Pyxis 09.12.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Nie deprecjonuję wiedzy fachowców. Ich wiedza nie jest tajemna. Starannośc wykonania to dla mnie 95% sukcesu. Ale "know-how" tez IMHO wazny. Mozna polec wlasnie na jakis szczegolach. Ja sie jzu pare razy zlapalem na tym, ze cos co intuicyjnie wydawalo sie poprawne w rzeczywistosci bylo bledem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 10.12.2012 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 IMHO pompa PW to bardzo fajne rozwiazane, ale tylko dla ludzi na nia "skazanych" z racji braku miejsca i warunkow na kolektor poziomy (a odwierty uznajacych za zbyt kosztowne.) Jednak pod warunkiem, ze maja "niskoenergetyczny" dom. Wtedy te roznice kosztow eksploatacji sie po prostu zacieraja. Nie tylko brak miejsca warunkuje brak chęci do rycia w ziemi. Moja działka jest duża, ale sam piasek - wydajność byłaby 10 W z metra - ile musiałbym zrobić kolektora na pompę 12 kW? To też jest czynnik eliminujący pewne rozwiązania. Pieniądze włożone zamiast w kolektor np w lepsze ocieplenie spowodują mniejsze zapotrzebowanie na ciepło, a przez to raz że pompa PW może być o mniejszej mocy, a dwa że ta pompa będzie miała pomimo gorszego COP zużycie prądu na poziomie tej silniejszej pompy gruntowej. Gdzieś trzeba znaleźć ten punkt równowagi ekonomiczno - cieplnej. Dla każdego jest on ustalany indywidualnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.12.2012 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 dla chałupy dobrze ocieplonej ale bez przypilnowania niuansówto odradzam powietrzną-mniej rozczarowańproblem polega na tym że ktoś daje reku 20cm ocieplenia tu i tam i będzie dobrze mu z powietrzną a tu może być niespodzianka powietrzna zamiast propanu , oleju albo do domu który nadaję się na sam prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 10.12.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Nie tylko brak miejsca warunkuje brak chęci do rycia w ziemi. Moja działka jest duża, ale sam piasek - wydajność byłaby 10 W z metra - ile musiałbym zrobić kolektora na pompę 12 kW? To też jest czynnik eliminujący pewne rozwiązania. Pieniądze włożone zamiast w kolektor np w lepsze ocieplenie spowodują mniejsze zapotrzebowanie na ciepło, a przez to raz że pompa PW może być o mniejszej mocy, a dwa że ta pompa będzie miała pomimo gorszego COP zużycie prądu na poziomie tej silniejszej pompy gruntowej. Gdzieś trzeba znaleźć ten punkt równowagi ekonomiczno - cieplnej. Dla każdego jest on ustalany indywidualnie. No właśnie... u mnie np. piach a woda w powodzie maj 2010, była na 5 m podczas odwiertu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.12.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Nie tylko brak miejsca warunkuje brak chęci do rycia w ziemi. Moja działka jest duża, ale sam piasek - wydajność byłaby 10 W z metra - ile musiałbym zrobić kolektora na pompę 12 kW? Sa metody "wspomagajace" w takich przypadkach DZ. Np rozsaczanie wody opadowej z dachu budynku. Mamy 2 pieczenie na jednym ogniu. To tak na marginesie. Ten parametr 10W/mb tez podajesz bardzo mocno pesimystyczny. Musial bys miec jakies ekstremalne warunki gruntowe. No i wreszcie sam koszt wykonania, zakladajac, ze masz pecha do warunkow gruntowych. Piach to latwy teren do robot ziemnych - szybko idzie. Rure dajesz fi32 zamiast fi40, robisz wiecej petli (nawet 2x wiecej niz ludzie z dobrym gruntem) i kosztowo doplacasz do interesu za rury, glikol, robote i wiekszy kolektor zbiorczy max 4 tys zl. Zamiast 7 tys kolektor kosztuje Cie 11 tys zl. To i tak niewiele w porownaniu z odwiertami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.12.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 bo tak z tymi copami trochę jest nie zostałem wprowadzony w błąd10 kw była w dobrej ceniezresztą przy mrozach kompletnie to jest bez znaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.12.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 montaż pompiarz i elektryk i hydraulik to 950 razemkotłownia w cenie podlogówki[9 tys]cala pompa z zasobnikiem 16 tyś na czysto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 10.12.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Zaraz ktoś zrozumie to tak,że grzanie z COP1 to jest to to samo co z COP2,5. Nie wiem jakich cudów oczekiwałeś w zimie od powietrznej ale mnie w domu dobrze ocieplonym z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok całkowicie zadowala COP2,5 i nie liczę na COP4,jeśli liczyłeś na tak duży COP przy niskich temperaturach to faktycznie,możesz być rozczarowany i zostałeś wprowadzony w błąd Przy okazji ciekawy jestem czemu zdecydowałeś się na powietrzną i to 10kW kolega mulux20 ma zużycie 2x mniejsze niż niejedni gruntowcy a tu ciągle za dużo:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamyk68 10.12.2012 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 to u mnie te rozbicie cenowe trochę inne było i PC 7,6kw coś trochę ponad 11tys, DZ rury+glikol+koparka 8tys, całość uzbierało się około 36tys (ale w tym sam zasobnik dwupłaszczowy z nierdzewki wg strony producenta kosztuje 6,7tys - drugi raz wziąłbym coś tańszego, do tego 3 sterowniki,obiegówki,rozdzielacz DZ i inne) nazbierało się tego.... czyli sama "kotłownia" to ok 28tys:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.01.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 09.01.2013 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 brawo Powiedz Hydraulik ile wg. Ciebie powinna kosztować PC czy to gruntowa czy to powietrzna? Bo wg. mnie nie więcej niż 15 tyś. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.01.2013 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Powiedz Hydraulik ile wg. Ciebie powinna kosztować PC czy to gruntowa czy to powietrzna? Bo wg. mnie nie więcej niż 15 tyś. zł. Pc kosztuje około 5 000 zł (koszt produkcji) reszta to transport ,reklama ,magazym,itp .Tam pracuje ludzie . Jest pewna granica poniżej której sprzedaż niema sensu. Zależy to od obrotu i kosztów. Każdy musi zarobić ,tak jak ty.Jak ty będziesz zarabiał za mało to też się zwolnisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 25.01.2013 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 (edytowane) Pc kosztuje około 5 000 zł (koszt produkcji) reszta to transport ,reklama ,magazym,itp .Tam pracuje ludzie . Jest pewna granica poniżej której sprzedaż niema sensu. Zależy to od obrotu i kosztów. Każdy musi zarobić ,tak jak ty.Jak ty będziesz zarabiał za mało to też się zwolnisz . To co, r.tyrman podał złą kwotę? 200% nie starczy na resztę? Ponawiam pytanie z wątku PC-PW- dlaczego ty, wihajster, miki i inni (których teraz nie pamiętam) instalatorzy nie doczekaliście ani jednego dobrego słowa od forumowiczów. Klientów bądz ich znajomych, sąsiadów, znajomych znajomych i znajomych sąsiadów. INSTALATORZY odpowiedzcie:mad:... Bezsilnie tego nierozumiem:confused: Edytowane 26 Stycznia 2013 przez twaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.01.2013 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 hydrauli to spoko gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2013 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Jeżeli mnie pytasz, to nie wiem, może kiedyś ktoś coś napisze. Dobrze lub źle. Jak ktoś będzie czuł potrzebę (to bardziej jeśli opinia negatywna) lub jeśli trafi przypadkiem na ten wątek. A w ogóle, to mnie z pompami P-W nie kojarz.Ja tym się nie zajmuję i nie będę zajmował, ot takie mam podejście do tego tematu.Coś jak przysłowie "nie ruszaj g. bo śmierdzi". Jak nie dziś czy jutro, to za parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 26.01.2013 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 o to to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twaro 26.01.2013 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 Albo nie rozumiecie, albo nie chcecie zrozumieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 26.01.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 (edytowane) [Qro;5776287]To co, r.tyrman podał złą kwotę? 200% nie starczy na resztę? Ponawiam pytanie z wątku PC-PW- dlaczego ty, wihajster, miki i inni (których teraz nie pamiętam) instalatorzy nie doczekaliście ani jednego dobrego słowa od forumowiczów. Klientów bądz ich znajomych, sąsiadów, znajomych znajomych i znajomych sąsiadów. INSTALATORZY odpowiedzcie:mad:... Bezsilnie tego nierozumiem:confused: Jak bys przeczytał ten wątek to byś znalazł opinie na temat wihajstra A po druge jak produkt jest dobry to sam sie obroni i nie potrzebuję reklamy na forum A jak bys poszukał na forum to znajdziesz tez inne opinie Dla chcacego nic... Edytowane 26 Stycznia 2013 przez zieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 26.01.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 [Qro;5776287]To co, r.tyrman podał złą kwotę? 200% nie starczy na resztę? Ponawiam pytanie z wątku PC-PW- dlaczego ty, wihajster, miki i inni (których teraz nie pamiętam) instalatorzy nie doczekaliście ani jednego dobrego słowa od forumowiczów. Klientów bądz ich znajomych, sąsiadów, znajomych znajomych i znajomych sąsiadów. INSTALATORZY odpowiedzcie:mad:... Bezsilnie tego nierozumiem:confused: Jak bys przeczytał ten wątek to byś znalazł opinie na temat wihajstra A po druge jak produkt jest dobry to sam sie obroni i nie potrzebuję reklamy na forum A jak bys poszukał na forum to znajdziesz tez inne opinie Dla chcacego nic... To proste.... Okazało się że zostaliśmy rzuceni na głęboką wodę. Dlaczego??? Zamontowano nam urządzenia z wielką możliwością ustawiania parametrów i trzeba czasu żeby to wszystko ogarnąć. Niektórzy może mieli troszkę inne wyobrażenie o pompach. Niespecyzowane dokładnie umowy na realizację robót i może zbyt wielkie oczekiwanie. Ale w moim wypadku pompa działa i to z ogrzewaniem grzejnikowym i ztego co obserwuję na forum to nawet czasami porównywalnie do niektórych 'gruntówek" Dlatego też mówię ;szczegółowa umowa i nie będzie problemu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fcb 04.02.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Witam, zarejestrwalem sie dzis ale forum czytam od dluzszego czasu. jestem zainteresowany pompa ciepla PW i szukam instalatora ktory na terenie slaska wykona mi taka instalacja, najlepiej razem z podlogowka. w tym watku powinny sie znalezc namiary na inwestorow polecanych. jednak dyskusja glownie opiera sie o wybor PW czy gruntowka. moze moglby sie ktos jednak pokusic o wskazanie rzetelnego wykonawcy bo przeciez chyba tacy istnieja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts