Peg 24.10.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 no niby fajnie, ale w łazience będą dwa okna, w dodatku frontowe więc w przypadku chęci korzystania z łazienki to pożytku z nich żadnego bo i tak musiałyby być zasłonięte, także nie bardzo wpłyną na jasność pomieszczenia. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 25.10.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Kurczę, Peg, nie nadążam za Twoim tokiem myślenia. Tak źle, tak niedobrze.W wersji oryginalnej masz duże pomieszczenie gospodarcze, które możesz wykorzystać na wiele sposobów. Możesz zainstalować praktycznie każde urządzenie grzewcze, bo się po prostu zmieści - kotły, podajniki, zasobniki na cwu, pompę ciepła. Jeżeli będzie kotłownia "czysta", to spokojnie może być tu też duża pralnia z miejscem do suszenia prania i z koszami na brudy. Możesz zrobić sporo regałów, bo rekuperator zaznaczony na rzucie będzie raczej wisiał pod sufitem. Jeżeli kotłownia będzie "brudna", to pod oknami możesz sobie walnąć wielką, zamykaną skrzynię - gródź na worki z opałem stałym, a do tego zmieści się jeszcze regał na narzędzia, jakaś szafka na różności - naprawdę dla chcącego nic trudnego.Oczywiście kotłownia z małym okienkiem albo bez miałaby więcej miejsca na ścianach, ale taka zmiana to po prostu dramatyczne pogorszenie wyglądu budynku.Zmiana zaproponowana prze suomi moim zdaniem super - oczywiście przy założeniu, że znany jest kształt i wymiary kotła i zasobnika cwu, no i utensylia te ładnie pasują do zaprojektowanego kąta i zostaje wygodne przejście do garażu. Łazienka w tej wersji to już taki mniejszy pokój kąpielowy - daje naprawdę dużo możliwości sposobów rozmieszczenia sprzętów i wyboru ich typu (duża kabina, różne kształty i wielkości wanny, sedes i bidet, dwie umywalki - co kto lubi).Kobieto - czym ty zamierzasz zasłaniać okna w łazience, że pożytku z nich żadnego nie będzie? Roletą zewnętrzną i jeszcze na to grubymi zasłonami czy żaluzjami drewnianymi? Też mam okno frontowe od łazienki na parterze - w życiu nie zasłaniałam tego okna w ciągu dnia. Jeżeli światło w łazience nie jest zapalone (a nie jest, bo u mnie światło dzienne spokojnie wystarcza nawet do zrobienia makijażu), to przecież nikt z ulicy czy stojąc przed samym domem nie widzi co robi osoba w łazience. Jak masz jakieś wewnętrzne opory, to możesz zawiesić firankę, półprzejrzystą roletkę rzymską, żaluzje - to już na pewno nic nie będzie widać. A jak zapalasz światło, to i okno możesz zasłonić, bo znaczy to, że na zewnątrz jest ciemno. Moja propozycja taka - szukaj innego projektu. Od siebie dodam, że może też bardziej energooszczędnego i tańszego w budowie. Czy zamiast na drogi dach, który będą oglądać głównie sąsiedzi i ludzie przechodzący ulicą, nie lepiej wydać pieniądze na coś naprawdę przydatnego albo cieszącego Twoje oko we wnętrzach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtinio 25.10.2012 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 no niby fajnie, ale w łazience będą dwa okna, w dodatku frontowe więc w przypadku chęci korzystania z łazienki to pożytku z nich żadnego bo i tak musiałyby być zasłonięte, także nie bardzo wpłyną na jasność pomieszczenia. :/ Zgadzam się z bowess, chyba troszeczkę przesadzasz z tymi oknami w łazience. Wieszasz firankę albo roletkę i masz, że tak powiem komfort i prywatność. Co do dachu to już kwestia indywidualna. Z zewnątrz dom prezentuje się okazale i jest ładny, a że mniej praktyczny i droższy. Cóż nie można mieć wszystkiego. Energooszczędność to przy tej bryle jak już wcześniej wspominałem jest przyzwoita a nawet dobrze. Ale to musisz sama się zastanowić na czym Ci najbardziej zależy. Usiądź sobie wieczorem, weź kartkę i przeanalizuj sobie, zrób drzewko decyzyjne czy coś, ale może faktycznie warto rozejrzeć się za czymś innym jeśli tak wiele masz wątpliwości odnośnie tego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peg 26.10.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ok, przekonaliście mnie w sumie do tej łazienki Jestem świadoma, że coś za coś i nie da się mieć wszystkiego. Rozumiem, że dach nie będzie należał do najtańszych, ale z zewnątrz dom prezentuje się świetnie, a ze skosami też można sobie ładnie poradzić Bowess przecież ten dom ma przyzwoity wynik zapotrzebowania na energię. Miałabym szansę nawet dostać dotację do kredytu, więc w czym rzec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 26.10.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Jeżeli koszty budowy i koszty utrzymania są dla Ciebie w porządku, to dobrze. Chciałam tylko zaznaczyć, że nie jest to typ domu specjalnie energooszczędnego, a uzyskanie wyniku podanego na stronie będzie wymagało bardzo starannego izolowania. Co do kredytu, to słyszałam o wartości poniżej 40, a tu jest nieco więcej, więc nawet na te 20 tysięcy się nie łapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peg 26.10.2012 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ea=33,02 KWh/m2 - z tego co się orientuję to bierze się pod uwagę ten wskaźnik i jest on poniżej 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 26.10.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) Tak - masz rację. Euco to tutaj Ea. No to będzie dopłata. Ale trochę nie daje mi tu jedna rzecz spokoju. Czy gdzieś na stronie można znaleźć informacje dla jakiej temperatury w domu i jakich temperatur zewnętrznych są zrobione te wyliczenia Ea, Ek i Ep a także roczne koszty ogrzewania? Edytowane 26 Października 2012 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtinio 26.10.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Ja na stronie takich informacji nie znalazłem, a szukałem bardzo dokładnie ! Przypuszczam jednak, że są to temperatury stałe dla wszystkich (wewnętrzne) i charakterystyczne dla regionu (Polski) ale oczywiście to tylko moje przypuszczenia, więc mogę się mylić. W internecie też ciężko o informacje na ten temat. Ta dopłata to 30 tys. nie 20 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 26.10.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 (edytowane) Nie jestem na bieżąco, bo się już nie łapię na dopłatę. Pierwotnie była mowa o 40 dla pasywnego i 20 dla energooszczędnego. Fajnie, że trochę zwiększyli. W zasadzie w mniejszym domu za te 30k można zrobić komplet dociepleń. Edytowane 9 Listopada 2012 przez bowess Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtinio 28.10.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 Niby tak, tylko nie wiadomo jeszcze jakimi obostrzeniami będzie to wszystko objęte i ile będzie kosztowało zebranie odpowiedniej dokumentacji, bo nie ma co się łudzić, że taka dopłata faktycznie zmniejszy koszt budowy o 30 tys. Jednak ostatecznie i tak wyjdzie się na plus zwłaszcza w późniejszej eksploatacji domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peg 31.10.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Weronika i Rafał widziałam zdjęcia Waszego domu na stronie Lipińskich ale są dość stare. Ciekawi mnie na jakim etapie jesteście w tym momencie? Jakbyście wpadli na forum to podzielcie się zdjęciami i wrażeniami Wprowadzaliście jakieś zmiany wewnątrz ? Widziałam tam w propozycjach zmian które wrzucił marcez, ale tak aż wielkie pomieszczenie gospodarcze zamiast sypialni nie jest mi raczej potrzebne. Może Wy mnie jakoś natchniecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek13 01.12.2012 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 WitamJeśli ktoś chce obejrzeć dijona jest w ełku 607987115 na etapie glazur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peg 02.12.2012 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Przemek13 Czy mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia z realizacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika i Rafał 27.01.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Witam Jeśli ktoś chce obejrzeć dijona jest w ełku 607987115 na etapie glazur Dołączamy się do prośby o zdjęcia, my jesteśmy na etapie ocieplania poddasza, zrobione tynki i wylewki, zamieścimy zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peg 28.01.2013 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 To świetnie! już się nie mogę doczekać, aż je zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Weronika i Rafał 29.01.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 zamieściliśmy zdjęcia z oknami i z ułożona podłogówką, w najbliższym czasie dodamy z tynkami i wylewkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peg 04.02.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Ale gdzie zamieściliście te zdjęcia? coś nie umiem znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 25.10.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Witam, Napiszcie mi proszę, ile betonu poszło wam na wylanie stropu teriva? Najbardziej interesuje mnie strop nad domem - bez garażu. Ale jak mi ktos poda z garazem, to taz bedzie cenna informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts