Ola i Adas 19.10.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2012 (edytowane) Jest! Wyczekiwany tak bardzo i długo, okupiony wieloma uczuciami, radością, nadzieją, ale również zniecierpliwieniem, nerwami, rozczarowaniem, (głównie spowodwanymi przez urzędników, geodetów, architektów). Ale najważniejsze, że JEST! Radość też jest, ale jakaś taka przytłumiona, może jeszcze niedowierzamy. Ale musimy uwierzyć, bo za chwilę wszystko się zaczyna... Edytowane 19 Października 2012 przez Ola i Adas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 01.11.2012 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 (edytowane) Własny dom – to dla mnie, dziewczyny mieszkającej od zawsze w mieszkaniu, w bloku, to raczej wyłącznie marzenie. Dla mojego męża, wychowanego w domu na wsi, to coś zupełnie naturalnego. Temat budowy własnego domu kiełkował w naszej świadomości od bardzo dawna. Można powiedzieć, że wszelkie nasze wybory i decyzje, były powodowane głównie przez pryzmat własnego domu. Działkę otrzymaliśmy od rodziców męża. Zaraz po naszym ślubie (we wrześniu 2010), Teść zlecił podział jego ziemi. Oczywiście żeby nie było za pięknie, nie obyło się bez komplikacji, chociaż nie wiem czy to odpowiednie słowo. Sprawa była prosta, chodziło o podział ziemi na 2 części. Gorzej z podejściem geodety do zleconej pracy. Nie wdając się w szczegóły, po bezskutecznym „użeraniu się” z geodetą pomogła interwencja Teścia u Burmistrza miasta, po której geodeta łaskawie wywiązał się z powierzonego mu zadania i po „zaledwie” kilkunastu miesiącach ziemia została podzielona. I tym samym, chyba w kwietniu 2012 r. zostaliśmy posiadaczami własnego kawałka ziemi. Edytowane 1 Listopada 2012 przez Ola i Adas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 01.11.2012 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 (edytowane) Poszukiwania projektu tego idealnego (dla nas oczywiście) domu nasiliły się zaraz na początku 2012 r., kiedy sprawa podziału ziemi była już na finiszu. Oczywiście już wcześniej przeglądaliśmy tysiące projektów, ale wtedy wiedząc, że już wkrótce nasze marzenia będą wprowadzane w czyn, zabraliśmy się porządnie do pracy. Wytyczyliśmy sobie pewne warunki, które projekt musi spełniać. Mianowicie: - dom nieduży, o prostej, zwartej bryle i dwuspadzistym dachu, bez piwnicy, z użytkowym poddaszem, bez wykuszy, itp. – czyli dom tani w budowie – to po pierwsze i najważniejsze! - kotłownia z wyjściem na zewnątrz – ze względów praktycznych, tak mnie uświadomił mąż – żeby nie trzeba było opału przez całą chałupę nosić - garaż w bryle domu – m.in. żeby nie moknąć w czasie deszczu, czyste wygodnictwo - kuchnia bliżej wejścia – żeby nie trzeba było nosić zakupów przez cały dom lub przez salon - dodatkowy pokój na dole - dla gości lub „na starość” – to mój warunek - mała łazienka na dole – żeby chociaż prysznic się zmieścił, no i wc - 3 pokoje na górze, garderoba będzie dodatkowym atutem I tak trafiłam w necie na Tymka z Horyzontu. I to było to. Zakochaliśmy się. Oboje. Od pierwszego wejrzenia. I znalazłam Forum dla Tymowiczów, które tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że to jest nasz idealny domek. Przy okazji nabawiłam się pewnego uzależnienia, na które podobno cierpi większość budujących własne domy. Mianowicie uzależnienia od Forum Muratora. Dzienniki budowy, zdjęcia… i tak w kółko. Tymek C z poj. garażem i ścianką kolankową http://www.horyzont.com/projekt-domu/pokaz/tymek/0/314 Edytowane 1 Listopada 2012 przez Ola i Adas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malka26 04.11.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2012 Witam:) Bardzo sie ciesze ze jestes. Projekt bardzo ladny a dzialeczka zachwyca. trzymam z calych sil kciuki i kibicuje!. Nie wiem jak z komentarzami wiec jak co usune wpis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 05.11.2012 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Hej Malka26, zapraszam. Jednak zdecydowałam się założyć dziennik:) Tylko, że to raczej będzie niecodziennik A u nas już się dzieje, fundamenty już się robią. Ale o tym wkrótce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 06.11.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Witam Wpadłam z rewizytą.. długa droga przed Wami i życzę aby była w większej mierze z górki niż pod górkę.. kibicuję mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami1227 07.11.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Witam się się również w rewizycie Domek bardzo ładny, "tani" i funkcjonalny Założenia prawie identyczne jak nasze poza garażem A jakie wymiary ma domek? bo widzę, że chyba większe niż nasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 07.11.2012 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 (edytowane) Oj tak Kamila dłuuuga droga przed nami:) Witaj Kami, domek ma w zaokrągleniu 10 na 13 metrów, w tym garaż. Porównałam wielkości pomieszczeń i wychodzi, że nasz nieco większy. Ale Wy macie duży domek gospodarczy z garażem. Edytowane 7 Listopada 2012 przez Ola i Adas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 08.11.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Ola i Adaś! Witamy w klubie TYMKOWICZÓW!!! :) z roku na rok nas-właścicieli Tymków przybywa, a to cieszy, bo to znaczy, że domek ten jest na prawdę fajny i funkcjonalny i lubiany przez innych. My jesteśmy na etapie instalacji- centralne się robi!!! Powodzenia w budowie. Faktycznie długo czekaliście, ale żeby Was pocieszyć- my również czekaliśmy na PNB około 1,5 roku. Niektóre sprawy "papierkowe" w urzędach siedzą miesiącami, dopóki ktoś się o nie nie upomni. U nas też tak było! ale jak już zaczęliśmy- to jakoś brniemy spokojnie dalej. Jeszcze raz POWODZENIA w zmaganiach budowlanych! p.s. Ja też jestem "uzależniona" od Forum...tak jak napisałaś, jak każdy budowniczy, lub jego druga połówka!! Pozdrawiam, Aneta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami1227 08.11.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Oj to sporo większy Nasz ma 8 na 11. A gospodarczym (niestety ) pokoi nie powiększę Ale cóż. Tak musi być. A teraz to już polecicie z góreczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 12.11.2012 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Hej Aneta, Waszego Tymka już dobrze znam ze zdjęć. Jest inny od wszystkich, z powodu zmiany tego przejścia do kuchni i powiększenia dolnej łazienki. Bardzo fajny pomysł, ale nam odpowiada układ Tymka i to przejście do kuchni zaraz z wiatrołapu. Podobnie mamy teraz w domu, który wynajmujemy. Szybsza droga do kuchni z zakupami:) Poczytałam sobie jeszcze raz cały Twój dziennik i muszę przyznać, że przeszliście długą drogę. Ale już jesteście coraz bliżej mety. Kami, my raczej nie będziemy się spieszyć z budową. Z kilku powodów, po pierwsze finanse, jeszcze nam trochę brakuje do końcowej kwoty, za jaką można wykończyć nasz domek. Po drugie, nie jest łatwo podjąć decyzję o przeprowadzce i powrocie do Pl. Więc jak długo to wszystko potrwa, czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Strumyczek 28.11.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Witam ponownie! Tak, nasz Tymek jest ciut inny, ale taki właśnie się nam podobał i nie ukrywam że również podpatrzyliśmy takie zmiany od innych tymkowiczów, nie pamiętam nawet od którch, jest nas tam trochę!! Każdy dostosowuje swój projekt, według swojego gustu. Jak popatrzysz na forum Tymkowiczów http://forum.muratordom.pl/group.php?discussionid=2748&pp=20&page=317&do=discuss , to tak na prawdę nie ma chyba dwóch identycznych Tymków, każdy ma coś dodane, lub odjęte!! My właśnie zakończyliśmy zmagania z ogrzewaniem i hydrauliką!! Na wiosnę pewnie wylewki. Pozdrawiam. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malka26 29.11.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Hej Malka26, zapraszam. Jednak zdecydowałam się założyć dziennik:) Tylko, że to raczej będzie niecodziennik A u nas już się dzieje, fundamenty już się robią. Ale o tym wkrótce. obiecanki cacanki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 29.11.2012 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Oj Malka26, fundamenty już są. Jeszcze bez chudego betonu na górze, żeby się uleżały przez zimę. Czekam na pełną fotorelacje od Teściów i nadrobie zaległości. A co tam u Was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malka26 29.11.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Oj Malka26, fundamenty już są. Jeszcze bez chudego betonu na górze, żeby się uleżały przez zimę. Czekam na pełną fotorelacje od Teściów i nadrobie zaległości. A co tam u Was? Czekam na te fotorelacje bo chociaz u Was cos sie ruszylo u nas nic, i to jest najgorsze.. czekamy na wiosne i zbieramy kase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 16.04.2013 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) U nas cicho tylko w dzienniku, na budowie prace idą pełną parą Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez Ola i Adas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malka26 17.04.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Witam. sezon mozna uznac za otwarty;) alez musicie miec frajde ogladajac jak wasze cacko rosnie (nie wazne ze tylko na fotkach) Pieknie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami1227 05.06.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2013 Super. Ceramika najlepsza Jak stają ściany, to szybko widać postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 24.06.2013 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Adas 24.06.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts