Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zakup i remont przedwojennego domu

dziennikBudowy

Recommended Posts

Witam,

Wiem, że to już było wałkowane, ale może znajdzie się ktoś kto poradzi mi w tej konkretnej sytuacji.

Mam możliwość taniego zakupu (ok 80 000 zł) starego, przedwojennego domu. Dom leży na przedmieściach ok stutysięcznego miasta (byłe miasto wojewódzkie), w odległości ok 4,5 km od centrum (bardzo dobry dojazd, ok 7-8 min). Działka mała, ok 350m2 (użytkowanie wieczyste na kilkadziesiąt lat). Cały budynek moim zdaniem jest w niezłym stanie technicznym. Dach może posłużyć jeszcze trochę lat (nie przecieka, belki zdrowe), mimo to zapewne po zakupie wymieniłbym go na nowy. Ściany z cegły + miejscami kamień. Strop drewniany. Piętro po małym remoncie nadaje się do zamieszkania (jeszcze dwa lata temu było wynajmowane jako mieszkanie). Dół domu do kapitalnego remontu. W jednym z pomieszczeń na dole (największym) nie ma posadzki - podejrzewam, że była tam kiedyś podłoga drewniana. Na dole wilgoć i dość wyczuwalny zapach stęchlizny. U góry sucho i nie czuć stęchlizny. W całym budynku jest nowa instalacja hydrauliczna (piec CO sprzed 5 lat), ściekowa, na górze nowa elektryka. Na górze wymienione wszystkie okna na nowe, na dole do wymiany 4 okna i 2 drzwi wejściowe.

Czy opłaca się to kupić za tą cenę? Jakie będą orientacyjne koszty remontu (może poda ktoś kto już robił podobny remont). Bardzo zależy mi na czasie, więc prosiłbym o możliwie szybkie odpowiedzi.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje!!

Czy to jest tanio to musisz sobie sam odpowiedzieć biorąc pod uwagę lokalne uwarunkowania cen nieruchomości.

Gdyby to była Warszawa czy Poznań to z zamkniętymi oczami kupuj :)

Co do kosztów remontu i jego zakresu - tylko rzeczoznawca budowlany jest w stanie ogarnąć profesjonalnie zakres robót.

Na pewno trzeba odwodnić budowlę ale w jakim stanie są ściany + fundamenty ? Odkopać punktowo i sprawdzić. Naprawa fundamentów i ścian konstrukcyjnych to spory koszt !!!

Powiem szczrez,że jeszcze nie spotkałam tak skutecznie wyremontowanego mieszkania/domu,żeby udało pozbyć się do końca zapachu stęchlizny.

Remont to rzeczywiście studnia bez dna,szczególnie że nie można go wykonać tak bezmyślnie,"po współczesnemu".

Bardzo często czytam na forum takie zdanie"dom zabity remontem".

Sam sobie musisz odpowiedzieć na pytanie co jest dla Ciebie najważniejsze-działka,okolica,czy kupić jakikolwiek dom byle się zmieścić w odpowiedniej cenie?

Gdyby to było w moim mieście-4,5 km od centrum,kupowałabym za takie pieniądze w ciemno.

Domek do rozbiórki,a na jego miejscu postawiłabym coś nowego.

• 2 months później...
  • 1 month później...