byry007 16.10.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Witam zastanawiam się nad szambem ekologicznym ale ma bardzo wysokie wody gruntowe 1,5 woda juz jest , na tym odcinku tak jak by od wierzchu do wody jest piasek i czy w ogóle mi się sprawdzi no i czy na wiosnę wody gruntowe nie wypchną mi zbiornika plastikowego ???zastanawiałem się nad takim typem lub nawet dokładnie nad tym http://allegro.pl/szambo-ekologiczne-oczyszczalnia-3-4-os-2000-l-i2683229536.html albo zrobić inaczej kupić betonowe szambo około 5m3 i dać jeden sączek na długości 35m bo nie chce robić odpowietrzenia wcześniej tylko na końcu działki co o tym sądzicie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.10.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Witam zastanawiam się nad szambem ekologicznym ale ma bardzo wysokie wody gruntowe 1,5 woda juz jest , na tym odcinku tak jak by od wierzchu do wody jest piasek i czy w ogóle mi się sprawdzi no i czy na wiosnę wody gruntowe nie wypchną mi zbiornika plastikowego ???zastanawiałem się nad takim typem lub nawet dokładnie nad tym http://allegro.pl/szambo-ekologiczne-oczyszczalnia-3-4-os-2000-l-i2683229536.html albo zrobić inaczej kupić betonowe szambo około 5m3 i dać jeden sączek na długości 35m bo nie chce robić odpowietrzenia wcześniej tylko na końcu działki co o tym sądzicie ??Kup szambo betonowe, i zrob mu dziure na dnie. W Twoim przypadku (wysoko woda) bedzie rownie "ekologicznie". Po co przeplacac? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 17.10.2012 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Szambo betonowe kosztuje tyle co oczyszczalnia przydomowa zapytałem bo nie znam się w temacie , a jak mam dziurę robić w dnie to nie zarobię na opróżnianie szamba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 17.10.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Szambo betonowe kosztuje tyle co oczyszczalnia przydomowa zapytałem bo nie znam się w temacie , a jak mam dziurę robić w dnie to nie zarobię na opróżnianie szamba . A zauważyłeś, że w podanym linku oferta jest na sam zbiornik z pokrywą? Jak chcesz mieć oczyszczalnię to zapomnij o półśrodkach typu szambo z drenażem. Finalnie koszty niemałe, a problem pozostaje. Przemyśl inwestycję w oczyszczalnię biologiczną - warto. Jest na forum sporo informacji o takowych. A ostatnio coraz więcej produktów z certyfikatem labolatoriów notyfikowanych się pojawia na rynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.10.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Szambo betonowe kosztuje tyle co oczyszczalnia przydomowa zapytałem bo nie znam się w temacie , a jak mam dziurę robić w dnie to nie zarobię na opróżnianie szamba .Nazywanie tego co podales w linku oczyszczalnia, to pewne naduzycie jest moim skromnym zdaniem. Oczyszczalnia biologiczna 2-stopniowa, ktora w kontrolowany sposob oczysci scieki na tyle, ze nie bedziesz zatruwal srodowiska i wlasnego ogrodka, kosztuje pewnie 2-3 tyle co szambo. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 17.10.2012 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Nie chce wydawać więcej niż 5-6 tys zł więc pewnie nie uzyskam tego co chce i pewnie lepszy i tańszym w montażu jest szambo betonowe ? na rodzinę 2+1 może kiedyś 2+2 ilu litrowe kupić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 17.10.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Nie chce wydawać więcej niż 5-6 tys zł więc pewnie nie uzyskam tego co chce i pewnie lepszy i tańszym w montażu jest szambo betonowe ? na rodzinę 2+1 może kiedyś 2+2 ilu litrowe kupić ? Moim zdaniem, lepszym pomyslem jest instalacja dobrej oczyszczalni. Jest to drogie, ale sie zwraca. U mnie szambiarki biora po 20PLN za m3. Oszczednie wychodzilo mi 6m/miesiac, wiec 1500PLN na rok!! Za szambo zaplacisz 3-4 tys. Za dobra oczyszczalnie niech nawet bedzie 10tys, to nawet 6tys roznicy zwraca sie po 4 latach. Niech sie zwroci po 6latach ze wzgledu na eksploatacje oczyszczalnie biologicznej. Moim zdaniem nadal sie oplaca. Masz taniej niz kanalizacja, masz taniej niz szambo i nie zatruwasz wlasnego ogrodka. Ale to jest tylko moje zdanie. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 17.10.2012 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Możesz podać jakieś namiary na taką oczyszczalnie??lub strone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 17.10.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Możesz podać jakieś namiary na taką oczyszczalnie??lub strone Ja mam taką. Starszy model z dwoma dmuchawami. Można było ją upolować za 6,6 kPLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 17.10.2012 19:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 http://www.ekol-live.pl/przydomowe-oczyszczalnie-sciekow.html z tej strony 7 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 19.10.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Możesz podać jakieś namiary na taką oczyszczalnie??lub strone Ciekawostka. Wprawdzie malizna, ale lepsze to niż drenażówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts