Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sznur izolacyjny do pieca - proszę o radę

SuperFunk

Recommended Posts

W zakupionym domu mam dość zaniedbany przez byłych właścicieli piec z dmuchawą. Muszę wymienić sznur izolacyjny w drzwiczkach od popielnika, bo nie chciały się domykać.

Po wydłubaniu skamieniałego sznura i czegoś w rodzaju kitu czy kleju (wyskrobałem aż do metalu) uzyskałem w miarę równą i głęboką szczelinę o szerokości ok. 12 mm. Kupiłem sznur 12mm (taki mi doradzono w sklepie) z małą tubką kleju w zestawie, jednak po wsadzeniu sznura na próbę wydaje się, że wpada za głęboko w szczelinę drzwiczek i w sumie niczego nie uszczelnia ... Tego kleju jest mało w komplecie i nie sądzę, żeby wyciśnięcie całej tubki cokolwiek dało - jak więc umieścić ten sznur w szczelinie, aby dobrze uszczelnił drzwiczki? Czym uzupełnić szczelinę, żeby sznur ładnie dociskał się do ramki w piecu i nie było w drzwiczkach prześwitu? Jakiś klej? Silikon?

Uprzejmie proszę o poradę, bardzo chętnie z podaniem nazwy takiego popularnego i dostępnego produktu - dziękuję.

• 2 years później...
Odświeżę temat. Chcę wymienić sznur w drzwiczkach pieca miałowego. Zmierzyłem szczelinę na sznur w drzwiczkach i wychodzi mi 16-17mm. Stąd pytanie, czy kupić sznur 15, 18 czy 20mm. Sznur podobno nominalnie, w stanie wolnym jest kilka % grubszy niż te wymiary. Nigdy nie wymieniałem sznura i nie wiem na ile jest elastyczny/ściśliwy. Jakie musi mieć wymagania temperaturowe/materiałowe? Przypominam, kocioł miałowy Altech z dmuchawą.

• 4 years później...

Szanowni,

Wszyscy wiemy jaką frajdę daje ogrzewanie domu drewnem opałowym. Daje to nie tylko ciepło, ale również powoduje, że robi się bardziej przytulnie. Jeśli chcemy żeby kominek sprawiał nam cały czas tyle radości wymaga to gruntownego czyszczenia i wymiany materiałów eksploatacyjnych. Stąd mam pytanie gdzie kupujecie sznury uszczelniające do kominka?

Próbowaliście może isothem z Frenzelitu? Czy raczej kupujecie krajowe zamienniki? Jak często wymieniacie i na ile Wam stracza?

Ja kupuję isothem u dystrybutora