Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

moc na m2

wasia

Recommended Posts

Witam.

Urząd skarbowy wymaga ode mnie zaświadczenia ile mocy jest potrzebne na ogrzanie 1m2. Mam duży dom (prawie 400m2) i kupiłem 2 piece gazowe i tego się czepiają - mam udowodnić że potrzebne są 2 a nie 1. W instrukcji jest moc maksymalna pieca (23KW) ale w urzędzie chcą zaświadczenie ile m2 ogrzeje taki piec. Napisałem do producenta ale nie chce mi wydać zaświadczenia bo wszystko zależy od ocieplenia domu. Wiem że producent ma rację a w urzędzie pracują matoły ale z urzędnikiem nie wygrasz.

Czy ktoś mógłby mi podać jakiś wiarygodny link z przeliczeniami ile w/m2 potrzeba na ogrzanie domu, żebym mógł pokazać to tym kołkom w urzędzie?

Wiarygodne będzie zrobienie obliczeń w OZC.

Napisz im oświadczenie, że szacujesz zapotrzebowanie na ogrzewanie w wysokosci 100 W/mkw i niech się odczepią.

Jakie masz te kotły? Mniejsze kotły można łączyć w kaskadę albo kupić 1 większy. Jak kupiłeś 2 kotły po 50kW każdy to trudno to uzasadnić. 2x24 kW trzyma się nawet kupy.

asolt:

Ilość kwh na sezon dzielisz przez 200 dni i masz średnią przypadającą na jeden dzień. Wystarczy to pomnożyć przez 2 i praktycznie mamy maksymalną ilość kwh w ciągu doby.

Dalej dzielimy to przez 24 i widzimy czy założyciel wątku rzeczywiście potrzebuje dwa piece, czy też próbuje naciągnąć skarbówkę.

I po co tu normy?

Przecież szacunek też nie musi być bardzo dokładny. Błąd rzędu 20% jest do przyjęcia!

Edytowane przez orko

Wszystko zależy od tego, co chce urzędnikowi pokazać. Wyliczyć OZC zawsze warto. Nie wiemy w jakim celu to musi przedstawić 2 piece w US, ale temat ogrzewania jest tak skomplikowany (tak wiele zmiennych), że uzasadnienie tego, co potrzebuje nie powinno być problemem.

Pozdrawiam

asolt:

Ilość kwh na sezon dzielisz przez 200 dni i masz średnią przypadającą na jeden dzień. Wystarczy to pomnożyć przez 2 i praktycznie mamy maksymalną ilość kwh w ciągu doby.

Dalej dzielimy to przez 24 i widzimy czy założyciel wątku rzeczywiście potrzebuje dwa piece, czy też próbuje naciągnąć skarbówkę.

I po co tu normy?

Przecież szacunek też nie musi być bardzo dokładny. Błąd rzędu 20% jest do przyjęcia!

Szacunek nie musi być dokładny ale jakąś dokladność powinien mieć. Poswieciłem troche czasu i przeliczyłem tą metodą kilkanaście moich obliczeń ozc. Jakby wyszło tylko 20 % niedokładności to by było naprawdę dobrze., ale tak nie jest. Ta metoda znacznie zaniża moc strat czyli projektowe obciążenie cieplne od 70% do 120%.

Czyli jej wiarygodność jest praktycznie zerowa. Co do meritum wątku, brak jakichkolwiek danych poza powierzchnią całkowicie uniemożliwia szacunek tych strat, ale jezeli jest to nowy lub modernizowany budynek to te 2x24 kW jest stanowczo za dużo.

W takim przypadku wyniki ozc raczej udowodnią rację urzędu skarbowego, pierwszy raz widzę zainteresowanie US mocą urządzeń grzewczych czyli stratami cieplnymi budynku.

Edytowane przez asolt