johana 18.10.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2012 Witam szanownych Forumowiczów i urocze Forumowiczki tutaj zapraszam na pogaduchy i czekam na Wasze opinie.Jak tylko znajdę chwilę chętnie tu będę wpadać.pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 19.10.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 Witam, z przyjemnością przeczytałem Twój pierwszy wpis w dzienniku, fajny styl pisania. Ciekawy jestem projektu domku, opis jest obiecujacy. W związku z powyższym czekam na dalsze postępy w pracach i oczywiście zdątka z nich. Jeżeli założysz komentarze przeniosę tam swój post:yes:. Pozdrawiam Teleportowałem się tu z dziennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 19.10.2012 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 dzięki Artix1 i za tefeportowanie i za miłe słowa coś mi małe te fotki domu chyba wyszły. widzę, że Ty jesteś spec od spraw technicznych chętnie powiększę jesli mi powiesz jak to zrobić pozdrawiam i zachęcam do wyrażania opini. Mimo tego ze siedziałąm nad projektem trochę czasu to już mam parę drobnych zmian w planach kobieta zmienną jest jak widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 20.10.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 To ja się znowu pojawiam . Też walczyłem z małymi fotkami i troszkę to "rozkminiłem'. Za każdym razem pobierając po kilka fotek na raz z mojego kompa do "image shack", zdjątka na forum były zawsze małe. Teraz eksportuje tylko jedno i wklejam w mój dziennik, później następne i następne i jest OK. Domek wygląda bardzo sympatycznie, fajne przeszklenia w salonie i jadalni, będzie dużo światła wewnątrz. Ciekawy jestem orientacji domku względem stron świata. Od której strony będzie wejście do domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 20.10.2012 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 Hej, trochę powiekszyłam na ten moment będzie tak jak jest ale chyba już widać wjazd mamy od zachodu, działka spora głęboka na 56m, dom bliżej wschodnie granicy więc z kuchni, jadalni i salonu widok na długą perspektywę sypialnia od wschodu, za oknem pole borówki, salon południe i zachód, od północy oszczędnie z oknami, jedynie pralnio-kotłownia i gabinet (ewentualny gościnny) Wydaje mi się optymalnie na tyle na ile się dało połączyć wszystkie wymagania, jedynie kuchnia od zachodu nie bardzo powiina być, ale mam widok z niej i na drzwi i na wjazd z ulicą i tak chciałam, a dodakowo jak rozsuniesz drzwi od sypialni to z jadalni którą uważam za centrakny punkt domu masz widok na wszystkie 4 strony świata okna to dwie przesuwki jedna w salonie jedna w jadalni i drugie w salonie to będzie fix szklany żeby perspektywa zaraz po otworzeniu drzwi z wiatrołapu była powalająca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 20.10.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2012 mimo wszystko konstrukcja miała być tania w budowie i prosta, a wszelkie wymysły starałam się stosować w granicach rozsądku i ogólnie dostępnych, nieskomplikowanych materiałów i standardowych wymiarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 21.10.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Już ogarnąłem rzut i usytuowanie domu. Musiałem odwrócić ekran lapka żeby rzut zgadzał się z osią pn-pd . Bardzo przestronna stefa dzienna połączona z otwartą kuchnią i holem, będzie czym oddychać . Także nie jestem zwolennikiem zamykania kuchni, im mniej drzwi tym lepiej, a zapaszki z gotowania bez problemu usunie wentylacja mechaniczna. Okienka balkonowe i w kuchni będą sporo kosztowały. U mnie za okno 230x270 co prawda bardzo ciepłe jedna firma zaśpiewała 12 tys inna ponad 6tys, spora różnica ale i tak gra "jest warta świeczki" . Widok na ogród bezcenny. Zdecydowałem się również na okna jednoczęściowe bez słupka pośrodku, co obniży cenę i wpuści więcej światła do wnętrza domku. Nie jestem specem od wnętrz ale jak dla mnie rozkad pomieszczeń jest ok . Lubię przestrzeń, drzwi do sypialni jak w stylu japońskim , rewelka:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
water-sprite 21.10.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2012 Witam, domek na wizualizacjach fajnie się prezentuje, natomiast na rzucie wcale nie widać tej powierzchni. 146m to przecież sporo. Gratuluję rozpoczęcia i trzymam kciuki za kobietę budującą . Będę zaglądać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 22.10.2012 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Witaj water-sprite, cieszę się że zajrzałes(łas) do mnie. dziennik będzie się ciągnął czasowo tak jak budowa w tym roku stan zero, od wiosny sciany i dach. chćetnie wysłucham wszelkich uwag co do praktyczności pewnych rozwiązań bo jeszcze jest czas na drobne zmiany. już wiem że komina jednego nie buduję ponieważ będzie wentylacja mechaniczna. mam też w planie drobną zmiane w łazience, co do kuchni totalny brak pomysłu. jak znajdę chwilę to wkleję co mi chodzi po głowie. Hej Artix1 dzięki za uwagi, co do okien, mam to szczęście że ktoś z bliskich pracuje w tej branży (czytaj nie będzie tak źle cenowo ) i to co na wizualkach to jest wariant minimum. Zawsze marzyłam o takich przeszkleniach. kusi mnie zamiana okna w sypialni na tej samej szerokości ale do podłogi (zawsze to oszczędność na parapetach no i fajny widok z łóźka, poza tym taras otacza mi dom od jadalni poprzez salon aż do pom gospodarczego więc wystarczyłoby go pociągnąć dwa, trzy metry dalej i sięgnie do sypialni. druga ewentualność która mi sie tłucze po głowie to poszerzyć okna tarasowe w salonie (zbliżyć je do siebie w narożniku na ten moment z obu stron jest ścianka odległości 80cm). postaram się narysować wieczoem, będzie łatwiej. I tu bardzej się zastanawiam czy będzie to praktyczniejsze niz chodzi mi o koszt bo np. dużo fajniejszy efekt szklanego narożnika ale np. na tarasie nie ma zasłonietego kawałka np. żeby nie oglądać z salonu rozstawionego grila czy leżaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 23.10.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Przy tak dużych przeszkleniach pomyśl o jakiś cieplejszej wersji ram i okien. Jeżeli nie potrójne szyby to przynajmniej okienka o zwiększonej energooszczędności. Przez szyby ucieknie sporo ciepełka. Warto teraz troszkę więcej zainwestować, różnica w cenie pomiędzy zwykłymi i dobrymi(ciepłymi) oknami powinna się szybko zwrócić. Nie wiem dlaczego ale nie podobają mi się przeszklenia narożnikowe. Lubię mieć kawał muru pomiędzy nimi tak dla świętego spokoju . Jeżeli się zdecydujesz na takie rozwiązanie, trzeba będzie pewnie wzmocnić wieniec nad oknami. Cały narożnik będzie "wisiał" w powietrzu, a okna są spore. Nie wiem czy to jest wykonalne bez jakiegoś podparcia przy takich rozpiętościach. Duże okno w sypialni i taras zanim byłby super, chociaż sypialnię masz od północy, słońce nie będzie rano zaglądało do środka. Po otwarciu drzwi masz super widok poprzez salon na słoneczny ogród z tarasem. Duży taras jest fajny i kosztowny, a większy jeszcze droższy:yes:. Jeszcze masz troszkę czasu na ostateczny wygląd otoczenia domu, taras zawsze można przedłużyć, a okna zmienić już w trakcie budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 24.10.2012 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 No tak masz rację, te okna w salonie to raczej nie będę ruszać, a co do sypialni to jest od wschodu. To był jeden z priorytetów żeby jednak słoneczko nas budziło . Z tarasem nie mam jeszcze pomysłu gdzie go uciąć a gdzie pociągnąć żeby było optymalnie i kosztowo i wygodnie. wiem tylko że nie będzie wylewany tylko z kostki a raczej takich płyt większych betonowych. Nie mam pomysłu też na tą jedo ścianę oporową bo będzie wyniesiony tak na trzy schodki. Ale na to mam jeszcze chwilę. A Ty ile dałeś ocieplenia w podłodze? Widziałam że Wasz dom jest energooszczedny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 24.10.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Znowu zmylił mnie rzut w dzienniku, jest przekręcony o 90 stopni. Faktycznie sypialnia jest od wschodu oczywiście, sorry . Ścianka oporowa to już małe piwko. Zamiast ścianki można zrobić nasyp z grubego kamienia takiego jak podbudowa drog. Na wierzchu ułożyć płyty tarasowe, a boki przykryć ziemią i posadzić trawę. Widziałem coś takiego, wygląda fajniej niż betonowa ścianka. Kamień nie siądzie i się nie rozjedzie na boki, podłoże będzie bardzo stabilne. W naszym pałacyku ociepliłem fundamenty "na maxa". Pod chudziakiem, na piasku leży 20 cm styro, na to 12 cm chudego betonu, na to 10 cm styro i 10 cm posadzki. Dodatkowo ociepliłem fundament od środka 5 cm styro. Sporo tego, w fundament wpakowałem 30m3 styropianu (plus pod posadzkę). Wszystko w imię niskich kosztów utrzymania w przyszłości . Po skończeniu budowy bedzie juz za późno na dodatkowe ocieplenia, juz na tym etapie musisz zaplanować co zrobić z ciepełkiem, które stara się uciec z Twojego domku na zewnątrz . Moim zdaniem 20cm styro na chudziaku powinno być standardem, szczególnie przy podłogówce (nie koniecznie trzeba ocieplać pod chudziakiem jak u mnie). Niestety większość budujących kładzie 10 cm i na to ogrzewanie podłogowe czyli grzejemy wnetrze domu, a także chudziak, ziemię pod nim i fundament. Spore straty energii i pieniedzy niestety . Marmurów i ekstra dekorów w kibelku nie musze mieć, ale dobrego ocieplenia nie odpuszczę, za bardzo szanuję swoje pieniażki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johana 24.10.2012 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Ja mam w projekcie 10cm własnie ale od początku wiem że dajemy 20cm na posadzkę, 15 na ścianę no i wełny na strop 30cm i się zastanawiam czy tak będzie ok, acha no i ścianki fundamentowe do ław 10 lub 15cm po zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 25.10.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Przyszłe ocieplenie dobrze wygląda, inwestorzy obrali właściwy kierunek . Sprawdź różnicę pomiędzy białym styro , a szarym 0.31 lub 0.32. Przy 15 cm szarego na ścianach, przenikalność prawie taka sama jak 20cm zwykłego, białego (0.39). Jeżeli będzie niewielka to myślę warto się skusić. Podłoga i fundament fajnie, strop 30cm. już nieźle ale można więcej. Sporo energii ucieka przez sufit. Zostaje jeszcze mostek cieplny pomiędzy fundamentem, a ścianami. Sami musicie pokombinować czy coś z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts