Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak sprawdzić czy folia jest paraprzepuszczalna

kajmanxxl

Recommended Posts

folia jest założona w złym miejscu jeżeli chodzi o migrację pary wodnej w konstrukcji sufitu jeżeli co przypuszczam jest zwykła to katastrofa inne rzeczy jak wentylacja itd sprawdziłem i są ok tylko ta folia mi w tej układance niepasuje ale zanim wyleję kubeł zimnej wody na moich znajomych chciałbym w jakiś sposób sprawdzić czy jest rara przepuszczalna a dokładnie opóźniająca przepływ pary czy nie

"fachowcy" zrobili im remont 2 lata temu zapłacili słono a tu najprawdopodobniej trzeba to zerwać więc chciałbym mieć namacalne dowody

Koledzy pytam konkretnie od początku o sposób jak sprawdzić czy folia jest para-przepuszczalna czy nie a tu zaczyna się dyskusja mająca tylko pośredni związek z tym o co Was proszę.

Dla ciekawych to spartolili to "fachowcy" tak: gk osb co pomiędzy nimi jeszcze nie wiem, potem coś w stylu folii para-przepuszczalnej wełna mineralna i znowu folia bardziej przypominająca zwykła, nie jestem pewien co to za folie? wentylacja jest w 3 punktach sufitu mechaniczna ale działa też grawitacyjnie

matko boska częstochowska, jak wentylacja mechaniczna może być grawitacyjna :confused::confused:

PS ja myślę że u ciebie będzie jak znalazł

http://allegro.pl/rt-2crh-cyfrowy-regulator-wilgotnosci-nowy-i2702895766.html

ustawiasz sobie w łazience poziom 50% i kiedy tylko jest wyżej włącza się automatem wentylator, a folię zostaw w spokoju

po pierwsze to nie u mnie bo bym wiedział dokładnie co tam jest, a co do wentylacji to zrobiona jest z rur pcw ułożona ze spadami około 0,5m nad podwieszonym sufitem i wyprowadzona na zewnątrz wstawione 3 wentylatory to jak to inaczej nazwać? i jak wentylatory stoją jest lekki ciąg,

pomysł z tym regulatorem fajny ale już są zaczątki grzyba na gk więc boję się że nie wystarczy, a o za słabą wentylację tego systemu posądzić niemożna

uważam że winna jest wilgoć zamknięta przez folie niewiadomej jakości i zbytnie wychładzanie przez tą wentylację dom jest stary chyba ponad 100 lat z cegły,

Koledzy pytam konkretnie od początku o sposób jak sprawdzić czy folia jest para-przepuszczalna czy nie a tu zaczyna się dyskusja mająca tylko pośredni związek z tym o co Was proszę.

1 - Folia, a raczej membrana paroprzepuszczalna bardziej przypomina tkaninę niż klasyczną folię

2 - sprawdzić po napisach na foli / membranie :-)

3 - jak 2 nie mozliwe do sprawdzenia to ja bym postawił na grzejniku dwie szklanki z wodą, obie szczelnie przykrył a - tą testowaną membraną (stronami tak samo jak jest teraz położona w suficie) b - zwykła folią (np. reklamówką, tak dla sprawdzenia jedynie ze przez zwykłą folię woda nie paruje). Po 1 dobie sprawdzić stan pozimu wody w szklankach. Jezeli poziom taki sam jak na początku testu to folia nie jest paroprzepuszczalna, albo jest ułożona odwrtonie (do góry nogami)

Wielkie dzięki Dzabij to jest to o co mi chodziło.

ok. dostałeś konkretną odpowiedź na hmm... swoje głupie pytanie. Mądre pytanie to "co może być przyczyną że woda, grzyb..." i poprzednie odpowiedzi były na to właśnie pytanie... trzymasz się swoich teorii jak pijany płota i szukasz tu na to potwierdzenia. Folia - ta czy inna a nawet brak jej nie jest powodem powstawania grzyba!!!!!!!

ok. dostałeś konkretną odpowiedź na hmm... swoje głupie pytanie. Mądre pytanie to "co może być przyczyną że woda, grzyb..." i poprzednie odpowiedzi były na to właśnie pytanie... trzymasz się swoich teorii jak pijany płota i szukasz tu na to potwierdzenia. Folia - ta czy inna a nawet brak jej nie jest powodem powstawania grzyba!!!!!!!

A znasz odpowiedź na to mądre twoim zdaniem pytanie mądralo?

czego dalej nie rozumiesz?

masz za dużą wilgotność w pomieszczeniu lub za niską temperaturę lub to i to.

oba czynniki można zlikwidować naprawiając wentylację lub grzać na maksa.

...dodaję jeszcze błedy wykonawcze - fuszerę przy układaniu izolacji czyli mostki termiczne. możliwe że również chłodna ściana (słabe jej docieplenie) ale najpewniej wszystko naraz w mniejszym lub większym stopniu bystrzaku

edit: ten "bystrzak" to do kajmanxxl ;)

Edytowane przez Rom-Kon

...dodaję jeszcze błedy wykonawcze - fuszerę przy układaniu izolacji czyli mostki termiczne. możliwe że również chłodna ściana (słabe jej docieplenie) ale najpewniej wszystko naraz w mniejszym lub większym stopniu bystrzaku

edit: ten "bystrzak" to do kajmanxxl ;)

błysnęliście obaj, czyli walimy nową łazienkę, który wykłada kasę na remont?

pisanie nie na temat to chyba wasza specjalność, nie dano wam zabłysnąć wiedzą to na siłę próbujecie, ale cóż to za widza która nie daje odpowiedzi na proste i podstawowe pytanie zadane w temacie, jak nie znacie odpowiedzi to nie zaświecajcie tematu

"

Tacy fachowcy :-) i szukają jak tu się wywinac :-).

Zmian branże może podpaski.

szukasz sensacji ale to nie tutaj, nie muszę się z niczego wywijać ani zmieniać branży, pomimo tak dużej praktyki nie wstydzę się poprosić o pomoc w sytuacjach dla mnie dziwnych, jeżeli dobrze przeglądnąłeś moją stronę to zapewne przeczytałeś że pracowałem poza polską i choć już kilka miesięcy jestem w kraju to nadal wiele rzeczy mnie zaskakuje,(postępowanie ludzi bardzo) zwłaszcza jakieś materiały niewiadomego pochodzenia stosowane w bardzo dziwny sposób, tam gdzie pracowałem nikt nie stosował materiałów innych niż markowe do których przy pomocy wujka google w kilka sekund znajdujesz całą szczegółowa dokumentację i wszystko jest jasne,

Mpoplaw nie jestem całkowicie pewien że mam rację co do zerwania tej folii ale jest to jedyna rzecz która nie pasuje w tej układance a plamy na suficie pojawiły się po dwóch latach od zrobienia remontu czyli proces był bardzo powolny co zdaje się potwierdzać, i zerwanie folii jest prostsze od Twoich otworków,wystarczy otworzyć okienko nad sufitem wejść nań i zerwać folię ręką można dla wygody użyć noża

Edytowane przez kajmanxxl

Do tej pory wiadomo już, że

Płyta gk, plyta osb, folia i powyżej jakieś pomieszczenie z okienkiem :-).

Od wewnątrz na gk występuje zawilgocenie, plamy gdzie? W rogach na środku, w pobliżu wylotow wentylacji, może lampy. Głupie pytania bo niewiadoma co na tej folii jest.

lubisz drążyć temat a mnie nie bardzo chce się o tym pisać

jest tak stary zabytkowy dom z cegły w łazience sufit podwieszony i od dołu gk, ???, osb, jakaś folia, stelaż drewniany wypełniony watą i na tym jakaś folia (tą ostatnią uznaję za winną zawilgoceń) nad sufitem przestrzeń około 1m i okienko na zewnątrz, zawilgocenia w kilku punktach rozrzucone bez żadnego konkretnego schematu podejrzewam że na wkrętach, łazienka ma dobrą wentylację grzejnik i elektryczną podłogówkę

lubisz drążyć temat a mnie nie bardzo chce się o tym pisać

jest tak stary zabytkowy dom z cegły w łazience sufit podwieszony i od dołu gk, ???, osb, jakaś folia, stelaż drewniany wypełniony watą i na tym jakaś folia (tą ostatnią uznaję za winną zawilgoceń) nad sufitem przestrzeń około 1m i okienko na zewnątrz, zawilgocenia w kilku punktach rozrzucone bez żadnego konkretnego schematu podejrzewam że na wkrętach, łazienka ma dobrą wentylację grzejnik i elektryczną podłogówkę

...no i jak widać idzie napisać konkretnie o co chodzi. Nie trzeba było tak na wstępie?

Jeśli układ jest taki jak przedstawiasz to faktycznie jeśli folia na górze jest paroszczelna może wilgoć-woda się skraplać na niej i przesiąkać przez wełnę. Możliwe że wełna nie jest dokładnie ułożona i są dziury czyli mostki termiczne (miejscowe obniżenie temperatury) a para w łazience "robi" w tych miejscach grzyba. Folia paroprzepuszczalna wygląda jak włóknina - zresztą może gdzieś są jakieś napisy? Folie paroszczelne są "foliowe" ;) dosyć łatwo odróżnić.

W łazienkach pod płytę daje się folię paroszczelną - nawet Rockwool zaleca w łazienkach (w innych pomieszczeniach stwierdza że nie musi być). Zastanawia mnie ta płyta OSB... bo jeśli jest szczelnie położona to "robi" za paroizolację... na początek zdjąłbym folię a jak to nic nie da - no cóż... chyba rozbiórka i robota od nowa.... niestety...

test czy membrana jest czy też nie paroprzepuszczalna można wykonać w 10 sek w sposób najprostszy na świecie : chuchnij przez tę folię na lustro.

serio

...to tak nie działa. Membrana jest wiatroizolacyjna ale paroprzepuszczalna... jeśli "wiatr" nie przejdzie to na lusterku nic nie będzie widać.