Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalatorzy pomp ciepła - biała lista

cho_mik

Recommended Posts

a ja faktycznie dziękuję

z tym nie ma problemu

te uszczelki to na mojej głowie

instalator bez zarzutu

Instalator tak. jednostka zewnętrzna również zgodnie z zapewnieniami sprzedawcy?

Jeśli ją słychać, a miała być cisza w domu, jest o co walczyć. Choćby o zmianę jej usytuowania.

Edytowane przez klaudiusz_x

• Odpowiedzi 415
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Po pierwsze pompa obniża koszty ogrzewania powiedzmy 3 krotnie .Nie ma sensu jej montować jeżeli ilość potrzebnej energii jest niewielki bo wtedy ta oszczędność jest też niewielka.PC PW opłacają się w pewnym zakresie zapotrzebowania mocy .Powiedzmy od 3 do 10 kW .

poniżej dałbym prąd powyżej gruntówkę.

A tymi papierami to jest tak .Inwestor mówi ,żeby było bez faktury bo będzie taniej.Ale dla nas to duże i niepotrzebne ryzyko .

My nic z tego nie mamy .tylko problem

Nie rozumiem problemu z wykorzystaniem taryf.Ma zegar.

Płatne serwisy ,a gruntówki nie maja tego wymogu.

A pod oknem też nie .A gruntówkę montujesz w pokoju czy obok.?

Oczywiście ma wady i zalety

Krótko i na temat :)

Z sypialnia kotlownia co prawda nie graniczy, ale z salonem juz tak. W nocy nie sposob uslyszec ZADNEGO odglosu pracy PCi w salonie. Slychac za to delikatny "szum" wody w podlogowce (skrzynka z rozdzielaczem w tejze granicznej scianie). Scianka z Suporexu 600tki 24cm.

Pompa na gumowych stopach podpieta przez weze elastyczne w stalowym oplocie.

Ja słyszę lodówkę w sypialni (15m)

Pompa powietrzna jest całkiem fajną zabawką ale też ma swoje minusy,o których się za bardzo nie mówi:

- kłopot z wykorzystaniem taryf

- płatne serwisy (górą kable)

- pod oknem pokoju tego bym nie zamontował.

-jaki jest kłopot z wykorzystaniem taryf ? Większość pomp powietrze-woda ma możliwość ustawienia pracy pompy w dowolnych godzinach doby.

Od inwestora zależy czy chce grzać w pełni w tańszych godzinach czy nie koniecznie.

-nie znam sytuacji gdzie wykonuje się gratisowy przegląd gwarancyjny jakichkolwiek urządzeń.W przypadku kabli,jeśli będziesz miał jakąś usterkę lub niedomaganie systemu nikt za darmo do Ciebie nie przyjedzie na stwierdzenie tego.

-przesada

Poproszę więcej obiektywizmu w postach...

-jaki jest kłopot z wykorzystaniem taryf ? Większość pomp powietrze-woda ma możliwość ustawienia pracy pompy w dowolnych godzinach doby.

Od inwestora zależy czy chce grzać w pełni w tańszych godzinach czy nie koniecznie.

Nie udawaj Greka. Wiesz przeciez, ze tu chodzi o temperature w zimowe noce kiedy to mamy ten tanszy prad w wiekszej ilosci i minima temperatur zewnetrznych, a nie o mozliwosci sterownika.

Nie udawaj Greka. Wiesz przeciez, ze tu chodzi o temperature w zimowe noce kiedy to mamy ten tanszy prad w wiekszej ilosci i minima temperatur zewnetrznych, a nie o mozliwosci sterownika.

Dlatego napisałem,że zależy to głównie od inwestora a nie od możliwości pompy ciepła.Pompa ciepła powietrze-woda spokojnie może pracować do bardzo niskich temperatur,z mniejszym COP ale malux raczej wiedział o tym i mimo to kupił takową pompę.

Śmiem twierdzić,że inwestorzy decydujący się na pompę ciepła powietrze-woda wiedzą o tej przypadłości tych pomp.

Śmiem twierdzić,że inwestorzy decydujący się na pompę ciepła powietrze-woda wiedzą o tej przypadłości tych pomp.

Smiem twierdzic, ze wiekszosc nie wie nawet dokladnie jak toto dziala (poza tym, ze jak lodowka) a juz na pewno takich informacji co to COP, SPF i od czego zaleza to nie maja. Zreszta wystarczy lektura watkow w tym dziale forum, zeby to wywnioskowac.

Ja uzytkownikom bron boze z tego zarzutu nie robie, ale takie sa fakty.

Smiem twierdzic, ze wiekszosc nie wie nawet dokladnie jak toto dziala (poza tym, ze jak lodowka) a juz na pewno takich informacji co to COP, SPF i od czego zaleza to nie maja. Zreszta wystarczy lektura watkow w tym dziale forum, zeby to wywnioskowac.

Ja uzytkownikom bron boze z tego zarzutu nie robie, ale takie sa fakty.

Nie zgodzę się z tym.

Wszystko zależy od podejścia instalatora do inwestora i od decyzji samego inwestora.

Ja przedstawiam pełny obraz funkcjonowania pompy,łącznie z wykresami wydajności w niskich temperaturach i od decyzji inwestora zależy czy dobieramy pompę do -25st.C czy do -20st.C czy może tylko do -15st.C

Ostatnio ofertowałem pompę ciepła powietrze-woda dla domku 200m2 i wyszło,że wystarczyła by zwykła 8kW z lekkim wpomaganiem przy -20st.C.

Dom prawie pasywny ze stratami ciepła ok.5kW.

Klient zdecydował się jednak na trójfazową 9kW.

Edytowane przez ArturWi

Widzę że temat te schodzi na różne boki :)

Montuje powietrzne i uważam że jest to dobra alternatywa do paliw stałych, oleju i gazu z butli.

Co do gruntówek to nie każdy ma warunki i możliwości.

Porządna gruntówka z dobry DZ kosztuje 20k więcej.

Jeżeli policzymy po najniższej linii oporu tanie DZ plus tania pompa ( chińska, polska garażowy produkt ) wyjdzie pewnie jakieś 10k więcej od PC PW.

Każdy człowiek ma inne odczucia i jeden powie że pompa chodzi głośno inny że cicho a jeżeli pompa spełnia parametry pracy - głośność jest zgodna z tabelą to raczej nie ma co narzekać :)

Montowałem wiele urządzeń i wiem że każdy klient inaczej reaguje.

W pompie atlantica - agregacie jest opcja obniżenia głośności pracy agregatu poprzez serwisant :)

Co do cen i marż to już inna sprawa każda branża ma swoje upusty i swoje narzuty a jeżeli ktoś z zewnątrz pisze że wie lepiej to raczej bez sensu się z nim kłócić tak samo jak ja nie wiem jakie są marże przy dachach, oknach itp.

Jak widzę kolega malux jest z tych niezadowolonych w pierwszej sprawie afera z Piczman o instalację na elastycznych przewodach w pewnym sensie pewnie wynikową tego była cena ( taniej niż na spiro albo na PE FLEX ).

Teraz pompa kupiona na wyprzedaży nie zadawal :)

Ogólnie często gęsto mam odczucie że większość użytkowników tego forum ma za cel płacić jak najmniej i walczyć o każde 100zł.

Nie widzę różnicy pomiędzy 2300zł a 2100zł rocznie za CO i CWU do domku około 140m2 :)

Czy jest sens się takimi sprawami stresować ;)

Montuje powietrzne i uważam że jest to dobra alternatywa do paliw stałych, oleju i gazu z butli.

O to to! Tylko mam wrazenie, ze tutaj nazbyt czesto przedstawia sie pompe PW jako alternatywe dla gruntowej, bo nieco tansza i latwiejsza w montazu :-)

A co do roznicy w cenach, to sie zgodze, ale pod warunkiem ze Ty montujesz 12kW pompy PW za cene calkowita max 17tys zl. Wtedy faktycznie roznica pomiedzy moja garazowka a Twoja markowa bedzie te 10 tys zl :-)

O to to! Tylko mam wrazenie, ze tutaj nazbyt czesto przedstawia sie pompe PW jako alternatywe dla gruntowej, bo nieco tansza i latwiejsza w montazu :-)

A co do roznicy w cenach, to sie zgodze, ale pod warunkiem ze Ty montujesz 12kW pompy PW za cene calkowita max 17tys zl. Wtedy faktycznie roznica pomiedzy moja garazowka a Twoja markowa bedzie te 10 tys zl :-)

Taką PPC to jakbym się uparł to bym złożył za jakieś 6-7k :)

Ja montuje większość gruntowych, bo są również alternatywą dla pozostałych łącznie z powietrznymi, nie ma wizyt serwisu co dany okres, a COP przy -20 zamiast 1,8 jest bez problemu i naciągania 3,6...

Co do gruntówek to nie każdy ma warunki i możliwości.

Nie każdy ale prawie każdy. Znikoma część nie ma.

Zależy co dla kogo jest porządne. Warto zajrzeć i porównać wnętrze, materiały, jakość itd. Garażowe w większości przewyższają te owe markowe i poza desingem nie ustępują, a faktyczne (a nie na papierze) COP często mają wyższe. Montuję i te i te.

Jeżeli policzymy po najniższej linii oporu tanie DZ plus tania pompa...wyjdzie pewnie jakieś 10k więcej od PC PW

wyjdzie przeważnie prawie tyle samo :)

chińska, polska garażowy produkt

chińska - owszem, osprzęt często może i markowy, ale wszystko na maksa odchudzone i brak serwisu, bo importują i sprzedają i nic więcej...

polska garażowy produkt - proszę znaleźć użytkownika, który nie jest zadowolony ;) ...tylko z pompy, a nie z reszty systemu grzewczego.

Generalnie i powietrzne i gruntowe są ok. ale jak wszystko jest poprawnie wykonane. Grunt żeby świadomie wybrał, to co jest dla niego najodpowiedniejsze pod każdym kątem. Wtedy użytkownik jest zadowolony.

Edytowane przez Instaltechnic

Ja mam wycenę na 11kW z PPC z odwiertami za jedyne 45k. A gdzie jeszcze projekt odwiertów? Tylko mi nie mówcie, że nikt nie robi. Zaraz miałbym sąsiadów na głowie i problemy. Jakbym mieszkał na odludziu to bym się nie przejmował. Na poziome DZ nie mam miejsca.

Jeden z kolegów już Wam wklejał oferty. I co? Mit tanich gruntówek prysnął.

Kolega Instaltechnic trafia na samych klientów, co mają warunki... tylko pogratulować.

Każdy zachwala to co ma, albo to co sprzedaje. Dlatego niektórych tak nie lubią w wątkach o ekogroszkach :)

Buduję dom to zapoznaję się z różnymi tematami. Nie kupuję od razu w ciemno to co mi wciskają. Gdyby tak było to bym nie miał np. podłogówki, bo "fachowiec", którego de facto i tak nie zatrudniłem śmiał się, że będę w zimie marzł, zasypie mnie kurz, a wogóle nikt tak nie robi.

Macie rację, podejmując decyzję trzeba być świadomym rozwiązań zalet, wad, ograniczeń.

Ja mam wycenę na 11kW z PPC z odwiertami za jedyne 45k.

A czego sie spodziewales? Za odwierty sobie kasuja, bo tego koparka nie zrobisz. Pompa jest o 18 tys drozsza od mojej i lwia czesc tej sumy zaplacisz za przygotowanie DZ. A ze nie masz warunkow na kolektor poziomy, to obwinaj za to tylko siebie. Trzeba bylo na etapie wyboru dzialki o tym pomyslec. :-)

Pyxis, czy wszystko przewidziałeś w swoim domu?

A może ja działkę dostałem, nie wybierałem jej...

A może miała inne zalety...

Jestem ciekawy....

Stoisz przed dokonaniem wyboru:

Kupujesz gruntową za 50k.

Kupujesz pw za 25k.

"Czysty prąd"

Kupujesz jakieś coś na paliwo stałe.

Co wybierasz?

.

Jeżeli policzymy po najniższej linii oporu tanie DZ plus tania pompa ( chińska, polska garażowy produkt ) wyjdzie pewnie jakieś 10k więcej od PC PW.

uwaga 1: jakby porównać najtańsze DZ i chińska PC do dobrej PC PW to wyjdzie z 10k różnicy (tak jak piszesz) ale nie ma co tego porównywać - inne klasy jakości. Lepiej porównać to z chińską PC PW i znowu jest 20k różnicy.

uwaga 2: ustalcie z kolegą ArturWi wspólną wersję kiedy wg. Was PC PW ma swój sens ekonomiczny bo macie wewnętrzna sprzeczność a od Was wymagamy nieco więcej niż od przeciętnego forumowicza i lamera technicznego jak ja.

Miki121: "Montuje powietrzne i uważam że jest to dobra alternatywa do paliw stałych, oleju i gazu z butli". I ja się z Tobą Miki zgadzam. Dobra alternatywa ekonomiczna dla gazu z butli i oleju, dobra i wygodna alternatywa (już nie ekonomiczna) dla paliw stałych. Oczywiście dołożyłbym i sądzę, że Ty również że PC PW jest dobrą alternatywą dla grzania prądem o ile nie mamy do czynienia z domem pasywnym - bardzo małym zapotrzebowaniem na ciepło.

Jednak Twój kolega ArturWi idzie dużo dalej w sądach: "Zgadza się ale mimo to nawet z COP1,8(przy -20st.C) będzie to taniej niż grzanie gazem ziemnym czy prądem,jako systemy bezobsługowe." Czyli PC PW jest też lepsza od gazu ziemnego. Czy Ty Miki121 też tak uważasz bo w twojej wypowiedzi nie czytam nic o gazie ziemny a jedynie o gazie z butli - ja osobiście uważam że jeszcze PC PW nie jest dobrą alternatywą dla gazu ziemnego, co najwyżej tylko alternatywą. Może je się mylę ...