Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parterowe komentarze

johana

Recommended Posts

Witam, z przyjemnością przeczytałem Twój pierwszy wpis w dzienniku, fajny styl pisania. Ciekawy jestem projektu domku, opis jest obiecujacy. W związku z powyższym czekam na dalsze postępy w pracach i oczywiście zdątka z nich. Jeżeli założysz komentarze przeniosę tam swój post:yes:. Pozdrawiam :bye:

Teleportowałem się tu z dziennika :)

dzięki Artix1 i za tefeportowanie i za miłe słowa :) coś mi małe te fotki domu chyba wyszły. widzę, że Ty jesteś spec od spraw technicznych chętnie powiększę jesli mi powiesz jak to zrobić

pozdrawiam i zachęcam do wyrażania opini.

Mimo tego ze siedziałąm nad projektem trochę czasu to już mam parę drobnych zmian w planach :)

kobieta zmienną jest jak widać ;)

To ja się znowu pojawiam :). Też walczyłem z małymi fotkami i troszkę to "rozkminiłem'. Za każdym razem pobierając po kilka fotek na raz z mojego kompa do "image shack", zdjątka na forum były zawsze małe. Teraz eksportuje tylko jedno i wklejam w mój dziennik, później następne i następne :yes: i jest OK. Domek wygląda bardzo sympatycznie, fajne przeszklenia w salonie i jadalni, będzie dużo światła wewnątrz. Ciekawy jestem orientacji domku względem stron świata. Od której strony będzie wejście do domu ?

Hej, trochę powiekszyłam na ten moment będzie tak jak jest ale chyba już widać :)

wjazd mamy od zachodu, działka spora głęboka na 56m, dom bliżej wschodnie granicy więc z kuchni, jadalni i salonu widok na długą perspektywę :)

sypialnia od wschodu, za oknem pole borówki, salon południe i zachód, od północy oszczędnie z oknami, jedynie pralnio-kotłownia i gabinet (ewentualny gościnny)

Wydaje mi się optymalnie na tyle na ile się dało połączyć wszystkie wymagania, jedynie kuchnia od zachodu nie bardzo powiina być, ale mam widok z niej i na drzwi i na wjazd z ulicą i tak chciałam, a dodakowo jak rozsuniesz drzwi od sypialni to z jadalni którą uważam za centrakny punkt domu masz widok na wszystkie 4 strony świata :)

okna to dwie przesuwki jedna w salonie jedna w jadalni i drugie w salonie to będzie fix szklany żeby perspektywa zaraz po otworzeniu drzwi z wiatrołapu była powalająca ;)

Już ogarnąłem rzut i usytuowanie domu. Musiałem odwrócić ekran lapka żeby rzut zgadzał się z osią pn-pd :D. Bardzo przestronna stefa dzienna połączona z otwartą kuchnią i holem, będzie czym oddychać :yes:. Także nie jestem zwolennikiem zamykania kuchni, im mniej drzwi tym lepiej, a zapaszki z gotowania bez problemu usunie wentylacja mechaniczna. Okienka balkonowe i w kuchni będą sporo kosztowały. U mnie za okno 230x270 co prawda bardzo ciepłe jedna firma zaśpiewała 12 tys inna ponad 6tys, spora różnica ale i tak gra "jest warta świeczki" :yes:. Widok na ogród bezcenny. Zdecydowałem się również na okna jednoczęściowe bez słupka pośrodku, co obniży cenę i wpuści więcej światła do wnętrza domku. Nie jestem specem od wnętrz ale jak dla mnie rozkad pomieszczeń jest ok :yes:. Lubię przestrzeń, drzwi do sypialni jak w stylu japońskim , rewelka:yes:

Witaj water-sprite, cieszę się że zajrzałes(łas) do mnie.

dziennik będzie się ciągnął czasowo tak jak budowa w tym roku stan zero, od wiosny sciany i dach.

chćetnie wysłucham wszelkich uwag co do praktyczności pewnych rozwiązań bo jeszcze jest czas na drobne zmiany.

już wiem że komina jednego nie buduję ponieważ będzie wentylacja mechaniczna.

mam też w planie drobną zmiane w łazience, co do kuchni totalny brak pomysłu.

jak znajdę chwilę to wkleję co mi chodzi po głowie.

Hej Artix1 dzięki za uwagi, co do okien, mam to szczęście że ktoś z bliskich pracuje w tej branży (czytaj nie będzie tak źle cenowo ;)) i to co na wizualkach to jest wariant minimum. Zawsze marzyłam o takich przeszkleniach. kusi mnie zamiana okna w sypialni na tej samej szerokości ale do podłogi (zawsze to oszczędność na parapetach :) no i fajny widok z łóźka, poza tym taras otacza mi dom od jadalni poprzez salon aż do pom gospodarczego więc wystarczyłoby go pociągnąć dwa, trzy metry dalej i sięgnie do sypialni.

druga ewentualność która mi sie tłucze po głowie to poszerzyć okna tarasowe w salonie (zbliżyć je do siebie w narożniku na ten moment z obu stron jest ścianka odległości 80cm).

postaram się narysować wieczoem, będzie łatwiej. I tu bardzej się zastanawiam czy będzie to praktyczniejsze niz chodzi mi o koszt bo np. dużo fajniejszy efekt szklanego narożnika ale np. na tarasie nie ma zasłonietego kawałka np. żeby nie oglądać z salonu rozstawionego grila czy leżaka

Przy tak dużych przeszkleniach pomyśl o jakiś cieplejszej wersji ram i okien. Jeżeli nie potrójne szyby to przynajmniej okienka o zwiększonej energooszczędności. Przez szyby ucieknie sporo ciepełka. Warto teraz troszkę więcej zainwestować, różnica w cenie pomiędzy zwykłymi i dobrymi(ciepłymi) oknami powinna się szybko zwrócić. Nie wiem dlaczego ale nie podobają mi się przeszklenia narożnikowe. Lubię mieć kawał muru pomiędzy nimi tak dla świętego spokoju :D. Jeżeli się zdecydujesz na takie rozwiązanie, trzeba będzie pewnie wzmocnić wieniec nad oknami. Cały narożnik będzie "wisiał" w powietrzu, a okna są spore. Nie wiem czy to jest wykonalne bez jakiegoś podparcia przy takich rozpiętościach. Duże okno w sypialni i taras zanim byłby super, chociaż sypialnię masz od północy, słońce nie będzie rano zaglądało do środka. Po otwarciu drzwi masz super widok poprzez salon na słoneczny ogród z tarasem. Duży taras jest fajny i kosztowny, a większy jeszcze droższy:yes:. Jeszcze masz troszkę czasu na ostateczny wygląd otoczenia domu, taras zawsze można przedłużyć, a okna zmienić już w trakcie budowy.

No tak masz rację, te okna w salonie to raczej nie będę ruszać, a co do sypialni to jest od wschodu. To był jeden z priorytetów żeby jednak słoneczko nas budziło :).

Z tarasem nie mam jeszcze pomysłu gdzie go uciąć a gdzie pociągnąć żeby było optymalnie i kosztowo i wygodnie. wiem tylko że nie będzie wylewany tylko z kostki a raczej takich płyt większych betonowych. Nie mam pomysłu też na tą jedo ścianę oporową bo będzie wyniesiony tak na trzy schodki.

Ale na to mam jeszcze chwilę.

A Ty ile dałeś ocieplenia w podłodze? Widziałam że Wasz dom jest energooszczedny.

Znowu zmylił mnie rzut w dzienniku, jest przekręcony o 90 stopni. Faktycznie sypialnia jest od wschodu oczywiście, sorry :rolleyes:. Ścianka oporowa to już małe piwko. Zamiast ścianki można zrobić nasyp z grubego kamienia takiego jak podbudowa drog. Na wierzchu ułożyć płyty tarasowe, a boki przykryć ziemią i posadzić trawę. Widziałem coś takiego, wygląda fajniej niż betonowa ścianka. Kamień nie siądzie i się nie rozjedzie na boki, podłoże będzie bardzo stabilne. W naszym pałacyku ociepliłem fundamenty "na maxa". Pod chudziakiem, na piasku leży 20 cm styro, na to 12 cm chudego betonu, na to 10 cm styro i 10 cm posadzki. Dodatkowo ociepliłem fundament od środka 5 cm styro. Sporo tego, w fundament wpakowałem 30m3 styropianu (plus pod posadzkę). Wszystko w imię niskich kosztów utrzymania w przyszłości :). Po skończeniu budowy bedzie juz za późno na dodatkowe ocieplenia, juz na tym etapie musisz zaplanować co zrobić z ciepełkiem, które stara się uciec z Twojego domku na zewnątrz :D. Moim zdaniem 20cm styro na chudziaku powinno być standardem, szczególnie przy podłogówce (nie koniecznie trzeba ocieplać pod chudziakiem jak u mnie). Niestety większość budujących kładzie 10 cm i na to ogrzewanie podłogowe czyli grzejemy wnetrze domu, a także chudziak, ziemię pod nim i fundament. Spore straty energii i pieniedzy niestety ;). Marmurów i ekstra dekorów w kibelku nie musze mieć, ale dobrego ocieplenia nie odpuszczę, za bardzo szanuję swoje pieniażki :D.

Przyszłe ocieplenie dobrze wygląda, inwestorzy obrali właściwy kierunek :D. Sprawdź różnicę pomiędzy białym styro , a szarym 0.31 lub 0.32. Przy 15 cm szarego na ścianach, przenikalność prawie taka sama jak 20cm zwykłego, białego (0.39). Jeżeli będzie niewielka to myślę warto się skusić. Podłoga i fundament fajnie, strop 30cm. już nieźle ale można więcej. Sporo energii ucieka przez sufit. Zostaje jeszcze mostek cieplny pomiędzy fundamentem, a ścianami. Sami musicie pokombinować czy coś z tym zrobić.