r.tyrman 14.11.2012 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Jak na zewnatrz ciepelko, to sie malo co grzeje w domu To prawda.Ale nie miałem na myśli od 15`C w górę, tylko od 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 14.11.2012 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Temat watku to tylko sugestia (jak czerwone swiatlo na skrzyzowaniu w Rzymie) Tak musiało się stac z tym wątkiem. Wdocznie nie ma instalatorów nadających sie na białą listę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalo-okowawy 15.11.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 może odpowiem bez opcji "cytuj post" tylko na skróty autorus - tak, masz rację myli mi się wszystko ale dopiero czytam forum od kilku dni, ale nie jest źle mam na to czytanie kilka lat i tak wszystkiego nie ogarnę, nie nauczę się, człowiek i tak głupi umiera. Będę się starał lepiej formuować zdania. Finansowo dobrze rozumiesz, jak to bank mówi: kosztorys liczony do "odbioru budynku" ma się równać wkład własny + kredyt. Między linijkami chyba chciałeś napisać lub pomyślałeś, że kolejny "zieloniak" bez kasy chce się zabrać za coś o czym nie ma pojęcia Ale wiesz: I Had A Dream, taki jeden Dream, takie jedno Marzenie o domku, więcej pragnień niet - taki prosty szarak jestem. ArturWi i miki121 - źle sformuowałem chyba pytanie, nie zrozumieliście mnie. Nie chodziło mi o pompę ciepła czyli ogrzewanie całego domu z odwiertów pionowych z ziemi lub ułożenia w ziemi 100-200 m rur (znowu źle się wyrażam? - sorki) tylko o grawitacyjny lub mechaniczny nawiew zimnego (zimą) i oddawanie zużytego powietrza na zewnątrz jako metodę wspomagającą ogrzewanie tradycyjne, eko-groch, gaz itp. Fachowo to chyba się nazywa wentylacja z odzyskiem ciepła opartego na rekuperatorze - w necie to chyba będzie taki opis: 20 powodów, dla których warto mieć rekuperację OSZCZĘDNOŚCI 1.Niższe koszty ogrzewania domu (nawet o 50%). 2.Możliwość zmniejszenia rozmiarów grzejników i mocy pieca grzewczego (nawet o 45% mniejsze zapotrzebowanie budynku na ciepło). 3.Budynek jest energooszczędny (lepszy współczynnik energooszczędności w świadectwie energetycznym). 4.Możliwość rezygnacji z budowy drogich kominów do wentylacji grawitacyjnej. 5.Możliwość rezygnacji z droższych okien z nawiewnikami i mikrowentylacją. 6.Podwyższenie standardu budynku (łatwiejsza późniejsza sprzedaż). ZDROWIE 7.Brak niebezpiecznych dla zdrowia przeciągów (nie ma potrzeby przewietrzania poprzez naprzeciwległe otwarcie okien). 8.Budynek z wentylacją mechaniczną jest przewietrzany w każdych warunkach (niezależnie od warunków atmosferycznych). 9.Nawiewane powietrze jest filtrowane (mniej alergenów i pyłów w domowym powietrzu). 10.Lepsze samopoczucie przez całą dobę dzięki mniejszej zawartości CO2 w powietrzu. 11.Niższa emisja CO2 do atmosfery (ochrona środowiska). KOMFORT KLIMATYCZNY 12.Oddychamy tylko świeżym powietrzem: rekuperacja dostarcza świeże powietrze i usuwa zużyte. 13.Rekuperacja obniża zawartość wilgoci w powietrzu wewnętrznym. 14.Możliwość montażu gruntowego wymiennika ciepła (dodatkowe chłodzenie latem i jeszcze większa sprawność rekuperatora zimą). wygoda 15.Brak zaparowanych okien i luster (nawet podczas kąpieli!). 16.Możliwość aktywnego przewietrzenia domu nie tylko podczas czy po przyjęciu, ale również w trakcie przygotowywania intensywnie pachnących potraw. 17.Brak komarów, much i innych insektów oraz zdecydowanie mniej kurzu w domu. 18.Ciągły dostęp do świeżego powietrza (również zimą) bez wychładzania domu. 19.Budynek jest bezpieczniejszy zarówno wtedy, gdy jesteśmy w domu, jak i podczas nieobecności (brak konieczności otwierania okien). 20.Możliwość odcięcia się od hałasu panującego na zewnątrz (nie ma konieczności otwarcia okien). Skoro Panowie zachwalacię metodę z pompą ciepła i proponujecie pominięcie szybów wentylacyjnych, kominów itp to poproszę o przybliżony koszt z zaznaczeniem netto, brutto wykonania całej instalacji na pompę ciepła z podziałem na to co i tak muszę wykonać (projekt domu aps161 2g): 1. ogrzewanie podłogowe parter, kaloryferki piętro - koszt materiałów + robocizna firmy 2. może też ogrzewanie wody w boilerku 3. pompa ciepła - cena + montaż 4. inne ukryte koszty? Skoro miki121 masz tyle zleceń to podanie przybliżonych cen chyba nie jest problemem? Pyxis pisze "oszczędność na poziomie 30 tys", słyszałem od znajomych, których znajomi zrobili pompę ciepła, że cała instalcja systemem zleconym 80-100 tys, prawda to? ArturWi - piszesz o przepustach na anemostaty - czy projektant na etapie adaptacji projektu może mi powiedzieć, że nie wie co to jest, nie zna się na pompach ciepła i tu kieruje mnie do dowolnej firmy wykonującej i sprzedającej takie pompy? Trochu inteligencji mam i to na etapie projektu należałoby??!! zaprojektować odpowiednie "ciągi" do cyrkulacji powietrza, mam rację czy nie? Co znaczy skrót DZ? (zielony jestem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 15.11.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) ogrzewanie podłogowe parter, kaloryferki piętro Nie rób tego błędu, zainstaluj podłogówke na całej powierzchni. Ja taki błąd zrobiłem i nie polecam. Pyxis pisze "oszczędność na poziomie 30 tys", słyszałem od znajomych, których znajomi zrobili pompę ciepła, że cała instalcja systemem zleconym 80-100 tys, prawda to? Jak by to powiedzieć... Są ograniczenia ceny minimalnej poniżej której się nie zejdzie, ale nie ma ograniczeń od góry. Jeśli ktoś zapłaci, to choć się tym nie zajmuję, ale za np. 0.5 mln dla jednorodzinnego domku ja też mogę zrobić kompleksową instalację i nawet dać na to pisemną gwarancję Może zejdę trochę z ceną, niech stracę 300kzł ;-) przepustach na anemostaty - czy projektant na etapie adaptacji projektu może mi powiedzieć, że nie wie co to jest, nie zna się na pompach ciepła Anemostaty nie mają żadnego związku z pompą ciepła. Anemostaty to element wentylacji. Pompa ciepła to taki "kocioł" jak węglowy, tylko z trochę łatwiejszą obsługą. Węgiel dosypują na zasadzie outsourcingu - w elektrowni. Przy projekcie nie trzeba nic modyfikować, żeby założyć pc. Kładziesz podłogówke na 100% powierzchni, a potem podłączasz do niej co chcesz. Kocioł węglowy (jak masz komin), gaz (jak masz komin i gaz), kocioł elektryczny (jak masz kabel 3-fazowy z prądem - nie musisz mieć komina), pc (jak masz kabel 3-fazowy z prądem - nie musisz mieć komina) - wszystko jedno. Do wodnej podłogówki możesz mieć podłączone cokolwiek co zechcesz. DZ to dolne źródło czyli kolektor ziemny, poziomy lub pionowy (odwierty). Edytowane 15 Listopada 2012 przez rwxw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Ta wyliczanka na temat korzysci WM to poza chyba 2 pkt same bzdury. Zaczynajac od 50% (!) oszczednosci na ogrzewaniu a na braku insektow konczac. Typowy belkot sprzedawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) 1. ogrzewanie podłogowe parter, kaloryferki piętro - koszt materiałów + robocizna firmy 2. może też ogrzewanie wody w boilerku 3. pompa ciepła - cena + montaż 4. inne ukryte koszty? 1. Robisz wszedzie podlogowe (robocizna i materialy praktycznie takie same jak dla ekogrochu, no moze 30% wiecej rury alupex, ale odchodza jakies zawory i grupy mieszajace) 2. Obowiazkowo dla PCi. Zasobnik praktycznie taki sam jak do kotla, tylko z dluzsza wezownica) 3.15-17 tys. Za montaz do ugadania. Moi hydraulicy zamontowali w cenie mrobienia ogrzewania, bo szybciej duzo niz piec. W PCI masz najczesciej zamknieta cala "kotlownie" (naczynia wzbiorcze, pompy obiegowe) 4. Wykonanie DZ. Jesli sie zaangazujesz organizacyjnie to w calosci koszt 6-7 tys zl Zero problemow z obsluga, czyszczeniem i magazynowaniem paliwa - BEZCENNE PS. Robiac pkt 4 nie robisz komina Edytowane 15 Listopada 2012 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 15.11.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Temat watku to tylko sugestia (jak czerwone swiatlo na skrzyzowaniu w Rzymie) a nowe osoby na forum szukające konkretnych informacji w kolejnym wątku czytają to samo i jeśli zadają pytanie to co niektórzy się oburzają że takie pytanie już było ale jak znaleźć odpowiedz np tutaj 6 stron a poleconych instalatorów trzech może czterech u mnie PCi instalował wihajster w 100% jestem zadowolony choć instalacja jeszcze nie uruchomiona:bye: Edytowane 15 Listopada 2012 przez zieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Niech poswieca chilke i poszukaja. Czytanie na szczescie nie boli.Zreszta raczej i tak zakladaja nowy watek i i tak ktos im po raz 10ty odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 15.11.2012 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 1. Robisz wszedzie podlogowe (robocizna i materialy praktycznie takie same jak dla ekogrochu, no moze 30% wiecej rury alupex, ale odchodza jakies zawory i grupy mieszajace) 2. Obowiazkowo dla PCi. Zasobnik praktycznie taki sam jak do kotla, tylko z dluzsza wezownica) 3.15-17 tys. Za montaz do ugadania. Moi hydraulicy zamontowali w cenie mrobienia ogrzewania, bo szybciej duzo niz piec. W PCI masz najczesciej zamknieta cala "kotlownie" (naczynia wzbiorcze, pompy obiegowe) 4. Wykonanie DZ. Jesli sie zaangazujesz organizacyjnie to w calosci koszt 6-7 tys zl Zero problemow z obsluga, czyszczeniem i magazynowaniem paliwa - BEZCENNE PS. Robiac pkt 4 nie robisz komina Wszystko się zgadza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 15.11.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Niech poswieca chilke i poszukaja. Czytanie na szczescie nie boli. Zreszta raczej i tak zakladaja nowy watek i i tak ktos im po raz 10ty odpowie. oczywiście zgadzam się że trzeba poczytać ale najlepiej w temacie:bash: a tak jest ze wszystkimi tematami o PCi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturWi 15.11.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 (edytowane) Skoro Panowie zachwalacię metodę z pompą ciepła i proponujecie pominięcie szybów wentylacyjnych, kominów itp to poproszę o przybliżony koszt z zaznaczeniem netto, brutto wykonania całej instalacji na pompę ciepła z podziałem na to co i tak muszę wykonać (projekt domu aps161 2g): Skoro miki121 masz tyle zleceń to podanie przybliżonych cen chyba nie jest problemem? Wbrew pozorom jest problem doboru i oferty na powietrzną pompę ciepła bez konkretnych danych o domu. Ten dom mógłby mieć obciążenie cieplne na poziomie ok.2,5kW gdzie wystarczyła by pompa o mocy 5kW ale równie dobrze może mieć zapotrzebowanie na moc ok.8kW gdzie pompa 11kW byłaby za mala. Różnice cenowe między tymi pompami są spore. Koszt instalacji na pompie 5kW to w przybliżeniu 15tys.zł a TRI11 ok 26tys.zł także na dwoje babka wróżyła Prosiłbym o podanie konkretnych danych domu czyli ocieplenie przegród zewnętrznych,rodzaj wentylacji,U okien wtedy konkretnie dobierzemy pompę i wyślę ofertę cenową Edytowane 15 Listopada 2012 przez ArturWi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 15.11.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 BTW: Czytam Twoja stopke i widze, ze "deklarujesz" w lazienkach temp 25-26*C. Jak masz tam rozwiazane ogrzewanie, bo jakos to strasznie wysoko przy temp w domu 21*C? (moja zona doznala by "odmrozen" przy takiej temp w domu ) Jak dla mnie przy podłogówce i WG 21 st. jest. ok. Jak ustawię 22 st. to żona mówi że trochę za ciepło, a przy 23 i zona i dzieciaki chodzą w podkoszulkach i mówią że stanowczo za ciepło. Jak siadam do kompa lub przed TV coś zarzucam na podkoszulkę, a jak coś robię, sprzątam, to tylko w podkoszulce. To kwestia odczucia danej osoby - jednemu ciepło, drugiemu zimno. Jak przyjedzie teściowa to jej chłodno. Wyłączam wentylację lub przykręcam anemostaty, robi się duszniej i już jej dobrze. Sama ma niesprawną WG u siebie... W łazience mam dodatkowo oprócz podłogowego - ścienne. Jest go około 2x więcej niż samej podłogi. Żeby wylewany strop niepotrzebnie nie odbierał ciepła, mam tam sufit podwieszony (2xG-K i przerwę 6cm) z halogenami. Za ciepłą ścianą prysznicową mam toaletę (my nazywamy ją nocną) i tam dzięki temu mam 23-24 stopnie -miło jak się w piżamce wchodzi. Przy podłogówce i ściennym 25-26 stopni to bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_1024 15.11.2012 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 [quote=pawel_1024;5627502 Co do pompy ciepła to powietrzna jest tańsza od glikolowej, ale ma nie za wysoką sprawność w ziemie i w mróz. Im zimniej tym słabiej, czyli im więcej trzeba grzać bo zimno tym więcej za to płacimy. W gruntowej glikolowej tego nie ma, szczególnie z odwiertami.. To wszystko prawda. Tylko na wiosnę sytuacja się odwraca. Dolne źródło wyziębione, a na zewnatrz już ciepełko. Przy DZ pionowym jak jest wszystko ok, to będzie na pocz sezonu np. na wejściu 9 st. na wyjściu 5 st. , pod koniec na wejściu 4 st. na wyjściu może z -1 st. . Biorąc pod uwagę grzanie wyjścia z PC do CO do temp. np. 35 st. mamy określone maksymalnie najgorsze warunki pracy (najmniejszą sprawność), a pod koniec sezonu już tylko do np. 28 stopni, bo będzie w domu za ciepło. Możesz wyliczyć sobie sprawności dla jakich chcesz pomp. Przy DZ poziomym będzie oczywiście większa różnica, bo możemy grunt zamrozić do nawet minus kilku stopni. Zależy od DZ. Jak zrobimy małe żeby było taniej to zapłacimy więcej za rachunki. Coś za coś. Co kto woli... Może podaj Twoją ocenę sprawności lub dane katalogowe przy minus 20 w zimie przy PC powietrznej, kiedy najwięcej grzejemy - jaką mamy sprawność ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2012 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 OK. A wiec scienne. Chodzilo mi wlasnie o techniczne rozwiazanie takiej roznicy temperatur pomiedzy pomieszczeniami (pomijam fakt, ze dla mnie takie 26*C w lazience doprowadzlilo by zapewne przy defekacji do omdlenia ). Utrzymuje teraz temperature na poziomie kompromisowych 22*C (ja chodze w gaciach a zona w sweterku - ale bez polara) i na tym poziomie mam tez w lazienkach. Moze z 0,5*C wyzsza, ale na pewno nie wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 15.11.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Może podaj Twoją ocenę sprawności lub dane katalogowe przy minus 20 w zimie przy PC powietrznej, kiedy najwięcej grzejemy - jaką mamy sprawność ? Oczywiście nie chciałem udowadniac wyższości PC PW nad innymi. Chodzi mi tylko o to żeby ich nie demonizowac. Moja PC działa na razie dwa misiące, a zamieszkam w przyszłym roku. Więc miarodajne wyniki w przyszła zimę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Oczywiście nie chciałem udowadniac wyższości PC PW nad innymi. No to by moglo by byc ciekawe. Na pewno bym sledzil z zapartym tchem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 15.11.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Według ostatnich informacji o sprzedaży w trzech pierwszych kwartałach wzrasta sprzedaż pomp PW w Polsce a spada gruntowych Oczywiście ten rok zmienił trochę rynek pomp. Jeszcze w zeszłym roku było odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2012 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Przede wszystkim cena,cena i jeszcze raz cena Pompę p-w bez tykania palcem mam już za 16tys.zł,taka sama pompa gruntowa bez tykania palcem to koszt w moim przypadku grubo ponad 30tys.zł. Zaparło dech ? Ale to nie jest wątek do zapierania dechu...od tego są inne tematy "Przede wszystkim cena,cena i jeszcze raz cena"? Jak bys zrobil dziure w dachu i ognisko palil w salonie to by jeszcze taniej bylo. Duuuzo taniej. Cena to nie wszystko. (mam nadzieje, ze Cie nie zaparlo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.11.2012 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Według ostatnich informacji o sprzedaży w trzech pierwszych kwartałach wzrasta sprzedaż pomp PW w Polsce a spada gruntowych Oczywiście ten rok zmienił trochę rynek pomp. Jeszcze w zeszłym roku było odwrotnie Ludzie pouzywaja, popatrza co to za "miod" te PW i na drugi rok znowu sie odwroci. Spokojna Twoja rozczochrana miki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 15.11.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 No fakt ale tendencja rosnąc jest już od piątej zimy Więc jakoś już używają Ale spoko każdy chwali co ma:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts