Nezia 19.10.2004 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Pozdrawiam i z ciekawością oczekuję na Wasze wrażenia - Andrzej (Trach) No więc moje wrażenie, Andrzeju, jest takie A GDZIE JEST ŁAZIENKA DLA RODZICÓW!!! Marzymy o takowej od chwili, gdy dzieci same zaczęły chodzić i co za tym idzie wchodzić nam do łazienki, gdy z niej korzystamy (dodam, ze mieliśmy nadzieję, że będzie to jedyne miejsce, gdzie można by uciec przed "mama, a on mnie bije!", "tata, ona mi zabiera!", "mama, a oni mi psują!" ) No i rodzice też chcą poleżeć sobie w wannie z dobrą książką i lampką wina, albo-o zgrozo!!!- "pobyć" tam WE DWOJE (dodam, że bez świadków, najlepiej )no i czasem z sypialni wyjdzie się "ubranym tylko w zegarek" a tu w łazience-pociecha się akurat załatwia, bo wypiła litr soku przed myciem zębów, bo po myciu jest zakaz, a jeszcze by do rana zabrakło swego czasu w Muratorze był kosztorys tego domu- miał 2 na początku... ...kiedyś wpadł nam w rece, bardzo dawno to było, projekt pracowni Atrium "Dom z ceglaną elewacją" http://www.atrium.waw.pl jest idealny!!! ma wszystko, co potrzeba, jest prosty itd, itp, Mieliśmy szczęście, bo w maju wygraliśmy w konkursie "Ładnego domu" projekt gotowy i wybraliśmy sobie Salome, pracowni Archipelag, jest bardzo podobna http://www.archipelag.pl/switch_obj.php?KatID=3990400&KlasaID=3&ObjID=409&CanBack=1 Mój mąż powiedział, że jeśli mamy mieć dom, to on chce mieć w nim garaż no i niech mu będzie, w końcu niech ma coś z życia Acha, kosztorys Salome to 156 000zł A co Ty, Andrzeju, myślisz o naszym projekcie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 20.10.2004 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Nie miałem za dużo czasu na zastanowienie, ale cosik napiszę. Pierwsze wrażenie takie: bryła ładna (moje osobiste preferencje kazałyby mi zmienić to i owo, ale to jest subiektywne), bardzo otwarty i "ustawny" parter (bez problemów można nawet zrobić wejście do garderoby z pomieszczenia gospodarczego a do gabinetu - prosto z sionki) i całkiem dobre piętro, tylko po co taki wysoki garaż? Podłoga garażu na rzutach jest w poziomie terenu, podłoga parteru dobre 45 cm wyżej, a podłogi piętra i "strychu" równe - czyli garaż ma wysokość na pewno dobrze ponad 3 metry. Być może łatwiej jest wejść na "stryszek" bez kilku schodków w dół, ale w ten sposób tracimy mnóstwo powierzchni. Pomieszczenie to mogłoby stanowić świetny pokój rodzinny lub do zabawy dla dzieci, o powierzchni porównywalnej z garażem, a tak, ze skosami wychodzącymi praktycznie z podłogi, bez ścianek kolankowych, nadaje się tylko na strych-składzik i to o powierzchni wg rzutu 5 m kw. Podniesienie ścianki kolankowej (i połaci tej części dachu) pomogłoby, ale i opuszczenie stropu - i to o dobre 60-70 cm - pomogłoby bardziej, a kosztowałoby znacznie mniej (i pieniędzy, i przeróbek) - sporo projektów takie rozwiązanie ma i przy takiej konstrukcji stropu, jaką musi mieć ten domek, byłoby to do zrobienia. Od biedy tych kilka stopni w dół nie musiałoby się znajdować nawet w obrysie uzyskanego pokoju, mogłyby one wchodzić skosem płyty w sufit nad pomieszczeniem gospodarczym na parterze, w pobliżu pieca. No, dochodziłoby docieplenie ścian tego pokoju i dachu nad nim, byłoby to w całości droższe niż teraz jest w kosztorysie, oczywiście. I, rzecz jasna, teraz nie ma sensu tego przerabiać, adaptacja kompletnie zmieniałaby wszystkie rysunki. To tylko uwaga teoretyczna. Wydaje się, że priorytetem autora było maksymalne obniżenie kosztów a nie wykorzystanie maksymalnej dostępnej powierzchni i kubatury. I być może to jest słuszny kierunek... Natomiast w świetle Twojego postu jednego nie rozumiem: a gdzież w Salome jest owa łazienka tylko dla rodziców ??? Pozdrawiam - Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nezia 20.10.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 1. Podłoga garażu na rzutach jest w poziomie terenu, podłoga parteru dobre 45 cm wyżej, a podłogi piętra i "strychu" równe - czyli garaż ma wysokość na pewno dobrze ponad 3 metry. 2. Podniesienie ścianki kolankowej (i połaci tej części dachu) pomogłoby, ale i opuszczenie stropu - i to o dobre 60-70 cm - pomogłoby bardziej, a kosztowałoby znacznie mniej (i pieniędzy, i przeróbek) - sporo projektów takie rozwiązanie ma i przy takiej konstrukcji stropu, jaką musi mieć ten domek, byłoby to do zrobienia. 3. No, dochodziłoby docieplenie ścian tego pokoju i dachu nad nim, byłoby to w całości droższe niż teraz jest w kosztorysie, oczywiście. 4. I, rzecz jasna, teraz nie ma sensu tego przerabiać, adaptacja kompletnie zmieniałaby wszystkie rysunki. To tylko uwaga teoretyczna. Wydaje się, że priorytetem autora było maksymalne obniżenie kosztów a nie wykorzystanie maksymalnej dostępnej powierzchni i kubatury. I być może to jest słuszny kierunek... 5. Natomiast w świetle Twojego postu jednego nie rozumiem: a gdzież w Salome jest owa łazienka tylko dla rodziców ??? 1. Masz rację, ale garaż nie jest zbyt duży, więc to miejsce "pod sufitem" w garażu chcielibyśmy wykorzystać na podwieszenie rowerów, czy innych "sprzętów" sezonowych. 2.Niestety, strop "idzie" nad całym domem, nie wchodzi w grę obniżenie stropu, ale ściankę kolankową da się podnieść; to pomieszczenie w świetle ma równe 2 metry, o jednego Ytonga i już jest 2,36; nie będzie prostego sufitu, tylko "ma być widać skosy do samej góry", nasz najstarszy tak sobie zażyczył, bo on chce tam mieć pokój i wejście do niego z poziomu holu na poddaszu. 3. Racja, zdaję sobie sprawę, że kosztorys to tylko "wstęp" i trzeba doliczyć jeszcze raz tyle, aby móc zamieszkać... 4. Autor chciał dać "dom niewielki za niewielkie pieniądze", to prawda, projekt będzie adaptowany przez Ytonga, bo chcemy mieć dach na płytach, a nie na więźbie, nie będzie więc problemu z konstrukcją dach. 5. No tak, przepraszam, niedopisałam... tam, gdzie są dwa pokoje od strony ogrodu (5i6) będzie "nasze królestwo". Kosztem części łazienki dzieci i części jednego z tych dwóch pokoi (5) powstanie łazienka i garderoba dla nas. A jeśli chodzi o elewacje... no oczywiście, parę zmian "kosmetycznych" trzeba wprowadzić Dziękuję za odpowiedź ! Pozdrawiam ! Odp??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 20.10.2004 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 No to wszystko w porządku. Brzmi nieźle . Pozostaje pogratulować wyboru i trzymać kciuki - żeby wszystkie formalności poszły szybko i sprawnie, no i żeby Wam wystarczyło pieniędzy nie tylko na projekt, ale i na resztę, aż po firanki i żyrandole. Bo zapału raczej nie zabraknie, niech no tylko domek wyjrzy z ziemi... a do tej pory niech Wam Bozia da cierpliwość, i bądźcie dobrej myśli ! Pozdrawiam i do następnego usłyszenia. Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 20.10.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2004 Odświeżam wątek. Zapraszam do wypowiedzi na temat, który założyłem w dziale "Co w Muratorze", dotyczący przedstawionych w numerze 11/2004 modyfikacji projektu typowego D21-Tradycyjny. Zwłaszcza proszę o odzew tych, co już mieszkają albo o.m.c. mieszkają (o-mało-co) w Tradycyjnym - MHAL i innych - wszelkie uwagi mile widziane! Dziękuję i pozdrawiam - Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom17 22.10.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 tam, gdzie są dwa pokoje od strony ogrodu (5i6) będzie "nasze królestwo". Kosztem części łazienki dzieci i części jednego z tych dwóch pokoi (5) powstanie łazienka i garderoba dla nas. Nezia troszkę mało m2 na królestwo ale na "królestwo" powinno wystarczyć.Bardzo fajny projekt, powiniem być tani w budowie. Osobiscie myślałbym nad zrobieniem wejścia na strych z garażu (jakieś opuszczane schody) i powiększeniem pokojów 5 i 6 kosztem korytarza 3 m2. Pozwoliłoby to "odizolować termicznie" część mieszkalną od garażu i strychu, ale skoro Twój syn chce miec tam pokój to nie ma dyskusji. pozdrawiam,i życze szybkiej realizacji jak na razie 2+2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nezia 22.10.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2004 tam, gdzie są dwa pokoje od strony ogrodu (5i6) będzie "nasze królestwo". Kosztem części łazienki dzieci i części jednego z tych dwóch pokoi (5) powstanie łazienka i garderoba dla nas. Nezia troszkę mało m2 na królestwo ale na "królestwo" powinno wystarczyć. Bardzo fajny projekt, powiniem być tani w budowie. Osobiscie myślałbym nad zrobieniem wejścia na strych z garażu (jakieś opuszczane schody) i powiększeniem pokojów 5 i 6 kosztem korytarza 3 m2. Pozwoliłoby to "odizolować termicznie" część mieszkalną od garażu i strychu, ale skoro Twój syn chce miec tam pokój to nie ma dyskusji. pozdrawiam, i życze szybkiej realizacji jak na razie 2+2 "królestwo" nam wystarczy gdyby było królestwo sprzątalibyśmy dom przez caaaaały tydzień no i teraz z młodzieżą się nie dyskutuje, bo można nie zrozumieć co młodzież mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kedod 09.01.2005 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2005 Gdzie na suwalszczyznie buduje sie D-21?Chetnie prosze o kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.02.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 ...Zapraszam do wypowiedzi na temat, który założyłem w dziale "Co w Muratorze", dotyczący przedstawionych w numerze 11/2004 modyfikacji projektu typowego D21-Tradycyjny. Zwłaszcza proszę o odzew tych, co już mieszkają albo o.m.c. mieszkają (o-mało-co) w Tradycyjnym - MHAL i innych - wszelkie uwagi mile widziane! Wątek przeczytałem - podzielam Twoja opinię co do błędnych kierunków udoskonalania D21 podjętych przez Muratora. Właśnie układ jak w projekcie powoduje, że mieszka się bardzo wygodnie i nie wyobrażam sobie tego domu bez spiżarni czy też 4 sypialni na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzidas 23.04.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 mam możliwośc kupienia d 21 tradycyjny w stanie surowym zadaszonym i pokrytym papą no i małe pytanko czy starczy mi kasy na wykończenie tego sporego domu ( z żonką myśleliśmy o domu 100m2)dysponuje ok.120tys. na wykończenie i nie potrafię tego ogarnąc czy to realne. Mam prąd i wodę na działce. POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.04.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 Pokrycie tylko papą - czyli jeszcze coś musisz dać : dachówka lub blacha, to może kosztować około 10 - 20 kPLN. Czyli zostanie Ci 100 kPLN na wykończenie. Okna do tego domu to około 15 kPLN. Drzwi to 6 - 10 kPLN.Instalacja w/k , gazowa, i c.o. - 30 kPLN.Instalacja el. - 3-5 kPLN. Z grubszych rzeczy jeszcze tynki - nie wiem jak z ociepleniem poddasza i płyty g/k.Napisz coś więcej - co możesz/ chcesz sam robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzidas 26.04.2005 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2005 generalnie sam mogę bardziej podziałać przy wykończeniu czyli generalnie do wszystkiego muszę szukać wykonawców,czyli w tych 120tys musiałbym się wyrobić ze wszystkim , dach bym narazie zostawił pokryty papą a ocieplił go od środka. Wyszła mi tradycyjna zagłostka jakie ogrzewanie :evil(gaz ma być za 1 rok w teorii) cholerka dużo tego wszystkiego ale pomału się zorjętuję w tym wszystkim .Na co jeszcze mam zwrócić uwage przy zakupie domu w surowym stanie?pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekiel 20.07.2005 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2005 Poszukujemy projektu ciekawego domku. Wpadliśmy na projekt "tradycyjny" z kolekcji Muratora. Wydaje się interesujący, ale bardzo chcielibyśmy przed ostateczna decyzja móc zobaczyć taki juz wybudowany. Może ktoś juz ma "tradycyjnego" na działce, albo też sie przymierza. Proszę o informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dekiel 31.07.2005 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2005 Czyżby nikt nie budował TRADYCYJNIE. PODAJĘ ADRES PROJEKTU I PROSZE O UWAGI. Może ktos ma podobny projekt lub juz dom. W tradycyjnym parter wymaga pewnych zmian ale nie wiem jeszcze do końca jakich. Wydaje mi się salon troszke za mały. Co o tym sądzicie. http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=74&action=showProject Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 05.08.2005 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2005 oj widze, że dawno tu nikt nie zaglądał Może powie mi ktoś jeszcze czy mogę gdzieś zobaczyć D21 na Podkarpaciu jestem z Rzeszowa, chcę przed budową zobaczyć to cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kciuk 06.09.2005 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Mam pytanko, jakie kociołki macie Państwo zainstalowane w Waszych D21 (jednofunkcyjne z zasobnikiem, kondensacyjne) i jaki jest koszt ogrzewania domu gazem w sezonie zimowym? Zastanawiamy się nad rodzajem ogrzewania domu - dlatego pytamy Was o sezonowy (lub miesięczny) koszt ogrzewania gazem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.09.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2005 Kociol Buderus Logano ale cyferek nie pamiętam (chyba 124) Koszt ogrzewania za ostatni sezon (IX - V) to okolo 1800 PLN. Pozdrawiam Tarnowskie Góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byrka 28.10.2005 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Witam wszystkich!!! Jesteśmy z mężem zainteresowani budową domu według projektu D21, bardzo nam się podoba ale mamy pewne obawy.Przed ostateczną decyzją chcielibyśmy mieć możliwość zobaczenia zrealizowanego (lub w trakcie realizacji) . Jeśli ktoś z Forumowiczów mógłby nam w tym pomóc , bylibyśmy wdzięczni. Pozdrawiam Katarzyna z Wrocławia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byrka 28.10.2005 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2005 Poradźcie proszę co do domku w/g projektu d21 zastanawiamy się czy pokój dzienny nie będzie za mały, co prawda myślimy o usunieciu ścianki między schodami a salonem i rezygnacji ze schowka pod schodami, podniesieniu wysokości parteru o jeden bloczek oraz o powiększeniu okien( lubię dużo światła). Ale zastanawialiśmy się czy nie poszerzyć domu o ok 1m. Jadalnię i kuchnie planujemy otwartą na salon. To tez pewnie optycznie powiększy przestrzeń. Już sama nie wiem. Boję się, że po zamontowaniu kominka będzie tam mało miejsca. Jestem ciekawa czy zmienilibyście coś w projekcie gdybyście budowali ten dom jeszcze jeden raz. Pozdrawiam wszystkich. Cieszę się ,że takie Forum isnieje )) Katarzyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.11.2005 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2005 Poradźcie proszę co do domku w/g projektu d21 zastanawiamy się czy pokój dzienny nie będzie za mały, co prawda myślimy o usunieciu ścianki między schodami a salonem i rezygnacji ze schowka pod schodami, podniesieniu wysokości parteru o jeden bloczek oraz o powiększeniu okien( lubię dużo światła). Ale zastanawialiśmy się czy nie poszerzyć domu o ok 1m. Jadalnię i kuchnie planujemy otwartą na salon. To tez pewnie optycznie powiększy przestrzeń. Już sama nie wiem. Boję się, że po zamontowaniu kominka będzie tam mało miejsca. Jestem ciekawa czy zmienilibyście coś w projekcie gdybyście budowali ten dom jeszcze jeden raz. Pozdrawiam wszystkich. Cieszę się ,że takie Forum isnieje )) Katarzyna. Witam. Ja uparcie bronię poglądu, że jest to tak dobry projekt, że nic nie trzeba zmieniać. To nie jest duży dom z dużymi, otwartymi przestrzeniami. Jego zaletą - przynajmniej jak dla mnie -jest właśnie kameralność w połączeniu ze sprytnym łączeniem poszczególnych przestrzeni. Przyznaję otwarcie, że nie widziałem D-21 "przerobionych" ale też nie odczuwam takiej potrzeby. Nie wiem w jakim rejonie Polski chciałabyś zobaczyć dom, jeśli w Małopolsce - to zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts