Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalatorzy pomp ciepła - biała lista

cho_mik

Recommended Posts

Pyxis, czy wszystko przewidziałeś w swoim domu?

A może ja działkę dostałem, nie wybierałem jej...

A może miała inne zalety...

Jestem ciekawy....

Stoisz przed dokonaniem wyboru:

Kupujesz gruntową za 50k.

Kupujesz pw za 25k.

"Czysty prąd"

Kupujesz jakieś coś na paliwo stałe.

Co wybierasz?

Oczywiscie, ze nie przewidzialem wszystkiego, ale IMHO jak na budowe pierwszego domu to sporo. Teraz bym byl znacznie bardziej "cwany".

Skoro dostales dzialke, albo wybrales swiadomie rezygnujac z miejsca na kolektor poziomy wobec innych zalet, to wliczasz to w "koszta" tejze dzialki. Wtedy zdajesz sobie sprawe, ze dzialka fajna, moze niedroga, ale trzeba bedzie wiercic. To nadal Twoj wybor i Twoja decyzja, a nie pech czy nieszczesliwe zrzadzenie losu.

Co do wyborow, to nad gruntowa za 50k ciezko bym sie zastanawial. Moze wtedy faktycznie bym rozwazal PW, ale na szczescie nie musielem stawac przed takimi dylematami.

• Odpowiedzi 415
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam wycenę na 11kW z PPC z odwiertami za jedyne 45k. .

czy te 45k to za odwierty, kotłownię, pompę, podłogówkę? czyli za całość? czy tylko sama pompa z odwiertami?

bo jak za całość to chciałbym taką ofertę:p

ja dostaję tylko takie + 20k

najtańsza za całość całości (bez projektu) to 65k (odwierty, pompa, zbiornik CWU, podłogówka- czyli wszystko z uruchomieniem)

czy te 45k to za odwierty, kotłownię, pompę, podłogówkę? czyli za całość? czy tylko sama pompa z odwiertami?

bo jak za całość to chciałbym taką ofertę:p

ja dostaję tylko takie + 20k

najtańsza za całość całości (bez projektu) to 65k (odwierty, pompa, zbiornik CWU, podłogówka- czyli wszystko z uruchomieniem)

Bez podłogówki, pompa, zbiornik 300L, odwierty 2x100m, materiały, robocizna. 45k. brutto. Pompa polskiego producenta.

Podłogówkę wycenili na 85 zł za m2.

Ja nie wliczam podłogówki do kosztów pompy, bo tak czy inaczej chciałem mieć taką instalację co.

Oczywiscie, ze nie przewidzialem wszystkiego, ale IMHO jak na budowe pierwszego domu to sporo. Teraz bym byl znacznie bardziej "cwany".

Skoro dostales dzialke, albo wybrales swiadomie rezygnujac z miejsca na kolektor poziomy wobec innych zalet, to wliczasz to w "koszta" tejze dzialki. Wtedy zdajesz sobie sprawe, ze dzialka fajna, moze niedroga, ale trzeba bedzie wiercic. To nadal Twoj wybor i Twoja decyzja, a nie pech czy nieszczesliwe zrzadzenie losu.

Co do wyborow, to nad gruntowa za 50k ciezko bym sie zastanawial. Moze wtedy faktycznie bym rozwazal PW, ale na szczescie nie musielem stawac przed takimi dylematami.

Ale ja nie postrzegam tego w sensie pecha, czy zrządzenia losu. Ani się z tego powodu nie wypłakuje. Staram się tylko powiedzieć, że nie zawsze tania gruntówka jest możliwa i wtedy bierze się pod uwage inne możliwości. Nie można uogólniać, że wszyscy mogą mieć tanią pompę. No ale ja należę do marginesu, a nie ogółu, jak to powiedział Instaltechnic :)

Odnośnie działki..... przed budową domu nie myślałem nawet o pompie.

Podobnie jak Ty teraz też bym zrobił wiele rzeczy inaczej, a już na pewno pewne rzeczy inaczej zaplanował, albo też wogóle zaplanował.

uwaga 2: ustalcie z kolegą ArturWi wspólną wersję kiedy wg. Was PC PW ma swój sens ekonomiczny bo macie wewnętrzna sprzeczność a od Was wymagamy nieco więcej niż od przeciętnego forumowicza i lamera technicznego jak ja.

Jednak Twój kolega ArturWi idzie dużo dalej w sądach: "Zgadza się ale mimo to nawet z COP1,8(przy -20st.C) będzie to taniej niż grzanie gazem ziemnym czy prądem,jako systemy bezobsługowe." Czyli PC PW jest też lepsza od gazu ziemnego. Czy Ty Miki121 też tak uważasz bo w twojej wypowiedzi nie czytam nic o gazie ziemny a jedynie o gazie z butli - ja osobiście uważam że jeszcze PC PW nie jest dobrą alternatywą dla gazu ziemnego, co najwyżej tylko alternatywą. Może je się mylę ...

Jak widać nie jesteśmy jednym ciałem i umysłem ;)

W tej chwili 1kWh z gazu ziemnego to ok.0,27gr,zakładamy wariant nie za bardzo ekonomiczny,że grzejąc pompą ciepła mamy tylko I taryfę gdzie 1kWh w Tauron kosztuje 0,56zł,zakładamy także,że przez cały sezon zimowy mamy -20st.C gdzie powietrzna pompa grzeje nam z COP1,8 czyli wychodzi nam koszt 1kWh na poziomie 0,31zł.W takiej sytuacji faktycznie,grzanie gazem ziemnym jest tańsze ale...

...oczywiście przez cały sezon grzewczy nie będzie takich temperatur i nie będzie takiego COP i oczywiście większość użytkowników pomp ciepła posiada II taryfy i tutaj sytuacja się zmienia na korzyść grzania pompą ciepła.

Dokładne wyliczenia zależą od konkretnego domu ale biorąc te warunki można powiedzieć,że wtedy grzanie pompą ciepła staje się tańsze niż gazem ziemnym,gdzie mamy stałą stawkę za m3.

Dopiszę tylko,że pompa powietrzna trójfazowa wg producenta przy

-15st.C/+35st.C grzeje z COP2,54

Co do prądu to sytuacja jest chyba bez dyskusyjna,chociaż tutaj można polemizować na temat stosunku koszt inwestycji/koszt eksploatacji ale tutaj także zależy dużo od konkretnego domu.

Edytowane przez ArturWi

Jak widać nie jesteśmy jednym ciałem i umysłem ;)

W tej chwili 1kWh z gazu ziemnego to ok.0,27gr,zakładamy wariant nie za bardzo ekonomiczny,że grzejąc pompą ciepła mamy tylko I taryfę gdzie 1kWh w Tauron kosztuje 0,56zł,zakładamy także,że przez cały sezon zimowy mamy -20st.C gdzie powietrzna pompa grzeje nam z COP1,8 czyli wychodzi nam koszt 1kWh na poziomie 0,31zł.W takiej sytuacji faktycznie,grzanie gazem ziemnym jest tańsze ale...

...oczywiście przez cały sezon grzewczy nie będzie takich temperatur i nie będzie takiego COP i oczywiście większość użytkowników pomp ciepła posiada II taryfy i tutaj sytuacja się zmienia na korzyść grzania pompą ciepła.

Dokładne wyliczenia zależą od konkretnego domu ale biorąc te warunki można powiedzieć,że wtedy grzanie pompą ciepła staje się tańsze niż gazem ziemnym,gdzie mamy stałą stawkę za m3.

Co do prądu to sytuacja jest chyba bez dyskusyjna,chociaż tutaj można polemizować na temat stosunku koszt inwestycji/koszt eksploatacji ale tutaj także zależy dużo od konkretnego domu.

oczywiście, sytuacji: dom, kWh, działka, infrastruktura jest tak wiele, że zawsze trzeba sobie policzyć wszystko indywidualnie.

Ja natomiast aż tak dobrego zdania o PC PW w stosunku do gazu jeszcze nie mam, bo:

- powinny być 1 normy do liczenia COP, SCOP itp (słyszałem że ma coś w UE takiego być) bo producenci różne rzeczy nie wliczają aby wyniki poprawić.

- jak zauważyłeś w prądzie inwestycja/koszty eksploatacji. Jeśli ktoś ma gaz blisko domu to koszty inwestycji gaz ziemny/PC PW też grają ogromną rolę na korzyść gazu, pewnie z +10K.

- serwis i jego cena, a szczególnie dostępność: zdecydowanie na korzyść gazu.

- czas życia pieca na gaz i PC PW. Na korzyść gazu (przynajmniej kotły gazowe mają u Nas już u nas sprawdzoną historię, PC dopiero ją budują)

- przewidywania co do cen energii i ich zmiany. No po ostatniej akcji PGNiG, Gazpromu a co najważniejsze jak Katarskie statki ze skroplonym gazem czekają na oceanie i szukają odbiory (przyszłość via gazoport Świnoujście) bo USA będą za 7 lat eksporterem gazu i największym jego producentem na świecie i już go nie odbierają!! to ceny gazu -16% a prąd i perspektywa uwolnienia stawek, opłat klimatycznych elektrowni powoduje że gaz znowu górą!

- o łupkach nie wspominam bo nie mam pojęcia co i na ile jest prawdą.

To mi tu gaz jeszcze jest górą.

Takie ja mam zdanie na podstawie długofalowej. Może stawki energii dla PC jakby wprowadzili to się coś zmieni, ale to jest nadal niepewne a moje argumenty powyżej to już fakty. Ja na tym kończę bo więcej nic logicznego z siebie nie wycisnę.

W tej chwili 1kWh z gazu ziemnego to ok.0,27gr,z

Doprecyzuj.

U mnie w domu wyszło na samą kuchenkę około 370m3 gazu. Taryfa W2 (jakaś tam po przecinku). Faktura zbiorcza w czerwcu. Koszt gazu około 2,7 złotówki wliczając wszystkie opłaty z roku.

Zauważ jednak, że przy tej samej taryfie, podchodząc do zużycia 1200m3, cena jest inna. Wychodzi około 2,3zł od m3. To 15% taniej (według danych z wątku gazowego).

a z 1m3 gazu mamy do ok. 10kwh ...

jak wliczysz całą prądową obsługę kotła to wychodzi ok. 0,27zł...

Racja.

Ale znowu doliczając koszt gotowania w średnio drogiej taryfie na indukcji, wychodzi trochę inaczej.

Z drugiej strony, przy założeniu że ogrzewamy dom prądem w taniej, prąd na pozostałe media wychodzi taniej w ogólnym rozrachunku.

Nie neguję pompy, ale takie same achy w jej kierunku są trochę podejrzane.

Dla równowagi potrzeba opinii zadowolonych użytkowników jak i tych bardziej sceptycznych. W sumie dowiemy się wszystkiego, nie tylko samych superlatyw z papierka przedstawionych przez sprzedawcę.

Edytowane przez klaudiusz_x

Moze i sa podejrzane, ale jesli grzanie domu 230m2 za pomoca PCi wychodzi mi polowe tego, co placilem w mieszkaniu 66m2 ogrzewanym piecem dwufunkcyjnym to dlaczego mam jojczyc. Same ochy i achy cisna mi sie na usta :-)

Moze i sa podejrzane, ale jesli grzanie domu 230m2 za pomoca PCi wychodzi mi polowe tego, co placilem w mieszkaniu 66m2 ogrzewanym piecem dwufunkcyjnym to dlaczego mam jojczyc. Same ochy i achy cisna mi sie na usta :-)

Znajomemu wymienili ostatnio taki piecyk na nowy. Zużycie spadło prawie 3x.

Rozwiązań jest wiele.

Ty masz gruntówkę. To inna bajka.

ochy i achy
to do powietrznych.

Gruntowa jest moim faworytem.

Edytowane przez klaudiusz_x

Racja.

Ale znowu doliczając koszt gotowania w średnio drogiej taryfie na indukcji, wychodzi trochę inaczej.

Z drugiej strony, przy założeniu że ogrzewamy dom prądem w taniej, prąd na pozostałe media wychodzi taniej w ogólnym rozrachunku.

Dla równowagi potrzeba opinii zadowolonych użytkowników jak i tych bardziej sceptycznych. W sumie dowiemy się wszystkiego, nie tylko samych superlatyw z papierka przedstawionych przez sprzedawcę.

Za CO+CWU ( pół roku) w stumetrowym mieszkaniu w kamienicy płacę za ekogroszek 5tyś.zł. Jak za dom zapłacę poniżej 3tys. bez dotykania palcem to cisną mi się na usta same ochy i achy.

Za CO+CWU ( pół roku) w stumetrowym mieszkaniu w kamienicy płacę za ekogroszek 5tyś.zł. Jak za dom zapłacę poniżej 3tys. bez dotykania palcem to cisną mi się na usta same ochy i achy.

Jak zrobisz dobrze to docieplenie ktore masz w stopce, to pewnie 1500 zl bedzie i tak za duzo na CO :-)

PS.

Aaaaa, masz szkieletora :-)

No to moze 1500 zl bedzie OK, bo bedziesz raczej grzal bez 2 taryf.