Pyxis 10.11.2012 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2012 Czymże jest taki Windows przy konstrukcji ogromnego wycieczkowca, Masz na mysli Titanica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalo-okowawy 14.11.2012 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Czy możecie mnie trochę uświadomić? Pompy ciepła - pojęcie bardzo ogólne. Mogą one służyć do podgrzewania wody, być do ogrzewania podłogowego, do wentylacji grawitacyjnej? Jestem na etapie myślenia o projekcie, zastanawiam się nad oszczędnością w ogrzewaniu. Podstawowym źródłem pewnie będzie piec na paliwo stałe (eko-groszek), może gazowy (pod warunkiem, że gazownia zrobi sieć w długiej drodze wewnętrznej), parter ogrzewanie podłogowe, poddasze kaloryferki, natomiast chodzi mi po głowie ogrzewanie??-wentylacja grawitacyjna jako dodatkowa opcja (obniżenie kosztów ogrzewania). Czy warto przerabiać gotowy projekt na projekt z wentylacją, o co mam prosić projektanta, rozumiem, że na etapie projektu trzeba zaprojektować przewody wentylacyjne, wloty-wyloty powietrza w każdym pomieszczeniu, o ile może być droższy taki projekt. Jaki może być koszt położenia instalacji grawitacyjnej, ile może kosztować pompa-rekuperator plus dodatkowe wyposażenie, czy można uruchamić tę instalację za np. 5 lat od momentu wprowadzenia się do domu (po prostu z braku kasy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) wczytaj się mocniej z forum bo ci się wszystko myli Odnośnie pompy to możesz zrobić tak, że kładziesz ogrzewanie podłogowe wszędzie, i jako źródło dajesz piec elektryczny, po czym po 5 latach jak sobie dołożysz montujesz pompę ciepła. Architekt ma ci zrobic projekt domu z pompa ciepła i wentylacja mechaniczną, mocno ocieplony koniec. resztę zlecisz na forum tzn projekt podłogówki, projekt OZC, projekt wentylacji Edytowane 14 Listopada 2012 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Odnośnie pompy to możesz zrobić tak, że kładziesz ogrzewanie podłogowe wszędzie, i jako źródło dajesz piec elektryczny, po czym po 5 latach jak sobie dołożysz montujesz pompę ciepła. To juz bylo i mi wyszlo, ze taka opcja sensu ekonomicznego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 PC od samego początku jest rozwiązaniem idealnym ale skoro kolega pisze ze dopiero za 5 lat znaczy się nie jest przygotowany finansowo do przedsięwzięcia. Tak to rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 14.11.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) Czy możecie mnie trochę uświadomić? Pompy ciepła - pojęcie bardzo ogólne. Mogą one służyć do podgrzewania wody, być do ogrzewania podłogowego, do wentylacji grawitacyjnej? Jestem na etapie myślenia o projekcie, zastanawiam się nad oszczędnością w ogrzewaniu. Podstawowym źródłem pewnie będzie piec na paliwo stałe (eko-groszek), może gazowy (pod warunkiem, że gazownia zrobi sieć w długiej drodze wewnętrznej), parter ogrzewanie podłogowe, poddasze kaloryferki, natomiast chodzi mi po głowie ogrzewanie??-wentylacja grawitacyjna jako dodatkowa opcja (obniżenie kosztów ogrzewania). Czy warto przerabiać gotowy projekt na projekt z wentylacją, o co mam prosić projektanta, rozumiem, że na etapie projektu trzeba zaprojektować przewody wentylacyjne, wloty-wyloty powietrza w każdym pomieszczeniu, o ile może być droższy taki projekt. Jaki może być koszt położenia instalacji grawitacyjnej, ile może kosztować pompa-rekuperator plus dodatkowe wyposażenie, czy można uruchamić tę instalację za np. 5 lat od momentu wprowadzenia się do domu (po prostu z braku kasy). I bardzo dobrze,że trafiłeś tutaj przed decyzją o wyborze systemu grzewczego Jeśli się pomyśli przed budową to system grzewczy oparty na pompie ciepła powietrze-woda będzie tańszy w instalacji i eksploatacji niż system oparty na ekogroszku Podobnie jest z wentylacją mechaniczną zamiast grawitacyjnej. Powodów i sposobów na takie oszczędności jest sporo. Po pierwsze,wyrzuca się z projektu wszystkie kominy spalinowe odpowiedzialne za centralne ogrzewanie kotłem na ekogroszek i już na tym etapie pompa ciepła jest tańsza niż kocioł na ekogroszek Jeśłi do tego dom będzie dobrze zaizolowany termicznie to już wogóle nie ma porównania. Wyrzuca się kominy wentylacyjne co przynosi nam wymierne korzyści finansowe.I to robi się na etapie adaptacji i nie jest to dodatkowy koszt. Po drugie do wentylacji mechanicznej nie trzeba dodatkowych starań przy projektowaniu lub adaptacji,dobrze jedynie przemyśleć i zrealizować na etapie budowy przepusty przez strop na anemostaty co znacznie ułatwi przyszłemu wykonawcy wentylacji i co oszczędzi nam trochę grosza Do tego nie jest potrzebna jakaś wiedza tajemna i nie jest do tego potrzebny projektant stricte od projektowania domu. Edytowane 14 Listopada 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Dodawaj zawsze formulke na koncu: "Ale ja nie jestem obiektywny co do pomp powietrze-woda i WM bo naganiam klientow na ich instalacje w naszej firmie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 14.11.2012 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (edytowane) Dodawaj zawsze formulke na koncu: "Ale ja nie jestem obiektywny co do pomp powietrze-woda i WM bo naganiam klientow na ich instalacje w naszej firmie" Mylisz się,pompa powietrze-woda zawsze będzie tańsza niż glikolowa z uwagi na DZ,nawet jeśli samemu wykonamy kolektor poziomy. Co do wentylacji mechanicznej to wręcz przeciwnie,podpowiadam jak można samemu oszczędzić trochę kasy. Doradzam jak zmniejszyć koszta na etapie budowy czy przed a nie po... Dla nas była by to dodatkowa kasa za odwierty przez strop a tak kasa ta zostanie u klienta w kieszeni Po drugie w ofercie mamy również pompy gruntowe ale polecamy klientom DZ wykonać we własnym zakresie co znacznie obniży instalacje ale co nie zmienia faktu,że w dalszym ciągu pompa taka będzie droższa niż powietrzna Edytowane 14 Listopada 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Musisz przemyslec, jak nie sprawiac wrazenia "natreta". Irytujace jest takie nagabywanie kazdego "zielonego" inwestora do jednego slusznego rozwiazania oferowanego przez nasza firme. Kazdy widzi Twoje platne konto i wie, ze nie jestes tu dla zabawy, tylko oferujesz swoje uslugi. Bedzie widzial zes profesjonalista, to na pewno sie odezwie. Ale najpierw pokaz ten profesjonalizm a nie sama "lapanke". Cociaz odrobinke subtelnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 14.11.2012 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Musisz przemyslec, jak nie sprawiac wrazenia "natreta". Irytujace jest takie nagabywanie kazdego "zielonego" inwestora do jednego slusznego rozwiazania oferowanego przez nasza firme. Kazdy widzi Twoje platne konto i wie, ze nie jestes tu dla zabawy, tylko oferujesz swoje uslugi. Bedzie widzial zes profesjonalista, to na pewno sie odezwie. Ale najpierw pokaz ten profesjonalizm a nie sama "lapanke". Cociaz odrobinke subtelnosci. Przecież po to go m.in. miki zatrudnił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 A czy przypadkiem ten watek nie do tego służy? Tylko czemu nie ma innych instalatorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Przecież po to go m.in. miki zatrudnił. Do spamowania? Hm... myslenie nieco krotkowzroczne. Zaprzepasci to co sam tu sobie "wypracowal" na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2012 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 A czy przypadkiem ten watek nie do tego służy? Tylko czemu nie ma innych instalatorów? Raczej nie "samochwaleniu sie" mial sluzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.11.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Ale ja bym jednak chciał tez się dowiedzieć o innych instalatorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 14.11.2012 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Do spamowania? Hm... myslenie nieco krotkowzroczne. Zaprzepasci to co sam tu sobie "wypracowal" na forum. Zaprzepaści sobie w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 14.11.2012 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 (...) Po drugie w ofercie mamy również pompy gruntowe ale polecamy klientom DZ wykonać we własnym zakresie (...) Osobiście mam dość sceptyczne podejście do takich deklaracji. W naszej smutnej rzeczywistości najczęsciej oznacza to przyszykowanie sobie furtki na wypadek kłopotów, bo można wtedy wygodnie zrzucić winę na źle zrobionie DZ. Nie mówię, że tak jest w tym przypadku, po prostu takie naszło mnie skojarzenie... Jak dla mnie to system ogrzewania stanowi całość: DZ, kotłownia i GZ i powinno być robione przez jednego wykonawcę, wtedy nie ma problemu z dochodzeniem odpowiedzialności jak coś nie działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Eee, tam. U mnie Dz robilem we wlasnym zakresie, hydra zrobil podlogowke gesciej niz do pieca i wszedzie. Pompe przywiezli, hydra podlaczyl wezami elstycznymi ktore mu kupilem i tyle. Zalali, odpowietrzyli i dziala. Oszczednosc w porownaniu do ofert "calosciowych" mialem na poziomie 30 tys zl. za calosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 14.11.2012 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Widzę że jak zawsze robi się dymek Panowie w tym roku wykonałem ponad 30 pomp i nadal robię średnio 6 miesięcznie ale to nie o to chodzi aby kogoś spamować spalić czy coś innego:( Bardziej chodzi o wiarę w pompy powietrze-woda Ponadto jak w życiu nie każdy musi być zadowolony z mojej osoby ale staram się aby jakość wykonanej usługi - instalacji była wykonana jak najlepiej.. Dodatkowo nie jest dużo firm które skupia się - specjalizuje na montażu urządzeń jednego rodzaju.. Często są fachowcami od wszystkiego od węgla do ogniw galwanicznych Niestety skupienie się na jednym rozwiązaniu ma swoje wady Trochę uwstecznia w innych rozwiązaniach ale też powoduje pewnego rodzaju przesilenie Na następny rok mam około 43 zleceń na pompy ciepła atlantica I szczerze mówiąc coraz bardziej myślę o zawężeniu usługi do wykonywania kotłowni w oparciu o pompę ciepła... Wąska specjalizacja ale ciekawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Jeden spamer a drugi chwalipieta. Ale sie dobraliscie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 14.11.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Eee, tam. U mnie Dz robilem we wlasnym zakresie, hydra zrobil podlogowke gesciej niz do pieca i wszedzie. Pompe przywiezli, hydra podlaczyl wezami elstycznymi ktore mu kupilem i tyle. Zalali, odpowietrzyli i dziala. Oszczednosc w porownaniu do ofert "calosciowych" mialem na poziomie 30 tys zl. za calosc. Kwestia akceptacji ryzyka. U mnie gdybym chciał zrobić DZ i podłogówkę innymi wykonawcami oszczędziłbym jakieś 13 tyś zł, ale to dodatkowo wymagałoby wiedzy i kontroli z mojej strony aby być pewnym, że te elementy zostały zrobione właściwie. Ktoś ma czas i wiedzę? To ok, czysty zysk. Ktoś nie ma? No to radzę brać jednak całość. Na forum jest parę opisanych przypadków kiedy inwestor "oszczędził" a potem nie miał od kogo wyegzekwować naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts