Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt D21 TRADYCYJNY

Recommended Posts

witam , jestem nowy troche sie gubie w tych ikonkach i innych symbolach w okienku. Mam D21 w stanie surowym zamknietym w Opolu.

Wprowadziłem kilka "modernizacji":

1) wywaliłem wieszaki jetek - pogrubiłem je jako podwójne 8/18

2) wywaliłem schody żelbetowe - wypuściłem tylko wieniec dla sciany odsadzonej klatki schodowej

3) Troche niedopracowane jest zbrojenie płyty balkonu - w wykazie stali i opisie są różne długości prętów. Ponadto nie wiadomo co ile mają byc - z ilości i dług. balkonu wnioskuje że co 10 cm. Ale jak w takim razie co drugi wpuszczać w płytę z odgięciem w dól jak np. w stropie teriva możliwe jest to tylko w beleczkach prefabrykowanych (co 45 lub 60 cm).

4) Myslę że ławę pod ścianą z balkonem można zwężyć jakieś 10 cm

5) Wyłaz kominiarski - powinny być raczej 2 koło każdego komina.

• Odpowiedzi 216
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, jestem nowy a D21 mam w stanie surowym zamkniętym (Opole).

Wprowadziłem kilka modernizacji:

- wyrzuciłem wieszaki podtrzymujące jętki (pogrubiłem jetki na 2x8/18)

- zrezygnowałem z betonowych schdów na pietro (został tylko wieniec pod wysunięta ścianę klatki schod.)

- dałem 2 wyłazy kominiarskie (każdy koło swojego komina)

- zróżnicowałem grubość ocieplenia cześci fundamentowej (Termopian) i scian nadziemia - gdyby było wg projektu nie ma tam raczej okapu

- troszkę niejasne jest zbrojenie płyty balkonowej (można sie domyslać że pręty powinny być co 10 cm, kłopot jest z wpuszzcaniem co drugiego w płytę (z odgieciem w dół) jak sugeruje rys. - bo możliwe jest to tylko tam gdzie są beleczki stropowe (czyli co 45 lub 60 cm)

- mam przybudowany garaż - ale sugeruję aby zawczasu pomyśleć o tym, że wieniec pod murłatę garazu trzeba spiąć z wieńcem budynku głównego oraz jeśli chcemy zamocować płatew dachu garażu przylegającą do ściany domu to albo kotwimy ją w wieńcu nad parterem albo wylewamy dodatkowe słupki w ścianie szczytowej - wtedy można jeszcze zwiększyć kąt spadku dachu

- poza tym projekt ma elementy wylewane o grubości równej grubości muru co kłóci się np. z kwietniowym muratorem gdzie jest sugestia aby dodawać dla uniknięcia mostków termicznych dodatkowe 7-8 cm styropianu

Czy zrobiliście zaprojektowaną garderobę w sypialni? Jak ona funkcjonuje, tzn. czy jest wygodna, nie za mała itp.

Cześć. PRzespałem reaktywację naszego wątku "domowego". :D

MHAL: GRATULACJE!

A teraz helism: oczywiście garderobę mam.. tak jak w projekcie :D !. Jest faktycznie mała, ale zabudowałem ją wg własnego projektu i jest wygodna. NIe zamieniłbym jej na szfę. Są tam tylko rzeczy żony i parę moich koszul :D więc miejsca nie brakuje. Jeśli zdecydujesz robić to koniecznie: z grzejnikiem i wentylacją. Wentylacji zdaje się nie ma w projekcie a już wiem, że jest potrzebna - muszę dorobić.

Pozdrowienia dla wszysktich miłośników d-21 ! :D

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Strzasznie dawno tu nie zaglądałam.....

Jak tam miłośnicy D21? Jakoś mało nas na świecie......

My juz mieszkamy przeszło 4 miesiące i jestem zachwycona. Nie mogłam lepiej wybrać. Szkoda, że tak mało osób doceniło ten projekt... Ale cóż, nie to ładne co ładne ale to co się komu podoboa :D

w każdym razie pozdrawiam wszystkich mieszkajacych i budujących D21 :D

M

Ja też nie bardzo wiem ale może tak: w onecie założyć fotoalbum

http://secure.onet.pl/logowanie.html?app_id=39&url=mojalbum%2Fnowyalbum.html

a potem wstawić adres strony internetowej Twojego albumu http://adres i chyba tyle, jak bezpośrednio wstawić zdjęcie do tematu nie mam pojęcia, fotoalbumu też nie zakładałam więc nie wiem ile z tym roboty. :wink: a baaaardzo bym chciała zobaczyć Twoje fotki Mhal oraz innych budujących D21.

pozdrawiam :D :D :D Martini

• 1 month później...
  • 1 month później...

Witam wszystkich przeglądających ten wątek!

Ponieważ buduję ten domek właśnie, a informując o tym fakcie ostatnio w różnych wątkach byłem o rozmaite rzeczy w związku z nim pytany, widzę z tego że zainteresowanie projektem D21 jest w "narodzie" szczególnie duże. Pozwolę sobie zatem zapoczątkować tu, a nie w Projektach, drobną dyskusję nad przedstawionymi w tym numerze "M." rozwiązaniami jako przyczynek do całości wiedzy o Tradycyjnym - D21.

Wybrałem ten projekt - a właściwie: wybraliśmy - po przewertowaniu setek i tysięcy nowszych i starszych projektów. To były pracowite trzy kwartały szukania i upewniania się, że to ten i tylko ten.

Żona szukała od strony rozkładu pomieszczeń:

- co najmniej cztery sypialnie lub trzy plus biblioteka

- kuchnia tylko częściowo połączona z salonem

- spiżarnia

- duża kotłownia z warunkami do suszenia

- bez garażu w bryle

- jedna łazienka z wanną, druga z kabiną

Ja szukałem od zewnątrz, po bryle:

- maksymalnie tradycyjny wygląd i materiały

- dach bez naczółków (nie mówiąc o kopercie)

- poddasze bez okien połaciowych itp

- bez zbędnych wykuszy

- z zadaszonym tarasem na ścianie przeciwnej do elewacji wejściowej

- detal: drewniany

Idealnie do tego rozwiązania pasował - albo dawał sie dopasować - tylko D21. Przesunięcie tarasu na sąsiednią ścianę z zamianą miejscami drzwi na taras i okna w salonie było drobnostką, na którą bez trudu uzyskaliśmy zgodę architekta, podobnie jak na dostawienie daszku nad tym tarasem. Przy okazji zmieniliśmy ścianę dwu- na jednowarstwową, z Poromuru 44 cm.

W związku z tym, co powyżej, zupełnie nie rozumiem przynajmniej dwóch propozycji, które przedstawiono jako wariantowe modyfikacje tego projektu:

1). zmiana przeznaczenia spiżarki na schowek.

Rozumiem, że komuś spiżarka mogła być niepotrzebna, tym niemniej D21 posiadał porządną spiżarkę jako jeden z naprawdę nielicznych projektów.

2). likwidacja jednego pokoju sypialnego z czterech i zamiana go na łazienkę.

Znów, jako jeden z nielicznych domków w "klasie średniej" (Pu=149 m kw.), D21 posiadał aż cztery, i to sensownie wydzielone, pokoje na pięterku plus dodatkową sypialnię/gabinet na parterze. Większość innych rozwiązań projektowych proponowała mało pokoi, a dużych. Zarazem wydawało mi się, i nadal wydaje, że pokój kąpielowy jest na tym pięterku wystarczająco duży. Zupełnie niejasne jest dla mnie proponowanie, żeby jeszcze tę funkcję rozszerzyć - i żeby ponad 40% powierzchni użytkowej piętra zajmowały łazienki ! Jest to indywidualna fanaberia inwestora, i oczywiście architekt może to zaakceptować, ale nie sądzę, żeby to był właściwy kierunek, który należy rozpropagować wśród czytelników...

Ogólnie wrażenie jest takie, że liczba pokoi i wydzielona spiżarka to były najbardziej "deficytowe" wśród projektów atuty domu Tradycyjnego, jego najmocniejsze punkty, a przedstawione adaptacje właśnie z nich zrezygnowały. To trochę jakby prezentując publice samolot klasy stealth - powolny ale niewykrywalny przez radar - zaproponować go do wożenia poczty!

Pozdrawiam i z ciekawością oczekuję na Wasze wrażenia -

Andrzej (Trach)

Pozwolę sobie nie zgodzić się w paru punktach z Tobą. Uważam, że projekt ten nie nadaje się za bardzo dla rodziny 2+3. Brakuje po prostu miejsca na poddaszu. Aby było wygodnie, po pierwsze pokoje powinny być co najmniej 12m2 (standard muratora), a poza tym uważam, że łazienka dla rodziców jest potrzebna, ale co po łazience, do której nie można wejść bezpośrednio z sypialni? Owszem projekt ten nadaje się trochę bardziej niż inne ale ciągle nie jest to "to" (przynajmniej dla kogoś, kto dzieci ma małe i w wieku zbliżonym do siebie).

Jeszcze w kwestii łazienek. Ja też byłem przekoanany, że dwie starczą, ale jak sobie pomyślałem co będzie jak syn będzie miał 14, acórki 16 i 18 lat i wszyscy będą na tą samą godzinę chcieli zdążyć do szkoły i do pracy, to stwierdziłem iż 2 łazienki i ubikacja to absolutne minimum by mówić o jakimś komforcie mieszkania.

W kwestii architektury. Coraz bardzie jestem wkurzony, bo rozwiązania, które widzę nijak nie łączą architektury z funkcjonalnością (choćby stanadrdów prezentowanych przez "Muratora"!). Odnoszę wrażenie, ze najpierw jest architektura (widocznie dla ludzi najważniejszy jest wygląd domu), a gdzieś tak pod koniec funkcjonalność. Na palcach jednej ręki mogę wymienić projekty, które są na prawdę funkcjonalne, pozwalają wierzyć, że będzie się żyło komfortowo. Owszem są projekty komfortowe i ładne, ale one mają zwykle grubo ponad 200m2, ja chcę komfortu dla 5 osób na 150m2 cieszyłbym się gdyby jeszcze projekt był ładny i tani w realizacji, ale to chyba marzenia ściętej głowy...