Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo ekologiczne a wysokie wody gruntowe 1,5 m

byry007

Recommended Posts

Witam zastanawiam się nad szambem ekologicznym ale ma bardzo wysokie wody gruntowe 1,5 woda juz jest , na tym odcinku tak jak by od wierzchu do wody jest piasek i czy w ogóle mi się sprawdzi no i czy na wiosnę wody gruntowe nie wypchną mi zbiornika plastikowego ???zastanawiałem się nad takim typem lub nawet dokładnie nad tym http://allegro.pl/szambo-ekologiczne-oczyszczalnia-3-4-os-2000-l-i2683229536.html albo zrobić inaczej kupić betonowe szambo około 5m3 i dać jeden sączek na długości 35m bo nie chce robić odpowietrzenia wcześniej tylko na końcu działki co o tym sądzicie ??

Witam zastanawiam się nad szambem ekologicznym ale ma bardzo wysokie wody gruntowe 1,5 woda juz jest , na tym odcinku tak jak by od wierzchu do wody jest piasek i czy w ogóle mi się sprawdzi no i czy na wiosnę wody gruntowe nie wypchną mi zbiornika plastikowego ???zastanawiałem się nad takim typem lub nawet dokładnie nad tym http://allegro.pl/szambo-ekologiczne-oczyszczalnia-3-4-os-2000-l-i2683229536.html albo zrobić inaczej kupić betonowe szambo około 5m3 i dać jeden sączek na długości 35m bo nie chce robić odpowietrzenia wcześniej tylko na końcu działki co o tym sądzicie ??
Kup szambo betonowe, i zrob mu dziure na dnie. W Twoim przypadku (wysoko woda) bedzie rownie "ekologicznie". Po co przeplacac?

marcin

Szambo betonowe kosztuje tyle co oczyszczalnia przydomowa zapytałem bo nie znam się w temacie , a jak mam dziurę robić w dnie to nie zarobię na opróżnianie szamba .

A zauważyłeś, że w podanym linku oferta jest na sam zbiornik z pokrywą? Jak chcesz mieć oczyszczalnię to zapomnij o półśrodkach typu szambo z drenażem. Finalnie koszty niemałe, a problem pozostaje. Przemyśl inwestycję w oczyszczalnię biologiczną - warto. Jest na forum sporo informacji o takowych. A ostatnio coraz więcej produktów z certyfikatem labolatoriów notyfikowanych się pojawia na rynku.

Szambo betonowe kosztuje tyle co oczyszczalnia przydomowa zapytałem bo nie znam się w temacie , a jak mam dziurę robić w dnie to nie zarobię na opróżnianie szamba .
Nazywanie tego co podales w linku oczyszczalnia, to pewne naduzycie jest moim skromnym zdaniem. Oczyszczalnia biologiczna 2-stopniowa, ktora w kontrolowany sposob oczysci scieki na tyle, ze nie bedziesz zatruwal srodowiska i wlasnego ogrodka, kosztuje pewnie 2-3 tyle co szambo.

marcin

Nie chce wydawać więcej niż 5-6 tys zł więc pewnie nie uzyskam tego co chce i pewnie lepszy i tańszym w montażu jest szambo betonowe ? na rodzinę 2+1 może kiedyś 2+2 ilu litrowe kupić ?

Moim zdaniem, lepszym pomyslem jest instalacja dobrej oczyszczalni. Jest to drogie, ale sie zwraca. U mnie szambiarki biora po 20PLN za m3. Oszczednie wychodzilo mi 6m/miesiac, wiec 1500PLN na rok!! Za szambo zaplacisz 3-4 tys. Za dobra oczyszczalnie niech nawet bedzie 10tys, to nawet 6tys roznicy zwraca sie po 4 latach. Niech sie zwroci po 6latach ze wzgledu na eksploatacje oczyszczalnie biologicznej. Moim zdaniem nadal sie oplaca. Masz taniej niz kanalizacja, masz taniej niz szambo i nie zatruwasz wlasnego ogrodka.

Ale to jest tylko moje zdanie.

marcin