Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róże w ogrodzie M95 L by Aniqa1982

aniqa1982

Recommended Posts

Witaj Nas Troje...

U nas w projekcie m 95 jest wejście do kotłowni z zewnątrz (osobne wejście) i można prosto z kotłowni wejść do wewnątrz domu- ale tego nie praktykujemy.

Kotłownie mamy na węgiel,drewno ...żadnego syfu nie ma...Fakt że trzeba sprzątać codziennie ale to żaden problem bo łazienki czy wc raz na tydzień raczej się nie sprząta...więc myślę że to nie jest problem.

Co do gazu to Ania jest całkowicie zgazowana chyba:)

Za co lubie nasz projekt?? hm za ten dach wielospadowy:lol2: za kominek bez którego nie wyobrażam sobie wieczorów spędzonych razem z mężem:yes: za przeszklenia domu co było bardzo istotne przy wybieraniu projektu.

Co bym zmieniła? hm okno w jadalni na tarasowe i powiększyła jednocześnie taras, mój mąż chciał na tym oknie zrobic wykusz taki jak ma forumowy BITTER . Poza tym wszystko zostało by tak jak teraz.

My dużo zmian wprowadzilismy w trakcie budowy.

Zaglądałam też na MB do WAS

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Domek jest ogólnie raczej "energooszczędny" .

Jestem zadowolona z ogrzewania gazowego ,które nas dużo nie wynosi. Płacimy za m-c ok 65 zł(w tym gotowanie +ciepła woda), a za zeszła pierwszą naszą zimę ok 1480 z(równe 6 mcy). Widzę ,że jestes przeciwnikiem więc nie przekonuję do swojego zdania. Rozumiem.

Bardzo ładny wynik z rachunków ;-) Mam pytanko /wiem ze to żadna miara/ jaką macie temperaturę w domu ustawioną ?

Witaj Nas Troje :)

W moim domku nas tez jest troje ;)

Domek jest ogólnie raczej "energooszczędny" .

Jestem zadowolona z ogrzewania gazowego ,które nas dużo nie wynosi. Płacimy za m-c ok 65 zł(w tym gotowanie +ciepła woda), a za zeszła pierwszą naszą zimę ok 1480 z(równe 6 mcy). Widzę ,że jestes przeciwnikiem więc nie przekonuję do swojego zdania. Rozumiem.

Naszym priorytetem jak szukaliśmy projektu był metraż, parter oraz najważniejsze wejście do kotłowni od zewnątrz a nie od wiatrołapu jak była większość . Mamy wejście takie i cały czas z nich korzystamy:) Dom jest tylko 15 m od ulicy i jak jesteśmy na dworze to wejściowe głowne zamykamy a te boczne są wiecznie uchylone;) CO miało być na węgiel , ale po przeliczeniu OZC (pomógł w tym forumowy Asolt) okazało się, że najlepszy będzie gaz lub pompa ciepła.

Co ja osobiście zmieniłabym?

- jesli planujesz ewentualne poddasze to od razu robić klatkę schodową jak Mari.

- ja zrobiłabym teraz podłogówkę wszędzie,

- ja dałabym grzejnik w garderobie w sypialni. W ogóle to garderoba w sypialni jest bardzo praktyczna,

-co mi się nie podoba?echo:)

Jak mamy gości albo nawet tv głośniej to do pokoju córki tego na rogu domu od strony "ogrodowe" tak wszystko słychac , że już wiem po co w projekcie są te drzwi dodatkowe obok kotłowni

-no dodałabym koniecznie wykusz!!!to doda powierzchni !

Mnie ograniczały wymiary działki niestety, ale Mari ma fajny pomysł z tymi drzwiami i powiększeniem tarasu:)

Ogólnie domek bardzo fajny , ekonomiczny i wbrew powierzchni salon wygląda bardzo przestrzennie z takim ustawieniem jak u mnie .

z tym echem to dziwna sprawa, bo rzeczywiście jak ktoś chce spać to upierdliwe są odgłosy z salonu

Ivy piec włącza się od 16-18 lub jeśli temp spadnie poniżej 19 stopni .

My wracamy z pracy ok 17-18, więc cały dzień się nie włącza.

Temp dzień 22 i noc 19 . 23 'C to dla nas już za ciepło.

Przypuszczam ,ze jakbym była w domu cały czas to na pewno większe by było zużycie i inaczej byłby ustawiony piec.Cała zima co + ciepła woda +gotowanie w zeszłym roku to ok 1900 zł. Np znajomi , którzy mają małe dzieci w domu muszą miec 25 ! jak tam jedziemy to "na krótki rękaw "

Przypuszczam ,ze jakbym była w domu cały czas to na pewno większe by było zużycie i inaczej byłby ustawiony piec.Cała zima co + ciepła woda +gotowanie w zeszłym roku to ok 1900 zł. Np znajomi , którzy mają małe dzieci w domu muszą miec 25 ! jak tam jedziemy to "na krótki rękaw "

25 to już tropiki i chyba niezdrowo, jak zimą wyjdzie się na dwór to szoku termicznego można dostać:)

Zaglądałam też na MB do WAS

Oooo MB to już inna historia:) jest dość nieprzejrzyście jak dla mnie ten blog

Wole forum muratora.

Aniu tanio Wam wychodzi za ogrzewanie domku.

My co drugi miesiąc kupujemy butle z gazem jest to koszt około 38zł za butle. Na zimę kupiliśmy tonę węgla za 780zł plus drewno (ale to już z własnego lasu)

Jak już tak mówimy o rachunkach powiedz mi ile płacisz za prąd - u nas pan odczytuje licznik około co 2-3 miesiące.

u mnie wyższe rachunki trochę ale my mamy stałą ustawioną na 22-22,5 :cool: 25 to już dla mnie tez za dużo :yes:

U Bittera już chwilę nie byłam, ale smutno się skończyła jego historia.

Mari zimy tez mamy jakie mamy. To nie to co kiedys. Mąż mówił ,że jak 2 tys za zimę zapłacimy to jeszcze będzie ok , ale takich rachunków nie przewidzielismy . ;)pozytywnie oczywiście i do tego czysto,ładnie i pachnąco ;) Kocioł kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania ,więc myślę ,że wybór dobry.

Ja mam prąd co 2 m-ce, bo tak podpisałam . Nie mam prognoz. Teraz był rachunek za prąd -178 zł . Gaz -230 zł

Woda i prąd co 2 m-ce, gaz co miesiąc wysyłam sms em i faktura za 3 dni już jest.

Marlena to Wy tez nie za dużo płacicie, ale drzewo macie swoje a podrożało w zeszłym roku.Przynajmniej u nas.

Ivy tak do 23 jest już super , ale 25 to masakra. I dziwią się dlaczego dzieci im chorują ciagle .:eek: No chyba ,że jak nam się kiedyś rodzina powiększy to też zwiększę temp. ?:)

Dla mnie największym plusem oprócz rachunków jest to , że mam pralnio-spiżarnię sporą :) hehehe Ale jeśli kiedyś mi kurek zakręcą to mogę w każdej chwili dać zwykły piec na węgiel, choć mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.

Edytowane przez aniqa1982

Ja mam prąd co 2 m-ce, bo tak podpisałam . Nie mam prognoz. Teraz był rachunek za prąd -178 zł . Gaz -230 zł

.

za prad to jest kwota za 2 czy 1 miesiąc ? a za gaz za miesiąc tak ?

u mnie za gaz wiecej ;-( ale chyba domek mam większy odrobinę ;)

Ivy tak do 23 jest już super , ale 25 to masakra. I dziwią się dlaczego dzieci im chorują ciagle .:eek: No chyba ,że jak nam się kiedyś rodzina powiększy to też zwiększę temp. ?:)

.

Mysle ze to nie jest zdrowe takie przegrzewanie :-)

oooo placki?? to jak masz jakieś przepisy na plack iz kremem to poproszę może byc na priv (jak będziesz mieć czas możesz podesłać)...bo ja to standardy szarlotka z pianką, sernik na ciemnym cieście, murzynek, capucino no i strucla z makiem...wkółko jedno i to samo to się znudzić można....

U nas rachunek za prąd co 2-3 miesiące to latem 80-100zł a zimą 130-150zł.

oooo placki?? to jak masz jakieś przepisy na plack iz kremem to poproszę może byc na priv (jak będziesz mieć czas możesz podesłać)...bo ja to standardy szarlotka z pianką, sernik na ciemnym cieście, murzynek, capucino no i strucla z makiem...wkółko jedno i to samo to się znudzić można....

U nas rachunek za prąd co 2-3 miesiące to latem 80-100zł a zimą 130-150zł.

to ja w bloku teraz placę 120-140 zł /miesiąc, a mieszkanie 50m2

jak Wy to robicie, że tak małe macie zuzycie prądu?

wszystkie sprzęty elektroniczne mają po 3 lata więc to raczej nie wina sprzętów;

lodówka, kuchnia indukcyjna, czajnik elektr, mikrofala, piekarnik uzytkowany sporadycznie;

tv jeden nowy, 2 starsze laptopy - to wszystko ze sprzętów;

żarówki raczej wszystkie energooszczedne jakies, to działka mojego męża więc dokładnie sie nie znam ...

nie mam pojęcia co tak drogo wychodzi