samotnik 16.10.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Czy są jakieś decyzje co do terminu końca obowiązywania zwrotu różnicy VATu za materiały budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 16.10.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 W pierwotnej wersji ustawa o zwrocie VAT za materiały budowlane tzw. VZM miała obowiązywać do końca 2008 roku. Jednak później Sejm przedłużył jej obowiązywanie bezterminowo. Z wypowiedzi Ministerstwa Finansów w tej sprawie można wywnioskować, że nie szykują zamachu na tą ulgę podatkową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 18.10.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 (edytowane) Budowlanka podlega pod min. Nowaka, i gdzieś przeczytałem że ulgę budowlaną mają zlikwidować razem z Rodzina na swoim.... i finansować z tego Mieszkania dla Młodych - z którego praktycznie nikt nie skrozysta...dlatego żegnaj ulgo... Edytowane 18 Października 2012 przez Kroitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 23.10.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 (edytowane) Wiecie coś więcej o likwidacji zwrotu vat? Tutaj link z proponowanymi zmianami: http://wyborcza.biz/finanse/1,108340,12668597,Rzad_chce_doplacac_do_mieszkan__ale_inaczej_niz_obecnie.html Edytowane 23 Października 2012 przez Malcolm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 24.10.2012 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Hmm, gdyby faktycznie to mieli zlikwidować od 2013, to czy złożenie pierwszego wniosku, choćby z jedną fakturą na 50 zł, spowoduje, że przez kolejne cztery lata będę mógł składać kolejne wnioski i wykorzystać limit? Działają jakieś prawa nabyte? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika.KIELCE 24.10.2012 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Specem nie jestem, ale wg mnie jak zlikwidują ulgę od 2013, to nawet w 2014 będzie można złożyć wniosek z FV wystawionymi nie później niż 31.12.2012r. Choć znając fantazję naszych polityków to nic nie jest pewne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 24.10.2012 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Specem nie jestem, ale wg mnie jak zlikwidują ulgę od 2013, to nawet w 2014 będzie można złożyć wniosek z FV wystawionymi nie później niż 31.12.2012r. To mnie akurat nie rajcuje, bo budowę (a więc wydatki) chciałem zacząć w przyszłym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 26.10.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Dzisiaj dzwoniłem do US i oczywiście nikt nic nie wie...ale jeśli ta ustawa wejdzie to zapewne nic nie będzie można odliczać w kolejnych latach. :mad::mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aDw 26.10.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) Oglądałem wypowiedź ministra i to prawda. Ulga budowlana bedzie likwidowana ponieważ kończy się okres dopłat "Rodzina na swoim" i w jej miejsce pojawi sie MDM. A żeby znalazły sie środki na MDM likwidują ulge budowlaną.. Żegnaj Vacie , szara strefa zbierze plony. "Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej liczy, że dopłaty w ramach "MdM" pojawią się na rynku w połowie przyszłego roku, a najpóźniejszym terminem jest styczeń 2014. Corocznie z dopłat miałoby skorzystać ok. 36 tys. rodzin. Skąd rząd weźmie na to pieniądze? Min. Nowak wyjaśnił, że ok. miliarda złotych przysporzy likwidacja od 2013 r. zwrotu części VAT za materiały budowlane użyte do budowy lub remontu mieszkania bądź domu. Stałoby się to o rok szybciej, niż zapowiedział rząd w 2010 r. Przypomnijmy, że fiskus zwraca różnicę między stawką 23 i 8 proc. VAT, ale tylko za te materiały, które po 1 maja 2004 r. zostały obłożone wyższą stawką tego podatku. Ile może zaoszczędzić inwestor? Jeśli inwestycja wymagała pozwolenia na budowę, jest to dziś maksymalnie ok. 35,5 tys. zł. W przypadku remontu - ok. 15,2 tys. zł. W praktyce są to dużo mniejsze kwoty. Np. w ubiegłym roku fiskus zwrócił przeszło 491 tys. inwestorów średnio po niespełna 2,2 tys. zł. Świadczy to o tym, że większość z nich kupowała materiały na niewielkie remonty. Więcej... http://wyborcza.biz/finanse/1,108340,12668597,Rzad_chce_doplacac_do_mieszkan__ale_inaczej_niz_obecnie.html#ixzz2AQKRNDjn" Edytowane 26 Października 2012 przez aDw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter_ 26.10.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Nie będzie likwidacji zwrotu VAT za materiały budowlane. http://www.bankier.pl/wiadomosc/Nie-bedzie-likwidacji-zwrotu-VAT-za-materialy-budowlane-2664555.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 26.10.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) Nie będzie likwidacji zwrotu VAT za materiały budowlane. http://www.bankier.pl/wiadomosc/Nie-bedzie-likwidacji-zwrotu-VAT-za-materialy-budowlane-2664555.html pożyjemy, zobaczymy ale i tak nie będę ryzykował. Kupię najdroższe rzeczy aby jak najwięcej odliczyć. Edytowane 26 Października 2012 przez Malcolm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 28.10.2012 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 A ja dwa tygodnie przed tą zadymą złożyłem wniosek o zwrot vat, w takiej części w jakiej w tym roku budowaliśmy i miałem faktury. Dalszą budowę planowałem od wiosny. A teraz to może należałoby nakupić jeszcze jakiegoś materiału żeby całą ulgę wykorzystać, ale musiałbym (chyba) cofnąć ten wniosek który złożylem, bo można go składać tylko raz w roku.!!!! Więc drugiego już do końca roku nie mogę.!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 08.11.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Mnie dziś w biurze rachunkowym powiedziano, żebym się pośpieszyła z dostarczeniem faktur i ewentualnymi jeszcze zakupami bo mają likwidować zwroty. Widzę, że chyba nie ma jakichś oficjalnych informacji i tak naprawdę okaże się po nowym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 17.11.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 kolejny news odnośnie zwrotu vat, tylko nie wiem na ile wiarygodny:-x:confused:: http://www.hotmoney.pl/artykul/podatki-rzad-zabiera-popularna-ulge-juz-nie-dostaniesz-zwrotu-28291 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiaitomek 26.01.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Możliwość zwrotu Vatu ma się skonczyć w sumie w roku 2018 - dla osób które rozpoczeły w tym roku składanie wniosków (mogą rozliczać się przez kolejne 5 lat). Osoby które już się rozliczają corocznie robią to dalej na zasadzie praw nabytych nie dłużej jednak niż 5 lat od złożenia pierwszego wniosku tzn. jeżeli złożyłam wniosek dwa lata temu w roku 2011 to mogę jeszcze w roku 2013,2014,2015. http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat-akcyza/139076,Ostatni-rok-zwrotu-VAT-za-materialy-budowlane.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts