Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róże w ogrodzie M95 L by Aniqa1982

aniqa1982

Recommended Posts

wiecei co?w tym roku chcemy zrobić Wigilię w naszym domu... dla 12 osób...i tak sie zastanawiam czy podołam ;) hehe

ja dalam rade rok temu tez i to na 40m2 ;) przyjechali rodzice i brat z zona i synkiem.. plus nasza czworka.. Wszystko sama szykowalam, podawalam :D

bylo troszke ciasno...ale dalismy rade :D

Edytowane przez Mmelisa

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki dziewczyny :) :) Uszka i pierogi zawsze wcześniej robię i mrożę :)Barszcz ponoć najlepiej gotuję :) A po za tym tesciowa zapowiedziała ,że przyniesie gołąbki, moja mama robi najlepszy sos grzybowy więc się podzielimy :)Cieszę się na tą wspólną wigilię :):) Tylko moi bracia nie zdążą na wigilię do Pl, ale będą w Boże Narodzenie:) Uwielbiam Święta BN !:rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes::rolleyes:

za miesiąc Wigilia!

Ps. A jakie potrawy u Was się robi? .

U nas jest zupa grzybowa, ryba,wiadomo barszczyk czerwony z uszkami(choć spotkałam się też z białym na wigilii), pierogi z kapustą, kapusta z grochem i olejem lnianym (mniaaam :)),ziemniaczki z cebulką, sos grzybowy , gołąbki .... Moja babcia daaawno temu robiła kutię , ale byłam mała i nie pamietam już jak smakowała.

chyba tyle ...

Edytowane przez aniqa1982

u mnie jeszcze są pierogi z grzybami, kluski z makiem lub coś takiego w zależności kto przygotowuje, ja w zeszłym roku zrobiłam młle pierożki z makiem i sosem waniliowym pierwszy raz :-) kasza jaglana ze śliwkami / to danie dzieciństwa mojego kochanego Dziadka i mimo ze go nie ma z nami staramy sie je robić nadal / , jako dodatek jeszcze groch / fasolka sucha do tego krokiety z grzybami ale to własnie zamiennie z gołąbkami , kapuśniaczki /bułeczki krucho-drożdzowe z nadzieniem/, kompot i w mojej rodzinie cos na słodko z serem np pierogi lub racuchy. To tez mało wigilijny ale rodzinny dodatek :-)

http://i62.tinypic.com/2udx8va.jpg

Takie coś powstało u córci :) pierwszy raz malowałam z szablonu i trochę widać, ale i tak jest nieźle :)

Przepis na pierniczki : 50 sztuk

2 łyżki miodu

2 łyżki masła

1/4 szkl cukru trzcinowego / może być zwykły tez

1/2 opak.przyprawy do piernika

Skórka z pomarańczy

To wszystko rozpuścić w rondelku.

1,5 szkl.mąki

1 całe jajo

1 łyżeczka sody rozpuszczona w 1 łyżce śmietany.

Szczypta soli.

Zmiksować maczne składniki z lekko ciepłą masa z rondelka. Zawinąć w folię i do.lodówki na 1-2 godz.

Rozwałkować na ok 4 mm, wykrawac i piec 10-11 min w 180'C.

Ja dałam je do puszki.jak ostygly to stwardnialy. Na święta ozdobimy :)

Mari nie wiem czy juz piekłaś , ale znalazłam swój przepis .Jeszcze nie robiłam , ale może w końcu dzisiaj si ę ruszę :)

Cześć dziewczyny :)Tak , tak to ta pora Mel :)hihi

Wczoraj byłam w takim przeuroczym sklepiku Stara Mydlarnia (nie wiem czy to sieciówka, czy nie) i jakie tam świąteczne cuuuuuudaaaa są !!

O matko ! Kupiłam sobie srebrnego reniferka hehe .

http://i63.tinypic.com/x6n63b.jpg

Poluję na tacę z lustrzanym dnem ,żeby na tym postawić świeczniki i łażę po takich sklepach. Oczopląsu można dostac :o Szukam jakiejś takiej tacy i świeczników na stół

http://i63.tinypic.com/wsa2l5.jpghttp://i67.tinypic.com/wl7fw0.jpg

Edytowane przez aniqa1982

U mnie pakowanie.. jutro dostajemy klucze do nowego mieszkania, wiec troche zmian bedzie.

Dziewczyny ok.. Starsza miala wczoraj zakonczenie kursu z tanca towarzyskiego, wiec moge napisac, ze jestem z niej dumna :yes:

w poniedzialek obie koncza kurs plywania i czekamy do stycznia na kolejny ;)

Pogoda deszczowa, czyli typowo skandynawska...ale nie jest zimno, wiec dajemy rade ;)

Musze zmykac... panny trzeba pozawozic :D

ooooo więc się dzieje :) Ale na ten taniec to rok chodziła chyba? czy dłużej?Pamiętam jak zdjęcie gdzieś na chwilkę wrzuciłaś :)

Moja córcia o zeszłego tygodnia na nowoczesny zaczęła chodzić :rolleyes: Ile ona się naskacze po domu ?o matko ! Ona po prostu ma tyle energii ,że ciągle musi coś robić .Na basen nie chce jeżdzić i musiałyśmy zrezygnować po roku , bo była przemęczona. Treningi po 4 razy w tyg. :sick: Była w klubie pływackim , jeżdziła na zawody ale za dużo tego było i nie dałysmy rady. Uwielbia pływać , więc same jeżdzimy czasami i szaleje wtedy :)

Aniqa nauka plywania to bardzo wazna rzecz. Moje nie potrafily, dlatego je zapisalam.

Twoja juz potrafi, wiec to, ze nie jezdzi na te zajecia, nie jest dla niej strata. Zyskala na tym wrecz...

Moja skonczyla 3semestry tanca. wiosna zacznie czwarty :) zdjecie jej pokazywalam kiedys na fb ;)

Nie wiem skad dzieci biora w sobie tyle energii... dla mnie to jakies czary mary abrakadabra :lol2: