Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wanny Marmite - jakie opinie?

Sharlotka

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • 1 month później...
Ja ma ta.Poki co stoi w garażu i czeka na montaż.Tez jestem ciekawa jak z konserwacja tego typu wanny.?

Jak ta wanna ? :) już rozpakowane?

Sami właśnie zastanawiamy się nad zakupem wanny Marmite dokładnie model Rita, cena ok, design fajny, oglądaliśmy na żywo, siedziałem w niej i wszystko wydaje się ok. Tylko.. nigdy nie mieliśmy do czynienia z tym materiałem, nie wiemy czego się spodziewać.

Może w między czasie ktoś jeszcze zdecydował się na taką wannę ?? Podzielcie się spostrzeżeniami.

• 7 months później...
  • 1 year później...

Ogólnie to co firmy sprzedają pod nazwą "brodzik konglomeratowy", umywalka z konglomeratu, dolomitowa - wszystko jest wykonane podobnie ale marketingowe opisy produktów są niejasne a wręcz mylne. Tzn piszą o tym ze konglomerat jest twardy daje taką to a taką powierzchnię, trwałą etc. Tymczasem konglomerat czy mieszanka dolomitów, marmuru, tzw marmolit stanowi jedynie bazę konstrukcyjną produktu i nie świadczy wcale o powłoce i jej uzywaniu. Powłoką tych produktów jest "żelkot" czyli taka masa syntetyczna którą też pokrywa się kadłuby łodzi etc.

Jeśli chodzi i umywalki dolomitowe to są marne w utrzymaniu strasznie się brudzą.

Brodzik konglomeratowy - używam i na tą chwilę jest OK. Tzn cichy i wygodny choć zimny (mało kto o tym pisze)

Marmite to zdaje się polska marka pod którą są chińskie produkty. Mamy taką umywalkę, jest bardzo ładna i ma szeroki blat. Tyle że powierzchnia brudzi się niesamowicie, nie kupiłbym więcej takiej umywalki

Marmite to zdaje się polska marka pod którą są chińskie produkty. Mamy taką umywalkę, jest bardzo ładna i ma szeroki blat. Tyle że powierzchnia brudzi się niesamowicie, nie kupiłbym więcej takiej umywalki

dlaczego podajesz nieprawdziwe informacje ?? to firma, która produkuje w Polsce (a dokładniej niedaleko Poznania)

to nie są chińskie wyroby ........ mają dużą fabrykę w kraju .......... część produktów trafia w kraju do znanych firm, sygnowanych nazwą tamtych firm

większość na inny rynek

umywalki są dobre ........ mam ich kilka i nie zauważyłam, by się niesamowicie brudziły ........ jak każdą umywalkę trzeba myć regularnie i będzie czysta

mają ciekawy design i wciąż wprowadzają nowe wzory .......

Być może myliłem się co do produkcji, osądziłem to po etykiecie. Przepraszam.

W każdym razie umywalka Robyn 900x500 poza tym że ma szeroki blat co jest wygodne ma same wady. Główną wadą jest jej powierzchnia jest to umywalka tzw dolomitowa czyli konstrukcja z konglomeratu marmurowego a powierzchnia czyli to co decyduje o funkcjonalności to ztcw żelkot czyli jakieś tworzywo sztuczne czy też żywica

Brud się tego klei od nowości. 15 letnia umywalka ceramiczna jest praktyczniejsza od tego produktu.

Poza tym płaskie dno jest niepraktyczne - brudna woda zamiast spływać kręci się w kółko.

Nie mam nic do firmy marmite - to co opisałem to sprawa technologii. Umywalki dolomitowe nie są tak wygodne w utrzymaniu jak ceramiczne - niezależnie jakie by były firmy

Robyn.jpg

IMG_7435.jpg

Edytowane przez Adam626

Post reklamowy ale ciekawy i sporo wnoszący do dyskusji.

Ogólnie ciężko znależć informację o produktach konglomeratowych/dolomitowych w internecie więc każda informacja w tym temacie jest cenna

Np chcę kupić brodzik konglomeratowy i jest kilku producentów. Ale żaden nie pisze jakim żelkotem go wykańcza tylko karmi nas tekstami PRowymi o tym jaki to konglomerat jest trwały etc. Tyle że na wierzchu o ile wiem nie jest konglomerat tylko żelkot. Powierzchnia brodzika sanplast -space-mineral-b-m-space nie jest idealnie błyszcząca i śliska. Niemniej jednak jest sztywny i niski oraz elegancki co jest jego dużą zaletą

Np producent Ronal/SAnswiss pisze o brodziku

Materiał konglomerat ( połączenie marmuru z polyestrem oraz wykończenie powłoką Gelcoat) to ważne że podaje informacje o produkcie.

A Sanplast już nie pisze nic o żelkocie. Polski producent PMD Piramida też robi pod marką Besco brodziki z konglomeratu. I robi jeszcze Ravak.

Czy ktoś wie co lepiej kupić czy brodzik Besco (580zł), Sansplast (850zł), Ravak (1100zł) czy może Sanswiss (1100zł). Czy te produkty różnią się jakością które uzasadnią wydatek na Sanswissa?

A może Luxum z solid surface? Brodzik z konglomeratu waży około 30-42 kg i faktycznie ta masa sprawia że jest zimny. Podczas kąpieli cały czas jest zimno w nogi dopiero druga osoba biorąca prysznic ma ciepło. Jest to dla mnie duża wada. Chyba solid surface będzie lżejszy i przez to cieplejszy. Tylko czy nie zdziadzieje szybko?

Odnośnie poruszonego tu tematu wanien - posiadam wannę V&B z Quarylu czyli jakiegoś konglomeratu i jestem zadowolony. Kształty ma ostre(krawędzie) tak jak pisał Luxum a jednocześnie jest całkiem dostępna cenowo (około 2500PLN). Dużo ładniejsza od wanny z akrylu i zdecydowanie bardziej sztywna. Wagowo - cięższa ale nie jest bardzo ciężka. Wanna 170cm waży około 35kg mniej więcej tyle co brodzik. Troche ciepła trzeba by ją ogrzać

Edytowane przez Adam626

• 1 year później...