Maciej 11.11.2001 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2001 Proszę o garść informacji , jak się sprawdzają małe przydomowe oczyszczalnie ścieków (rozsączkowe).Czy nie ma brzydkiego zapachu z kominów wętylacyjnych. A może leprze jest zwykłe szambo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlaniec 12.11.2001 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2001 Znam opinie ludzi (gm. Bolesławiec woj. dolnośląskie)), którzy mieli tradycyjne szamba, a teraz korzystają z przydomowych oczyszczalni ścieków, jak na razie są zachwyceni przyjaznym sąsiedztwem tej technologii. Musiał się oczywiście zmienić sam sposób korzystania z kanalizacji (nie wszystko da się tam wrzucić). Odnosnie nieprzyjemnych zapachów, są zdecydowanie mniejsze niż przy szambie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekodom 18.06.2002 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 Oczyszczalnie oczywiście. Tylko należy stosować oczyszczalnię najnowszej generacji, gdzie oczyszczony ściek jest wodą I lub II klasy czystości. A zatem oczyszczenie następuje w oczyszczalni a nie w gruncie. Na dodatek na wierzchu rosną ładne kwiatki. Wtedy problemem jest tylko wrzucany plastik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 18.06.2002 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2002 On 2002-06-18 22:00, ekodom wrote: Oczyszczalnie oczywiście. Tylko należy stosować oczyszczalnię najnowszej generacji, gdzie oczyszczony ściek jest wodą I lub II klasy czystości. A zatem oczyszczenie następuje w oczyszczalni a nie w gruncie. Na dodatek na wierzchu rosną ładne kwiatki. Wtedy problemem jest tylko wrzucany plastik. Daj coś bliżej o tych oczyszczalniach,jakieś namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sliwak 15.07.2002 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 Też jestem zainteresowany oczyszczalnią. Gostek z gminy twierdzi, że nie jest potrzebny ani projekt, ani pozwolenie wodno-prawne (ilość odprowadzonych ścieków do 5m3). Potrzebne tylko badanie poziomu wód gruntowych i pismo do gminy z miesięcznym wyprzedzeniem o rozpoczęciu robót wraz z typem oczyszczalni i wrysowaną oczyszczalnią w plan działki. Czy to naprawdę wystarczy? Nie chcę się władować na minę i za pół roku wszystko demontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 15.07.2002 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2002 Też będę budował to cudeńko. Nie jest potrzebne nawet badanie wód gruntowych. Jeżeli bedą za wysoko, to instalatorzy zaproponują Ci usypanie kopca i tez będzie OK. Jeżeli chcesz wiedzieć coś więcej pytaj na privie.Mam niezłą firme i rozsądnego właściciela.Potrafi doradzić.Pozdrówko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 16.07.2002 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Pozwolenie wodno-prawne od tego roku nie jest potrzebne.W naszej gminie wymagali za to projekt i wydali nam pozwolenie na budowę. Niz poza tym. Poziom wód gruntowych zbadała ekipa jeszcze zanim zdecydowaliśmy się na oczyszczalnię w ramach rozpoznania warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 16.07.2002 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Ewa, czy w pozwoleniu zostały określone jakieś wymagania odnośnie uruchomienia i eksploatacji ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 16.07.2002 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 U mnie w gminie trzeba wystąpić o warunki. Jeśli przewidywana oczyszczalnie będzie odprowadzać wodę poza działkę (inna niż z drenażem rozsączającym) to gmina przed wydaniem warunków opiniuje je w Zarządzie Gospodarki Wodnej (czy jak to się tam nazywa). Potem potrzebne jest pozwolenie na budowę. Badania gruntu nie są wymaganie, robi się je wg własnego przekonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 16.07.2002 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Muszę sprawdzić bo nawet nie wiem co tam jest. Pozwoleniem zajęła się firma montująca oczyszczalnię. Pozwolenie jest na podstawie projektu a tam na pewno wszystko było rozpisane wraz z zaleceniami co do pierwszego uruchomienia.Faktycznie operat wodno-prawny jest potrzebny gdy np oczyszczona woda odprowadzana jest do rowów itp. Ale nie jest wymagany dla oczyszczalni z sączkami na działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 16.07.2002 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Nie watpię,że w projekcie mogły być zamieszczone wszystkie potrzebne dane. Chodzi mi o dodatkowe wymagania (czyt.restrykcje),które pojawiały się w pozwoleniach wodnoprawnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 16.07.2002 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Temat był już poruszany, można poszukać starych wątków. Ja tylko przypomnę, że oczyszczalnia nie może być bliżej niż 30m od ujęć wody. Dlatego w gęsto zaludnionej okolicy, gdzie nie ma wodociągu, raczej nie wchodzi w grę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 16.07.2002 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2002 Kasiek, Kasiek nie o odległości mi chodzi, ani inne powszechnie znane warunki wykonania, ale o głupoty.Dlaczego np. kiedyś wymagano pozwolenia wodnoprawnego dla POŚ o zrzucie poniżej 5m3/dobę, mimo iż rozporządzenie mówiło co innego ?Pozwolenia na użytkowanie były wydawane czasowo, wymagano aby przed zasypaniem drenażu obejrzał to odpowiedni urzędnik itd., itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.07.2002 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 A co można, lub czego nie można wrzucać do toalety mając oczyszczalnię??? Papier toaletowy? inne papiery? niedopałki? fusy herbaty? resztki jedzenia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 18.07.2002 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2002 Pacul, moja odpowiedź byla raczej skierowana do Sliwaka, który prosił o informacje pozwalające mu nie wpakować się na minę. Ani przez chwilę mi nie przyszło do głowy, że Ty byś mógł nie wiedzieć takiej rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 19.07.2002 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2002 On 2002-07-16 13:55, Pacul wrote: ...kiedyś wymagano pozwolenia wodnoprawnego dla POŚ o zrzucie poniżej 5m3/dobę, mimo iż rozporządzenie mówiło co innego... Właśnie dziś dostałem pismo z Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej, że dla planowanej przydomowej oczyszczalni powinienem uzyskać pozwolenie wodnoprawne na odprowadzenie wody do cieku. Dodam, że dobowy odpływ ścieków będzie wynosić mniej niż 1 m3. CZY TO JAKIEŚ KPINY?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 20.07.2002 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2002 Franek, to na pewno nie kpiny. Odprowadzanie oczyszczonych ścieków, a nawet deszczówki poza swoją działkę jest tzw. nadzwyczajnym korzystaniem z wód i wymaga pozwolenia wodno-prawnego. U mnie administrator strumyka zażyczył sobie corocznego badania oczyszczonych ścieków przez niezależną jednostkę. Dlatego też odpuściłem, i robię oczyszczalnię z rozsączaniem na własnym gruncie, która pozwolenia wodnoprawnego nie wymaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 22.07.2002 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Ale obowiązujace rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 20 listopada 2001 r. w sprawie rodzajów instalacji, których eksploatacja wymaga zgłoszenia (Dz.U. 2001 nr 140 poz. 1585) stanowi, że oczyszczalnie ścieków o przepustowości do 5 m3 na dobę, wykorzystywane na potrzeby gospodarstw domowych lub rolnych w ramach zwykłego korzystania z wód NIE WYMAGA UZYSKANIA POZWOLENIA WODNOPRAWNEGO na wprowadzanie ścieków do wód. Jedynie rozpoczęcie eksploatacji wymaga zgłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacul 22.07.2002 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Franek,gdzie masz zamiar odprowadzić ścieki ? Zwykłe korzystanie z wód wymaga odprowadzenia na własny teren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franekF 22.07.2002 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Ścieki mam zamiar odprowadzić do cieku wodnego (strumyk), który jest granicą mojej działki. Czy mam rozumieć, że jest to nadzwyczajne korzystanie z wód i mimo, że będę odprowadzał mniej niż 1m3 na dobę, to i tak muszę uzyskać pozwolenie wodnoprawne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts