Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mamy vat 22 % już dzisiaj!

kastel

Recommended Posts

wynika to z tego że w przeddzień jego realnego wprowadzenia większość producentów i hurtowników (nie koniecznie w zależności od producentów) wywindowało swoje ceny a na pytanie o rabat bezczelnie mówią "nie" lub na odczepnego "obetną" parozłotową końcówkę ceny. już mam dosyć kupowania w przeddzień wstąpienia do UE i nie mogę się doczekać aż wrócą dni kiedy sprzedawcy i producenci będą skomleć z promocjami i "uzdrowią" swoje marże. bo o konieczności podnoszenia cen w związku ze wzrostem kosztów jeszcze nie może być mowy.

DO WYŻEJ WYMIENIONYCH: tak, tak, odkujcie się teraz, bo za kilka miesięcy waszymi ulotkami z superofertami będę rozpalał w kominku!

Takie są nieubłagane prawa rynku.

Co nie zmienia faktu, że w pełni popieram przedmówcę. Dodam jeszcze iż powoli można "spuszczać na drzewo" wszystkich tych, co idą w zaparte i mimo sprzedaży towaru razem z usługą (np. montażem) nie dają 7% vatu. Wiem, że jest straszne niedoinformowanie w tym obszarze - ale ...

Takie są nieubłagane prawa rynku.

to prawda. ale szlag mnie trafia bo jestem zmuszony z różnych powodów kupować właśnie teraz i nie jest to w moim przypadku jakiś sposób na ucieczkę przed wyższym vatem. normalnym trybem to bym pewnie wszystko ze stoickim spokojem przeczekał i kupił jak szał opadnie...

to prawda. ale szlag mnie trafia bo jestem zmuszony z różnych powodów kupować właśnie teraz i nie jest to w moim przypadku jakiś sposób na ucieczkę przed wyższym vatem. normalnym trybem to bym pewnie wszystko ze stoickim spokojem przeczekał i kupił jak szał opadnie...

Ja też - właśnie robię tynki i wylewki.

Ale - jak widzę dzisiejsze ceny np. Porothermu 25 (35% więcej - i to patrząc na ceny wywoławcze) albo jeszcze lepiej stali to myślę sobie że i tak nie mam najgorzej ;-)

No, niestety prawidła są takie, że ceny są najwyższe w sezonie budowlanym, dopiero na jesień zwykle spadają, a dodatkowo sprawa wzrostu VATu i wejscia do Unii nam teraz podbija koszt. Dlatego nie sądzę, że od razu w maju ceny spadną, jestem raczej pesymista, że załamka cen będzie późnym latem. Ale bardzo chcialbym się mylić.

Jest jednak pozytywna rzecz - materialy budowlane są ponoć tańsze w Czechach/Slowacji. Może to (przynajmniej na południu kraju) wplynie korzystnie na warunki zakupu...? Ale to tak raczej w pasie 100 km od granicy.

Zauważyłem, że w okolicach Warszawy ludziska poszaleli. Sprzedawcy w hurtowniach sa absolutnie nieelastyczni, a klienci spanikowani. Im starsi tym bardziej.

To mi przypomina historie z cukrem.

Mysle, ze wprowadzenie VAT 22% i 7% z usługą nas trochę ucywilizuje.

Szkoda tylko, ze ten przejsciowy okres trafil akurat na nasze budowanie.

Wesołych Swiąt

Wiktor

Mam właśnie za sobą świeżutkie doświadczenia ze sprzedawcą bram garażowych. Owszem, ceny netto dał nie najgorsze. Tyle, że całość - za wyjątkiem automatyki, która i tak ma 22% vat, zażyczył sobie opłacić z góry - już zaraz. Odbiór mam w II poł maja.

Spuścił bym gościa na drzewo i poszukał innego gdyby nie to, że chcę jak najszybciej zamknąć budynek...

Stało się w sumie tak, jak przeczuwałem: zakupy na zapas trzeba było robić w lutym. Teraz to sensu większego nie ma.

Niestety też jestem zmuszona robić zakupy teraz.

Wczoraj rozmawiałam z właścicielem hurtowni apropos ceramiki z Plecewic. Robią bardzo mało i na towar trzeba czekać, a płatność życzą sobie z góry. Pan stwierdził, że po 1 maja cena brutto nie wzrośnie, zmaleje natomiast cena netto ze zrozumiałych względów.

I tak np. cegła z Plecewic w listopadzie ub roku kosztowała 1,50 a teraz 2,30 w najlepszym wypadku.

O zgrozo!!!!!!!!!

Dlaczego trafiło to na nas???????

Pozdrawiam wszystkich budujących.

O rety! Poniekąd nawet się ucieszyłam, że nie tylko ja mam takie niemiłe doświadczenia. Zastanawiałam się nawet czy to przypadkiem nie jest moja wina ten arogancki ton sprzedawców w hurtowniach i brak jakichkolwiek rabatów. Teraz faktycznie poszaleli! Ale niedługo ich sielanka się skończy! Od maja do końca roku będą do znudzenia stawiać pasjanse w swoich wspaniałych komputerach! :D I niech im każdy dzień dłuższym będzie!!! :lol:

Sądzę, że w tym roku dużego spadku cen nie będzie, bo jest to ostatni rok ulgi budowlanej, więc każdy kto ma pieniądze będzie chciał je wydać. Dopiero w przyszlym roku może być odczuwalny spadek a jeszcze większy za 2 lata jak skończy się też ulga remontowa. jesli nasze władze nie wymyślą jakiegoś kolejnego zawirowania podatkowo- cenowego, to rok 2006 może być dla budowlanki bardzo trudny.

Nie takie to proste do konca.

Wedlug podwarszawskich sprzedawcow jest "cienko". Duze hurtownie zaopatrzyly sie w gigantyczne ilosci towaru, a tak naprawde "paniki" na ktora liczyli nie ma. Owszem, zainteresowanie jest spore, ale gro spodziewanych wplywow nie pojawia sie nawet w prognozach... Teraz siedza (hurtownicy) z kupa towaru i nie wiedza co robic...

Jay

A co na to nasze 'elity'?

"Źródło: Gazeta Prawna

Data: 15. kwietnia 2004

Nowa ustawa do nowelizacji

Projekt nowelizacji nowej ustawy o VAT zawiera m.in. rozwiązania dotyczące tzw. złych długów, znosi wymóg wnoszenia kaucji, umożliwia objęcie obniżoną stawką materiałów budowlanych i ustala 0-procentową stawkę na dostęp do internetu.

Poselski projekt zmiany nowej ustawy o VAT powstał we współpracy z pracodawcami – wynika z informacji otrzymanej przez redakcję „GP” z Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych.

Twórcy projektu proponują zdefiniowanie całego budownictwa mieszkaniowego wraz z remontami jako objętego społecznym programem mieszkaniowym. Ma to umożliwić bezterminowe stosowanie obniżonej stawki VAT w tej sferze. Zaproponowano ponadto roszerzenie katalogu produktów rolnych, dla których w rozliczeniu możliwe będzie stosowanie zryczałtowanego zwrotu podatku.

W projekcie są przepisy określające czynności niestanowiące samodzielnie wykonywanej działalności gospodarczej. Mają one usunąć niejasności ustawy związane z opodatkowaniem umów o dzieło i umów zlecenia.

Twórcy projektu proponują rozwiązanie problemu tzw. złych długów, umożliwiając wierzycielowi odpowiednie pomniejszenie należności. Zdaniem autorów, będzie to rozwiązanie neutralne dla budżetu, dające przywilej podatkowy wierzycielom kosztem nierzetelnych dłużników. Projekt przewiduje wprowadzenie identycznych reguł obniżania obrotu dla wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów, jak również dla sprzedaży krajowej. Ma to być poprawka o charakterze technicznym, usuwająca rozbieżność w traktowaniu identycznych sytuacji w transakcjach krajowych i wewnątrzwspólnotowych.

Proponowane w projekcie przepisy uzależniają stosowanie obniżonej stawki VAT w budownictwie mieszkaniowym od złożenia przez nabywcę oświadczenia, którego wzór określiłby minister finansów. Równocześnie proponowane przepisy wprowadzają dodatkowe sankcje za złożenie oświadczenia niezgodnego z prawdą. Jeżeli korzyść nabywcy z tytułu nieprawnego nabycia materiałów czy usług budowlanych wyniosłaby np. 500 zł (z tytułu różnicy między VAT liczonym przy stawce 22 proc. w porównaniu z podatkiem przy stawce 7 proc.), to grzywna mogłaby wynieść nawet 50 tys. zł. Zagrożenie takimi sankcjami ma przeciwdziałać „handlowi” oświadczeniami.

Zaproponowane zmiany mające na celu precyzyjne określenie samochodów, od których można odliczać VAT w pełnej wysokości. Według proponowanej definicji możliwość ta dotyczyć będzie wyłącznie samochodów ciężarowych. Propozycja ostatecznie likwiduje problem tzw. samochodów z kratką, czyli pojazdów ciężarowych powstałych na bazie samochodów osobowych, od których, podobnie jak w przypadku samochodów osobowych, będzie można odliczyć 50 proc. naliczonego VAT. Poprawka przewiduje możliwość odliczania VAT od kosztu paliwa i gazu w przypadku pojazdów osobowych i ciężarowych. Równocześnie poprawka precyzuje zachowanie praw nabytych w stosunku do podmiotów gospodarczych, które w dniu wejścia w życie ustawy korzystają lub posiadają samochody nabyte zgodnie z wcześniejszymi przepisami. "

• 2 weeks później...
A ja się cieszę z tego co sugerujecie, bo mam nadzieje budowac w przyszłym sezonie i może ceny spadną. Nawet jestem przekonana że spadną!

Pozdrawiam

makabu

P.S. To nie było złośliwe!!

Tak naprawdę to trudno ocenić, czy lepiej zacząć budować teraz czy może poczekać jak ceny spadną np. w przyszłym roku. W kalkulacji należy brać także pod uwagę wzrost inflacji, wzrost stóp procentowych także możliwe osłabienie złotówki. Ponadt widoczny wzrost gospodarczy może spowodować większe zainteresowanie budową domów. Myślę, że oszczędności lub straty nie są aż tak wielkie a z całą pewnością, jeśli mamy pieniądze to lepiej je zainwestować w dom teraz -akceptując jakieś ewentualne straty-niż trzymać w loakatach, obligacjach itp. Pomysły na gospodarkę niektórych liderów partii, które mogą wygrać wybory w tym lub przyszłym roku są dość oryginalne.

Nie wiem jakie beda ceny towarow po 1 maja,

ale wiem ze rozmowa ze sprzedawcami bedzie normalniejsza.

Na razie to przypominaja mi sie lata 70 i 80

S-toj K-ilencie L-ub E-wentualnie P-opros

Klient to jest takie ladaco co sie szlaja po sklepach i klient wie,

ze ladamoment przywioza towar i ladamoment sie skonczy!

(przepraszam autorow wiem, ze sa autorami i respektuje ich prawa

zas powyzsze przytoczenie nie mialo charakteru komercyjnego,

a jego publicznosc byla ograniczona)

Jeszcze nigdy tak wielu nie zadalo tak wiele za tak niewiele.

(nikogo nie cytuje bo to moje)