Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Decyzja WZ a decyzja środowiskowa

mnowak355

Recommended Posts

Witam Chciałbym zapytać jak teraz wygląda uzyskiwanie decyzji WZ, Nadmienię że działka leży niedaleko obszaru chronionego Natura2000.

Wystąpiłem o warunki zabudowy na dom jednorodzinny. Jak teraz wygląda uzyskanie decyzji, chodzi mi o warunki środowiskowej. Czy jest to tak:

Składam wniosek do gminy

-gmina wysyła informacje do RDOŚ czy konieczne jest wykonywanie raportu

-RDOŚ po informacji z gminy:

-wydaje postanowienie o braku konieczności wykonywania raportu

-wydaje postanowienie o konieczności sporządzenia raportu

W pierwszym wypadku sprawa wraca do gminy i wydawana jest decyzja WZ

W drugim trzeba wykonać raport, dostarczyć go do RDOŚ i po pozytywnej decyzji sprawa wraca do gminy i wydawana jest decyzja WZ

Czy ktoś mógłby sprawdzić czy nic nie pomyliłem?

Pozdrawiam

W mojej ocenie jest inaczej.

Zależy co budujesz - sprawdz w rozporządzeniu § 2 i 3. Jeżeli twoja budowla nie jest objęta ww. §§ to bez decyzji OOS, ale najlepiej wystąpić do organu właściwego dla OOS, wskazać że inwestycja nie jest objęta rozporządzeniem (2i 3 § rozporządzenia) i wnieść jednocześnie o umorzenie postępowanie w ww sprawie. Wowczas składasz wniosek o wz oraz z decyzją ws umorzenia postępowania w sprawie OOŚ. -Uzyskujesz WZ i wnioskujesz o PnB. Chęnie o szczególach pogadam na prv.

Pozdrawiam

W mojej ocenie jest inaczej.

Zależy co budujesz - sprawdz w rozporządzeniu § 2 i 3. Jeżeli twoja budowla nie jest objęta ww. §§ to bez decyzji OOS, ale najlepiej wystąpić do organu właściwego dla OOS, wskazać że inwestycja nie jest objęta rozporządzeniem (2i 3 § rozporządzenia) i wnieść jednocześnie o umorzenie postępowanie w ww sprawie. Wowczas składasz wniosek o wz oraz z decyzją ws umorzenia postępowania w sprawie OOŚ. -Uzyskujesz WZ i wnioskujesz o PnB. Chęnie o szczególach pogadam na prv.

Pozdrawiam

Witam

Masz na myśli to rozporządzenie: rozporządzenie w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko 2010. Tam są większe inwestycje i w przeważającej większości to inwestycje produkcyjne. Na pewno do jednorodzinny nie "łapie" się w te paragrafy. Martwi mnie inna rzecz w ustawie o środowiskowych....jest jakiś przepis według którego każdą inwestycje można zakwalifikować do tzw. trzeciej grupy i wtedy raport nieunikniony. Mam nadzieję że skończy się na informacji z gminy do RDOŚ i karcie informacyjnej.

Pozdrawiam