Pyza 12.03.2003 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2003 W jaki sposób macie zamontowane drzwi do schowka pod schodami? Czy murowalicie, czy może stosowaliście płyty G-K? Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Nie zamurowałem. Zostawiłem wolną przestrzeń pod schodami. Jest tam zrobiona na wymiar szafka na buty - schowana pod schodami. Hall jest przez to optycznie większy. Jeśli masz garaż i nie zmieniłaś przeznaczenia kotłowni - czyli jest tam miejsce na gospodarcze szpeja, to poradzisz sobie bez tego dodatkowego schowka. A w razie czego, ściankę z g/k zawsze można postawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 14.03.2003 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 Witam,Widzialem od srodka zbudowany D21 (JARO dzieki za namiary). Podziele sie z Wami moimi spostrzeniami. W domu obecnie mieszkaja w 3 osoby. D21 jest zmieniony w stosunku do projektu. Najwazniejsze zmiany: podpiwniczenie pod calym budynkiem, wejscie do piwnicy takze z zewnatrz, kotlownia w piwnicy pod jadalnia(co skutkowalo zwiekszeniem wymiarow komina w salonie (dodatkowe kanaly dymne, komin dwukrotnie grubszy), kuchnia w miejscu pomieszczenia gospodarczego, w miejscu kuchni powiekszona jadalnia, powiekszony przedsionek kosztem spizarni, schody z parteru do piwnicy w zwiazku z tym brak schowka pod schodami, na gorze zlikwidowana garderoba (za to wieksza powierzchnia pokoju), dodatkowe okan polaciowe w pomieszczeniach na gorze.Moje wrazenia sa nastepujace. Generalnie wszystkie pomieszczenia sa stosunkowo male, malo przestrzeni w szcegolnosci na parterze. Jesli kuchnia i jadalnia bylyby w salonie to byloby tam za malo miejsca przestrzni. Miejsce zageszczenie malych pomieszczen to lazienka i pokoj goscinny na parterze (drzwi kolo drzwi). Mam wrazenie ze na tak ,malej przestrzeni lepiej prezentowaly by sie azurowe z natury schody drewniane niz lane betonowe. Przedsionek bardzo maly (wg mnie dla jednej osoby). Byc moze wrazenie braku przestrzennosci byloby mniejsze gdyby byla wieksza wysokosc pomieszczen na parterze (o 20-25cm). Lecz wieksza wysokosc nie rozwiaze zageszczenia ponieszczen lazienka i pokoj goscinny i malego salonu. Poddasze wlasciwie pelni funkcje sypialne i moim zdaniem jest do zaakceptowania, szczegolnie gdy podniesc wysokosc scianki kolankowej o 20 cm. Ladnie wyglada pokoj do pracy na poddaszu z wysokim sufitem (takim jak ksztalt dachu na tym pomieszczeniem). Pewne poparcie moich spostrzezen stanowia slowa osoby, ktora wybudowala D21. Otoz mowi ona sobie "jak to dobrze ze zdecydowalem sie na piwnice".Prosze zwrocie uwage ze powyzszy opis to moje odczucia i spostrzezenia a nie krytyka projektu, czy tez wybudowanego domu. Jestem daleki od tego. Interesuje mnie ten projekt i chcialem podzielic sie swoimi spostrzezenia z innym zainteresowanymi.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 14.03.2003 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2003 On 2003-03-14 12:55, jaro wrote: Nie zamurowałem. Zostawiłem wolną przestrzeń pod schodami. Jest tam zrobiona na wymiar szafka na buty - schowana pod schodami. Hall jest przez to optycznie większy. Jeśli masz garaż i nie zmieniłaś przeznaczenia kotłowni - czyli jest tam miejsce na gospodarcze szpeja, to poradzisz sobie bez tego dodatkowego schowka. A w razie czego, ściankę z g/k zawsze można postawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.03.2003 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2003 On 2003-03-14 14:09, Pagin wrote: Witam, ...kuchnia w miejscu pomieszczenia gospodarczego, w miejscu kuchni powiekszona jadalnia, powiekszony przedsionek kosztem spizarni, schody z parteru do piwnicy w zwiazku z tym brak schowka pod schodami, na gorze zlikwidowana garderoba (za to wieksza powierzchnia pokoju), Generalnie wszystkie pomieszczenia sa stosunkowo male, malo przestrzeni w szcegolnosci na parterze. Jesli kuchnia i jadalnia bylyby w salonie to byloby tam za malo miejsca przestrzni. Miejsce zageszczenie malych pomieszczen to lazienka i pokoj goscinny na parterze (drzwi kolo drzwi). Mam wrazenie ze na tak ,malej przestrzeni lepiej prezentowaly by sie azurowe z natury schody drewniane niz lane betonowe. Przedsionek bardzo maly (wg mnie dla jednej osoby). Byc moze wrazenie braku przestrzennosci byloby mniejsze gdyby byla wieksza wysokosc pomieszczen na parterze (o 20-25cm). Lecz wieksza wysokosc nie rozwiaze zageszczenia ponieszczen lazienka i pokoj goscinny i malego salonu. Poddasze wlasciwie pelni funkcje sypialne i moim zdaniem jest do zaakceptowania, szczegolnie gdy podniesc wysokosc scianki kolankowej o 20 cm. Ladnie wyglada pokoj do pracy na poddaszu z wysokim sufitem (takim jak ksztalt dachu na tym pomieszczeniem). Zacznę od tego, że D-21 jest małym domem. To nie jest jego wada - on taki jest ! Nie ma w nim dużych, otwartych przestrzeni - z założenia. Jest za to wykorzystanie każdego centymetra powierzchni tak, aby dom był w pełni funkcjonlany. Likiwdację garderoby i spiżarni uważam za nieporozumienie - to najcenniejsze pomieszczenia w domu, o ich zaletach w praktyce pisałem już wiele razy, więc nie będę się powtarzał. Co do parteru: salon ma być mały - właśnie dlatego wybrałem ten projekt ! Mała łazeinka na dole: a po co większa. Myjemy tam ręce w ciągu dnia i służy jako toaleta. Więc po co większa ?Główna, duża łazienka jest na górze: tam śpisz, przebierasz się i dokonujesz ablucji. Mały przedsionek ? Tak, ale za nic w świecie nie zrezygnowałbym ze spiżarni. Jak sobie radzimy ? Hall ma teraktotę identyczną jak przedsionek i ogrzewanie podłogowe. Zatem duży hall na parterz przyjmuje okresowo funkcje przedsionka - nie stanowi to w praktyce problemu. Podsumowanie: D-21 jest małym domem, więc nie może mieć cech dużego (otwarte przestrzenie, nadmiarowość pomieszczeń). Filozofia projektowania małych domów jest następująca: w małej powierzchni zmieścić program "prawdziwego" domu. Oznacza to, np. że niektóre pomieszczenia pełnią więcej niż jedną funkcję: np. kotłownia jest też pomieszczeniem gospodarczym i prasowalnią a jadalnią pełni też funkcje pokoju dziennego, a wreszcie hall jest też dodatkowym miejscem do ubierania/rozbierania gości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 23.03.2003 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2003 Witam,Pytania do Emila. Czy moglbys podac wiecej informacji na temat D21 ktory ogladales pod Warszawa. Szczegolnie interesuje mnie zwiekszenie wymiarow bryly budynku (dlugosc, szerokosc). O ile, z ktorego boku zostala zwiekszona dlugosc (patrzac od frontu budynku), a o ile szerokosc? Jakie zmiany wewnatrz domu to wywolalo?. Czy zostala zwiekszona wysokosc scian na parterze i poddaszu? Jesli tak to o ile?Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 27.03.2003 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2003 Do Pagina, Dom, ktory ogladalem zostal powiekszony w szerokosci, Czyli stojac przed wejsciem, mowie o scianach bocznych . Powiekszono dom o okolo 1m z przodu i z tylu, natomiast sciana byla zdaje sie grubsza niz w projekcie wiec w sumie daje to 2 x 70cm. Przelozylo sie to na wieksza powierzchnie mieszkalna. Wieksza jest kuhnia, salon, pom. gospodarcze i gabinet na dole. Z tego co wiem nie zmieniono wysokosci, musiano natomiast przeprojektowac dach - jest on teraz bardziej splaszczony - o mniejszym kacie nachylenia - co zdaniem wykonawcy jest korzystneTo tyle.Jakbys mial jakies pytania to moge sprobowac skontaktowac sie z inwestorem i dac odpowiedzEmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 01.04.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 No to zaczęło się. Zacząłam budowę mojego D-21. Nie robie wiekszych zmian. Planuje jedynie zawinąć taras na tył domu, zmniejszyć okno w salonie(to wychodzące na ogród) i podwyższyć ściany o jakieś 15-20 cm oraz powiększyc kominek i przystosować go pod ogrzewanie prawdopodobnie z płaszem wodnym. Na razie tyle. Trzymajcie kciuki. Za kilka miesięcy będę mogła powiedziec Wam czy D-21 to był dobry wybór czy tez nie. Teraz jestem przekonana na 100% że dobrze wybrałam Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 01.04.2003 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2003 Witam,Od dawna nie zaglądałam na forum. Dziś przeczytałam ostatnie posty na temat D-21 i chciłam dorzucić parę uwag. Przede wszystkim do Pagina i Jaro. Nasz dom po zmianach wcale nie sprawia wrażenia małego i nie odczuwam braku przestrzeni. Fakt, że jest częściowo podpiwniczony (oprócz części z salonem i kuchnią) pozwolił na przeniesienie programu gospodarczego do piwnicy. Mieści się tam pralnia, kotłownia i wszelkiego rodzaju schowki. Powiększenie komina w tej części nie jest tak widoczne i przytłaczające jak w domu opisanym przez Pagina. Łazienka w pomieszczeniu gosp. wydaje się "salonem", zwłaszcza, że nie mamy tu wanny, tylko prysznic. Jednak chyba nie zdecydowałabym się na umieszczenie tu kuchni - wydawałaby mi się zbyt ciasna.Rezygnacja ze spiżarni jest możliwa, gdy ma się piwnicę. Zamiast niej będzie tu duża szafa, szafka na buty i zostanie sporo miejsca.Połączenie łazienki i pokoju sprawia, że wcale nie jest on taki mały i robi się całkiem ustawny.O plusach połączenia kuchni, salonu, jadalni i holu już pisałam. Ma to też swoje minusy, wynikające z otwarcia kuchni na salon, ale życie zawsze zmusza nas do kompromisów. Nie można mieć dużo przestrzeni w małym domu, ani wybudować pałacu nie licząc się z kosztami wykończenia i utrzymania.Masz więc Pagin rację pisząc, że "kluczem do tego domu jest piwnica", ale trzeba się liczyć z pewnymi kosztami. Nie musisz jednak podpiwniczać domu całkowicie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 28.04.2003 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Dawno juz tu nikt nie zaglądał Mój D21 rosnie w oczach. w tym tygodniu będzie wylewany strop no i pojawił się problem małaego słupa między holem a salonem. Dzieli on wejście do kuchni i salonu na dwie części i chce się go pozbyć. Stąd pytanie do osób, które juz mieszkają: jak to wygląda funkcjonalność takiego słupka, jest potrzeby czy też nie? Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 28.04.2003 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Witam,MHAL - ciesze sie z postepow na Twojej budowie (i zazdroszcze troche, ja chyba zaczne w sierpniu). Wprawadzie nie buduje D21, ale bylem w okolicach Gdyni w wykonczonym D21. Slup o ktory pytasz byl tam usuniety. Tworzylo to jedno ladne, szerokie, otwarte na hol wejscie do salonu. Ale byly tez inne zmiany o ktorych juz kiedys pisalem, tzn kuchnia byla w miejscu pomieszczenia gospodarczego, natomiast w miejscu kuchni byla powiekszona jadalnia. Przy takim rozwiazaniu usuniecie slupa mialo sens. Trudno mi powiedziec jak bedzie w Twojej sytuacji, chyba zalezy to od przyszlego zagospodarowania kuchni szafkami i blatami. Ja chyba bym sie zastanawial na jego usunieciem, by powiekszyc przestrzen pomiedzy salonem, kuchnia a holem.Tak przy okazji dziekuje wszystkim za dyskuje na temat D21, za wszystkie rady, informacje, argumenty za i przeciw. Byly dla mnie bardzo pomocne. Choc w rezultacie nie wybralem D21, zycze wszystkim mieszkajacym i budujacym powodzenia i zadowolenia. Tak informacyjnie, wybralem projekt APS 115 pracowni ARCHI-PROJEKT z LublinaPozdrowienia i podziekowania raz jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Słup jest ok. Bez słupa byłoby trochę "łyso". No i wisi na nim bardzo udatny kinkiet do pary z drugim na kominie między łazienką a pom.gosp. Także słupożercom mówimy NIE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 28.04.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Dzięki za odzew! Jaro a nie przepychacie sie w przejściach? Pytam, bo rodzinkę mam dość energiczną M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Zaświadczenie Niniejszym zaświadcza się, żę w/w SŁUP nie sprawia żadnych kłopotów i nie jest uciążliwy w codziennym użytkowaniu domu D-21. Zaświadczenie wydaje się w celu przedstawienie kol. mhal. jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 30.04.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Jaro, słup usunięty i jak dla nas jest lepiej . Wiem, że jesteś zwolennikiem D21 bez zmian więc na pocieszenie dodam, że więcej zman nie przewidujemy Dziękujemy za opinię i zaświadczenie Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 05.05.2003 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 Dużo w tym wątku piszecie o tym, że D21 jest mały, ciasny. Ale on po prostu taki ma być!!! Tak go wymyślił projektant dla ludzi, którzy lubią ciasnotę, czyli np dla mnie . Nie lubię dużych pomieszczeń, więc wybrałam D21. Gdyby wydawały mi się ciasne szukałabym innego projektu (tak zrobili moi znajomi, pomieszczeń mają tyle samo, wszystkie są większe, koszt budowy porównywalny, dom ma 180 m kw.). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 09.05.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Jaro, pozwól, że tak niesmiało zapytam: czy to nie Ty z rodzina i Twój dom jesteście przedstawieni w najnowszym numerze MURATORA? Jeżeli tak to gratuluję przede wszystkim pięknego domu i zaistnienia w mediach ! Pozdowionka M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 11.05.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2003 Halo, halo, Jaro! Jesteś tam? Czyżbym zadała krępujące pytanie? Jeżeli byłam zbyt wścibska to przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.05.2003 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 mhal: trafiony, zatopiony , dzięki ostatnio tu nie zaglądałem - stąd opóźnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 12.05.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Ale się cieszę Teraz przynajmniej ja wiem z kim rozmawiam i przy okazji mam pytanie o grzejniki: czy rozmieściłeś je zgodnie z projektem? Muszę zacząć o tym myśleć. I jeszcze małe pytanko o wentylację: wiem że masz okan drewniane, ja będe miała niestety PVC, kominy wentylacyjne zbudowane zgonie z projektem, czy ta zaprojektowana wentylacja grawitacyjna w naszym domu sprawdza się, czy nie ma wilgoci? Bardzo zalezy mi na tych informacjach poniewaz musze już planowć instalacje i zastanawiamy się z mężem nad rekuperatorem więc i wentylacją mechaniczną. Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts