Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop DMS

Recommended Posts

Witam.

Chciałbym odnowić na poddaszu starą podłogę starego domu.

Plan jest taki.

-zerwać starą nierówną wylewkę

-wybranie pseudo warstwę izolacji (trociny z żużlem)

-położyć legary 5x10 cm

-wata

-płyta OSB.

Strop jest starej konstrukcji DMS, mam wszystkie obliczenia z tamtych lat.

Pytanie dotyczy sposobu położenia legarów, otóż legary w zasadzie musiały by być dość wysokie około 20 cm, chcę wykonać podstawy regulowane śrubą pod legarami 5x10 i umieścić je co 50 cm pod każdym legarem. Wtedy spokojnie sobie je wypoziomuję bez wtykania klinów.

Czy przeniesienie ciągłego obciążenia na takie punktowe na strop wpłynie negatywnie na wytrzymałość stropu, jak powinna być wielkość podstawy takich podstaw, żeby nie przekroczyć naprężeń dopuszczalnych w stropie.

Ktoś pomoże???

Edytowane przez DanielRomian

slawek9000 dzięki za odpowiedź,

legary będą długości około 6-7m, i zamierzam podeprzeć co 50 cm podporą o wymiarach 15x15 cm. W środek podpory będzie wkręcona śruba, na tej śrubie będzie regulacja poziomu legara. Pod podporę przykleję filc i całość doklejona do stropu (podłogi). Czyli na 7m wypadnie 15 podpór, odświeżę pamięć z mechaniki technicznej i przeliczę...filozofii w tym nie ma. Może zrobię co 70 cm taką podporę. Projekt podpory mam w głowie i się zmienia ale wiem jaki ma być efekt.

Witam.

Chciałbym odnowić na poddaszu starą podłogę starego domu.

Plan jest taki.

-zerwać starą nierówną wylewkę

-wybranie pseudo warstwę izolacji (trociny z żużlem)

-położyć legary 5x10 cm

-wata

-płyta OSB.

Strop jest starej konstrukcji DMS, mam wszystkie obliczenia z tamtych lat.

Pytanie dotyczy sposobu położenia legarów, otóż legary w zasadzie musiały by być dość wysokie około 20 cm, chcę wykonać podstawy regulowane śrubą pod legarami 5x10 i umieścić je co 50 cm pod każdym legarem. Wtedy spokojnie sobie je wypoziomuję bez wtykania klinów.

Czy przeniesienie ciągłego obciążenia na takie punktowe na strop wpłynie negatywnie na wytrzymałość stropu, jak powinna być wielkość podstawy takich podstaw, żeby nie przekroczyć naprężeń dopuszczalnych w stropie.

Ktoś pomoże???

Ad czerwone. Jakiego obciążenia ? Tą podłogę trudno nazwać obciążeniem... Chyba że na niej planujesz poukładać metr cegieł....

Czy legar 6x4 podparty na podporze 15x15cm co 70-80cm (regulowana na śrubie) będzie ok ?

Widziałem takie podpory w necie, ale są kosztowne , planuję sam je wykonać ale według własnego pomysłu.

Co ile taki legar rozstawić ?

Trochę lepiej...coś się ruszyło :)

Dzięki za w/w posty

A może ktoś doradzi jakie legary i w jakich odległościach je rozstawić no i ile tych podpór?

Każda rada się przyda

Edytowane przez DanielRomian

• 4 weeks później...