Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwrot VAT - czy ma się skończyć w 2013?

samotnik

Recommended Posts

W pierwotnej wersji ustawa o zwrocie VAT za materiały budowlane tzw. VZM miała obowiązywać do końca 2008 roku. Jednak później Sejm przedłużył jej obowiązywanie bezterminowo. Z wypowiedzi Ministerstwa Finansów w tej sprawie można wywnioskować, że nie szykują zamachu na tą ulgę podatkową.:)

Budowlanka podlega pod min. Nowaka, i gdzieś przeczytałem że ulgę budowlaną mają zlikwidować razem z Rodzina na swoim.... i finansować z tego

Mieszkania dla Młodych - z którego praktycznie nikt nie skrozysta...

dlatego żegnaj ulgo...

Edytowane przez Kroitz

Oglądałem wypowiedź ministra i to prawda. Ulga budowlana bedzie likwidowana ponieważ kończy się okres dopłat "Rodzina na swoim" i w jej miejsce pojawi sie MDM. A żeby znalazły sie środki na MDM likwidują ulge budowlaną.. Żegnaj Vacie , szara strefa zbierze plony.

"Ministerstwo Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej liczy, że dopłaty w ramach "MdM" pojawią się na rynku w połowie przyszłego roku, a najpóźniejszym terminem jest styczeń 2014. Corocznie z dopłat miałoby skorzystać ok. 36 tys. rodzin. Skąd rząd weźmie na to pieniądze? Min. Nowak wyjaśnił, że ok. miliarda złotych przysporzy likwidacja od 2013 r. zwrotu części VAT za materiały budowlane użyte do budowy lub remontu mieszkania bądź domu. Stałoby się to o rok szybciej, niż zapowiedział rząd w 2010 r. Przypomnijmy, że fiskus zwraca różnicę między stawką 23 i 8 proc. VAT, ale tylko za te materiały, które po 1 maja 2004 r. zostały obłożone wyższą stawką tego podatku. Ile może zaoszczędzić inwestor? Jeśli inwestycja wymagała pozwolenia na budowę, jest to dziś maksymalnie ok. 35,5 tys. zł. W przypadku remontu - ok. 15,2 tys. zł. W praktyce są to dużo mniejsze kwoty. Np. w ubiegłym roku fiskus zwrócił przeszło 491 tys. inwestorów średnio po niespełna 2,2 tys. zł. Świadczy to o tym, że większość z nich kupowała materiały na niewielkie remonty.

Więcej... http://wyborcza.biz/finanse/1,108340,12668597,Rzad_chce_doplacac_do_mieszkan__ale_inaczej_niz_obecnie.html#ixzz2AQKRNDjn"

Edytowane przez aDw

pożyjemy, zobaczymy ;) ale i tak nie będę ryzykował. Kupię najdroższe rzeczy aby jak najwięcej odliczyć. ;):cool: Edytowane przez Malcolm

A ja dwa tygodnie przed tą zadymą złożyłem wniosek o zwrot vat, w takiej części w jakiej w tym roku budowaliśmy i miałem faktury. Dalszą budowę planowałem od wiosny. A teraz to może należałoby nakupić jeszcze jakiegoś materiału żeby całą ulgę wykorzystać, ale musiałbym (chyba) cofnąć ten wniosek który złożylem, bo można go składać tylko raz w roku.!!!! Więc drugiego już do końca roku nie mogę.!!!!

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 2 months później...

Możliwość zwrotu Vatu ma się skonczyć w sumie w roku 2018 - dla osób które rozpoczeły w tym roku składanie wniosków (mogą rozliczać się przez kolejne 5 lat). Osoby które już się rozliczają corocznie robią to dalej na zasadzie praw nabytych nie dłużej jednak niż 5 lat od złożenia pierwszego wniosku tzn. jeżeli złożyłam wniosek dwa lata temu w roku 2011 to mogę jeszcze w roku 2013,2014,2015.

http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/vat-akcyza/139076,Ostatni-rok-zwrotu-VAT-za-materialy-budowlane.html