Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam forumowiczów i proszę o szybką poradę

Otórz mam do zaizolowania ścianę fundamentową 85 mb, 1 m wysoką

Do dyspozycji zestaw 1:

Dysperbit IZOHAN 1:1 z wodą jako podkład i na to IZOHAN WM2K w cenie 178 zł/20 kg i przy zużyciu 2,6 kg na m2 daje przy powierzchni 170 m2 3933,8 zł, a przy zabezpieczeniu jednostronnym (z zewnątrz) 1966,9 zł

Zestaw 2

Dysperbit IZOHAN i papa termozgrzewalna na SBS np izolacja jarocin w kwocie 72 zł/5m2 redukując o zakład na zgrzewanie 10% papa kosztuje 80 zł/5m2 i przy powierzchni 170 m2 daje kwotę 2720 zł i przy zabezpieczeniu jednostronnym daje kwotę 1360 zł

Nie liczę kosztów dysperbitu bo występuje w obu przypadkach.

Papa wydaje się lepsza i tańsza - a myśałem, że masy bitumiczne są tańsze niż papa.

Przy papie z uwagi, że jest to pojedyńcza warstwa trzeba się bardziej przyłożyć aby uniknąć błędów.

Sam już nie wiem. Kasy oczywiście zawsze szkoda, dobrze zrobione chce się mieć.

No i papę ukłądamy poziomo czy pionowo na fundamentach.

Napomknę tylko, że sam dysperbit nie wystarczy to nie jest izolacja przeciwwilgociowa.

Pozdrawiam!

https://forum.murator.pl/topic/172905-lepsza-papa-czy-izolacja-bitumiczna/

Nie polecam papy na izolację pionową. W miejsach których papa się nie przylkei może zbierać się wilgoć która może zawilgacać ściany. Przy powłokach nakładanych pędzlem, czy pacą nie ma tego niebezpieczeństwa.
https://forum.murator.pl/topic/172905-lepsza-papa-czy-izolacja-bitumiczna/#findComment-5546582