MHAL 08.07.2003 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Ludzie!!!! Mój D21 jest wspaniały. Właśnie mam stan surowy zamknięty Wygląda super!!!! Ja już chcę tam mieszkać!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 08.07.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2003 Witam,MHAL - gratuluje i ciesze sie razem z TobaPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.07.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 MHAL gratulacje ! Jakie dalsze plany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 09.07.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2003 Okna i rolety zewnętrzne już są. Teraz kładą ocieplenie - styropian na zewnątrz a potem tynk. W przyszłym tygodniu wchodzą instalatorzy. Obawiam się, że dopiero teraz zaczną się schody Ale i tak się cieszę Może masz jakieś sugestie dotyczące instalacji? Powinnam zwrócic na coś szczególną uwagę ? A jak Wam się mieszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 11.07.2003 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Jaro odezwij się proszę !!!! Czyżby bez komentarza ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 11.07.2003 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2003 Jeśli czytasz M to nie powiem nic nowego: gniazdek nigdy za dużo. Nawet jak wydaje Ci się, że wiesz gdzie co będzie stało to i tak dodaj ze 20-30%. Na pustych ścianach wydaje się, że jest ich dużo, a potem nawet nie będzie widać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Sorki, już jestem. Helsim dobrze Ci doradził (a) (nie wiem kto pisał: Monika ?). Jeśli idzie o gniazda nie zrobiłe w hallu na parterze - przydałoby się i w hallu na piętrze. Brakuje też gniazda w wiatrołapie. Zrobiłem za to dodatkowo na zewnątrz domu dwa: ogrodowe na południu i na północy do lampek na Boże Narodzenie - i to się sprawdza. Wodę też mam zresztą wyprowadzoną na zewnątrz od wschodu i od południa do podlewania super sprawa. W kuchni też zrobiłem dwa razy tyle gniazd co w projekcie - wszystkie się przydają. Zwłaszcza te, które zaplanowałem tuż nad blatem na podłączenie ekspresu, miksera, opiekacza itp. Jest ich 8 w grupach po 4 (2 podwójne). Dobrze jest wybrać sobie gniazda z włącznikiem ramkowe - kupić i przywieźć dać elektrykowi. Niby są takie same, ale okazuje się, że w praktyce jest różnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 14.07.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Jaro, zwykle piszę tutaj ja (czyli Monika) - tak 95%, ewentualnie czasem jestem sekretarką mojego męża. Poza tym nie jestem HELSIM tylko HELISM . Robiąc instalacje chyba oboje trzymaliśmy się dość ściśle projektu i tu, w całym Twoim uwielbieniu dla D21, musisz przynać był błąd. Zrobiliśmy instalację antenową (same puste rurki) z wyjściami w każdym pokoju, wszystko ze strychu. Już się przydało - założyli nam radiowe łącze internetowe. Teraz częściej będę tu zaglądać . Tpsa nadal nic nie robi i nie mamy telefonu. Jeżeli chodzi o instalację elektryczną to przydaje się czasem dodatkowy przewód w rurce. W instalacji wodnej zrobiliśmy powrót do ciepłej wody, który narazie nie działa, bo nie ma kasy na pompkę, ale jest, a koszt rurek w stosunku do wygody jest niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.07.2003 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2003 Przepraszam Moniko za literówkę . To prawda, że w przypadku instalacji miałem trochę przeróbek - " przy całym moim uwielbieniu dla D-21" (to aż tak widać ?). Mogło być ich więcej. Mam też - instalację wodnę z recyrkulacją , choć tego nie było w projekcie i kuchnię i brak instalacji gazowej w kuchni - ale to drobiazgi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kciuk 24.07.2003 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Witam wszystkich!!! Jesteśmy z żoną zainteresowani budową domu według projektu D21, bardzo nam się podoba, ale przed ostateczną decyzją chcielibyśmy mieć możliwość zobaczenia zrealizowanego (lub w trakcie realizacji) budynku. Jeśli ktoś z Forumowiczów mógłby nam w tym pomóc (pokazać własny dom lub skontaktować z kimś kto buduje/zbudował)był bym wdzięczny. Pozdrawiam Tomek z Tarnowskich Gór (woj.śląskie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.07.2003 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Witaj kciuk. Do Małopolski masz "rzut beretem" - wpadnij, sam zobaczysz. Zapraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 24.07.2003 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Witam i zapraszam też do siebie. Co prawda to w Tarnowie, ale są wakacje... Jak się będziesz wybierał prześlij wiadomość na priva, to podam Ci namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 30.07.2003 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Witam!Szykuję się z kolejnym D21 - tym razem pod Siedlcami.Będzie się różnił od projektu oryginalnego lokalizacją tarasu - z uwagi na warunki (usytuowanie domu na działce) zarówno taras jak i wyjście nań będzie przesunięte na elewację ogrodową. Taras będzie zintegrowany bryłą z domem - o głęgokości około 3 z groszami i szerokości 4,5 m, z dorobionym zadaszeniem o pochyleniu 25% dostawionym do końca okapu dachu w miejscu oryginalnej rynny, która teraz się o jego szerokość przemieści, opartym na słupkach z zastrzałami, z boku od strony balkonu balustrada w tym samym stylu co balkonowa, na pozostałym obwodzie stopnie. Wygląda to w AutoCAD'zie nieźle. Pokrycie - deski lub, jeśli starczy funduszy, taka sama dachówka (kocham tradycję). Jeszcze nie wiem, czy zawężać otwór w tym miejscu z trzech skrzydeł, które by tu wypadły (okno + 2xdrzwi) do dwóch.Drugim drobiazgiem są okiennice, które uważam za podstawowe, estetyczne i solidne zabezpieczenie antywłamaniowe, więc dokładam jeszcze jedne przy oknie klatki schodowej (dlaczego ich nie ma w oryginalnym projekcie???).Poza tym w środku chcę właśnie wydzielić bardziej kuchnię - ściankę, o którą oparta jest kuchenka podciągam do sufitu zostawiając tylko okno podawcze, podobnie nie tylko że pozostawiam na miejscu ów sławetny słupek rozdzielający wejścia do salonu i kuchni, ale jeszcze go łączę ścianką z masywem kominka, uzyskując dodatkową ścianę na szafki, zostawiając od strony salonu wnękę na drewno. Kuchnia zamknięta pasuje mi bardziej niż otwarta do filozofii całego siedliska - bo to będzie działka zagrodowa, z budynkiem garażowo-gospodarczym i kuchnią letnią z piecem chlebowym oraz z piwniczką ziemną - i do naszych preferencji kulinarnych. Kuchnia otwarta zawsze kojarzyła mi się z filozofią fast-food'u, garmażerki i mikrofalówki, a nie z ogniskiem domowym. U nas będzie się dużo pichciło i robiło całe tony przetworów, emitując hektolitry pary wodnej, a wobec obecności paleniska otwartego (kominek) w jednej przestrzeni zastosowanie silnego wyciągu byłoby ani nie przepisowe, ani nie rozsądne. A może ktoś z Was ma inne zdanie a zwłaszcza inne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 30.07.2003 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Witam nowego sympatyka D21. Przeczytałam twój opis i pozwolę sobie zrobić parę uwag. Wydaje mi się, że jeżeli zabudujesz ścianami kuchnię, to jadalnia wyjdzie Ci trochę "kiszkowata" i niewygodna. Optycznie będzie ciasna, to jeszcze zależy gdzie postawisz ścianę między kuchnią a jadalnią. Na ścianie między słupem i kominem w kuchni nie wejdą szafki, chyba, że 1 m od wejścia, bo przecież nie postawisz szafek w drzwiach. Moim zdaniem kuchnia też będzie ciasna, ale ja lubię przestrzeń . Jeśli chodzi o taras, to nie zmieniałabym szerokości okna. Mamy podobnie usytuowany (też na elewacji ogrodowej), ale nie zadaszony. Dach sprawi, że salon będzie mniej doświetlony, a większe okno w jakiś sposób zrekompensuje tę stratę. Poza tym salon będzie bardziej przez to związany z tarasem i ogrodem. My mamy potrójne okno, z tym, że jedna część jest nieruchoma. Musisz jednak przemyśleć usytuowanie tego okna, bo salon nie jest zbyt duży i zostanie mało miejsca na ustawienie mebli. Pozdrawiam. Monika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 30.07.2003 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2003 Dzięki, Moniko. Może będę się musiał jeszcze nad tymi dodatkowymi ściankami zastanowić, choć ja z kolei lubię również rozmaite kąciki i zakamarki, może bardziej niż otwartą przestrzeń. Masz rację z wyjściem na taras.Co do ścianki słupek-kominek, chcę ją ulokować bliżej frontu niż pleców kominka, co wprawdzie obetnie jeszcze z metr powierzchni salonu, ale zostawi miejsce na szafki o głębokości około 25-30 cm i takiż blacik, być może zresztą będą tam tylko półeczki na drobiazgi, bez drzwiczek, na które ćwierć metra w zupełności wystarczy. Ale mamy jeszcze czas na decyzję - w tym roku (jak dobrze pójdzie) zrobimy i tak najwyżej fundamenty pod dom i budynek gospodarczy.Pozdrawiam!P.S. Przynajmniej do poniedziałku nie będzie mnie w sieci.Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 03.08.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Witaj Trach,Wprawdzie nie buduje D21, ale swego czasu bardzo intersowalem sie tym projektem i od czasu do czasu sledze ten watek. Swego czasu bylem w dwoch wybudowanych domach wg projektu D21. Jeden byl wykonczony i zamieszkany, drugi w stanie surowym. Moje spostrzezenia i uwagi znajdziesz w tym watku. Teraz po dlugim czasie (i zarzuceniu tego projektu) wpadla mi do glowy jeszce jedna mysl rozwiazania problemow, ktore mialem na etapie rozwazania D21. Dotycza one kuchni i salonu. Obecnie rozwazalbym umieszczenie kuchni w miejscu pomieszczenia gospodarczego, pomieszczenie gospodarcze przeniesc do pokoju goscinnego, w salonie komin przeniesc na sciane a balkonem. W ten sposob w wiekszosci uzyskalbym to czego oczekiwalem: zamknieta kuchnie i wieksza przestrzen w saloniePozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 03.08.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Pagin. A po co tak zmieniać . To już lepiej i prościej byłoby zrobić kuchnię w miejscu pokoju gościnnego, ale wtedy trzeba pokombinowąc z kominem (co jest konieczne też w Twoim rozwiązaniu). Kuchnia w pomieszczeniu gospodarczym byłaby bardzo mała. Ja mam w nim łazienkę i jak na łazienkę - bardzo mi się podoba. Ale taka kuchnia byłaby porównywalna do blokowych i, żeby wygospodarować w niej miejsce do jedzenia (a nie wyobtażam sobie kuchni bez takiego miejsca), trzebaby się naprawdę nakombinować . A po co kombinować we własnym domu. Twój pomysł z salonem nie jest taki zły. Można też zostawić komin na swoim miejscu i tam gdzie była kuchnia i jadalnia zrobić dużą i wygodną jadalnię, a w drugiej części kącik wypoczynkowy. A tak prawdę mówiąc, gdybym miała robić tyle zmian w D21, to poszukałabym innego projektu. Wybór na rynku jest naprawdę zacny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 03.08.2003 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2003 Witam,Helism - zgadzam sie z Toba ze zbyt duza ilosc zmian nie jest dobra sprawa i nalezy poszukac innego projektu. Tak tez zrobilem. Buduje wg projektu APS115 pracowni Archi-Projekt z Lublina. Do D21 pozostal pewien sentymentPozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 04.08.2003 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2003 Dzięki, Pagin, za rady, ale pokój gościnny jest niezbędny w naszym domu, to było jedno z głównych założeń. Piec ze zbiornikiem na olej i zasobnikiem c.w.u. też nie dałby się pogodzić z kuchnią - a u mnie nie ma i nigdy nie będzie c.o. bo buduję w szczerym polu. Inne moje (i żony) założenia to m.in.: - niezbędne pomieszczenia dodatkowe: pokój do pracy, spiżarnia i pomieszczenie gospodarcze mieszczące więcej niż tylko kotłownię (garaż, warsztat i kuchnia letnia z piecem chlebowym, również dla nas niezbędne, będą w drugim budynku - gospodarczym) - dom niepodpiwniczony, natomiast z wolno stojącą piwnicą ziemną - jedna łazienka musi być na tyle duża, aby zmieścić w niej brodzik do natrysku murowany (zajmujący prawie 2x więcej miejsca) oraz bidet - kuchnia możliwie wydzielona ale nie za ciasna - tradycyjna bryła z zasadniczym dachem dwuspadowym bez okien połaciowych - kominek wewnątrz, zadaszony taras-weranda w elewacji ogrodowej Myśmy z żoną przewertowali dosłownie tysiące projektów typowych zanim trafiliśmy na taki, który spełniał w zasadzie wszystkie założenia, a przy okazji jego elewacja (ta z balkonem) jest ideałem skończonym (dokładnie tak wyobrażałem sobie i szkicowałem nasz przyszły dom od samego początku). W zasadzie oprócz zmiany położenia tarasu zmiany, których dokonujemy, są kosmetyczne. A nawet jeśli coś przeoczymy, to trudno. W końcu nie po to się przeprowadzamy z miasta na wieś żeby mieć święty spokój i komfort, tylko właśnie po to żeby mieć więcej zajęcia i nie zgnuśnieć przed telewizorem (albo przy PC-cie w internecie ). Pozdrawiam - Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 05.08.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Dołączam się do prośby, z tym że ja wolałbym okolice Warszawy i na wschód. Moja żona, Agnieszka, podpisuje się obiema rękami pod Twoimi słowami, mhal - że domek D21 na papierze i w kartonie jest bardzo przytulny, i że już się go nie może doczekać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts