Łukasz J 16.10.2012 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 witam czesto widze na fotach z budowy jak rozkladany jest styropian na chudziaku pod podloge na gruncie i w miejscach gdzie ida rurki wodne a glownie kanalizy tam tylko widac folie... tworzy to mostki termiczne i wydaje mi sie ze jest klopotliwe gdy nie wylewamy od razu na to wylewki tylko rozkladamy na styropianie maty do podlogówki... czy macie jakies patenty jak ten temat rozwiazac czy tylko ew docinanie jakichs kawalow styropianu i bawienie sie przy tych rurach w klocki lego? moze czyms zasypac? - ktoś mi radził ostatnio suchy piasek lub pianke montazowa ale mnie jakos nie przekonal przykladowe foto z netu http://www.daczkowski.com/gallery/DSC03983.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 17.10.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Obstawiam, że mało kto kładzie tylko 5cm podłogi na gruncie. Rury powinny mieścić się w pierwszej warstwie, a kolejne warstwy powinny przykryć. Ja mam 20cm styro w podłodze na gruncie, kanalizacja jeśli gdzieś wystaje z chudziaka, to tylko w pierwszej 5cm warstwie, natomiast rury od CO, pomimo że w otulinach położone są na warstwie drugiej (czyli w warstwie trzeciej), a przykryte są warstwą czwartą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz J 17.10.2012 21:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 tez mam miec 20cm wiec to nie w tym problem mysle by to zasypac perlitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 19.10.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Kładę swoje instalacje na chudziaku i widzę późniejsze etapy pracy. Widziałem do tej pory: perlit, wilgotny piasek, docinanie kawałków, piankę, albo olanie tematu i pozostawienie pustki.Kolejne warstwy styropianu przykrywają dziury.Styropian przykładasz, dociskasz, odbija się rura lub kabel, w tym miejscu przecinasz, masz prawie idealne dopasowanie do instalacji. Najtańszy i najłatwiejszy w obróbce będzie piasek.Dlaczego jest używany wilgotny, nie wiem. Najbardziej skupiłbym się na izolacji rur ciepłej wody i cyrkulacji.Niektóre mistrze kładą te rury wprost na zimną podłogę.Tu są mostki i straty które wychodzą po zamieszkaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz J 20.10.2012 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 dzieki o to wlasnie chodzilo chyba wysypie tym perlitem a co nie co poprzycinam styropian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts