Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zasilić wc deszczówką i wodą z sieci ?

jargang

Recommended Posts

i co z tego że ma 1,3kw silnik ...?

przecież taki zbiornik pompuje w około 30 - 40 sekund ...:yes:

hydrofor działa na zasadzie dobijania ustawionego ciśnienia i nie dopuszcza do całkowitego spadku, jednorazowo uzupełnia ok 30-40 L pomimo że zbiornik ma 100 ...

jednorazowa dawka wody zależna jest od górnego i dolnego ustawienia ciśnienia ...

\

Tego ile czasu ładuje się taki zbiornik nie mam pojęcia, rozumię że na hydro ustalam górne i dolne ciśnienie?

Dobrze rozumiesz. Tylko w prostych rozwiązaniach ustawiasz z dużym przybliżeniem (kręcisz śrubką/nakrętką ustawiając napięcie sprężyny). Czas ładowania zależy od pompy, histerezy (różnicy ciśnień włączenia i wyłączenia pompy) oraz tego, ile masz w zbiorniku powietrza, a ile wody, czyli do jakiego ciśnienia nabijesz pusty zbiornik powietrzem. Przy membranowym to ciśnienie powietrza teoretycznie nie ulega zmianie, oczywiście co pewien czas trzeba sprawdzić i dopompować. Pamiętaj, że bez pompowania pobierzesz ze zbiornika tyle wody, o ile zmniejszy się objętość powietrza w nim.

• 1 year później...

Witam.

Mam na działce Ił dlatego zastanawiam się nad rozwiązaniem używania wody deszczowej do WC,Pralki i Zmywarki.

Problem mam taki, że muszę też coś zrobić z wodą z drenażu wokół domu.

Czy można deszczówkę i wodę z drenażu zbierać do jednego zbiornika i potem używać jej do WC,Pralki i Zmywarki?

WC to bez różnicy chyba, ale pralka i szczególnie zmywarka to chyba różnie.

Woda z drenażu może być zanieczyszczona przez środki chemiczne(opryski,nawozy) albo pobliskie szamba i oczyszczalnie przydomowe.

Czy jedyna opcja to deszczówka sama, a drenaż odprowadzić jak najdalej od domu?

Ma ktoś jakieś pomysły. Zbiornik na deszczówkę planuję 6-8m3 betonowy, tylko nie wiem co do tego jeszcze dokupić (jaki zestaw sterujący pompa czy coś takiego).

Pozdrawiam

• 4 years później...

Trochę odgrzebuje ale mam pytanie czym zakończyć rurę od hydroforu znajdującą się wewnątrz zbiornika i czy w ogóle trzeba. Znajomi w studni mają gumowego węża podłączonego do hydroforu i nie mają żadnych koszy na końców ssawek/smoków itp nic im się nigdzy nie zapchało. Czy te zakończenia są konieczne?

Drugie pytanie: czy przymocować rurę na wyokość np. 40cm od dna zbiornika czy lepiej do końcówki dołączyć elastyczny weżyk z pływakiem? Z góry może zbierać nieczystości, z kolei od dna może z czasem łapać jakiś muł lub ocś innego... Temat stary więc doświadczenia wam nie brakuje....

Proszę o podpowiedź :-)