Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D21 TRADYCYJNY

Recommended Posts

Pozdrawiam i z ciekawością oczekuję na Wasze wrażenia -

Andrzej (Trach)

No więc moje wrażenie, Andrzeju, jest takie :wink: A GDZIE JEST ŁAZIENKA DLA RODZICÓW!!! :wink: Marzymy o takowej od chwili, gdy dzieci same zaczęły chodzić i co za tym idzie wchodzić nam do łazienki, gdy z niej korzystamy (dodam, ze mieliśmy nadzieję, że będzie to jedyne miejsce, gdzie można by uciec przed "mama, a on mnie bije!", "tata, ona mi zabiera!", "mama, a oni mi psują!" :-? ) No i rodzice też chcą poleżeć sobie w wannie z dobrą książką i lampką wina, albo-o zgrozo!!!- "pobyć" tam WE DWOJE (dodam, że bez świadków, najlepiej :wink: )no i czasem z sypialni wyjdzie się "ubranym tylko w zegarek" a tu w łazience-pociecha się akurat załatwia, bo wypiła litr soku przed myciem zębów, bo po myciu jest zakaz, a jeszcze by do rana zabrakło :wink: swego czasu w Muratorze był kosztorys tego domu- miał 2 na początku...

...kiedyś wpadł nam w rece, bardzo dawno to było, projekt pracowni Atrium "Dom z ceglaną elewacją"

http://www.atrium.waw.pl

jest idealny!!! ma wszystko, co potrzeba, jest prosty itd, itp,

Mieliśmy szczęście, bo w maju wygraliśmy w konkursie "Ładnego domu" projekt gotowy i wybraliśmy sobie Salome, pracowni Archipelag, jest bardzo podobna

http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=409&CanBack=1

Mój mąż powiedział, że jeśli mamy mieć dom, to on chce mieć w nim garaż :lol: no i niech mu będzie, w końcu niech ma coś z życia :wink:

Acha, kosztorys Salome to 156 000zł

A co Ty, Andrzeju, myślisz o naszym projekcie???

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie miałem za dużo czasu na zastanowienie, ale cosik napiszę.

Pierwsze wrażenie takie: bryła ładna (moje osobiste preferencje kazałyby mi zmienić to i owo, ale to jest subiektywne), bardzo otwarty i "ustawny" parter (bez problemów można nawet zrobić wejście do garderoby z pomieszczenia gospodarczego a do gabinetu - prosto z sionki) i całkiem dobre piętro, tylko po co taki wysoki garaż?

Podłoga garażu na rzutach jest w poziomie terenu, podłoga parteru dobre 45 cm wyżej, a podłogi piętra i "strychu" równe - czyli garaż ma wysokość na pewno dobrze ponad 3 metry. Być może łatwiej jest wejść na "stryszek" bez kilku schodków w dół, ale w ten sposób tracimy mnóstwo powierzchni. Pomieszczenie to mogłoby stanowić świetny pokój rodzinny lub do zabawy dla dzieci, o powierzchni porównywalnej z garażem, a tak, ze skosami wychodzącymi praktycznie z podłogi, bez ścianek kolankowych, nadaje się tylko na strych-składzik i to o powierzchni wg rzutu 5 m kw. Podniesienie ścianki kolankowej (i połaci tej części dachu) pomogłoby, ale i opuszczenie stropu - i to o dobre 60-70 cm - pomogłoby bardziej, a kosztowałoby znacznie mniej (i pieniędzy, i przeróbek) - sporo projektów takie rozwiązanie ma i przy takiej konstrukcji stropu, jaką musi mieć ten domek, byłoby to do zrobienia. Od biedy tych kilka stopni w dół nie musiałoby się znajdować nawet w obrysie uzyskanego pokoju, mogłyby one wchodzić skosem płyty w sufit nad pomieszczeniem gospodarczym na parterze, w pobliżu pieca. No, dochodziłoby docieplenie ścian tego pokoju i dachu nad nim, byłoby to w całości droższe niż teraz jest w kosztorysie, oczywiście.

I, rzecz jasna, teraz nie ma sensu tego przerabiać, adaptacja kompletnie zmieniałaby wszystkie rysunki. To tylko uwaga teoretyczna. Wydaje się, że priorytetem autora było maksymalne obniżenie kosztów a nie wykorzystanie maksymalnej dostępnej powierzchni i kubatury. I być może to jest słuszny kierunek...

Natomiast w świetle Twojego postu jednego nie rozumiem: a gdzież w Salome jest owa łazienka tylko dla rodziców ???

Pozdrawiam -

Andrzej (Trach)

1. Podłoga garażu na rzutach jest w poziomie terenu, podłoga parteru dobre 45 cm wyżej, a podłogi piętra i "strychu" równe - czyli garaż ma wysokość na pewno dobrze ponad 3 metry.

2. Podniesienie ścianki kolankowej (i połaci tej części dachu) pomogłoby, ale i opuszczenie stropu - i to o dobre 60-70 cm - pomogłoby bardziej, a kosztowałoby znacznie mniej (i pieniędzy, i przeróbek) - sporo projektów takie rozwiązanie ma i przy takiej konstrukcji stropu, jaką musi mieć ten domek, byłoby to do zrobienia.

3. No, dochodziłoby docieplenie ścian tego pokoju i dachu nad nim, byłoby to w całości droższe niż teraz jest w kosztorysie, oczywiście.

4. I, rzecz jasna, teraz nie ma sensu tego przerabiać, adaptacja kompletnie zmieniałaby wszystkie rysunki. To tylko uwaga teoretyczna. Wydaje się, że priorytetem autora było maksymalne obniżenie kosztów a nie wykorzystanie maksymalnej dostępnej powierzchni i kubatury. I być może to jest słuszny kierunek...

5. Natomiast w świetle Twojego postu jednego nie rozumiem: a gdzież w Salome jest owa łazienka tylko dla rodziców ???

1. Masz rację, ale garaż nie jest zbyt duży, więc to miejsce "pod sufitem" w garażu chcielibyśmy wykorzystać na podwieszenie rowerów, czy innych "sprzętów" sezonowych.

2.Niestety, strop "idzie" nad całym domem, nie wchodzi w grę obniżenie stropu, ale ściankę kolankową da się podnieść; to pomieszczenie w świetle ma równe 2 metry, o jednego Ytonga i już jest 2,36; nie będzie prostego sufitu, tylko "ma być widać skosy do samej góry", nasz najstarszy tak sobie zażyczył, bo on chce tam mieć pokój i wejście do niego z poziomu holu na poddaszu.

3. Racja, zdaję sobie sprawę, że kosztorys to tylko "wstęp" i trzeba doliczyć jeszcze raz tyle, aby móc zamieszkać...

4. Autor chciał dać "dom niewielki za niewielkie pieniądze", to prawda, projekt będzie adaptowany przez Ytonga, bo chcemy mieć dach na płytach, a nie na więźbie, nie będzie więc problemu z konstrukcją dach.

5. No tak, przepraszam, niedopisałam... tam, gdzie są dwa pokoje od strony ogrodu (5i6) będzie "nasze królestwo". Kosztem części łazienki dzieci i części jednego z tych dwóch pokoi (5) powstanie łazienka i garderoba dla nas.

A jeśli chodzi o elewacje... no oczywiście, parę zmian "kosmetycznych" trzeba wprowadzić :wink:

Dziękuję za odpowiedź ! Pozdrawiam ! Odp???

No to wszystko w porządku. Brzmi nieźle :D .

Pozostaje pogratulować wyboru i trzymać kciuki - żeby wszystkie formalności poszły szybko i sprawnie, no i żeby Wam wystarczyło pieniędzy nie tylko na projekt, ale i na resztę, aż po firanki i żyrandole. Bo zapału raczej nie zabraknie, niech no tylko domek wyjrzy z ziemi... a do tej pory niech Wam Bozia da cierpliwość, i bądźcie dobrej myśli !

Pozdrawiam i do następnego usłyszenia.

Andrzej (Trach)

Odświeżam wątek.

Zapraszam do wypowiedzi na temat, który założyłem w dziale "Co w Muratorze", dotyczący przedstawionych w numerze 11/2004 modyfikacji projektu typowego D21-Tradycyjny.

Zwłaszcza proszę o odzew tych, co już mieszkają albo o.m.c. mieszkają (o-mało-co) w Tradycyjnym - MHAL i innych - wszelkie uwagi mile widziane!

Dziękuję i pozdrawiam -

Andrzej (Trach)

tam, gdzie są dwa pokoje od strony ogrodu (5i6) będzie "nasze królestwo". Kosztem części łazienki dzieci i części jednego z tych dwóch pokoi (5) powstanie łazienka i garderoba dla nas.

Nezia troszkę mało m2 na królestwo ale na "królestwo" powinno wystarczyć.

Bardzo fajny projekt, powiniem być tani w budowie. Osobiscie myślałbym nad zrobieniem wejścia na strych z garażu (jakieś opuszczane schody) i powiększeniem pokojów 5 i 6 kosztem korytarza 3 m2. Pozwoliłoby to "odizolować termicznie" część mieszkalną od garażu i strychu, ale skoro Twój syn chce miec tam pokój to nie ma dyskusji.

pozdrawiam,

i życze szybkiej realizacji

jak na razie 2+2

tam, gdzie są dwa pokoje od strony ogrodu (5i6) będzie "nasze królestwo". Kosztem części łazienki dzieci i części jednego z tych dwóch pokoi (5) powstanie łazienka i garderoba dla nas.

Nezia troszkę mało m2 na królestwo ale na "królestwo" powinno wystarczyć.

Bardzo fajny projekt, powiniem być tani w budowie. Osobiscie myślałbym nad zrobieniem wejścia na strych z garażu (jakieś opuszczane schody) i powiększeniem pokojów 5 i 6 kosztem korytarza 3 m2. Pozwoliłoby to "odizolować termicznie" część mieszkalną od garażu i strychu, ale skoro Twój syn chce miec tam pokój to nie ma dyskusji.

pozdrawiam,

i życze szybkiej realizacji

jak na razie 2+2

"królestwo" nam wystarczy 8) gdyby było królestwo sprzątalibyśmy dom przez caaaaały tydzień :wink:

no i teraz z młodzieżą się nie dyskutuje, bo można nie zrozumieć co młodzież mówi :wink: :lol:

• 2 months później...
  • 4 weeks później...
...Zapraszam do wypowiedzi na temat, który założyłem w dziale "Co w Muratorze", dotyczący przedstawionych w numerze 11/2004 modyfikacji projektu typowego D21-Tradycyjny.

Zwłaszcza proszę o odzew tych, co już mieszkają albo o.m.c. mieszkają (o-mało-co) w Tradycyjnym - MHAL i innych - wszelkie uwagi mile widziane!

Wątek przeczytałem - podzielam Twoja opinię co do błędnych kierunków udoskonalania D21 podjętych przez Muratora. Właśnie układ jak w projekcie powoduje, że mieszka się bardzo wygodnie i nie wyobrażam sobie tego domu bez spiżarni czy też 4 sypialni na górze.

• 2 months później...

mam możliwośc kupienia d 21 tradycyjny w stanie surowym zadaszonym i pokrytym papą

no i małe pytanko czy starczy mi kasy na wykończenie tego sporego domu ( z żonką myśleliśmy o domu 100m2)dysponuje ok.120tys. na wykończenie i nie potrafię tego ogarnąc czy to realne. Mam prąd i wodę na działce. POMOCY

Pokrycie tylko papą - czyli jeszcze coś musisz dać : dachówka lub blacha, to może kosztować około 10 - 20 kPLN. Czyli zostanie Ci 100 kPLN na wykończenie. Okna do tego domu to około 15 kPLN. Drzwi to 6 - 10 kPLN.

Instalacja w/k , gazowa, i c.o. - 30 kPLN.

Instalacja el. - 3-5 kPLN. Z grubszych rzeczy jeszcze tynki - nie wiem jak z ociepleniem poddasza i płyty g/k.

Napisz coś więcej - co możesz/ chcesz sam robić.

generalnie sam mogę bardziej podziałać przy wykończeniu czyli generalnie do wszystkiego muszę szukać wykonawców,czyli w tych 120tys musiałbym się wyrobić ze wszystkim , dach bym narazie zostawił pokryty papą a ocieplił go od środka. Wyszła mi tradycyjna zagłostka jakie ogrzewanie :evil(gaz ma być za 1 rok w teorii) cholerka dużo tego wszystkiego ale pomału się zorjętuję w tym wszystkim .Na co jeszcze mam zwrócić uwage przy zakupie domu w surowym stanie?pozdrawiam wszystkich

• 2 months później...
Poszukujemy projektu ciekawego domku. Wpadliśmy na projekt "tradycyjny" z kolekcji Muratora. Wydaje się interesujący, ale bardzo chcielibyśmy przed ostateczna decyzja móc zobaczyć taki juz wybudowany. Może ktoś juz ma "tradycyjnego" na działce, albo też sie przymierza. Proszę o informację.

• 2 weeks później...

Czyżby nikt nie budował TRADYCYJNIE.

PODAJĘ ADRES PROJEKTU I PROSZE O UWAGI. Może ktos ma podobny projekt lub juz dom. W tradycyjnym parter wymaga pewnych zmian ale nie wiem jeszcze do końca jakich. Wydaje mi się salon troszke za mały. Co o tym sądzicie. :lol:

http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=74&action=showProject

• 1 month później...

Mam pytanko, jakie kociołki macie Państwo zainstalowane w Waszych D21 (jednofunkcyjne z zasobnikiem, kondensacyjne) i jaki jest koszt ogrzewania domu gazem w sezonie zimowym?

Zastanawiamy się nad rodzajem ogrzewania domu - dlatego pytamy Was o sezonowy (lub miesięczny) koszt ogrzewania gazem. :roll:

• 4 weeks później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich!!!

Jesteśmy z mężem zainteresowani budową domu według projektu D21, bardzo nam się podoba ale mamy pewne obawy.Przed ostateczną decyzją chcielibyśmy mieć możliwość zobaczenia zrealizowanego (lub w trakcie realizacji) .

Jeśli ktoś z Forumowiczów mógłby nam w tym pomóc , bylibyśmy wdzięczni.

Pozdrawiam

Katarzyna z Wrocławia

Poradźcie proszę co do domku w/g projektu d21

zastanawiamy się czy pokój dzienny nie będzie za mały, co prawda myślimy o usunieciu ścianki między schodami a salonem i rezygnacji ze schowka pod schodami, podniesieniu wysokości parteru o jeden bloczek oraz o powiększeniu okien( lubię dużo światła). Ale zastanawialiśmy się czy nie poszerzyć domu o ok 1m. Jadalnię i kuchnie planujemy otwartą na salon. To tez pewnie optycznie powiększy przestrzeń. Już sama nie wiem. Boję się, że po zamontowaniu kominka będzie tam mało miejsca.

Jestem ciekawa czy zmienilibyście coś w projekcie gdybyście budowali ten dom jeszcze jeden raz.

Pozdrawiam wszystkich.

Cieszę się ,że takie Forum isnieje :-)))

Katarzyna.

Poradźcie proszę co do domku w/g projektu d21

zastanawiamy się czy pokój dzienny nie będzie za mały, co prawda myślimy o usunieciu ścianki między schodami a salonem i rezygnacji ze schowka pod schodami, podniesieniu wysokości parteru o jeden bloczek oraz o powiększeniu okien( lubię dużo światła). Ale zastanawialiśmy się czy nie poszerzyć domu o ok 1m. Jadalnię i kuchnie planujemy otwartą na salon. To tez pewnie optycznie powiększy przestrzeń. Już sama nie wiem. Boję się, że po zamontowaniu kominka będzie tam mało miejsca.

Jestem ciekawa czy zmienilibyście coś w projekcie gdybyście budowali ten dom jeszcze jeden raz.

Pozdrawiam wszystkich.

Cieszę się ,że takie Forum isnieje :-)))

Katarzyna.

Witam. Ja uparcie bronię poglądu, że jest to tak dobry projekt, że nic nie trzeba zmieniać. :D To nie jest duży dom z dużymi, otwartymi przestrzeniami. Jego zaletą - przynajmniej jak dla mnie -jest właśnie kameralność w połączeniu ze sprytnym łączeniem poszczególnych przestrzeni. Przyznaję otwarcie, że nie widziałem D-21 "przerobionych" ale też nie odczuwam takiej potrzeby. Nie wiem w jakim rejonie Polski chciałabyś zobaczyć dom, jeśli w Małopolsce - to zapraszam.