Gość 13.05.2003 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Grzejniki zgodnie z projektem. Problemów z wilgocią nie ma - ale pilnowałem w zimie mikrorozszczelnienia we wszystkich prawie oknach no i mam dwa nawiewniki Aerco, higrosterowane: w kotłowni i w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 13.05.2003 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Czyli trzeba będzie wspomóc wentylację.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 19.05.2003 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Jaro a ja myślałam, że to dom Andrzeja P Nie jesteście chyba tą samą osobą .. [ Ta wiadomość była edytowana przez: helism dnia 2003-05-19 16:04 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatka_j 20.05.2003 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Witam sympatyków D21,bardzo podoba mi się ten projekt, ale że projekt to nie dom, chciałabym przed ostateczną decyzją mieć możliwość zobaczenia zrealizowanego (lub w trakcie realizacji) budynku. Jeśli ktoś z Forumowiczów mógłby mi w tym pomóc (pokazać własny dom lub skontaktować z kimś kto buduje/zbudował)byłabym wdzięczna. Zależy mi bardzo na obejrzeniu domu a w szczególności na tym aby mój mąż obejrzał dom ponieważ ma kilka zastrzeżeń do projektu ( np za duży jego zdaniem hol na parterze). Dobrze by było aby dom byl w okolicy W-Wy bo mamy 3 miesięczną córeczkę i raczej nie jesteśmy (na razie) za bardzo mobilni.Pozdrawiam serdecznieRenata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.05.2003 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2003 Z MAzowsza nie kojarzę nikogo... Zapraszam do Małopolski albo do Trójmiasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatka_j 27.05.2003 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2003 Ok poproszę Cię Jaro o namiary na te domy. ( [email protected] ) Ponieważ nie spieszy sie nam bardzo (budowa dopiero w planach) to może za 2-3 miesiące jak mała będzie starsza wybierzemy sie na wycieczkę w Polskę . Na razie znalazłam taki dom w stanie surowym otwartym pod Warszawą. Ogólnie OK ale mnie się wydawało ze to jednak bedzie większe. Ale może to tylko takie wrażenie że jest mało miejsca gdzieniegdzie - być może jak się otynkuje i pomaluje to powstanie wrażenie większej przestrzenności. A hol który mojemu mężowi wydawał sie za duży moim zdaniem jest akurat. Własciciel tego domu wprowadził kilka zmian, w tym co najmniej jedną zasadniczą -podwyższył sciankę kolankową (o 1-1,5 bloczka- sam nie pamiętał dokładnie) "wydłużył" dach i przesunął komin (ten od kominka). Zobaczymy jak to bedzie wyglądało jak sie urządzi ale to chyba jeszcze potrwa. Tak więc nadal szukam możliwości obejrzenia skończonego budynku. Myślę,że jeśli zdecydujemy się na dom z poddaszem użytkowym to własnie na ten . Jesli jednak niechęć do chodzenia po schodach wygra to nie mam pojęcia na jaki projekt padnie. Mnie się nie podobają rozkłady większości parterowych domów (może z wyjątkiem bodajże Różanego ale on nie ma pomieszczenia gospodarczego więc odpada niestety). Może forumowicze rozważali budowę domu parterowego i jakiś projekt komuś sie podobał? Jesli możecie coś zaproponowac -slucham (czytam )uważnie. Pozdrawiam Renata [ Ta wiadomość była edytowana przez: renatka_j dnia 2003-05-27 12:30 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 28.05.2003 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Witaj Renatko Jeżeli za jakiś czas będzie Wam po drodze to zapraszamy do Poznania D21 to dom w sam raz. W tej chwili jest nas troje: my i 3 letni synek. Planujemy jeszcze jedno dziecko. Ten dom jest bardzo przytulny i ma swój urok. Kiedy zaczęliśmy budowe naszego tez przez moment wydał nam się ciut za mały ale obawy prysnęły ja stanęła góra a teraz i więźba dachowa. Przestrzeni jes dosyć a pamiętaj, że: 1. Kiedyś zostaniecie w nim sami bez dzieci. 2. Dom trzeba utrzymać a zima przede wszystkim ogrzać a dom typu D21 ma zwarta bryłę co bardzo ułatwia to kosztowne zadanie. My też wprowadziliśmy niewiele zmian: ściany wyższe o jeden bloczek, taras zawinięty na tył domu, usunęlismy też słup w wejściu do salonu. Nasz domek rosnie w oczach i jest na prawde śliczny Szczerze polecam. M P. S. A jak parterowy to może D08. Znajomi własnie ten wybrali i sa zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatka_j 28.05.2003 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2003 Hej MHAL Serdeczne dzięki za zaproszenie Stan naszej rodzinki i dalsze plany powiekszenia są podobne -ogólnie dzieci młode jeszcze , myślę, że zanim wybudujemy zdążą jeszcze z nami pomieszkać , natomiast punkt 2 tzn:" Dom trzeba utrzymać a zima przede wszystkim ogrzać a dom typu D21 ma zwarta bryłę co bardzo ułatwia to kosztowne zadanie." jak najbardziej do mnie trafia! Dlatego chcę dom z poddaszem użytkowym ale jest pewne ale - mąż ma kolano zdziebko "stuningowane" po wypadku i chodzenie po schodach mu nie służy (więc stąd to zastanawianie się nad parterowym) ale z 3 strony on lubi bardzo siedzieć na schodach ( o ile są drewniane oczywiście). Tak więc dylemat nierozstrzygnięty nadal. Pozdrawiam Renata [ Ta wiadomość była edytowana przez: renatka_j dnia 2003-05-28 20:09 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 29.05.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2003 oj z kolanem to powazny problem. Z biegiem lat.... Pozdrowienia dla całej rodzinki M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martini 10.06.2003 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Witam wszystkich!!!!!! jeszcze jedna fanka D21, jesteśmy na etapie fundamentów i wszystkie cenne rady nam się przydadzą. z góry dziękuje mam pytanie do forumowiczów , którzy już zamieszkują D21 czy są jakieś niedoskonałości w tym projekcie, które można skorygować w trakcie budowy? pozdrawiam Martini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 11.06.2003 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Witaj, jak wczytasz sie wątek to sporo dowiesz się o zmianach, których dokonali posiadacze D21. Na etapie fundamentów powiększyliśmy fundament na ciut większy komin w salonę pod kominek. Od razu tez robione były fundamenty pod taras, który zawinęliśmy na tył domu utrzymując wyjsie na taras tak jak jest w projekcie. Później zrezygnowaliśmy ze słupka w wejściu do salonu i kuchni oraz z pomieszczenia pod schodami. W łazience na parterze powiększyliśmy tez troszke okno. Na poddaszu bez zmian A jeśli można spytać gdzie stanie kolejny D21 ? Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.06.2003 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Witam. Ja tradycyjnie - chwalę swój ogon, jak ta pliszka . Niczego nie zmieniałem i jest ok ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martini 11.06.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2003 Witam Mhal!!! Dzięki za rady, będziemy myśleć, a chatka będzie w Sulechowie koło Zielonej Góry. Może już słyszałaś o tej mieścinie bo nie dalej jak w zeszłym roku ktoś trafił niezłą sumkę w totka (niestety nie ja ) i trąbili o tym w TV. A wracając do tematu to jedno jest już pewne: taras z tyłu chatki, nie jesteśmy pewni czy nie zrezygnowac z garderoby na poddaszu tzn. ja oczywiście jestem za garderobą ale nie moja druga połowa (help!!!!) pocieszające jedynie jest to, że ja tak łatwo nie rezygnuję. Ze względu na brak "własnego kąta" chcemy się wprowadzić jak najszybciej ( z wykończoną kuchnią, łazienką i jednym pokojem) ciekawa jestem ile to będzie kosztowało, mogłabym się dowiedzieć jaką sumką (mniej więcej) zakończył się Twój kosztorys ? Pozdrawiam serdecznie Martini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 12.06.2003 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Martini, jesteśmy na etapie instalacji, tynków, ocieplenia, okien.........itp. W tej chwili stoi stan surowy otwarty z dachem pokrytym dachówka ceramiczną, w środku ścianki działowe i gotowy taras. Wszystko przygotowane pod instalacje - zaczynaja w przyszłym tygodniu. w tej chwili zamykamy sie kwotą 95 tys. Zaczęliśmy w kwietniu tego roku.PozdrawiamM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.06.2003 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Około 100 na stan surowy, i 160 -180 na wykończenie. Tak było u mnie. Budując samodzielnie, możesz zaoszczędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martini 12.06.2003 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Witam!!!! Chciałabym się dowiedzieć na co szczególnie (oprócz ceny oczywiście) zwracaliście uwage przy wyborze wykonawcy i ile (znów mniej więcej ) kosztuje robocizna - chodzi mi głównie o wylanie fundamentów, postawienie murów, ścianek działowych, wylanie stropu. Pozdrawiam Martini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 12.06.2003 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 O rany Martini, co kraj to obyczaj - kosztowy Poszukaj na forum. Zorientujesz się przynajmniej w przedziałach cenowych. Ale przede wszystkim daj dom do wyceny różnym firmom. My ostatecznie wybieraliśmy z 3 propozycji a z ostatecznym wykonawcom i tak dodatkowo negocjowaliśmy ceny za poszczególne etapy. Przy wyborze pomagał nam nasz kierownik budowy. Wykonawca okazał się b.dobrm fachowcem. Pracował dokładnie i szybko (ale za to spędzał na naszej budowie cały dzień 8-18 ). Ekipe ma zdyscyplinowana i czystą - dla mnie było to b.wazne. Codziennie po sobie sprzątali a gdy stanęły mury zamiatali nawet posadzki Po instalacjach i tynkach (czego niestety nie robią) chcę ich wynająć do ocieplania i wykończeniówki. Teraz obawiam się, że po instalatorach i tynkarzach nie mogę się spodziewać podobnego poziomu pracy Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.06.2003 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2003 Martini - witaj. Tak jak radzi MHAL - poszukaj. Ja np. swoje wybory, błędy i sukcesy opisałem w dzienniku budowy. A o szukaniu i metodach wyboru ekip znajdziesz całe tony postów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antonio 21.06.2003 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2003 Witam wszystkich szczęsliwych posiadaczy domu D 21, a także tych, którzy są w trakcie budowy tak jak ja. Buduję się w Stargardzie Szczecińskim. swoja budowę rozpocząłem w maju tamtego roku. Teraz mój dom to stan surowy z przykrytym dachem, aktualnie jestem na etapie mediów. Bardzo proszę osoby chętne, które chciały by wziąść udział w dyskusji na temat budowy. Z chęcią wysłucham waszych rad a i sam mógłbym coś nie coś podpowiedzieć. W większości dom buduje się jak kto się mówi własnymi rękami. Na początek bardzo proszę chętne osoby, które umożliwiły by mi przesłanie zdjęć z budowy domu. Szczególnie interesuje mnie rozplanowanie poddasza. Czekam na was...... a także na zdjęcia. Pozdrawiam - Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.06.2003 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Witaj Antonio. Jak widzisz, trochę nas tu jest. Doświadczenia różne - możesz poczytać w starszym wątku o D-21. Ze zdjęciami - zwłaszcza wnętrz (jeśli dobrze zrozumiałem) może być kłopot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts