wasia 17.10.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Witam.Urząd skarbowy wymaga ode mnie zaświadczenia ile mocy jest potrzebne na ogrzanie 1m2. Mam duży dom (prawie 400m2) i kupiłem 2 piece gazowe i tego się czepiają - mam udowodnić że potrzebne są 2 a nie 1. W instrukcji jest moc maksymalna pieca (23KW) ale w urzędzie chcą zaświadczenie ile m2 ogrzeje taki piec. Napisałem do producenta ale nie chce mi wydać zaświadczenia bo wszystko zależy od ocieplenia domu. Wiem że producent ma rację a w urzędzie pracują matoły ale z urzędnikiem nie wygrasz. Czy ktoś mógłby mi podać jakiś wiarygodny link z przeliczeniami ile w/m2 potrzeba na ogrzanie domu, żebym mógł pokazać to tym kołkom w urzędzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 17.10.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Wiarygodne będzie zrobienie obliczeń w OZC.Napisz im oświadczenie, że szacujesz zapotrzebowanie na ogrzewanie w wysokosci 100 W/mkw i niech się odczepią.Jakie masz te kotły? Mniejsze kotły można łączyć w kaskadę albo kupić 1 większy. Jak kupiłeś 2 kotły po 50kW każdy to trudno to uzasadnić. 2x24 kW trzyma się nawet kupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 17.10.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Tu jest dużo wzorów i podane normy.http://www.instsani.webd.pl/projco18.htm PS:W projekcie budowlanym powinieneś mieć zapotrzegowanie budynku na ciepło. Edytowane 17 Października 2012 przez cysiokysio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.10.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Zajrzyj do projektu, nie szukaj danych na suficie (czyt. w internecie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasia 18.10.2012 12:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Mam 2 kotły po 24 kW.Na szczęście dostałem zaświadczenie od człowieka z immergas, w którym wyjaśnił, że taki piec w przeciętnym domu jest w stanie ogrzać ok 200m2. Mam nadzieję że to wystarczy w urzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 18.10.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Jeśli urzędnik będzie choć trochę kumaty zażyczy sobie świadectwo energetyczne dla domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.10.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 (edytowane) Na swiadectwie nie ma podanej mocy źródła grzewczego, być może da rady stosując odpowiednie normy obliczyć tą moc na podstawie Ek, ale raczej to niemożliwe. Edytowane 18 Października 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiokysio 18.10.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Jeśli urzędnik będzie choć trochę kumaty zażyczy sobie świadectwo energetyczne dla domu. Raczej choć trochę bardziej upierdliwy niż zazwyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.10.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Potrzebujesz 2 kotły ze względu na niezawodność ,oraz ze względu ,że chcesz szybko rozgrzewać dom gdy wrócisz z pracy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 19.10.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) asolt:Ilość kwh na sezon dzielisz przez 200 dni i masz średnią przypadającą na jeden dzień. Wystarczy to pomnożyć przez 2 i praktycznie mamy maksymalną ilość kwh w ciągu doby.Dalej dzielimy to przez 24 i widzimy czy założyciel wątku rzeczywiście potrzebuje dwa piece, czy też próbuje naciągnąć skarbówkę.I po co tu normy?Przecież szacunek też nie musi być bardzo dokładny. Błąd rzędu 20% jest do przyjęcia! Edytowane 19 Października 2012 przez orko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1PS 19.10.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Wszystko zależy od tego, co chce urzędnikowi pokazać. Wyliczyć OZC zawsze warto. Nie wiemy w jakim celu to musi przedstawić 2 piece w US, ale temat ogrzewania jest tak skomplikowany (tak wiele zmiennych), że uzasadnienie tego, co potrzebuje nie powinno być problemem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 19.10.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) asolt: Ilość kwh na sezon dzielisz przez 200 dni i masz średnią przypadającą na jeden dzień. Wystarczy to pomnożyć przez 2 i praktycznie mamy maksymalną ilość kwh w ciągu doby. Dalej dzielimy to przez 24 i widzimy czy założyciel wątku rzeczywiście potrzebuje dwa piece, czy też próbuje naciągnąć skarbówkę. I po co tu normy? Przecież szacunek też nie musi być bardzo dokładny. Błąd rzędu 20% jest do przyjęcia! Szacunek nie musi być dokładny ale jakąś dokladność powinien mieć. Poswieciłem troche czasu i przeliczyłem tą metodą kilkanaście moich obliczeń ozc. Jakby wyszło tylko 20 % niedokładności to by było naprawdę dobrze., ale tak nie jest. Ta metoda znacznie zaniża moc strat czyli projektowe obciążenie cieplne od 70% do 120%. Czyli jej wiarygodność jest praktycznie zerowa. Co do meritum wątku, brak jakichkolwiek danych poza powierzchnią całkowicie uniemożliwia szacunek tych strat, ale jezeli jest to nowy lub modernizowany budynek to te 2x24 kW jest stanowczo za dużo. W takim przypadku wyniki ozc raczej udowodnią rację urzędu skarbowego, pierwszy raz widzę zainteresowanie US mocą urządzeń grzewczych czyli stratami cieplnymi budynku. Edytowane 19 Października 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 19.10.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 W tym całym, dziwi mnie to, co ma urząd skarbowy do ogrzewania? Czyżby dom był na firmę? Albo siedzibą firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts