Szymek98 07.12.2012 01:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Każdy lubi próbować ja tą zimę będę grzał prądem - grzejnikami cały dom a nie pompą Czemu taka zmiana. Jeszcze nie dawno mówiłeś że "właśnie montujesz u siebie w domu pompe ciepła". To nie zamontowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.12.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Czemu taka zmiana. Jeszcze nie dawno mówiłeś że "właśnie montujesz u siebie w domu pompe ciepła". To nie zamontowałeś? Mam 3/4 podłogówki na dwóch kondygnacjach do wymiany Koleś - hydraulik zostawił wodę w rurach na zimę i skutek był nieciekawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 07.12.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Widzę, że jes tu regularna bitwa pomiędzy zwolennikami ppw i gruntówek. Jako, że stoję przed wyborem typu pompy (to, że jakaś będzie nie podlega dyskusji) to przedstawię swój punkt widzenia.Jako, że działkę mam taką jaką mam i nie mam na niej miejsca na kolektor poziomy, to zdecydowanie bardziej kalkuluje mi się zakup ppw. Robienie odwiertów raczej odpada ze względu na koszty. Oczywiście będę jeszcze to analizował i jak przyjdzie ostateczny moment wyboru, to zbiorę oferty różnego typu i je przekalkuluję, jednak na ten moment tylko ppw.Kłótnia, która lepsza jest bezsensowna. Gruntowa - lepszy COP - to oczywiste, ale na pewno większa inwestycja na starcie. Pytanie czy lepiej wyłożyć większą kasę i płacić nieco mniej co miesiąc, czy wyłożyć mniej na starcie (różnice mogą być różne od 10 do nieskończoności) i płacić nieco więcej. Wydaje mi się, że największe różnice mogą pojawić się w ostre mrozy, których u nas aż tyle nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 07.12.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 otóż to... święte słowa... ... a wcześniej jak bulterier sprzedawców, ale pewnie teraz nam powie że jedna osobowość jest profesjonalistą a druga amatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.12.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Widzę, że jes tu regularna bitwa pomiędzy zwolennikami ppw i gruntówek. Jako, że stoję przed wyborem typu pompy (to, że jakaś będzie nie podlega dyskusji) to przedstawię swój punkt widzenia. Jako, że działkę mam taką jaką mam i nie mam na niej miejsca na kolektor poziomy, to zdecydowanie bardziej kalkuluje mi się zakup ppw. W przypadku robienia odwiertow przy baraku mozliwosci na kolektor pionowy sprawa jest oczywista. Koszty inwestycyjne przy pompie PW beda znacznie mniejsze. Nie ma tu zadnej dyskusji. O wyborze decyduje rachunek ekonomiczny przeprowadzony przez inwestora. Wydaje mi się, że największe różnice mogą pojawić się w ostre mrozy, których u nas aż tyle nie ma. I tu juz jest wlasnie motyw przewodni wiekszosci naszych dyskusji. Otoz roznice pojawia sie juz przy temperaturach zewnetrznych w okolicy 0*C. Fizyki nie oszukasz. Jesli gruntowe DZ ma +3*C a na zewnatrz jest 0*C to nie ma sily, zeby COP pompy PW byl taki sam jak gruntowej przy tej samej temperaturze GZ. Trzeba sobie z tego zdawac sprawe. Oczywiscie najwieksze roznice beda w te ostre mrozy gdy gruntowa bedzie miala COP=3,5-4,0 a powietrzna 1,8-2,0 i z tym sie zgadzam. IMHO pompa PW to bardzo fajne rozwiazane, ale tylko dla ludzi na nia "skazanych" z racji braku miejsca i warunkow na kolektor poziomy (a odwierty uznajacych za zbyt kosztowne.) Jednak pod warunkiem, ze maja "niskoenergetyczny" dom. Wtedy te roznice kosztow eksploatacji sie po prostu zacieraja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 07.12.2012 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 W przypadku robienia odwiertow przy baraku mozliwosci na kolektor pionowy sprawa jest oczywista. Koszty inwestycyjne przy pompie PW beda znacznie mniejsze. Nie ma tu zadnej dyskusji. O wyborze decyduje rachunek ekonomiczny przeprowadzony przez inwestora. I tu juz jest wlasnie motyw przewodni wiekszosci naszych dyskusji. Otoz roznice pojawia sie juz przy temperaturach zewnetrznych w okolicy 0*C. Fizyki nie oszukasz. Jesli gruntowe DZ ma +3*C a na zewnatrz jest 0*C to nie ma sily, zeby COP pompy PW byl taki sam jak gruntowej przy tej samej temperaturze GZ. Trzeba sobie z tego zdawac sprawe. Oczywiscie najwieksze roznice beda w te ostre mrozy gdy gruntowa bedzie miala COP=3,5-4,0 a powietrzna 1,8-2,0 i z tym sie zgadzam. IMHO pompa PW to bardzo fajne rozwiazane, ale tylko dla ludzi na nia "skazanych" z racji braku miejsca i warunkow na kolektor poziomy (a odwierty uznajacych za zbyt kosztowne.) Jednak pod warunkiem, ze maja "niskoenergetyczny" dom. Wtedy te roznice kosztow eksploatacji sie po prostu zacieraja. Zgadzam się, jednak nelzy bardzo dokładnie wyliczyć tę różnicę przy lekkim mrozie czy okolicach zera. Zakładając dobrze zrobiony dom o niskim zapotrzebowaniu, różnica w kasie nie będzie duża, jedynie przy dużych mrozach ta różnica może być odczuwalna. Chyba, że mamy sito nie dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymek98 07.12.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Mam 3/4 podłogówki na dwóch kondygnacjach do wymiany Koleś - hydraulik zostawił wodę w rurach na zimę i skutek był nieciekawy Mam nadzieję że u mnie tego efektu nie będzie bo mrozy są i będą coraz większe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.12.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Zgadzam się, jednak nelzy bardzo dokładnie wyliczyć tę różnicę przy lekkim mrozie czy okolicach zera. Zakładając dobrze zrobiony dom o niskim zapotrzebowaniu, różnica w kasie nie będzie duża, jedynie przy dużych mrozach ta różnica może być odczuwalna. Chyba, że mamy sito nie dom. też się zgadzam u mnie w grę wchodzi tylko pionowy a to zbyt kosztowne. Wiec zapewne będzie PW. Jestem na nia skazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 07.12.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 też się zgadzam u mnie w grę wchodzi tylko pionowy a to zbyt kosztowne. Wiec zapewne będzie PW. Jestem na nia skazany. No nie.... to jest juz nas trzech z działkami bez warunków na poziome dz, jak na margines, a nie ogół to już robi się prawie tłum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 07.12.2012 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 A czy budowa dolnego źródła jest objęta jakimis przepisami? Tzn. robi się ją w oparciu o jakieś konkretne wytyczne (tak jak budowa domu), czy biorę łopatę i robię co mi się podoba, bez żadnej kontroli i nadzoru? Chodzi mi o jakieś ogólne przepisy, np. odległość od granicy, od zabudowań, itp. Może jednak coś mi się uda upchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.12.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 A czy budowa dolnego źródła jest objęta jakimis przepisami? Tzn. robi się ją w oparciu o jakieś konkretne wytyczne (tak jak budowa domu), czy biorę łopatę i robię co mi się podoba, bez żadnej kontroli i nadzoru? Chodzi mi o jakieś ogólne przepisy, np. odległość od granicy, od zabudowań, itp. Może jednak coś mi się uda upchnąć JAk sie dokopiesz na glebokosc wieksza iz 30m, to operat wodno-prawny. Innych ograniczen z tego co mi wiadomo to nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.12.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Gall u Podaj najpierw OZC Jak dom będzie potrzebował 3 kW to grzej prądem.Mało prądu to i małe oszczędnościJak dom potrzebuje 3- do 10 kW to powietrzna Chociaż od 8 kW w górę gruntowa .Oczywiście te wartości nie są precyzyjne .Pokazuję jedynie tok myślenia przy doborze PC. Są jeszcze inne aspekty jak powierzchnia działki warunki gruntowe.Wojna wojną ,ale informacje są rzetelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 07.12.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 O jakiej wojnie wy piszecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 07.12.2012 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Są różne punkty widzenia, a tak naprawdę rozwiązania trzeba dobrać pod użytkowania i jego oczekiwania. Nie można wszystkiego generalizować. Można brać pod uwagę mnóstwo wytycznych mniej czy bardziej ważnych, przy czym dla jednych słaby argument będzie dużym dla innej. "Jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził" - to pewnie każdy zna. System ogrzewania się też jeszcze taki nie narodził... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 07.12.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 JAk sie dokopiesz na glebokosc wieksza iz 30m, to operat wodno-prawny. Innych ograniczen z tego co mi wiadomo to nie ma. jaki operat wodno-prawny bzdury chyba że robisz Pc ze studnią czerpalną i zrzutową( też nie do końca) opoerat w-p dotyczy http://ekomeritum.pl/operat-wodnoprawny.html tu jest wszystko wyjaśnione http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/odwierty-pod-pompy-ciepla-slow-kilka/ nie wprowadzaj w błąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.12.2012 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 jaki operat wodno-prawny bzdury chyba że robisz Pc ze studnią czerpalną i zrzutową( też nie do końca) opoerat w-p dotyczy http://ekomeritum.pl/operat-wodnoprawny.html tu jest wszystko wyjaśnione http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/odwierty-pod-pompy-ciepla-slow-kilka/ nie wprowadzaj w błąd "(Aktualizacja) Z uwagi na nową ustawę, wpis nieco stracił na ważności. Co zresztą widać w komentarzach. Gówna zmiana to fakt, że otwory wiertnicze i wykopy do głębokości 30m, wykonywane w celach pozyskania ciepła ziemi, nie podlegaja tej ustawie. Poniżej cytat:" Czytalem gdzies o tych 30m i to obowiazuje. Pomieszalem tylko nazwe operatu - podalem ten dla studni weirconych. A reszta to gdzie wprowadzanie w bad? W jakiej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 08.12.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2012 "Aktualizacja) Z uwagi na nową ustawę, wpis nieco stracił na ważności. Co zresztą widać w komentarzach. Gówna zmiana to fakt, że otwory wiertnicze i wykopy do głębokości 30m, wykonywane w celach pozyskania ciepła ziemi, nie podlegaja tej ustawie. Poniżej cytat:" Czytalem gdzies o tych 30m i to obowiazuje. Pomieszalem tylko nazwe operatu - podalem ten dla studni weirconych. A reszta to gdzie wprowadzanie w bad? W jakiej kwestii? Chodziło mi o ten operat Ok byłeś nieprecyzyjny;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 09.12.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 No bo jesli nigdy tego wczsniej nie robiles, to podziwiam spokoj i pewnosc siebie Spoko. W kosmos nie lecę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.12.2012 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Spoko. W kosmos nie lecę. Gorzej. "Habitat" sobie gotujesz. Moze mniej niebezpieczne, ale w razie problemow nader uciazliwe. Dlatego bym nie lekcewazyl umiejetnosci fachowcow z branzy budowlanej. Tego sie nie da wyssac z melkiem matki. Jak wszystkiego trzeba sie (mniej lub wiecej) nauczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 09.12.2012 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Gorzej. "Habitat" sobie gotujesz. Moze mniej niebezpieczne, ale w razie problemow nader uciazliwe. Dlatego bym nie lekcewazyl umiejetnosci fachowcow z branzy budowlanej. Tego sie nie da wyssac z melkiem matki. Jak wszystkiego trzeba sie (mniej lub wiecej) nauczyc. Nie deprecjonuję wiedzy fachowców. Ich wiedza nie jest tajemna. Starannośc wykonania to dla mnie 95% sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts