Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa cyrkulacyjna CWU star z15 podłącza się pod piec / sterownik ?

123budujemy

Recommended Posts

Witam, mam pompe cyrkulacyjna CWU Wilo Star Z 15 wsumie cały czas jest odłączona od zasilania.

Z tego co mi powiedzieli panowie hydraulicy ma służyć aby przyspieszyć pojawienie się ciepłej wody w odkręconym kranie.

Mam pytanko, czy taką pompe podłancza się bezpośrednio do gniazdka 230v ? i ona sobie cały czas ma pracować ?

Czy mozna ją podłączyć do sterownika pieca ? widziałem że jest tam opcja Cyrkulacje cwu i można określić godziny pracy pompy.

Posiadam Kocioł kondensacyjny - Cerapur Smart - Junkers.

Proszę o rade.

pozdrawiam

Marcin

• 1 month później...
Witam,

Panie Marcinie pompy cyrkulacyjne WILO jak najbardziej przeznaczone są do współpracy z zewnętrznym sterownikiem czasowym, aby niepotrzebnie nie narażać Pan na koszty i ciągłą pracę pompy proszę zapoznać się z instrukcję posiadanego przez Pana kotła i podłączyć odpowiednio pompę cyrkulacyjną. Jeżeli nie posiada Pan instrukcji do samej pompy, mogę ją przesłać do Pana na adres mailowy.

Pozostaje do dyspozycji.

Ewentualnie kup programator, nastaw godziny w jakich pompa ma działać i wsadź go do gniazdka, a przewód zasilający od pompy do tego programatora i problem rozwiązany. Lepiej żeby pompa nie chodziła cały czas bo bez sensu wychładza wodę w zbiorniku CWU.