Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalatorzy pomp ciepła - biała lista

cho_mik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 415
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie Malux20, polecam zatem rozszerzyć nieco działalność. Skoro sprzęt kosztuje raptem 8k i pandą na montaż można jechać, a zarobek tak duży, to się Panu i Panda (domyślam się że używana, bo kto by nową kupował) i sprzęt po jednym montażu zwróci... Zus i tak Pan płaci a montaż taki banalny... Zerowe koszta po prostu, bo przy okazji, a może pod drodze na montaż okien...

Aaaa, przepraszam - rozpędziłem się. Pan dla idei za 100zł dziennie będzie pracował i na klientach Pan nie będzie zarabiał, bo to nie w porządku wobec klienta. Jak się montaż przeciągnie o 2 dni, to najwyżej od rodziny można pożyczyć chociaż na paliwo, żeby skończyć co się zaczęło.

Pojechał Pan po maksie i dodatkowo sam Pan prowadzi działalność! Zrozumiałbym kogoś kto pracuje na etacie i nie ma pojęcia o prowadzeniu firmy, opłatach, zusach itd, zorganizowaniu pracownikom pracy i pilnowaniu ich żeby było wszystko ok, bo potem przecież przez drobne potknięcie pracownika zjedzą człowieka forum... ale że Pan komuś pieniądze liczy i to wytyka... ..to że PC można byle czym montować, ale okna to "4kafle" sama wkrętarka...

O rany... nic już nie piszę. Dobranoc.

Edytowane przez Instaltechnic

Przepraszam za ostatnie zamieszanie.

Napiszę to inaczej. Pompa powietrzna za około 25 tysięcy nijak jest konkurencyjna cenowo i kosztowo do czystego prądu [w miarę dobrze ocieplony dom], a także do gruntowych w okolicach 33-36 tysięcy, które mi proponowano.

O kosztach narzędzi nie zaczynałem.

Panowie instalatorzy, was tu jest kilku, a potencjalnych klientów jest tu więcej - niech każdy wyciąga wnioski sam.

Coś wiem o tym jak się bierze instalatora bez papiera i faktury - ryzyko po mojej stronie.

Pompa powietrzna jest całkiem fajną zabawką ale też ma swoje minusy,o których się za bardzo nie mówi:

- kłopot z wykorzystaniem taryf

- płatne serwisy (górą kable)

- pod oknem pokoju tego bym nie zamontował.

Pompa powietrzna jest całkiem fajną zabawką ale też ma swoje minusy,o których się za bardzo nie mówi:

Widzisz, a jak swego czasu wspomialem o takich wadach (zwlaszcza o ostatniej) to zostalem przez niektorych forumowiczow odsadzony od czci i wiary, ze bajki opowiadam. :-)

Widzisz, a jak swego czasu wspomialem o takich wadach (zwlaszcza o ostatniej) to zostalem przez niektorych forumowiczow odsadzony od czci i wiary, ze bajki opowiadam. :-)

ja mam swojego atlantica 1,5 od okna sypialni, a pompa pracuje głównie w nocy i na razie ( a dzisiaj nad ranem było -6*) i pompa nie przeszkadza w mi w spaniu. słychać, jak się skupię, lekki szum. postaram się jutro wstawić zdjęcie bo pewnie nie będę wiarygodny.

Masz rację

A czy zamontowałbyś gruntówkę w sypialni ,albo za ścianą sypialni:rolleyes:

A wady ma ,i zalety też.

Ważne żeby podać fakty

Przepraszam za ostatnie zamieszanie.

Napiszę to inaczej. Pompa powietrzna za około 25 tysięcy nijak jest konkurencyjna cenowo i kosztowo do czystego prądu [w miarę dobrze ocieplony dom], a także do gruntowych w okolicach 33-36 tysięcy, które mi proponowano.

O kosztach narzędzi nie zaczynałem.

Panowie instalatorzy, was tu jest kilku, a potencjalnych klientów jest tu więcej - niech każdy wyciąga wnioski sam.

Coś wiem o tym jak się bierze instalatora bez papiera i faktury - ryzyko po mojej stronie.

Po pierwsze pompa obniża koszty ogrzewania powiedzmy 3 krotnie .Nie ma sensu jej montować jeżeli ilość potrzebnej energii jest niewielki bo wtedy ta oszczędność jest też niewielka.PC PW opłacają się w pewnym zakresie zapotrzebowania mocy .Powiedzmy od 3 do 10 kW .

poniżej dałbym prąd powyżej gruntówkę.

A tymi papierami to jest tak .Inwestor mówi ,żeby było bez faktury bo będzie taniej.Ale dla nas to duże i niepotrzebne ryzyko .

My nic z tego nie mamy .tylko problem

Nie rozumiem problemu z wykorzystaniem taryf.Ma zegar.

Płatne serwisy ,a gruntówki nie maja tego wymogu.

A pod oknem też nie .A gruntówkę montujesz w pokoju czy obok.?

Oczywiście ma wady i zalety

Masz rację

A czy zamontowałbyś gruntówkę w sypialni ,albo za ścianą sypialni:rolleyes:

A wady ma ,i zalety też.

Ważne żeby podać fakty

Z sypialnia kotlownia co prawda nie graniczy, ale z salonem juz tak. W nocy nie sposob uslyszec ZADNEGO odglosu pracy PCi w salonie. Slychac za to delikatny "szum" wody w podlogowce (skrzynka z rozdzielaczem w tejze granicznej scianie). Scianka z Suporexu 600tki 24cm.

Pompa na gumowych stopach podpieta przez weze elastyczne w stalowym oplocie.

dziękuję

To było na poważnie.

Instalator powinien poprawić instalację w ramach zgodności towaru z umową. Dotyczy to również ustnych zapewnień o super pracy jednostki.

Jeśli masz świadków, możesz żądać wymiany lub zwrotu gotówki.

Dopytaj rzecznika.

Edytowane przez klaudiusz_x