DanielRomian 17.10.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2012 (edytowane) Witam. Chciałbym odnowić na poddaszu starą podłogę starego domu. Plan jest taki. -zerwać starą nierówną wylewkę-wybranie pseudo warstwę izolacji (trociny z żużlem)-położyć legary 5x10 cm-wata-płyta OSB. Strop jest starej konstrukcji DMS, mam wszystkie obliczenia z tamtych lat.Pytanie dotyczy sposobu położenia legarów, otóż legary w zasadzie musiały by być dość wysokie około 20 cm, chcę wykonać podstawy regulowane śrubą pod legarami 5x10 i umieścić je co 50 cm pod każdym legarem. Wtedy spokojnie sobie je wypoziomuję bez wtykania klinów. Czy przeniesienie ciągłego obciążenia na takie punktowe na strop wpłynie negatywnie na wytrzymałość stropu, jak powinna być wielkość podstawy takich podstaw, żeby nie przekroczyć naprężeń dopuszczalnych w stropie. Ktoś pomoże??? Edytowane 17 Października 2012 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 19.10.2012 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 ...odwiedziny u konstruktora konieczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 21.10.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 jeśli jest więcej niż 8 sił skupionych na dźwigarek, to przyjmuje sie że jest to obciążenie równomiernie rozłożone, czyli spokojnie mozna te legarki poukładać. Stropy DMS mają skłonności do klawiszowania więc postaraj się maksymalnie równo je obciążać tymi legarkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 22.10.2012 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 slawek9000 dzięki za odpowiedź, legary będą długości około 6-7m, i zamierzam podeprzeć co 50 cm podporą o wymiarach 15x15 cm. W środek podpory będzie wkręcona śruba, na tej śrubie będzie regulacja poziomu legara. Pod podporę przykleję filc i całość doklejona do stropu (podłogi). Czyli na 7m wypadnie 15 podpór, odświeżę pamięć z mechaniki technicznej i przeliczę...filozofii w tym nie ma. Może zrobię co 70 cm taką podporę. Projekt podpory mam w głowie i się zmienia ale wiem jaki ma być efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.10.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Witam. Chciałbym odnowić na poddaszu starą podłogę starego domu. Plan jest taki. -zerwać starą nierówną wylewkę -wybranie pseudo warstwę izolacji (trociny z żużlem) -położyć legary 5x10 cm -wata -płyta OSB. Strop jest starej konstrukcji DMS, mam wszystkie obliczenia z tamtych lat. Pytanie dotyczy sposobu położenia legarów, otóż legary w zasadzie musiały by być dość wysokie około 20 cm, chcę wykonać podstawy regulowane śrubą pod legarami 5x10 i umieścić je co 50 cm pod każdym legarem. Wtedy spokojnie sobie je wypoziomuję bez wtykania klinów. Czy przeniesienie ciągłego obciążenia na takie punktowe na strop wpłynie negatywnie na wytrzymałość stropu, jak powinna być wielkość podstawy takich podstaw, żeby nie przekroczyć naprężeń dopuszczalnych w stropie. Ktoś pomoże??? Ad czerwone. Jakiego obciążenia ? Tą podłogę trudno nazwać obciążeniem... Chyba że na niej planujesz poukładać metr cegieł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 22.10.2012 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Dlatego zacząłem ten wątek żeby poradzić się bardziej doświadczonych.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 22.10.2012 18:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Czy legar 6x4 podparty na podporze 15x15cm co 70-80cm (regulowana na śrubie) będzie ok ? Widziałem takie podpory w necie, ale są kosztowne , planuję sam je wykonać ale według własnego pomysłu. Co ile taki legar rozstawić ? Trochę lepiej...coś się ruszyło Dzięki za w/w posty A może ktoś doradzi jakie legary i w jakich odległościach je rozstawić no i ile tych podpór? Każda rada się przyda Edytowane 22 Października 2012 przez DanielRomian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.10.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 A nie lepiej i łatwiej zrobić to po Bożemu: czyli legary z dechy 5cm co te 60 cm - wypoziomowane na podkładkach z kawałków desek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 23.10.2012 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Beton a możesz jaśniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 23.10.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 http://cdn16.muratordom.smcloud.net/t/photos/ac/90/fc/ac90fc84b0faf3e8.jpg http://cdn23.muratordom.smcloud.net/t/photos/64/47/d8/6447d817b92a113f.jpg /nie chcą się coś wklejać zdjęcia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 23.10.2012 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 coraz jaśniej , a masz link do artykułu ...a jakie wymiary tych legarów i odległości pomiędzy nimi i odstępy pomiędzy podkładkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 26.10.2012 03:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 Chyba widać na obrazkach i pisze w mojej poprzedniej (poprzedniej przed obrazkami) wypowiedzi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 26.10.2012 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2012 oki...dzięki za pomoc, na pewno skorzystam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DanielRomian 28.10.2012 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2012 a jeszcze mam pytanie...Jak położyć te legary...prostopadle czy równolegle do rozpiętości belek stropowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 21.11.2012 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Witam! Wskazana byłaby dokumentacja zdjęciowa a najlepiej zaprosić zaprzyjaźnionego projektanta z uprawnieniami do prowadzenia robót z doświadczeniem w celu oględzin i porady. Przy wątpliwościach można przeliczyć całość ponownie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.11.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 I po przeliczeniu położyć strop z klocków Konbetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 22.11.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 i po przeliczeniu położyć strop z klocków konbetu prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts