Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzanie małej hali produkcyjnej 50m2

zadek07

Recommended Posts

Witam

Wynajmuję halę o powierzchni 50 m2, hala ma wymiary 6 x 8,5 metra wysokość ok 4 metr. Ściany ceglane nie ocieplane, bezpośrednio z dworem styka się jedna ściana 6 metrowa, są też na niej drzwi ocieplone styropianem i jedno okno 1x1 m. Ściany nie są ocieplane, wokół innych ścian są inne hale, lecz tam maks temp zimą będzie około 8-10 stopni, nad sufitem mam jeszcze jedno piętro, lecz ono całe stoi puste i jest w ogóle nieogrzewane, tam będzie temperatura bliska 0 lub minusowa. Temperatura jaką muszę uzyskać na hali to 18-20 stopni w godzinach pracy czyli przez około 8 godzin. W grę wchodzi ogrzewanie elektryczne lub gazowe z butli propan butan. Myślałem nad promiennikami podczerwieni sam nie wiem. Nie chcę nic tam inwestować, bo przyszłym roku chcę się z stamtąd wynieść.

Pozdrawiam

Promienniki.

Masz krótkoczasowo grzać konkretne stanowiska pracy, nie powietrze i zakamarki hali..

Potem promienniki zabierzesz je ze sobą.

Zastanów się tylko, czy zmiany temperatury nie zaszkodzą urządzeniom (elektronika) i surowcom do produkcji.. Jeśli by tak było, to musisz jednak pomyśleć o małym szybko działającym centralnym ze sterownikiem dziennym lub o konwektorach elektrycznych z termostatami...

Nigdy w takiej hali nie uzyskasz 18-20 oC przez 8-godzinną pierwszą zmianę. Musiałbyś zacząć grzać nad ranem lub nawet wieczorem.

Pzdr.

A.

Dobra a może inaczej. Jakieś 30 metrów od mojej hali jest przyłącz gazowy. Jakby pociągnąć te 30 metrów miedzą do mojej hali (rurka miedziana szła by wewnątrz innych hal nie była by w ogóle na dworze) i dać do tego nagrzewnice na ciepłe powietrze i niech to chodzi 24 godziny non stop? Miało by to sens? Jakie by były mniej więcej koszty takiej nagrzewnicy? I jakie by było zużycie gazu? Bo może warto by było więcej zainwestować w sprzęt, a potem taniej palić. Właściciel hali, też będzie miał teraz podłączany gaz, więc wszystko by leciało na niego, ja bym się po prostu do niego podłączył, licznik by się zamontowało i już by było po sprawie. Musze z nim pogadać w przyszłym tygodniu.

jedyne rozsądne rozwiązanie to ogrzewanie nadmuchowe działa bardzo szybko więc zminimalizujesz straty gdy nikt tam nie będzie pracował chyba że w procesie technologicznym przeszkadza lekki wiaterek, są różne przenośne dmuchawy co do kosztów to będą ogromne by je zmniejszyć musi być ta hala ocieplona, ale i tak nagrzewnice nadmuchowe wyjdą Ci najoszczędniej

Tak już obdzwoniłem kilka firm i wszędzie mi właśnie mówili, że najbardziej wydajne będą właśnie nagrzewnice nadmuchowe 2 nagrzewnice po 3 kW.

Idąc za ciosem chyba faktycznie ocieplę tą ścianę która styka się bezpośrednio z dworem, tylko teraz jak to zrobić żeby najekonomiczniej i tak, żeby dało się to sciągnąć jak będę opuszczał lokal, ściana będzie ocieplona od wewnątrz budynku. Mam w zasadzie dwa pomysły, styropian 10cm, nie przyklejać go tylko po kołkować do ściany, nie zaciągać siatki ani kleju (teraz już te styropiany są palne czy samogasnące?), a drugi pomysł poprzykręcać profile do ścian włożyć wełnę i zamknąć regipsem ale ta opcja wyjdzie chyba dużo drożej.

Poczytałem, doczytałem i wiem że styropian jest bardzo łatwopalny i chyba zrobie tak. Profile 10cm , wełna 10cm, zadrutuje ja żeby nie wyleciała i na to to tylko paraizolacje dam i nic więcej. Co wy na to? Koszt wyjdzie praktycznie taki sam jak w przypadku styrpianu. Jeszcze tylko właśnie pytanie jak wezme wełne 10cm to czy nie wziąć profili 7,5 cm, żeby wełna się lepiej trzymała w profilu?

ocieplenie od wewnątrz to zniszczenie dla budynku musisz bardzo nie lubić właściciela, może lepiej się dogadać z nim co do kosztów i ocieplić od zewnątrz, co do wełny to bierz tą tańszą, sam niedawno miałem taki dylemat jak przeliczyłem używając tego wzoru http://oknotest.pl/poradnik-okienny/okna-pcv-praktyczne-wykorzystanie-wspolczynnika-przenikania-ciepla-uw zmieniając oczywiście parametry i podstawiając ceny to wyszło mi że użycie lepszej droższej waty zwróci się po 40 latach gdybym grzał prąden