla mnie kolejny przykład szumu informacyjnego i okazji dla "tajniaków" do anty/reklamy i wychwalania swego lub oceny na podstawie zdjęć. Ot, taka przestrogo dla szukających wartościowych informacji.