asia2403 24.10.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Witaj, ja u siebie mam wykonane okładziny drewniane. Jeśli interesuje Cię wycena to mogę podać namiary na firmę która robiła te schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 24.10.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 okładzina drewniana, jakies 2,5 - 3 tys.Barierke jesli umiesz spawac , mozesz zrobic sam, elementy kute sa w Castoramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 27.10.2012 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Można wyciąć płyty granitowe na wymiar schodów. Granit szary płomieniowany antypoślizgowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majski 20.11.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Można wyciąć płyty granitowe na wymiar schodów. Granit szary płomieniowany antypoślizgowo. Jak trwałe są schody drewniane? Znalazłem fajne schody, które świetnie wyglądają, ale pojawia się jedna wątpliwość - będą tak dobrze wyglądały przez rok, czy 20 lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxx 20.11.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Schody betonowe obkładane drewnem są tak trwałe jak bardzo dba o nie sam właściciel. Mogą wytrwać 20 lat przy prawidłowym użytkowaniu, natomiast ciężko się ustrzec takich wad jak rysy czy wgniecenia w materiale kiedy komuś coś spadnie cięższego. Ważne też jest wykonanie schodów jak i prawidłowy ich montaż, profesjonalne firmy dają zazwyczaj 5 lat gwarancji na materiał, a po 10 latach można takie schody przeszlifować na miejscu i ponownie przelakierować odnawiając ich efekt. Ważne jest aby materiał był w 100% prawidłowy. Często stolarze i mniejsze firmy przy zakupie np. schodów dębowych obkładają tylko wierzchnią i widoczną warstwę dębiną natomiast wewnętrzne elementy wykonane są np. z sosny bądź innego taniego materiału. Takich robót należy się wystrzegać. Sam jestem zwolennikiem dębu szczotkowanego ponieważ sporo wybacza. Natomiast nigdy nie uzyska się trwałości ani twardości materiału jak panele podłogowe. Bardzo ważne jest aby wiedzieć jakim materiałem będą obkładane schody, ponieważ musi to być uwzględnione w trakcie wylewania schodów. Stopnice drewniane mają 4 cm wysokości zazwyczaj, natomiast płytka z klejem ok 1-1,2 cm. Jeżeli schody są drewniane to pierwszy stopień musi być niższy od innych stopni o 4 cm, natomiast ostatni stopień musi mieć zwiększoną wysokość do podłogi o 4 cm, dzięki temu wszystkie stopnie będą równe. Przy płytkach 1 cm w jedną czy w drugą stronę nie jest odczuwalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 20.11.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 ..... Ważne jest aby materiał był w 100% prawidłowy. Często stolarze i mniejsze firmy przy zakupie np. schodów dębowych obkładają tylko wierzchnią i widoczną warstwę dębiną natomiast wewnętrzne elementy wykonane są np. z sosny bądź innego taniego materiału. Takich robót należy się wystrzegać. ... ..... Teraz wiem dlaczego ja mam dębowe stopnie za 550 PLN/szt a sąsiad dębinę za 200 PLN/szt (pewnie i tak przepłacił z 50 PLN-ów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxx 20.11.2012 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Zapewne tak, my akurat wyliczamy cenę schodów na podstawie m2 powierzchni jakie zajmują stopnie i na podstawie tego tworzymy dokładną wycenę materiału, montażu itd. Gotowy materiał wychodzący ze stolarni w postaci stopnic dębowych nie wliczając ceny montażu oraz marży sprzedawcy jest droższy niż sąsiad zapłacił z montażem. Edytowane 20 Listopada 2012 przez proxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majski 03.12.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Zdecydowaliśmy się. Wykonawcą będzie firma Prudlik z naszego miasta. Sporo poczytałem na temat schodów drewnianych i większość wypowiada się w samych superlatywach, co dla nas istotne. Liczymy, że schody posłużą nam te kilkadziesiąt lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 05.12.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Jak trwałe są schody drewniane? Mamy 2 komplety schodów zabiegowych - jedne okładane bukiem lakierowanym (3 tys. w roku 2007, 14 stopni), drugie jesionem lakierowanym (14 stopni, 6.000 w roku 2007). Użytkowane intensywnie 5 lat - wyglądają doskonale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krebs1976 16.12.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Witam.Mam problem z wyborem materiału na schody.Mam betonowe schody.Plan jest taki, żeby na naroża (wszystkie te wewn. i zewn. pionowe poziome) zastosować listwy narożne aluminiowe w celu ich wzmocnienia.Jak już będzie to gotowe, to powstanie " niecka" spowodowana wyobleniami narożników aluminiowych o gł. ca 2 mm.Właśnie tu mam problem ponieważ nie wiem czy to wypełnić, aby otrzymać idealną gładź.Docelowo chcę użyć farby epoksydowej, aby to wykończyć:http://www.noxan.pl/posadzki/posadzki-epok...oleum-9100.htmlale muszę mieć bardzo gładką powierzchnię. Myślę, żeby wykorzystać jakiś twardy rodzaj gładź, gipsu, który da się obrabiać. Mam obawy, czy to nie będzie za miękkie na schody. Co prawda schody są w domu (wewnątrz). Nie będą nadmiernie eksploatowane. Tylko papcie:) Może macie jaką sprawdzona technologię?Sprawdzałem temat żywić epoksydowych, ale temat stosunkowo drogi i najczęściej trzeba brać wielkie opakowania. A ja mam raptem 5 m2 do zrobienia. Poza tym problem z pionowymi płaszczyznami (podstopnie).Proszę o porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majski 11.01.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Nie lepiej było od razu strzelić sobie coś takiego jak na foto? Przecież całe pomieszczenie wyglądałoby o niebo lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 11.01.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 To już kwestia gustu czy te schody lub pomieszczenie w których stoją będzie wyglądało lepiej A ja bym chciała żeby moje schody betonowe pozostały betonowe i nie wiem co zrobić.Beton polerowany na schodach to jest trochę ekstremalne wyzwanie,nie będę ganiać za wykonawcami po całym kraju Zastanawiałam się nad możliwością wyszlifowania ich i zastosowania jakiegoś impregnatu który nie pozwoli na pylenie i wygładzi powierzchnię.Czy takie impregnaty szybko się ścierają?Ma ktoś jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 11.01.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 marynata - pewnie bardzo nie pomogę, ale coś mi się kojarzy jakiś artykuł kiedyś w muratorze o podłodze w garażu.... - były też wersje z samym betonem, impregnowanym, malowanym.... - może tym tropem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 11.01.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 MARCHEW,nie pamiętasz który to numer/miesiąc? Ja już przetrzepałam całe google,co jakiś pomysł to za chwilkę trafiam na którymś z for na krytykę że nie wyszło Kurcze.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 11.01.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 (edytowane) majski takie schody to rzecz gustu, łatwo o kicz.... Miałam juz raz schody ażurowe ( a pod nimi czarny telewizor:D) - nigdy więcej! Sypie się pod nie kurz, małe dziecko łatwo może spaść a osoby cierpiące na lęk wysokości odczuwają dyskomfort, nawet mój duży pies bał się po nich wchodzić marynata może pokryć je żywicą a podstopnie wygładzić i pomalować np. na szaro? Edytowane 11 Stycznia 2013 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 11.01.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Coś znalazłam w tym artykule o garażu - ale to jest tylko kilka zdań. I bez rewelacji: że impregnat lub kolorowa farba do betonu (?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 11.01.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 w google tych farb do betonu od groma - anytpoślizgowe, kolorowe.... u Ciebie może być super efekt!jak to daje radę w halach fabrycznych i parkingach, to i dla rodziny da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 11.01.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Dobrze by było najpierw obejrzeć w realu beton pomalowany farbą - żeby nie było rozczarowania ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistrzkaskader 11.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 To nie jest farba tylko żywica i może być bezbarwna. Twardość podobno porównywalna do gresu, maluje się wałkiem. Sam coś takiego planuję w garażu i kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 12.01.2013 01:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 Dzisiaj jeszcze coś takiego znalazłam ale Charlie ma rację-powinnam zobaczyć na żywo i dotknąć,bo szkoda kasy,szkoda pracy a pozbyć się tego już łatwo nie będzie,a to schody wewnątrz domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts