pmalorny 08.04.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 witam , jestem nowy troche sie gubie w tych ikonkach i innych symbolach w okienku. Mam D21 w stanie surowym zamknietym w Opolu.Wprowadziłem kilka "modernizacji":1) wywaliłem wieszaki jetek - pogrubiłem je jako podwójne 8/18 2) wywaliłem schody żelbetowe - wypuściłem tylko wieniec dla sciany odsadzonej klatki schodowej3) Troche niedopracowane jest zbrojenie płyty balkonu - w wykazie stali i opisie są różne długości prętów. Ponadto nie wiadomo co ile mają byc - z ilości i dług. balkonu wnioskuje że co 10 cm. Ale jak w takim razie co drugi wpuszczać w płytę z odgięciem w dól jak np. w stropie teriva możliwe jest to tylko w beleczkach prefabrykowanych (co 45 lub 60 cm). 4) Myslę że ławę pod ścianą z balkonem można zwężyć jakieś 10 cm 5) Wyłaz kominiarski - powinny być raczej 2 koło każdego komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 08.04.2004 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2004 Witam,POMALORNY - w dziale projektow jest szeroki i czasami aktywny watek o nazwie "D21 z garazem". Znajdziesz tam mieszkancow, budujacych i sympatykow D21.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmalorny 09.04.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Witam, jestem nowy a D21 mam w stanie surowym zamkniętym (Opole).Wprowadziłem kilka modernizacji:- wyrzuciłem wieszaki podtrzymujące jętki (pogrubiłem jetki na 2x8/18)- zrezygnowałem z betonowych schdów na pietro (został tylko wieniec pod wysunięta ścianę klatki schod.)- dałem 2 wyłazy kominiarskie (każdy koło swojego komina)- zróżnicowałem grubość ocieplenia cześci fundamentowej (Termopian) i scian nadziemia - gdyby było wg projektu nie ma tam raczej okapu- troszkę niejasne jest zbrojenie płyty balkonowej (można sie domyslać że pręty powinny być co 10 cm, kłopot jest z wpuszzcaniem co drugiego w płytę (z odgieciem w dół) jak sugeruje rys. - bo możliwe jest to tylko tam gdzie są beleczki stropowe (czyli co 45 lub 60 cm)- mam przybudowany garaż - ale sugeruję aby zawczasu pomyśleć o tym, że wieniec pod murłatę garazu trzeba spiąć z wieńcem budynku głównego oraz jeśli chcemy zamocować płatew dachu garażu przylegającą do ściany domu to albo kotwimy ją w wieńcu nad parterem albo wylewamy dodatkowe słupki w ścianie szczytowej - wtedy można jeszcze zwiększyć kąt spadku dachu- poza tym projekt ma elementy wylewane o grubości równej grubości muru co kłóci się np. z kwietniowym muratorem gdzie jest sugestia aby dodawać dla uniknięcia mostków termicznych dodatkowe 7-8 cm styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.04.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Czy zrobiliście zaprojektowaną garderobę w sypialni? Jak ona funkcjonuje, tzn. czy jest wygodna, nie za mała itp. Cześć. PRzespałem reaktywację naszego wątku "domowego". MHAL: GRATULACJE! A teraz helism: oczywiście garderobę mam.. tak jak w projekcie !. Jest faktycznie mała, ale zabudowałem ją wg własnego projektu i jest wygodna. NIe zamieniłbym jej na szfę. Są tam tylko rzeczy żony i parę moich koszul więc miejsca nie brakuje. Jeśli zdecydujesz robić to koniecznie: z grzejnikiem i wentylacją. Wentylacji zdaje się nie ma w projekcie a już wiem, że jest potrzebna - muszę dorobić. Pozdrowienia dla wszysktich miłośników d-21 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator 01.05.2004 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2004 Witam, chętnie obejrzę d21 w trakcie budowy bądź w stanie wykończonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 02.05.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2004 Witam,W dziale Projekty jest obszerny watek nt D21 zatytulowany "D21 z garazem". Tam znajdziesz mieszkancow, budujacych i sympatykow domu wg tego projektuPzodrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.05.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2004 Cześć. W jakim rejonie gotów jesteś zobaczyć D-21 ? Pomorze, Śląsk, Małopolska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator 05.05.2004 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2004 Cześć jaro.Wchodzi w grę zarówno teren małopolski jak i śląska.Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator 10.05.2004 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 WitamChętnie zobaczę d21.Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 11.05.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2004 Cześć domator, a skąd jesteś?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domator 12.05.2004 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2004 Cześć MHALwojewództwo ślaskiePozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 06.07.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Strzasznie dawno tu nie zaglądałam..... Jak tam miłośnicy D21? Jakoś mało nas na świecie...... My juz mieszkamy przeszło 4 miesiące i jestem zachwycona. Nie mogłam lepiej wybrać. Szkoda, że tak mało osób doceniło ten projekt... Ale cóż, nie to ładne co ładne ale to co się komu podoboa w każdym razie pozdrawiam wszystkich mieszkajacych i budujących D21 M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martini 08.07.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2004 Witam wszystkich Ja tu nie zaglądałam straaaaaasznie długo. Mam ogromną prośbę czy ktoś mógłby umieścić swoje zdjęcia D21 w galerii? Ja niestety nie mam możliwości umieszczenia swoich fotek (chociaż mam dopiero parter). pozdrawiam wszystkich Martini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MHAL 09.07.2004 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Chętnie umieszczę, nawet w tym miejscu ale nie bardzo wiem jak to zrobić.... Mam zdjęcia w komputerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martini 09.07.2004 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Ja też nie bardzo wiem ale może tak: w onecie założyć fotoalbum http://secure.onet.pl/logowanie.html?app_id=39&url=mojalbum%2Fnowyalbum.html a potem wstawić adres strony internetowej Twojego albumu http://adres i chyba tyle, jak bezpośrednio wstawić zdjęcie do tematu nie mam pojęcia, fotoalbumu też nie zakładałam więc nie wiem ile z tym roboty. a baaaardzo bym chciała zobaczyć Twoje fotki Mhal oraz innych budujących D21. pozdrawiam Martini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 09.07.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2004 Witam,Martini - skontaktuj sie z Jaro. Wiem ze zdjecia jego domu (D21) sa w internecie na stronach firmy ktora budowala ten dom. Niestety nie paqmietam adresu wwwPozdrowienia dla mieszkancow i symaptykow D21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martini 10.07.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2004 Witam, Pagin dziękuję za informacje i pozdrawiam serdecznie Martini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.08.2004 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Witam wszystkich fanów D-21.MHAL: jeśli nadal masz problem z tymi zdjęciami, to mogę to włożyć na stronę. Wyślij mi tylko te zdjęcia mailem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trach 19.10.2004 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Witam wszystkich przeglądających ten wątek! Ponieważ buduję ten domek właśnie, a informując o tym fakcie ostatnio w różnych wątkach byłem o rozmaite rzeczy w związku z nim pytany, widzę z tego że zainteresowanie projektem D21 jest w "narodzie" szczególnie duże. Pozwolę sobie zatem zapoczątkować tu, a nie w Projektach, drobną dyskusję nad przedstawionymi w tym numerze "M." rozwiązaniami jako przyczynek do całości wiedzy o Tradycyjnym - D21. Wybrałem ten projekt - a właściwie: wybraliśmy - po przewertowaniu setek i tysięcy nowszych i starszych projektów. To były pracowite trzy kwartały szukania i upewniania się, że to ten i tylko ten. Żona szukała od strony rozkładu pomieszczeń: - co najmniej cztery sypialnie lub trzy plus biblioteka- kuchnia tylko częściowo połączona z salonem- spiżarnia- duża kotłownia z warunkami do suszenia- bez garażu w bryle- jedna łazienka z wanną, druga z kabiną Ja szukałem od zewnątrz, po bryle: - maksymalnie tradycyjny wygląd i materiały- dach bez naczółków (nie mówiąc o kopercie)- poddasze bez okien połaciowych itp- bez zbędnych wykuszy- z zadaszonym tarasem na ścianie przeciwnej do elewacji wejściowej- detal: drewniany Idealnie do tego rozwiązania pasował - albo dawał sie dopasować - tylko D21. Przesunięcie tarasu na sąsiednią ścianę z zamianą miejscami drzwi na taras i okna w salonie było drobnostką, na którą bez trudu uzyskaliśmy zgodę architekta, podobnie jak na dostawienie daszku nad tym tarasem. Przy okazji zmieniliśmy ścianę dwu- na jednowarstwową, z Poromuru 44 cm. W związku z tym, co powyżej, zupełnie nie rozumiem przynajmniej dwóch propozycji, które przedstawiono jako wariantowe modyfikacje tego projektu: 1). zmiana przeznaczenia spiżarki na schowek. Rozumiem, że komuś spiżarka mogła być niepotrzebna, tym niemniej D21 posiadał porządną spiżarkę jako jeden z naprawdę nielicznych projektów. 2). likwidacja jednego pokoju sypialnego z czterech i zamiana go na łazienkę. Znów, jako jeden z nielicznych domków w "klasie średniej" (Pu=149 m kw.), D21 posiadał aż cztery, i to sensownie wydzielone, pokoje na pięterku plus dodatkową sypialnię/gabinet na parterze. Większość innych rozwiązań projektowych proponowała mało pokoi, a dużych. Zarazem wydawało mi się, i nadal wydaje, że pokój kąpielowy jest na tym pięterku wystarczająco duży. Zupełnie niejasne jest dla mnie proponowanie, żeby jeszcze tę funkcję rozszerzyć - i żeby ponad 40% powierzchni użytkowej piętra zajmowały łazienki ! Jest to indywidualna fanaberia inwestora, i oczywiście architekt może to zaakceptować, ale nie sądzę, żeby to był właściwy kierunek, który należy rozpropagować wśród czytelników... Ogólnie wrażenie jest takie, że liczba pokoi i wydzielona spiżarka to były najbardziej "deficytowe" wśród projektów atuty domu Tradycyjnego, jego najmocniejsze punkty, a przedstawione adaptacje właśnie z nich zrezygnowały. To trochę jakby prezentując publice samolot klasy stealth - powolny ale niewykrywalny przez radar - zaproponować go do wożenia poczty! Pozdrawiam i z ciekawością oczekuję na Wasze wrażenia - Andrzej (Trach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KvM 19.10.2004 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2004 Pozwolę sobie nie zgodzić się w paru punktach z Tobą. Uważam, że projekt ten nie nadaje się za bardzo dla rodziny 2+3. Brakuje po prostu miejsca na poddaszu. Aby było wygodnie, po pierwsze pokoje powinny być co najmniej 12m2 (standard muratora), a poza tym uważam, że łazienka dla rodziców jest potrzebna, ale co po łazience, do której nie można wejść bezpośrednio z sypialni? Owszem projekt ten nadaje się trochę bardziej niż inne ale ciągle nie jest to "to" (przynajmniej dla kogoś, kto dzieci ma małe i w wieku zbliżonym do siebie). Jeszcze w kwestii łazienek. Ja też byłem przekoanany, że dwie starczą, ale jak sobie pomyślałem co będzie jak syn będzie miał 14, acórki 16 i 18 lat i wszyscy będą na tą samą godzinę chcieli zdążyć do szkoły i do pracy, to stwierdziłem iż 2 łazienki i ubikacja to absolutne minimum by mówić o jakimś komforcie mieszkania. W kwestii architektury. Coraz bardzie jestem wkurzony, bo rozwiązania, które widzę nijak nie łączą architektury z funkcjonalnością (choćby stanadrdów prezentowanych przez "Muratora"!). Odnoszę wrażenie, ze najpierw jest architektura (widocznie dla ludzi najważniejszy jest wygląd domu), a gdzieś tak pod koniec funkcjonalność. Na palcach jednej ręki mogę wymienić projekty, które są na prawdę funkcjonalne, pozwalają wierzyć, że będzie się żyło komfortowo. Owszem są projekty komfortowe i ładne, ale one mają zwykle grubo ponad 200m2, ja chcę komfortu dla 5 osób na 150m2 cieszyłbym się gdyby jeszcze projekt był ładny i tani w realizacji, ale to chyba marzenia ściętej głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts