Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zwykłe szambo

Recommended Posts

Kręgi robi się oczywiście z odpowiedniej formy, zaprawa powinna być z małą ilością wody. Zaprawę wsypuje się do formy i ubija warstwami. Dobrze jest wrzucić około 3 druty (poziome pierścienie) zbrojeniowe w równomiernych odstępach.

Pokrywę można wykonać korzystając z tej samej formy. W pokrywie powinien być właz.

W moim projekcie budowlanym dołączony jest projekt takiego szamba. Pierwsza studzienka zawiera właz a druga tylko odwietrznik (rura fi 150).

A ile zwyczajowo firma życzy sobie za wybudowanie szamba od podstaw wg projektu na działce?

Może okazać się, że prościej jest zamówić gotowe szambo dostarczone na budowę i ustawione dźwigiem. Tylko cz taniej?

Mowa o zbiorniku 10 m3. Orientacyjny koszt takiego zbiornika (betonowego) z montażem wynosi ok 5tys zł. Jak to się ma do budowanego od początku?

Jeżeli chodzi o jakość wykonania to gotowe jest z pewnością bezkonkurencyjne (szczelne i zaizolowane).

można kupić betonowe po W-wą za 3kpln z montażem - potwierdzam. 9k litrów około 2300 pln (oczywiście bez rachunku) + transport + kopanie złożenie zasypanie około 500.

Sam nie skorzystam ale jak kogoś interesuje mam dwa namiary.

Natomiast w okolicach Józefowa jest gość co wyprzedaje metalowe zbiorniki np. ma też duże. Za 10k litrów chce 2,5k + dostosowanie (komin i wlot) około 300 (bez dekla!!) i transport (cena do uzgodnienia). Tez mam namiar - jak ktoś chce to dam.

Sam buduję z lanego betonu z gruszki - taniej bo sam większość zrobię. 4-5 m3 betonu B30 + 4 godziny koparki + zbrojenie + dodatek do betonu + zasypanie + zalanie "stropu" około 1500 pln. dwu komorowe około 11m3. Desek nie liczę bo użyję do czegoś innego.

Jak ktoś chce może sobie kupić - u mnie ekonomia i własne siły muszą zadziałać.

Dziękuję Wam bardzo kochani za tyle ciekawych uwag.Postanowiłem dzisiaj pojechać do urzędnika w mojej gminie, który zajmuje sie odbiorem m.in. szamba, aby mi poradził - jak najkorzystniej wybudować szambo?

Powiedział,że najlepiej kupić gotowe kręgi w betoniani /ok. 70zł za jeden krąg/ i kopać systemem studniarskim. Podobno 5 - 6 kręgów starczy. 6x70=420 zł, dodać pokrywę chyba też w 70 zł,

czyli 500 zł. Ponadto trochę cementu,transport, własna robocizna i to podobno mniej wiecej wszystko.

Potem odpowiedni dokument z pieczątką i juz po wszystkim.

Czy to jest możliwe?

Griszka daj namiary na priva w temacie szambo gotowe.

To, czy dno w zbiorniku na deszczówkę jest potrzebne czy nie zależy od tego co z wodą chce się robić. Jeżeli traktować ją jako zbędne medium na działce to bez dna i pójdzie do gruntu jak przepuszczalny. Lepiej jest raczej wykorzystać deszczówke do podlewania ogrodu czy mycia auta - ci co maja wodociąg wiedzą co piszę. Jak ktoś ma własne ujęcie to rzeczywiście czy pompować wodę ze studni czy z beczki - wszystko jedno.