trach 05.08.2003 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2003 Co do sezonowania drewna, to moja odpowiedź jest nieco spóźniona, i chyba oczywista - nigdy i nigdzie nie stosuje się w budownictwie drewna niesezonowanego, bo zawsze się popaczy albo wyjdą "wady ukryte" czyli popęka. Oczywiście sezonowanie nie odbywa się już w sągu tylko w suszarni, więc można drewno wysezonowane mieć z drzewa ściętego przed miesiącem.Jedyny wyobrażalny wyjątek to drewno, któe ma pracować w warunkach mokrych z założenia - jeśli np. budujesz pomost na palach nad brzegiem jeziora albo wykładasz nim ścieżkę w ogrodzie. Ale na więźbę - nigdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 11.08.2003 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2003 Gratuluję wyboru Nasz dom jest już na ukończeniu i nie zamieniłabym go na żaden inny Jest w sam raz dla naszej rodzinki. a te kosmetyczne zmiany o których juz pisałam nam akurat pasują i jesteśmy z nich bardzo zadowoleni. Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 03.09.2003 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2003 Od dwóch miesięcy mieszkam w moim d21. Jestem zachwycona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.09.2003 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Pyza - szkoda, że tak późno się chwalisz - gratuluję. Z tego co pamiętam, południowe okolice Krakowa, czyli jesteśmy prawie sąsiadami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 04.09.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2003 Pyza - szkoda, że tak późno się chwalisz - gratuluję. Z tego co pamiętam, południowe okolice Krakowa, czyli jesteśmy prawie sąsiadami... Bo dopiero od niedawna mam internet (neostrada) w domu. A miałam mieć tylko radiowy(!) telefon. Ale cośmy się (ja i mąż) z tepsą naszarpali, ech... Jeśli to nie tajemnica czy możesz mi powiedzieć, ile kosztuje ogrzanie Twojego domu w zimie (za miesiąc, przy dużych mrozach)? Spędza mi to sen z powiek, a jak już zasnę, to śnią mi się rachunki z gazowni na tysiące złotych . Co prawda mam kominek i będę grzać (drewno już dawno kupione), ale i tak się martwię. Pozdrawiam prawie-sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.09.2003 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Dzięki za pozdrowienia. Zaglądnij proszę na prywatne wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 05.09.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 Pyza, GRATULACJE!!!! Ciesze sie na każdą wieść o D21 i jego zaletach My planujemy wprowadzić się na Gwazdkę Aktualnie jesteśmy na etapie kończenia instalacji i czeka nas wykończenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyza 05.09.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2003 MHAL, Miłego wykańczania i żeby wam pieniędzy nie brakowało . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 06.09.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2003 Pyza gratuluję zamieszkania. MHAL - powodzenia i wygranej w totka . A wszystkim, którzy budują lub będą budować D21 gratuluję dobrego wyboru . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 23.09.2003 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Jeżeli wszystkie D21 w Polsce nie zostały juz wybudowane i wykończone i jeśli ktos tu jeszcze zagląda, mam pytanie Chodzi mi mianowicie o wykończenie naszego strychu. Na strop poddasza kładziemy płytę KG, potem wełnę a na podłoge stryszku mąż chce położyć zwykłe płyty i przykryc to wszystko wykładziną lub czys podobnym. Czy to wystarczy ??? Czy nie będzie róznicy temperatur między strychem (bez ogrzewania) a poddasze i czy nie będzie się skaraplać para wodna ??? A tak w ogóle to jak się uzytkuje nasz stryszek w D21 ??? Pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Witaj MHAL, u mnie jest tak: płyta G/K wełna 24 cm, płyta OSB - docelowo ma być polakierowana, na razie nie jest. I tyle. Użytkuje się dobrze, nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów - typu: skraplanie, wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 23.09.2003 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 Dzieki jaro Jak zwykle mozna na Ciebie liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.09.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 do usług MHAL , za to jeśli ktoś ma pomysł jakie (i gdzie) lampy kupić do wspólnej przestrzeni na dole D-21 (salon, kuchnia, jadalnia) to chętnie się dowiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 23.09.2003 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2003 No cóż, my chcemy pójśc w strone stylu rustykalnego, choc moze nie do końca. dostalismy od mojej mamy piekny kuty kinkiet. Jest dość duzy ale za to prosty w formie. Planuje dobrać do niego lampy wiszące. Może jest to rozwiązanie surowe ale nam sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.09.2003 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2003 No to szkoda, że nikt nam nie podarował lampy - żyrandolu, bo wtedy przeynajmniej wybór stylu lamp mielibyśmy za sobą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renatka_j 14.10.2003 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2003 Witam po długiej przerwie sympatyków i budowniczych d21. My nadal nie zdecydowaliśmy się na projekt ale jesteśmy coraz bliżsi kupna działki. W zasadzie w którymś momencie dom z użytkowym poddaszem odpadł ze względu na schody i kolana ale ostatnio znów zaświeciło swiatełko w tunelu (dla mnie - bo strasznie mi się d21 podoba a mój mąż optował za parterowym domem) ponieważ działka która aktualnie jest faworytką męża jest na tyle wąska, że dom z poddaszem uzytkowym znacznie lepiej się w nią wpasowuje niż parterowy. Cóż poczekamy- zobaczymy. Jesli kupimy tę działkę być może ponownie bedę się uśmiechać do szczęśliwych posiadaczy d21 z prośbą o umożliwienie obejrzenia wybudowanego domu. Mój kochany mąż ma dwa zastrzeżenia do tego projektu 1) za mały salon (wymyśliłam, że może da się przesunąć ścianę o kawałek i powiększyć dom, a co za tym idzie salon i jadalnię, oraaz niestety zwiększyc asymetrię lewej i prawej strony domu) 2) nie podoba mu się wiszący nad wejściem tzw. pokój- hobby ( może zabudować ganek??? ale chyba dom straci wyglad) Co o tym sądzicie??? Pytanie do osób uzytkujących ten dom: czy ten salon rzeczywiście jest za mały ? może mały ale "ustawny"?? Pozdrawiam wszystkich serdecznie Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 15.10.2003 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2003 Renatka.Ja się wypowiem w kwestii pokoju-hobby. Wydaje mi się, że jest to dobre rozwiązanie. Dzięki temu, że wisi on nad wejściem, wchodzącemu nie kapie na głowę. Gdyby to zabudować gankiem, bryła domu stałaby się ciężka no i wchodzenie do domu prosto ze schodów nie jest juś tak wygodne. Poza tym jeżeli wczytasz się w posty zobaczysz, że chyba nikt z budujących D-21 nie zmieniał góry. Wszyscy, którzy nas odwiedzają bardzo ją chwalą.W kwestii salonu to może najlepiej niech się wypowie Jaro ... on nic nie zmieniał. Ja mam połączone: salon, kuchnię, jadalnię i hol, ponieważ lubię przestrzeń. Fakt, że w samym salonie niewiele jest miejsca na ustawienie mebli, ale wypoczynek się zmieści, jakaś komódka lub półka na telewizor tez, a szaf nie zamierzam tam wstawiać, bo mam na tyle miejsca w innych pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 17.10.2003 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2003 Ja wyrzuciłam słup dzielący wejście do salonu i kuchni. Dało to większą przestrzeń, ż której jestem zadowolona. Salon dla mnie optymalny ale mozna go powiekszyć nie zmieniając wymiarów domu. wystarczy przesunąć ściankę kominową dzieląca salon od kuchni zmniejszając kuchnię, która i tak jest przestronna i powiększyc w ten sposób salon. W domu jeszcze nie mieszkamy. Jestesmy na etapie wykończenia siebie i domu Nie zamieniłabym rozkładu góry za nic. Pokoik =hobby, jak go nazwałas jest dla mnie idealnym miejscem do pracy dla mnie i męża a w przyszłości będzie pokojem komputerowym dla dzieci i małą biblioteczką. Nie chcę aby dzieci miały komputery w swoich sypialniach więc takie rozwiązanie jest dla nas optymalne. D21 jest idealny!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.10.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Wywołany "do tablicy" melduję się posłusznie . Widzę że D21 zyskał w MHAL nowego, wiernego fana. Ale do rzeczy: 1. czy salon jest za mały ? no duży to on nie jest - jeśli ktoś lubi urządzać wielkie imprezy to miejsca będzie mało, jeśli tylko do kameralnych posiadówek z parą znajomych przy kominku np. - jest idealny; czyli znowu wychodzi że nasz styl życia przekłada się na przydatność lub nie projektu 2. pokój hobby wiszący na słupach nad wejściem decyduje o stylu tego domu, dzięki temu jest on lekki i taki swojski, obudowanie ganku z pewnością zmieni jego charakter... gwoli sprawiedliwości muszę jednak przyznać, że po pierwszej zimie sam zacząłem się nad tym zastanawiać... chodzi o kurz,liście i śnieg które są nawiewane przed same drzwi wejściowe, inna sprawa, że ja nie mam murków przy wejściu, które są w oryginalnym projekcie (to może być powód moich kłopotów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 20.10.2003 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2003 Cóż jaro, może tak własnie być. Ja mam rzeczone murki i jak na razie nie nawiewa..... ale zima przed nami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts