Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiezba

gabriela

Recommended Posts

a nie wydaje się Wam, że cena zależy również od surowca i sposobu impregnacji?

w mojej okolicy ceny kształtują sie od 550- 650za 1m3, ale w jednym miejscu chciał 750zł - ale materiał był super, przesuszony, impregnacja ciśnieniowa - to mi dało do myślenia i sprawdziłem u innych. okazało się, że prawie wszyscy narzekają na brak materiału, wszystko schodzi na pniu i wygląda to jak zza czasów socjalizmu - wczoraj w lesie - dziś w tartaku - jutro na budowie - pojutrze na dachu. po 3 tyg. jak wietr to osuszy to wykrecają się , deszcz zmył impregnat bo w mokre drewno to służy on tylko jako kolor.

swoją więźbę po założeniu wymalowałem całą od nowa ale warto było

Vector,

to ceny najniższe w Polsce!

weż przetnij sobie jedna krokiew i zobacz jak głęboko wniknął Ci impregnat - jeśli drzewo było przesuszone powinien wniknąć max 1cm, przy mokrym tylko na samej powierzchni.

wg mnie impregnacja zanurzeniowa to zwykłe naciąganie - w przypadku suchego drewna to pije ono tyle impregnatu, że wykonawca poszedłby z torbami

Też nie mam zaufania do tej impregnacji, ale wyszedłem z założenia, że poświęce te 800pln (na 16m3) i wezme impregnowane. Dodatkowo zamierzam obleciec więźbę 2-3 razy opryskiwaczem we własnym zakresie po zmontowaniu.

Impregnacja ciśnieniowa jest bardzo dobra, ale na więźbę to przesada i raczej zbędny wydatek.

Marek

Vector,

jeśli jeszcze nie kupiłes tej więźby to proponuje aby przed impregnacja poleżała sobie na placu z 10dni( rzeczjasna ułożona i poprzekładana) i dopiero niech ją zanurzają. wiatr ją przewieje i impregnat wchłonie się powierzchniowo

ja swoją więźbę malowałem dodatkowo ale już na dachu - w trzy dni w 3 chłopa oblecieliśmy całość a zużyliśmy na to 100l impregnatu

• 2 weeks później...