Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja CO, szereg 200 m

woj25

Recommended Posts

Witam, mam mały problem:)

Z uwagi na to, że Tauron Ciepło wypowiedziało nam umowę, kotłownia osiedlowa w niedługim czasie przestanie przesyłać ciepło więc jesteśmy zmuszeni założyć w domu jakąś instalację grzewczą.

Jest to typowy szereg z okresu lat 80-tych.

Powierzchnia to ok.200m - po 100m na każdą kondygnację, dom jest zaniedbany, okna stare, ściana ocieplona tylko z jednej strony, z 2-giej strony sąsiad, a ściany czołowe to goła cegła, dach także nieocieplony, wszystkie prace planujemy wykonać w ciągu 3-4 lat, ale najważniejsza na teraz jest instalacja CO.

Myślimy o piecu węglowym, miejsce na piec jest, na węgiel czy inne paliwo też się wygospodaruje.

W domu są na dole 2 małe pokoje o pow.10 m i 1 duży tam gdzie kominek o pow. ok.40, przedpokój i przyklejony garaż,

na górze jest duży pokój 40 m+otwarta kuchnia 20 m i za ścianą 4 takie same pokoje o pow. ok.15 m każdy i wąski korytarz.

Nie oczekuję na oferty, ale na rady jaki typ ogrzewania wybrać, myślimy o kotle na węgiel, ponieważ mamy dostęp do dobrego i w atrakcyjnej cenie węgla w ilości 5t/rok i wydaje mi się to dość tanie rozwiązanie.

Z uwagi na małe fundusze myślę też o kupnie samego kotła i podłączenie do istniejącej instalacji ( rurki miedziane i stare mosiężne kaloryfery ), a po jakimś czasie wymianie grzejników i jak będzie trzeba to instalacji.

Jakieś rady?

Jak cię nie przeraża palenie węglem to jest to chyba najtańsze rozwiązanie bo dom jest nieocieplony. Jak tam teraz wstawisz kocioł gazowy to zaboli.

Jak masz instalację miedzianą to nie ma sensu jej wymieniać teraz. A przed ociepleniem domu i tak nie uciekniesz...

no raczej nie ucieknę, ale moje zasoby finansowe są skromne i wolę poczekać rok i nazbierać funduszy niż brać kredyt, a ogrze wanie muszę zrobić w 1 kolejności, niestety takie są realia, człek biedny i musi kombinować:)