Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D21 TRADYCYJNY

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam ponownie po długiej przerwie (dużo obowiązków i tylko 24 godzinna doba :( ) . Dziękuję za wszystkie odpowiedzi na moje pytania. Działka nadal nie kupiona więc wybór projektu wciaż niedokonany. Wbrew pozorom kupić dobrą działkę nie jest łatwo - w tych już prawie zaakceptowanych wychodzą na jaw różne mankamenty - i szukamy dalej. Szczerze mówiąc chciałabym już zakończyć ten etap ale cóż siła wyższa.

Pozdrawiam sympatyków d21 i jako, że zbliżają się Święta życzę wszelkiego powodzenia w domach i na budowach :D

Renata

• 1 month później...

Ale nam wątek spadł nisko :( Czy nikt juz nie buduje D21 ??

A ja się za jakiś miesiąc wprowadzam :D :D :D

Na razie wszystko wygląda ok ale cos więcej będę mofgła powiedzieć po przeprowadzce.....

Na razie jedyny problem mam ze schodami...jakoś tak dziwnie wyszły bez przerwy między biegami i jest problem z balustradą...

Jaro jeżeli jeszcze przeglądasz ten wątek to napisz prosze jak u Ciebie został rozwiązany ten problem i czy w ogóle sie pojawił??

Na razie jedyny problem mam ze schodami...jakoś tak dziwnie wyszły bez przerwy między biegami i jest problem z balustradą...

Jaro jeżeli jeszcze przeglądasz ten wątek to napisz prosze jak u Ciebie został rozwiązany ten problem i czy w ogóle sie pojawił??

Witam. Nie bardzo rozumiem - chodzi o spocznik ? Napisz proszę dokładniej, jaki to problem ?

Jaro dzięki , że jesteś :D

No własnie nie chodzi o spocznik. Jeden ze stolarzy nazwał to "duszą" schodów - ładnia prawda ?? :D

Do spocznika przylegaja dwa biegi: jeden z parteru na spocznik a drugi ze spocznia na poddasze. Pomiedzy nimi podobno powinna być przerwa najlepiej właśnie widoczna ze spocznika, biegi powinny być od siebie odsunięte o kilka, kilkanaście cm. a tego u nas nie ma. Oba biego przylegają do siebie. Prawdopodobnie jest to efekt usunięcia ścianki mającej tworzyć schowek na parterze przy i pod schodami.

Nie wiem czy jasno to opisałam.....

No cóz ta "budowa" to juz bardzo przypomina prawdziwy dom :D w środku płtyki tam gdzie miały byc i inne podłogi...pomalowane na kolorki....wygląda ślicznie (tylko z jednym kolorem nie trafiliśmy, miała byc delikatna zieleń a wyszła soczysta zieleń wiosennej trawki...bardzo ssssoczysta), no i mamy śliczny kominek....a i drzwi wewnętrzne juz "się robią"... i w ogóle fajnie jest. Tylko nie wiedzieć czemu troche się denerwuje przed tą przeprowadzką......

Im dłużej mieszkam, tym bardziej wiem, że dobrze wybrałam. Ten dom jest stworzony dla nas, dla mojej rodziny.

Przy okazji (bo nie wiem, gdzie to zamieścić), choć już od dłuższego czasu noszę się z takim zamiarem:

Bardzo serdecznie podziękowania dla P. Matuszewskiego i całego Zespołu, który stworzył ten projekt. Dla mnie - doskonały. Dziękuję.

MHAL

Nam też schody wyszły bez duszy, ale mamy piwnicę i, żeby oddzielić ją jakoś od części mieszkalnej, zrobiliśmy ściankę i drzwi. Sądzę jednak, że Ciebie to nie urządza (chyba wogóle nie chcesz mieć ścianki w tym miejscu), ale może się mylę. Przyszło mi teraz do głowy, że mogłabyś zrobić jakąś ściankę ażurową, typu półki, albo kratkę z listewek (lub metalu) i coś na tym powiesić ... :roll:

A balustradę zrobić tylko od góry do spocznika ...

I oczywiście dołączam się do podziękowań dla ekipy twórców D-21

Sprawdziłem - owej duszy nie ma w projekcie - więc ja też jej nie mam. Nie ma jej bo standardowo ma tam być schowek ze scianką - stąd niepotrzebna poręcz. Mimo, że schowka nie mam - więc i ścianki brak to stolarz poskładał się i balustruda jest. Ubyło nam z 5 cm z szerokości schodów ale w praktyce nie przeszkadza.

Mam za to pytanie do tych z Was, którzy używają już górnej łazienki. Jak sprawuje się wentylacja tejże ?

• 2 months później...

No cóż u nas było to tak, że najpierw panowie murzarze wymurowali garderobę, my przyjechaliśmy, popatrzyliśmy i kazalismy rozebrać :D

sypailnia zroiła sie mało ustawna a garderoba i tak była mikroskopijna.

Zrobilismy jedynie ścianke przy wejściu do sypialni szerszą niz na typowa szafę wnękową i wszystko jest przygotowane pod drzwi przesuwne, na które jeszcze nie ma pienążków..... i tak wygląda dużo lepiej !

A i jeszcze taki mały szczegół....juz mieszkamy! Jest super :D