Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurczę, Peg, nie nadążam za Twoim tokiem myślenia. Tak źle, tak niedobrze.

W wersji oryginalnej masz duże pomieszczenie gospodarcze, które możesz wykorzystać na wiele sposobów. Możesz zainstalować praktycznie każde urządzenie grzewcze, bo się po prostu zmieści - kotły, podajniki, zasobniki na cwu, pompę ciepła. Jeżeli będzie kotłownia "czysta", to spokojnie może być tu też duża pralnia z miejscem do suszenia prania i z koszami na brudy. Możesz zrobić sporo regałów, bo rekuperator zaznaczony na rzucie będzie raczej wisiał pod sufitem. Jeżeli kotłownia będzie "brudna", to pod oknami możesz sobie walnąć wielką, zamykaną skrzynię - gródź na worki z opałem stałym, a do tego zmieści się jeszcze regał na narzędzia, jakaś szafka na różności - naprawdę dla chcącego nic trudnego.

Oczywiście kotłownia z małym okienkiem albo bez miałaby więcej miejsca na ścianach, ale taka zmiana to po prostu dramatyczne pogorszenie wyglądu budynku.

Zmiana zaproponowana prze suomi moim zdaniem super - oczywiście przy założeniu, że znany jest kształt i wymiary kotła i zasobnika cwu, no i utensylia te ładnie pasują do zaprojektowanego kąta i zostaje wygodne przejście do garażu. Łazienka w tej wersji to już taki mniejszy pokój kąpielowy - daje naprawdę dużo możliwości sposobów rozmieszczenia sprzętów i wyboru ich typu (duża kabina, różne kształty i wielkości wanny, sedes i bidet, dwie umywalki - co kto lubi).

Kobieto - czym ty zamierzasz zasłaniać okna w łazience, że pożytku z nich żadnego nie będzie? Roletą zewnętrzną i jeszcze na to grubymi zasłonami czy żaluzjami drewnianymi? Też mam okno frontowe od łazienki na parterze - w życiu nie zasłaniałam tego okna w ciągu dnia. Jeżeli światło w łazience nie jest zapalone (a nie jest, bo u mnie światło dzienne spokojnie wystarcza nawet do zrobienia makijażu), to przecież nikt z ulicy czy stojąc przed samym domem nie widzi co robi osoba w łazience. Jak masz jakieś wewnętrzne opory, to możesz zawiesić firankę, półprzejrzystą roletkę rzymską, żaluzje - to już na pewno nic nie będzie widać. A jak zapalasz światło, to i okno możesz zasłonić, bo znaczy to, że na zewnątrz jest ciemno.

Moja propozycja taka - szukaj innego projektu. Od siebie dodam, że może też bardziej energooszczędnego i tańszego w budowie. Czy zamiast na drogi dach, który będą oglądać głównie sąsiedzi i ludzie przechodzący ulicą, nie lepiej wydać pieniądze na coś naprawdę przydatnego albo cieszącego Twoje oko we wnętrzach?

no niby fajnie, ale w łazience będą dwa okna, w dodatku frontowe więc w przypadku chęci korzystania z łazienki to pożytku z nich żadnego bo i tak musiałyby być zasłonięte, także nie bardzo wpłyną na jasność pomieszczenia. :/

Zgadzam się z bowess, chyba troszeczkę przesadzasz z tymi oknami w łazience. Wieszasz firankę albo roletkę i masz, że tak powiem komfort i prywatność. Co do dachu to już kwestia indywidualna. Z zewnątrz dom prezentuje się okazale i jest ładny, a że mniej praktyczny i droższy. Cóż nie można mieć wszystkiego. Energooszczędność to przy tej bryle jak już wcześniej wspominałem jest przyzwoita a nawet dobrze. Ale to musisz sama się zastanowić na czym Ci najbardziej zależy. Usiądź sobie wieczorem, weź kartkę i przeanalizuj sobie, zrób drzewko decyzyjne czy coś, ale może faktycznie warto rozejrzeć się za czymś innym jeśli tak wiele masz wątpliwości odnośnie tego projektu. :)

Ok, przekonaliście mnie w sumie do tej łazienki :) Jestem świadoma, że coś za coś i nie da się mieć wszystkiego. Rozumiem, że dach nie będzie należał do najtańszych, ale z zewnątrz dom prezentuje się świetnie, a ze skosami też można sobie ładnie poradzić :)

Bowess przecież ten dom ma przyzwoity wynik zapotrzebowania na energię. Miałabym szansę nawet dostać dotację do kredytu, więc w czym rzec ?

Jeżeli koszty budowy i koszty utrzymania są dla Ciebie w porządku, to dobrze. Chciałam tylko zaznaczyć, że nie jest to typ domu specjalnie energooszczędnego, a uzyskanie wyniku podanego na stronie będzie wymagało bardzo starannego izolowania. Co do kredytu, to słyszałam o wartości poniżej 40, a tu jest nieco więcej, więc nawet na te 20 tysięcy się nie łapie.

Tak - masz rację. Euco to tutaj Ea. :) No to będzie dopłata. :)

Ale trochę nie daje mi tu jedna rzecz spokoju. Czy gdzieś na stronie można znaleźć informacje dla jakiej temperatury w domu i jakich temperatur zewnętrznych są zrobione te wyliczenia Ea, Ek i Ep a także roczne koszty ogrzewania?

Edytowane przez bowess

Ja na stronie takich informacji nie znalazłem, a szukałem bardzo dokładnie ! Przypuszczam jednak, że są to temperatury stałe dla wszystkich (wewnętrzne) i charakterystyczne dla regionu (Polski) ale oczywiście to tylko moje przypuszczenia, więc mogę się mylić. W internecie też ciężko o informacje na ten temat. Ta dopłata to 30 tys. nie 20 tys. :)

Nie jestem na bieżąco, bo się już nie łapię na dopłatę. :) Pierwotnie była mowa o 40 dla pasywnego i 20 dla energooszczędnego. Fajnie, że trochę zwiększyli. W zasadzie w mniejszym domu za te 30k można zrobić komplet dociepleń. :) Edytowane przez bowess

Niby tak, tylko nie wiadomo jeszcze jakimi obostrzeniami będzie to wszystko objęte i ile będzie kosztowało zebranie odpowiedniej dokumentacji, bo nie ma co się łudzić, że taka dopłata faktycznie zmniejszy koszt budowy o 30 tys. Jednak ostatecznie i tak wyjdzie się na plus zwłaszcza w późniejszej eksploatacji domu :)

Weronika i Rafał widziałam zdjęcia Waszego domu na stronie Lipińskich ale są dość stare. Ciekawi mnie na jakim etapie jesteście w tym momencie? Jakbyście wpadli na forum to podzielcie się zdjęciami i wrażeniami :) Wprowadzaliście jakieś zmiany wewnątrz ? Widziałam tam w propozycjach zmian które wrzucił marcez, ale tak aż wielkie pomieszczenie gospodarcze zamiast sypialni nie jest mi raczej potrzebne. Może Wy mnie jakoś natchniecie. :)

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 8 months później...