Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zmiana grzejników - inny rozstaw rur

mirslaw

Recommended Posts

Witam,

Planuję zmianę grzejników, stalowe na stalowe, zmiana będzie z C11 na C22, więsza moc, więc spodziewam się oszczędności i większego ciepełka :)

Niestety natrafiłem na jeden problem. Podłączenie grzejników jest boczne, a rozstaw rur 540mm. Natomiast w grzejnikach które widzialem i rozważam (najpewniej Buderus, albo Purmo) rozstaw to 550mm, to chyba standard obecnie. 10mm różnicy!!! Zastanawiam się jak sobie z tym poradzić. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to rozkucie ściany i zmiana rozstawu rurek (instalacja jest miedziana). Ale to masakra... koszty i zamieszanie...

Może ktoś ma inny pomysł, albo zna inne rozwiązanie?

dziękuję i pozdrawiam,

Mirek

mam teraz małą moc w grzejnikach, w efekcie muszę ustawiać max. temparaty CO na piecu a w domu i tak jest niekoniecznie komfortowo. zwiększę moc grzejników, temperatora będzie mogła być niższa, mniejsze straty w instalacji, większa moc dotrze do grzejników i tam skuteczniej zamieni się na ciepłe powietrze. czy to ma sens dowiem się jak poużytkuję...

dembi, dzięki za odpowiedź. patrzę na odsadzki i te które widywałem albo teraz wyszukałem w necie służa do omijania rur. o ile Cię dobrze rozumiem potrzebowałbym takiej która przesuwa oś rury o 1cm. istnieją takie?

a może tego typu patent można zamówić - wersja miedziana, wygięta z rury Cu 15mm. albo inny wariant - mosiężny patent z mimośrodem 10mm do wykonania chyba na CNC. nie wiem czy to realne i sensowne?

dembi, dzięki za odpowiedź. patrzę na odsadzki i te które widywałem albo teraz wyszukałem w necie służa do omijania rur. o ile Cię dobrze rozumiem potrzebowałbym takiej która przesuwa oś rury o 1cm. istnieją takie?

Według mojej wiedzy - nie istnieją (przepraszam, troszkę mnie fantazja poniosła w poprzednim poście).

Spróbuj wybrać się do sklepu i złożyć dwa lub trzy kolanka do kupy. Otrzymasz wtedy tzw. "zawias". Można go ustawić w różny sposób. Prawdopodobnie wtedy dasz radę otrzymać przesunięcie 1 cm.

Edytowane przez dembi

mam teraz małą moc w grzejnikach, w efekcie muszę ustawiać max. temparaty CO na piecu a w domu i tak jest niekoniecznie komfortowo. zwiększę moc grzejników, temperatora będzie mogła być niższa, mniejsze straty w instalacji, większa moc dotrze do grzejników i tam skuteczniej zamieni się na ciepłe powietrze. czy to ma sens dowiem się jak poużytkuję...

Tak, ma to sens w kotłach kondensacyjnych i pompach ciepła. W innych przypadkach oszczędności będą pomijalne.