Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody betonowe - jak wykonczyc ?

Beciura

Recommended Posts

• Odpowiedzi 102
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...

Schody betonowe obkładane drewnem są tak trwałe jak bardzo dba o nie sam właściciel. Mogą wytrwać 20 lat przy prawidłowym użytkowaniu, natomiast ciężko się ustrzec takich wad jak rysy czy wgniecenia w materiale kiedy komuś coś spadnie cięższego.

Ważne też jest wykonanie schodów jak i prawidłowy ich montaż, profesjonalne firmy dają zazwyczaj 5 lat gwarancji na materiał, a po 10 latach można takie schody przeszlifować na miejscu i ponownie przelakierować odnawiając ich efekt.

Ważne jest aby materiał był w 100% prawidłowy. Często stolarze i mniejsze firmy przy zakupie np. schodów dębowych obkładają tylko wierzchnią i widoczną warstwę dębiną natomiast wewnętrzne elementy wykonane są np. z sosny bądź innego taniego materiału. Takich robót należy się wystrzegać.

Sam jestem zwolennikiem dębu szczotkowanego ponieważ sporo wybacza. Natomiast nigdy nie uzyska się trwałości ani twardości materiału jak panele podłogowe.

Bardzo ważne jest aby wiedzieć jakim materiałem będą obkładane schody, ponieważ musi to być uwzględnione w trakcie wylewania schodów. Stopnice drewniane mają 4 cm wysokości zazwyczaj, natomiast płytka z klejem ok 1-1,2 cm.

Jeżeli schody są drewniane to pierwszy stopień musi być niższy od innych stopni o 4 cm, natomiast ostatni stopień musi mieć zwiększoną wysokość do podłogi o 4 cm, dzięki temu wszystkie stopnie będą równe. Przy płytkach 1 cm w jedną czy w drugą stronę nie jest odczuwalny.

.....

Ważne jest aby materiał był w 100% prawidłowy. Często stolarze i mniejsze firmy przy zakupie np. schodów dębowych obkładają tylko wierzchnią i widoczną warstwę dębiną natomiast wewnętrzne elementy wykonane są np. z sosny bądź innego taniego materiału. Takich robót należy się wystrzegać.

...

.....

Teraz wiem dlaczego ja mam dębowe stopnie za 550 PLN/szt a sąsiad dębinę za 200 PLN/szt (pewnie i tak przepłacił z 50 PLN-ów) :)

Zapewne tak, my akurat wyliczamy cenę schodów na podstawie m2 powierzchni jakie zajmują stopnie i na podstawie tego tworzymy dokładną wycenę materiału, montażu itd.

Gotowy materiał wychodzący ze stolarni w postaci stopnic dębowych nie wliczając ceny montażu oraz marży sprzedawcy jest droższy niż sąsiad zapłacił z montażem.

Edytowane przez proxx

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam.

Mam problem z wyborem materiału na schody.

Mam betonowe schody.

Plan jest taki, żeby na naroża (wszystkie te wewn. i zewn. pionowe poziome) zastosować listwy narożne aluminiowe w celu ich wzmocnienia.

Jak już będzie to gotowe, to powstanie " niecka" spowodowana wyobleniami narożników aluminiowych o gł. ca 2 mm.

Właśnie tu mam problem ponieważ nie wiem czy to wypełnić, aby otrzymać idealną gładź.

Docelowo chcę użyć farby epoksydowej, aby to wykończyć:

http://www.noxan.pl/posadzki/posadzki-epok...oleum-9100.html

ale muszę mieć bardzo gładką powierzchnię.

Myślę, żeby wykorzystać jakiś twardy rodzaj gładź, gipsu, który da się obrabiać. Mam obawy, czy to nie będzie za miękkie na schody. Co prawda schody są w domu (wewnątrz). Nie będą nadmiernie eksploatowane. Tylko papcie:)

Może macie jaką sprawdzona technologię?

Sprawdzałem temat żywić epoksydowych, ale temat stosunkowo drogi i najczęściej trzeba brać wielkie opakowania. A ja mam raptem 5 m2 do zrobienia. Poza tym problem z pionowymi płaszczyznami (podstopnie).

Proszę o porady.

• 4 weeks później...

To już kwestia gustu czy te schody lub pomieszczenie w których stoją będzie wyglądało lepiej :-?

A ja bym chciała żeby moje schody betonowe pozostały betonowe i nie wiem co zrobić.Beton polerowany na schodach to jest trochę ekstremalne wyzwanie,nie będę ganiać za wykonawcami po całym kraju :-? Zastanawiałam się nad możliwością wyszlifowania ich i zastosowania jakiegoś impregnatu który nie pozwoli na pylenie i wygładzi powierzchnię.Czy takie impregnaty szybko się ścierają?Ma ktoś jakiś pomysł?

betenowe_schody.jpg

majski takie schody to rzecz gustu, łatwo o kicz.... Miałam juz raz schody ażurowe ( a pod nimi czarny telewizor:D) - nigdy więcej! Sypie się pod nie kurz, małe dziecko łatwo może spaść a osoby cierpiące na lęk wysokości odczuwają dyskomfort, nawet mój duży pies bał się po nich wchodzić:o

marynata może pokryć je żywicą a podstopnie wygładzić i pomalować np. na szaro?

Edytowane przez Amelia 2