Weronika i Rafał 07.01.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 W naszym dzienniku budowy zamieszczone są zdjęcia projektu Dijon i Dijon II (połączenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 10.01.2012 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 (edytowane) No elegancko wasz domek się prezentuje. Pogratulować! My jesteśmy już po zakupie projektu. W grudniu (pod choinkę) dostaliśmy pozwolenie na budowę i aktualnie szukamy wykonawcy SSO na wiosnę / lato 2012. Tak naprawdę to mamy całe mnóstwo pytań, ale widzę, że macie dziennik założony więc może jakieś wpisy uzupełniające się pojawią Z tych ważniejszych to powiedzcie jakie zmiany robiliście w porównaniu do oryginalnego projektu ? Czy robiliście fundamenty tak jak w oryginalnym projekcie ( w Dijon II ławy fundamentowe mają różną szerokość od 50 do 120 cm) ? Dom wykonywany z silikatów 18cm, czy z innego materiału ? Acha - jak macie więcej fotek z realizacji od początku to wrzucajcie! Powodzenia z wykańczaniem (domu, nie siebie) Edytowane 10 Stycznia 2012 przez suomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika i Rafał 12.01.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witamjak znajdziemy trochę czasu to wstawimy więcej fotek i komentarzyjeśli chodzi o projekt to zamiast garażu zrobiliśmy pomieszczenie gospodarcze i z korytarza wejście do łazienki, która będzie wbudowana z pomieszczenie gospodarcze, a nie pod schodami w salonie... W środku reszta bez zmian, zamurowaliśmy dwie ścianki między jadalnią a salonem i w salonie- widać na zdjęciach.Fundamenty tak jak w projekcie i ostatecznie nie było tak strasznie jak to wygląda, nastawialiśmy się na dużo więcej betonu, wyszło ok. 30m.Budowaliśmy z pustaka 24cm i styropian 15cm , a ścianki działowe 12cm (zewnętrzny wymiar się nie zmienił, a w środku przez pustaki troszkę zmniejszyła się powierzchnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
happyhonorata 04.03.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Weronika i Rafał - obejrzałam fotki, poczytałam Wasze posty, mam nadzieję, że już niedługo i my będziemy budować dom. Coż to będzie sporo pracy, ale chyba warto I też zamierzamy się zdecydować na projekt od Lipińskich - nie wiemy czy będzie to Dijon, ale też bierzemy go pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 21.03.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2012 jakieś nowości z frontu od budujących Dijona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wera_1 02.04.2012 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Moi znajomi, którzy zresztą polecili mi to biuro projektowe, zdecydowali się właśnie na projekt Dijon II Będą ruszać z budową. My z mężem jak na razie dopiero zaczęliśmy rozglądanie się za projektem domu, ten bardzo nam się podoba, ale niestety działka jest za wąska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peg 17.10.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Witam, Chciałabym prosić o opinie dotyczące projektu tego domu. http://projekty.lipinscy.pl/Dijon_II/ Spodobał mi się, ale żeby się zdecydować potrzebuję obiektywnej oceny z zewnątrz z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaktus.ostry 17.10.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Mnie się bardzo podoba. Duża przestrzeń w salonie połączonym z jadalnią Ciężko się do czegoś przyczepić Sam design też jak najbardziej w moim guście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himalaya 17.10.2012 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 Całkiem fajnie, ale mógłby nie być biały Czy garaż nie jest o jakieś 20cm za wąski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
broku 18.10.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Jeśli masz hummera H2 to pewnie nawet więcej niż 20 cm A tak poważnie, to moim zdaniem garaż i tak jest bardzo przestrzenny, sporo ponad 3 m szerokości to raczej nie jest za mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtinio 18.10.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Moim zdaniem ciekawy projekt. Każde pomieszczenie przemyślane. Wizualnie również przyzwoicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 18.10.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 To ja dla równowagi krytycznie. Dom nie ma ściany kolankowej, więc pomieszczenia pod dwoma skosami nie wyglądają ciekawie. Zresztą wystarczy spojrzeć na różnice w metrażu po podłogach a pełnej wysokości. W pokojach i łazience dodano ścianki kolankowe z działówek, niestety na przekroju nie widać, jaką mają wysokość. Duży dom, a zabrakło miejsca na wygodne schody - niewygodny zabieg jest. Garaż bez połączenia z domem - dla wielu osób spora wada. W końcu dom z garażem ma się po to, żeby w deszczowy dzień przejść suchą nogą, zapakować dzieci, wyjąć bagaże, zakupy. Tu garaż w bryle, a komunikacja przez podwórko. Teoretycznie można by spróbować dodać drzwi w pomieszczeniu gospodarczym, ale nie będzie łatwo, bo wspólny kawałek ściany wąski, i jeszcze w tym kącie komin i kocioł zaprojektowany. Kuchnia taka sobie. Najwięcej pracuje się zwykle na blacie pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką, a tu do zakrętu jest tylko 65cm. No ale powiedzmy, że jeszcze można trochę w głąb sięgnąć, więc metr się uzbiera. Spiżarnia fajna. Na poddaszu jedna łazienka na 4 sypialnie - w tak okazałym domu spodziewałabym się przynajmniej dwóch (małżeńskiej przy głównej sypialni i dla dzieci - dostępnej z korytarza). Na parterze fajnie - jest wc dla gości, jest wygodna łazienka przy sporej sypialni. Spore pomieszczenie gospodarcze. Obszerna część salonowo-jadalniana z pięknymi (ale i bardzo drogimi - bardzo duża powierzchnia, trzy HS-y) przeszkleniami. Bryła bardzo nieenergooszczędna - połamana, powcianana. Przeszklenia sugerują wejście od wschodu (w odbiciu lustrzanym mogłoby być od zachodu, ale to już mniej korzystne. Wizualki fajne - biel i jasny kamień, antracytowy dach, ładny kolor drewna. Największa wada tego projektu to dramatycznie nierealny kosztorys szacunkowy. 236k do deweloperskiego w przypadku takiej bryły to totalna bzdura. Po sąsiedzku od trzech lat mam stojącą budowę podobnego typu domu - mam wrażenie, że sąsiedzi dali wiarę tego typu wyliczeniom szacunkowym. Taki dom budowany ekipami to do deweloperskiego 450k jak w pysk. Pod klucz - zależy co kto chce w środku mieć. Można za jakieś 650 zamieszkać, można wydać i 800. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtinio 19.10.2012 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 No ja niestety z moim przedmówcą w kilku kwestiach zgodzić się nie mogę. Ścianka kolankowa ma wysokość 60 cm. Straty powierzchni przy tym kształcie dachu są nieuniknione, a podniesienie jeszcze tego dachu niekorzystnie wpłynęłoby na kształt i wygląd budynku. Schody rzeczywiście inne się nie zmieściły, jednak jest bardzo wygodny pokój dzienny, a takie schody ze względu na swój wygląd nie przytłaczają pomieszczenia. Jeśli chodzi o komunikację miedzy garażem i domem to rzeczywiście. Raczej trudno tam będzie upchnąć jeszcze drzwi do pomieszczenia gospodarczego. Nie da się czasem zrobić tak żeby było wszystko. Warto się jednak zastanowić nad hierarchią wartości Ok, może i się pracuje głównie między zlewem a kuchenką, ale tam jest w sumie 2,5 m blatu, więc bez przesady... 2 łazienki w takim domu to moim zdaniem wystarczająca ilość i brak trzeciej- małżeńskiej to według mnie nie jest problem. Oczywiście zależy jeszcze ile osób taki dom będzie zamieszkiwać. Pięcioosobowa rodzina spokojnie sobie poradzi z dwiema, przy większej liczbie mieszkańców mogą zacząć pojawiać się kolejki przed drzwiami, ale to już każdy musi sam przeanalizować. bowess bryła jak słusznie zauważyłeś nie sprzyja energooszczędności jednak zapotrzebowanie eneretyczne na poziomie Ep = 61,74 kWh/(m2rok), Ek = 53,37 kWh/(m2rok), Ea = 33,02 kWh/(m2rok), jest dobrym wynikiem. Biura projektowe wyceny szacunkowe robią według pewnych schematów więc ich dokładność przeważnie pozostawia do życzenia. Jednak kwota 450 tys. to zbyt duże odchylenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 19.10.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Wreszcie jakaś dyskusja. Jeżeli założycielka wątku się waha, to na pewno cenniejsze jest wytknięcie jak największej liczby choćby subiektywnych wad, bo ilu ludzi tyle potrzeb i podejść do zagadnienia. Przepraszam za moje niedopatrzenie - rzeczywiście jest ściana kolankowa 60cm. Za pierwszym razem nie udało mi się odszukać stosownej informacji na stronie. Całkowicie się zgadzam, że z podnoszenia ściany kolankowej zazwyczaj wychodzi totalna porażka architektoniczna. Nigdzie nie sugeruję takiego rozwiązania. W moim wpisie chodziło raczej o zwrócenie uwagi na kształt pomieszczeń na poddaszu - nie wiem, czy autorka wątku bywała lub mieszkała w takich pokojach. Jeżeli nie, to ich kształt może okazać się dla niej niezadowalający. Nie wiem w jaki sposób schody ze spocznikiem przytłoczyłyby część dzienną. Zwłaszcza, że są częściowo przesłonięte ścianą nośną. Budynek jest dobrze (grubo) docieplony, więc wynik niezły. Jednak dla porównania projekt podobnej wielkości Rotterdam, ale o prostokątnym obrysie i dachu dwuspadowym (ale z dużymi jaskółkami) ma Ep=43,33. Co do kosztów, pozwolę sobie pozostać przy swojej opinii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtinio 19.10.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Oczywiście, że się zgadzam z tym, że warto wytykać błędy. W końcu z dyskusji często wychodzą świetne rozwiązania Co do kształtu pomieszczeń na poddaszu to rzeczywiście pozostaje kwestią zastanowienia, czy będą odpowiadały osobom, które tam zamieszkają. Co do energooszczędności to tutaj mamy moim zdaniem kompromis pomiędzy ciekawą bryłą (zgadzam się, że niezbyt energooszczędna) i dobrym dociepleniem i naprawdę dobrym wynikiem energooszczędności. W mojej opinii jest po prostu ciekawszy wizualnie od Rotterdamu, który jest taki... zwykły, ale jak zauważyłeś bardziej energooszczędny Kwestią do rozważenia jest, co jest dla inwestora ważne, a co ważniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peg 20.10.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Właśnie zastanawiają mnie te pokoje na poddaszu... niby duże a w niektórych powierzchnia jest niewielka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 22.10.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Taka uroda poddasza, że jest podłoga, a nie wszystko się mieści. Jako sypialnie pokoje są ok - w końcu łóżko to mebel zazwyczaj dość niski, jest przytulnie. Przemyślane muszą być dodatkowe funkcje - przechowywanie (bo jest mało miejsca na wysokie szafy), kąciki do nauki i pracy (gdzie zmieści się biurko, czy będzie potrzebny jakiś regał), hobby (różne nietypowe pasje ludzie mają). Dzieciom młodszym duża powierzchnia podłogi bardzo odpowiada - można wiele zabaw uskutecznić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtinio 22.10.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Co do skosów to poszukaj w internecie jak można je zagospodarować tak, aby pomieszczenie jak najmniej traciło na użyteczności i do tego ładnie wyglądało Moim zdaniem jest to do zrobienia. Na stronie muratora tez znajdziesz artykuły z cennymi wskazówkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peg 23.10.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Trochę mnie też zastanawia wielkość pomieszczenia gospodarczego i kotłowni. Nie sądzicie że jest za duże ? w dodatku te okna utrudniają wstawienie tam jakiejś szafki większej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtinio 24.10.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 W postach na pierwszej stronie jest propozycja zamiany łazienki z kotłownią. Ten obrazek to propozycja użytkownika suomi i rozwiązuje problem. Kotłowni i pomieszczenie gospodarcze jest wtedy mniejsze, ale bardziej ustawne. No i do tego pojawia się komunikacja z garażem , że o dużej łazience nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts