Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

4,5 kW na siłę, no ewentualnie 3 kW.

sily nie mam w kotlowni. dzwonilem wczoraj do hydraulika i mi powiedzial 2kw, ale wole zapytac na tym forum, bo tu jest wiecej praktykow.

czemu 3kw bedzie bardziej ekonomiczne niz 2kw? nie mam taryfy nocnej. niby ta mocniejsza grzalka szybciej podgrzeje wode, ale z drugiej strony pobierze wiecej pradu...

pozdrawiam

greg

Grzałka 2kW w godzinę zużyje 2kWh a grzałka 1kW w 2 godziny też 2kWh. Grzałka o mocy 3 kW w 40 minut też tyle samo - czary. Mnożenie jest po prostu przemienne.

Dla dużej grzałki problemem może być zabezpieceznie obwodu elektrycznego.

Z drugiej strony czekając u fryzjera przeczytałem w Przyjaciółce, że żelazko o mniejszej mocy zużywa mniej prądu niż takie o większaj mocy. Sam nie wiem komu wierzyć.

Grzałka 2kW w godzinę zużyje 2kWh a grzałka 1kW w 2 godziny też 2kWh. Grzałka o mocy 3 kW w 40 minut też tyle samo - czary. Mnożenie jest po prostu przemienne.

no tak, ale idac tym tokiem rozumowania, teoretycznie nie bedzie roznicy miedzy 2 i 3 kw, a jednak zalecacie mocniejsza. jak to jest w praktyce?

no tak, ale idac tym tokiem rozumowania, teoretycznie nie bedzie roznicy miedzy 2 i 3 kw, a jednak zalecacie mocniejsza. jak to jest w praktyce?

W praktyce jest tak, że silniejsza grzałka szybciej zagrzeje wodę w bojlerze co czasami się przydaj gdy np. kilka osób będzie brało kąpiel raz za razem. Należało to jednak uwzględnić przy wykonywaniu instalacji elektrycznej. Jeżeli na jednym obwodzie będziesz miał bojler, pralkę i suszarkę to przy jednoczesnym użyciu może zadziałać wyłącznik nadmiaroprądowy.

• 5 weeks później...