Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

uzupelnianie braków styropianu w podlodze na gruncie przy rurach wod-kan

Łukasz J

Recommended Posts

witam

czesto widze na fotach z budowy jak rozkladany jest styropian na chudziaku pod podloge na gruncie i w miejscach gdzie ida rurki wodne a glownie kanalizy tam tylko widac folie... tworzy to mostki termiczne i wydaje mi sie ze jest klopotliwe gdy nie wylewamy od razu na to wylewki tylko rozkladamy na styropianie maty do podlogówki... czy macie jakies patenty jak ten temat rozwiazac czy tylko ew docinanie jakichs kawalow styropianu i bawienie sie przy tych rurach w klocki lego? moze czyms zasypac? - ktoś mi radził ostatnio suchy piasek lub pianke montazowa ale mnie jakos nie przekonal :)

przykladowe foto z netu

http://www.daczkowski.com/gallery/DSC03983.jpg

Obstawiam, że mało kto kładzie tylko 5cm podłogi na gruncie.

Rury powinny mieścić się w pierwszej warstwie, a kolejne warstwy powinny przykryć.

Ja mam 20cm styro w podłodze na gruncie, kanalizacja jeśli gdzieś wystaje z chudziaka, to tylko w pierwszej 5cm warstwie, natomiast rury od CO, pomimo że w otulinach położone są na warstwie drugiej (czyli w warstwie trzeciej), a przykryte są warstwą czwartą.

Kładę swoje instalacje na chudziaku i widzę późniejsze etapy pracy.

Widziałem do tej pory: perlit, wilgotny piasek, docinanie kawałków, piankę, albo olanie tematu i pozostawienie pustki.

Kolejne warstwy styropianu przykrywają dziury.

Styropian przykładasz, dociskasz, odbija się rura lub kabel, w tym miejscu przecinasz, masz prawie idealne dopasowanie do instalacji.

Najtańszy i najłatwiejszy w obróbce będzie piasek.

Dlaczego jest używany wilgotny, nie wiem.

Najbardziej skupiłbym się na izolacji rur ciepłej wody i cyrkulacji.

Niektóre mistrze kładą te rury wprost na zimną podłogę.

Tu są mostki i straty które wychodzą po zamieszkaniu.