majski 23.01.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Wiadomo, że to kwestia gustu, ale moim zdaniem schody drewniane najlepiej pasują do wnętrza. Kolejna jednak jest kwestia dopasowania schodów do swojej nieruchomości. Mimo wszystko uważam, że w każdym przypadku takie schody będą wyglądały korzystniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 23.01.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 To już kwestia gustu czy te schody lub pomieszczenie w których stoją będzie wyglądało lepiej A ja bym chciała żeby moje schody betonowe pozostały betonowe i nie wiem co zrobić.Beton polerowany na schodach to jest trochę ekstremalne wyzwanie,nie będę ganiać za wykonawcami po całym kraju Zastanawiałam się nad możliwością wyszlifowania ich i zastosowania jakiegoś impregnatu który nie pozwoli na pylenie i wygładzi powierzchnię.Czy takie impregnaty szybko się ścierają?Ma ktoś jakiś pomysł? [ATTACH=CONFIG]160260[/ATTACH] fajne masz te schody, mam podobne, jaką masz wysokość pierwszego stopnia od podłogi? ze zdjęcia widać że z 18 cm. Ja mam ten sam problem bo jak teraz na te 18cm dać stopień drewniany o grubości 4cm? Jak to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 24.01.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Trzeba rozmierzyć bieg, zrobić podział stopni z uwzględnieniem grubości okładziny i jeśli jest z czego "zbierać" to splanować/skuć stopnie do odpowiedniej wysokości. Na stronce w zakładce porady zamieściłem grafikę z przykładem jak to powinno prawidłowo wyglądać, zapraszam do odwiedzin http://www.ligartschody.pl/?porady,19 Edytowane 24 Stycznia 2013 przez artuditu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 24.01.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 czym to wyciąć z betonu żeby nie używać młota udarowego i maszyn które kurzą na cały dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaremy 24.01.2013 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 a może obłóż schody betonem architektonicznym P.S. Odpowiedź do Marynaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 24.01.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Bez młota nie robota , ponawiercać udarem lub ponacinać tarczą do betonu na głębokość kucia, żeby łatwiej odpadało i skuwać- bez kurzu się nie obejdzie. Są frezarki do betonu, ale bardziej do wyrównania niż do zdjęcia znacznej grubości, jakby nie było to musi się trochę nakurzyć, nawet przy użyciu narzędzi z możliwością odsysania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 24.01.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Proszę o pomoc w doborze materiałów do obłożenia schodów. Na początek rzuciki kondygnacji na zobrazowanie sytuacji. Piwnica - garderoba, spiżarnia i pralniokotłownia. Parter - pokój, łazienka i kuchnia z jadalnią. Piętro - dwie sypialnie i łazienka. Tak wyglądało to przed remontem: Za widocznymi na zdjęciu drzwiami jest wiatrołap. Będzie wyłożony płytkami. W nim zostawiać się będzie kurtki i buty. Na zdjęciu widzimy kilka schodków na parter, a po prawej stronie pierwszy bieg schodów na piętro. Ścianka między widocznymi na zdjęciu biegami zostanie usunięta. Jest pomysł, żeby kratę widoczną na zdjęciu obniżyć i umiejscowić między widocznym biegiem schodów z lastriko i schodami do piwnicy. Tutaj mamy podest z poprzedniego zdjęcia. Szafki już nie ma. Drzwi na schody do piwnicy widoczne na zdjęciu zostaną zlikwidowane. Idea jest taka, że piwnica nie będzie piwnicą tylko kolejną kondygnacją domu, z której codziennie będzie się korzystać (garderoba, pralnia). Bieg schodów do piwnicy. Górnej części ścianki po prawej stronie nie będzie, w dolnej części ścianka została "odchudzona" w celu poszerzenia schodów. Zamiast ścianki i poręczy będzie najprawdopodobniej krata. Widoczny jest podest w poziomie piwnic z kafli. Wszystkie pomieszczenia w poziomie piwnic będą wyłożone na podłodze płytkami. Tak to wygląda, jak po wejściu z wiatrołapu idziemy do góry, na parter. (ścianki po lewej stronie nie będzie). Boazerii już nie ma. Podest w poziomie parteru i początek schodów na piętro. Schody na piętro (widok ze spocznika). Tu kratę chcę zlikwidować i zrobić normalną barierkę z tralkami. Spocznik i drugi bieg schodów na piętro. Podest na piętrze - parkiet. Chcę go zachować. Teraz pytanie: Czy obłożyć całe schody od piwnicy aż do piętra drewnem? Co wtedy na podeście w piwnicy - kafelki (jak w każdym z pomieszczeń piwnicy) czy drewno? A może zachować podział taki jak jest teraz? Czyli wypłytkować podest w piwnicy, schody do piwnicy, podest przy wejściu z wiatrołapu, kilka schodków prowadzących na parter i podest na parterze, a w drewnie zrobić dwa biegi schodów z parteru na piętro i spocznik miedzy nimi? Opcji wykafelkowania wszystkiego nie brałam pod uwagę (w pokojach jest parkiet, w kuchni płytki),a może powinnam? Rozwiązanie pierwsze jest na pewno droższe, ale wydaje mi się bardziej estetyczne. Nie wiem tylko czy będzie praktyczne. Opcja druga jest tańsza, ale nie wiem jak to wizualnie wyjdzie. Czy dobrym pomysłem byłoby żeby terakota z kuchni wyszła na podest i na schody idące w dół? Zalet opcji trzeciej (oprócz ceny) nie widzę. edit: nie biorę pod uwagę opcji: stopień z drewna podstopień malowany (za szybko będzie się brudzić) nie jestem również przekonana do rozwiązania: stopień z drewna, podstopień wykafelkowany edit 2: czytałam o panelach na obłożenie schodów, ale nie wiem czy to się u mnie sprawdzi, bo jak widać na zdjęciach pierwszy stopień z parteru na piętro ma nietypowy kształt no i ogólnie prawie każdy stopień ma inną wysokość Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Zakręcona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 24.01.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Ach te "boazerie" Ojciec mojego serdecznego kumpla z ogólniaka to tak sie zapędził w "boazeriowaniu", że łacznie z sufitem machnął M4 :) O`k - moim zdaniem to wszystko z jasnego drewna PATYNOWANEGO ( jest taka technika olejowania/lakierowania drewna - bardzo trendy ) na schodach + na podestach identico ( zeszlifować klepkę i tak samo wykańczasz jak trepy ). Absolutnie zrywasz "boazerię" + szafki, pawlacze i co tam zostało z "epoki" i do pieca z nimi żeby ślad nie pozostał. Wszystkie ściany na gładko - bez faktury i w kolorze sweet cream ( Beckers) półmat. Sufity w ciągu komunikacyjnym na biało mat. "Balustrada" na złom !!! w takim samym trybie jak "boazeria". Jaką zastosujesz, w jakim kształcie, to spróbuj sama ogarnąć - podpowiedź : kolor też biały, patynowany Przy okazji wymień sobie okna Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 24.01.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 (edytowane) Słuchaj - zrób fotę drzwi i wklej na forum. Ostatnie zdjęcie - drzwi po mocnej lewej stronie zdjęcia - widać je kawałkiem bo są rozwarte do wnętrza ; interesujący podział , kształt. P.S acha, rama lustra też nie do przyjęcia. Do bieli będzie pasowała w złotej patynie Rozumiem, że tę przeuroczą firankę już zerwałaś z ulgą. Edytowane 24 Stycznia 2013 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 24.01.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Charlie dzięki, że skrobnąłeś kilka słów. To są stare zdjęcia sprzed remontu. Boazeria już dawno spłonęła w piecu, lustro zostało wywiezione do rodziny, firanka została zdjęta dość szybko łącznie z karniszem, okna też już są wymienione. Szafka z boazerii też miała skończyć w piecu i w ostatniej chwili, przy jej rozkawałkowywaniu okazało się, że ma tajną skrytkę, a w niej była masa kluczy. A wracając do meritum. Co do malowania miałam takie same typy. Czyli jak rozumiem schody w całym domu z jasnego drewna patynowanego proponujesz? I do tego metalową balustradę? Czy też drewnianą? Rozwiązanie typu krata musi wystąpić, bo schody do piwnicy są bardzo wąskie i nie ma sensu pomniejszać ich jeszcze tralkami. Drzwi obfocę w sobotę. Mnie się w nich najbardziej podobają klamki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.01.2013 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 drewno na białą patynę - trepy,podstopnice i parkiet. Wszystko masz wąskie musisz to rozświetlić, stworzyć wrażenie przestrzeni. Biel jest w tej chwili bardzo modny. Ściany gładko wykończone w kolorze Ice Cream typ pół mat to oznaczenie koloru Beckersa ( złamana biel ) - pójdziesz do Castoramy i kupisz sobie próbkę tego koloru i zrobisz próbę na ścianie.Sufit znowu na biało w macie.Balustrada ponownie stalowa w nowym design, polakierowana na białą patynę Wymyśl wzór ( musi być prosty, ascetyczny to też stworzy wrażenie lekkości, transparencji) rysując na kartce, zeskanuj, wklej na Forum to podpowiem/y czy się kupy będzie trzymać. Znajdziesz sobie w okolicy ślusarnię gdzie Ci ją wycenia, wykonają i zamontują. Stal nie jest droga także myślę, że w stosunku do parkietu koszta niewielkie. P.S. jestem fascynatem Beckersa - ta droższa linia ma powłoki zmywalne czyli jak ktoś pobrudzi Ci ściany w tych wąskich ciągach komunikacyjnych to da radę zmyć bez śladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 25.01.2013 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Pamiętaj o focie tych drzwi - ostatnie zdjęcie, drzwi po jego mocnej lewej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinflash 26.01.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 wyciąłem flexem i młotem udarowym, trochę było roboty,jak prawidłowo powinny być przymocowane stopnie do betonu? same stopnie bez podstopnia4 kołki i jakiś specjalny klej? jakieś są dedykowane kołki do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
proxx 26.01.2013 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2013 najprościej to piana nisko-rozporowa na pistolecie i kołki + szpile do nich oraz jakieś punktaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artuditu 27.01.2013 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Najbardziej powszechne są kołki typu "fisher" , na aukcjach inter. można znaleźć różne rodzaje takich kołków. Dlatego, że stopnie mają być bez podstopni trzeba podczas ich nabijania uważać, żeby piana nie bryznęła, np. na niższe stopnie. Edytowane 27 Stycznia 2013 przez artuditu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zakręcona 27.01.2013 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2013 Charlie oto drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 31.01.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Bardzo ciekawie wyglądają schody z płytek wielkoformatowych z Nowej Gali o wymiarze 120x60 cm. Widziałem takie schody w domu weselnym gdzie były dwie klatki schodowe o szerokości powyżej 120, i każde ze schodów były wykonane inaczej.Jedne schody miały jasną płytkę w środku a po bokach dokładki szarej i takie same cokoły wykończeniowe. Drugie schody były zrobione z jasnej płytki ale były wstawki szarej płytki szerokości 2do 3 cm.Podobno użyto płytek w II gatunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1pezet 31.01.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Koszt materiału na stopień/stopnica i podstopień/ z płytek wielkoformatowych Affron półpoler gat II firmy Paradyż lub Concept poler gat II z Nowej Gali to koszt rzędu 50 do 60 zł.Affron jest w wymiarze 98,5x65,5 cm a concept 120x60 cm. Płytki mają grubość około 12 mm. Brzegi stopnic można zapolerować- ładnie wyglądają- koszt około 35do 40 zł za metr bieżący.Koszt położenia samych stopni to 50 do 70 zł. koszt jednego stopnia to 130 do 170 za stopień x 16 to 2080 do 2720 plus koszt wyłożniz podestu oraz obróbki stopni cokołami. Ja już widziałem takie schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 01.02.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2013 Najbardziej powszechne są kołki typu "fisher" , na aukcjach inter. można znaleźć różne rodzaje takich kołków. Dlatego, że stopnie mają być bez podstopni trzeba podczas ich nabijania uważać, żeby piana nie bryznęła, np. na niższe stopnie. tak jest, za 100 szt kołków do montażu schodów, ja kupowałem na allegro, do tego można w zestawie kupić znaczniki i czasem wiertła. Wszystko w komplecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 03.02.2013 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) a może obłóż schody betonem architektonicznym P.S. Odpowiedź do Marynaty U mnie to jest ten sam problem co z detalicznymi wykonawcami podłóg polerowanych-kłopoty ze znalezieniem wykonawcy,duże koszty ze ściąganiem doświadczonych wykonawców 'skądś tam"itd. Po prostu albo to zrobię metodami dostępnymi dla mnie czy moich wykończeniowców,albo wcale Edytowane 3 Lutego 2013 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts