rosomakx4 04.05.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2013 i co z tego że ma 1,3kw silnik ...? przecież taki zbiornik pompuje w około 30 - 40 sekund ... hydrofor działa na zasadzie dobijania ustawionego ciśnienia i nie dopuszcza do całkowitego spadku, jednorazowo uzupełnia ok 30-40 L pomimo że zbiornik ma 100 ... jednorazowa dawka wody zależna jest od górnego i dolnego ustawienia ciśnienia ...\ Tego ile czasu ładuje się taki zbiornik nie mam pojęcia, rozumię że na hydro ustalam górne i dolne ciśnienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 06.05.2013 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2013 Dobrze rozumiesz. Tylko w prostych rozwiązaniach ustawiasz z dużym przybliżeniem (kręcisz śrubką/nakrętką ustawiając napięcie sprężyny). Czas ładowania zależy od pompy, histerezy (różnicy ciśnień włączenia i wyłączenia pompy) oraz tego, ile masz w zbiorniku powietrza, a ile wody, czyli do jakiego ciśnienia nabijesz pusty zbiornik powietrzem. Przy membranowym to ciśnienie powietrza teoretycznie nie ulega zmianie, oczywiście co pewien czas trzeba sprawdzić i dopompować. Pamiętaj, że bez pompowania pobierzesz ze zbiornika tyle wody, o ile zmniejszy się objętość powietrza w nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropekkkk 01.03.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2015 Witam. Mam na działce Ił dlatego zastanawiam się nad rozwiązaniem używania wody deszczowej do WC,Pralki i Zmywarki. Problem mam taki, że muszę też coś zrobić z wodą z drenażu wokół domu.Czy można deszczówkę i wodę z drenażu zbierać do jednego zbiornika i potem używać jej do WC,Pralki i Zmywarki?WC to bez różnicy chyba, ale pralka i szczególnie zmywarka to chyba różnie. Woda z drenażu może być zanieczyszczona przez środki chemiczne(opryski,nawozy) albo pobliskie szamba i oczyszczalnie przydomowe. Czy jedyna opcja to deszczówka sama, a drenaż odprowadzić jak najdalej od domu? Ma ktoś jakieś pomysły. Zbiornik na deszczówkę planuję 6-8m3 betonowy, tylko nie wiem co do tego jeszcze dokupić (jaki zestaw sterujący pompa czy coś takiego). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
me_how 10.12.2019 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2019 Trochę odgrzebuje ale mam pytanie czym zakończyć rurę od hydroforu znajdującą się wewnątrz zbiornika i czy w ogóle trzeba. Znajomi w studni mają gumowego węża podłączonego do hydroforu i nie mają żadnych koszy na końców ssawek/smoków itp nic im się nigdzy nie zapchało. Czy te zakończenia są konieczne? Drugie pytanie: czy przymocować rurę na wyokość np. 40cm od dna zbiornika czy lepiej do końcówki dołączyć elastyczny weżyk z pływakiem? Z góry może zbierać nieczystości, z kolei od dna może z czasem łapać jakiś muł lub ocś innego... Temat stary więc doświadczenia wam nie brakuje.... Proszę o podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts