elcukro 16.10.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Witam, mój architekt w projekcie stropu (monolityczny, wylewany) założył beton B35. Po rozmowie z kierownikiem budowy doszliśmy do wniosku, że B25 będzie w zupełności wystarczający. Jest to dom jednorodzinny. Czy faktycznie należy przestrzegać zaleceń architekta w tym przypadku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 16.10.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Klasa betonu to wytrzymałość na ściskanie. Z jakichś powodów mogło konstruktorowi (nie architektowi !) tak wyjść - duża grubość, obciążenie słupami dachowymi itd. Do projektu muszą być wykonane obliczenie - zazwyczaj nie są w nim zawarte lecz dostępne w archiwum biura (mają obowiązek ci je udostępnić) i tam uzyskasz odpowiedź na pytanie dlaczego tak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcukro 16.10.2012 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 nie widzę powodu dla którego mogłoby tak wyjść, ale też nie jestem konstruktorem. dzięki za odpowiedź, zapytam o przyczyny konstruktora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adim 26.10.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ja słyszałem, że B 25 najczęściej jest wystarczający, ale może strop będziesz miał czymś mocno obciążony i dlatego B35? Radzę się na wszelki wypadek dopytać projektantowi. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.10.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Kieownik budowy nawet jak posiada stosowne uprawnienie nie może wpisem do dziennika zmienić klasy betonu szczególnie w dół, muisiałby wykonać projekt zamienny. B35 to spora przesada na domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.10.2012 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 (edytowane) Kieownik budowy nawet jak posiada stosowne uprawnienie nie może wpisem do dziennika zmienić klasy betonu szczególnie w dół, muisiałby wykonać projekt zamienny. B35 to spora przesada na domku. Może ma garaż na poddaszu:D? Może KB ma uprawnienia konstruktora? Stąd zalecenie B25. Ile kosztuje B35? U mnie za każde b5 więcej jest 10zł (270zł m3 z pompą). To nie jest dużo. Po co kombinować? Edytowane 28 Października 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 21.11.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Witam! Najlepiej zapytać projektanta, w jakim celu założył beton B35 - może być to podyktowane różnymi czynnikami. Proszę poprosić go o udostępnienie dokumentacji obliczeniowej. Różnica w koszcie betonu nie będzie aż tak znaczna by redukować jego wytrzymałość. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 22.11.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 ja mam u siebie B15 i wystarczy tak jak w projekcie pisało:) co to wieżowiec jakiś budujesz czy bunkier??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcukro 22.11.2012 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 ja mam u siebie B15 i wystarczy tak jak w projekcie pisało:) co to wieżowiec jakiś budujesz czy bunkier??? Hej Lusia, ja myślałem że buduję dom jednorodzinny nie strasz mnie że z tego bunkier wyjdzie Zmieniłem na B25 po konsultacjach. Czyli ława i strop będą wylewane z tego samego rodzaju betonu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lusia191 22.11.2012 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 my mamy tak ławy i fundamenty z B15 , chudziak B10, strop B15 po co B25 nierozumie w twoim przypadku maximum mozesz dać B20 jak niemasz już co z kasą robić mój znajomy też lał deke B15 domek podobny ma do mojego pozdrawiam i powodzenia:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcukro 22.11.2012 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 rożnica w cenie duża nie jest. wolę lekki zapas niż lekki niedopas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 22.11.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 A jakie masz zbrojenie na tym stropie? Bo jak strop ma byc mocny to beton to jedno a zbrojenie to drugie. Kratę z Fi 16 co 10cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 22.11.2012 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Kolega ma z B60 jak mu z mostu zostało.... Poza jakimiś wybitnie nietypowymi przypadkami nikt z B35 nie projektuje w domku jednorodzinnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phog 22.11.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Kolega ma z B60 jak mu z mostu zostało.... Poza jakimiś wybitnie nietypowymi przypadkami nikt z B35 nie projektuje w domku jednorodzinnym. chyba że będzie basen.....na dachu albo lądowisko dla prywatnego helikoptera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 22.11.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Kolega ma z B60 jak mu z mostu zostało.... To tylko pogratulować kolegi, że tak sprytnie nas okrada i za publiczne pieniądze sobie domek buduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.11.2012 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 To tylko pogratulować kolegi, że tak sprytnie nas okrada i za publiczne pieniądze sobie domek buduje Pierwszy raz słyszę aby firmy budujące były rozliczane z betonu przywiezionego a nie wbudowanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 23.11.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Pierwszy raz słyszę aby firmy budujące były rozliczane z betonu przywiezionego a nie wbudowanego. Ja nie, ale to nie istotne bo tak czy inaczej kogoś, krótko mówiąc okradł. Jak nie państwo to szefa. Na strop nie idzie 2 m3 betonu, że mu w gruszce zostało to nie wylał na grunt tylko na strop. Zamówiono z premedytacją ok 2 gruszki więcej niż pomieszczą szalunki a chyba nie napiszesz, ze ktos się pomylił w liczeniu i zamówił 2 gruchy więcej. Jak ktoś buduje mosty to matematyke zna więc wyliczyć zapotrzebowanie potrafi a zapewne program komputerowy wyliczył zapotrzebowanie na beton i pomyłka jest możliwa ale nie o kilkanaście m3 że na strop starczyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.11.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Ja nie, ale to nie istotne bo tak czy inaczej kogoś, krótko mówiąc okradł. Jak nie państwo to szefa. Na strop nie idzie 2 m3 betonu, że mu w gruszce zostało to nie wylał na grunt tylko na strop. Zamówiono z premedytacją ok 2 gruszki więcej niż pomieszczą szalunki a chyba nie napiszesz, ze ktos się pomylił w liczeniu i zamówił 2 gruchy więcej. Jak ktoś buduje mosty to matematyke zna więc wyliczyć zapotrzebowanie potrafi a zapewne program komputerowy wyliczył zapotrzebowanie na beton i pomyłka jest możliwa ale nie o kilkanaście m3 że na strop starczyło. Skąd wiesz ,że to nie szef? Na jednej z moich budów firma wykonawcza zostawiła na koniec betonu tyle,że sam koszt wywozu to było 35 tysięcy. Jej pieniądze i jej sprawa. Nie dorabiaj tutaj teorii nie związanej z tematem bo od tego są różnej maści onety i inne tego typu fora do wyżywania się frustratów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 23.11.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Skąd wiesz ,że to nie szef? Na jednej z moich budów firma wykonawcza zostawiła na koniec betonu tyle,że sam koszt wywozu to było 35 tysięcy. Jej pieniądze i jej sprawa. Nie dorabiaj tutaj teorii nie związanej z tematem bo od tego są różnej maści onety i inne tego typu fora do wyżywania się frustratów. Nie chodzi o frustracje, wyżywanie się i dorabianie teorii tylko o złodziejskie praktyki konsekwencją których może być bliższe poznanie się z prokuratorem. Ty rozmywasz temat pytając "skąd wiem że to nie szef" i rozpisując się o swoich budowach. Nie jest tajemnicą co się dzieje na takich właśnie dużych budowach a Twój znajomy właśnie się w to idealnie wpisuje a Ty udajesz, że nie wiesz o co chodzi. Wystarczy oglądać TV by mieć taką wiedze, a jeśli jeszcze ktoś buduje swój domek w pobliżu takiej dużej inwestycji publicznej typu mosty, drogi to sam doświadczy ofert dostawy betonu (nawet B60), kruszyw, usług transportowych itp w wyjątkowo promocyjnych cenach. Jeśli ktoś nie buduje sie w pobliżu takich dużych inwestycji to wystarczy się pokręcić z CB w okolicy takich inwestycji i trochę posłuchać by mieć jasny obraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 23.11.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Nie chodzi o frustracje, wyżywanie się i dorabianie teorii tylko o złodziejskie praktyki konsekwencją których może być bliższe poznanie się z prokuratorem. Ty rozmywasz temat pytając "skąd wiem że to nie szef" i rozpisując się o swoich budowach. Nie jest tajemnicą co się dzieje na takich właśnie dużych budowach a Twój znajomy właśnie się w to idealnie wpisuje a Ty udajesz, że nie wiesz o co chodzi. Wystarczy oglądać TV by mieć taką wiedze, a jeśli jeszcze ktoś buduje swój domek w pobliżu takiej dużej inwestycji publicznej typu mosty, drogi to sam doświadczy ofert dostawy betonu (nawet B60), kruszyw, usług transportowych itp w wyjątkowo promocyjnych cenach. Jeśli ktoś nie buduje sie w pobliżu takich dużych inwestycji to wystarczy się pokręcić z CB w okolicy takich inwestycji i trochę posłuchać by mieć jasny obraz. Skoro tak jest to dlaczego ja się nie dorobiłem darmowego domku? Przecież powinienem być złodziejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts