mm niewielki m05b 11.05.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 Okna macie świetne. Światło też a to wazna sprawa. Oby do przodu : )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 12.05.2013 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 m&m powiem Ci , że wczoraj byłam od rana do wieczora na budowie i szczególnie zwróciłam uwagę na to jak słońce " przechodzi" przez dom. Więc już się rozmarzyłam : poranna kawka na tarasie w słoneczku córcia wstaje też z porannym słoneczkiem, koło południa światło "wchodzi" do salonu przez okno i po południu słońce w kuchni i sypialni . Najbardziej cieszy mnie odpoczynek po pracy w zacienionym tarasie z widokiem na ogród kiedy to nastąpi w końcu ? już się nie mogę doczekać Póki co hudraulika rozpoczęta, na razie zrobiona w łazience głównej. Potem dodam zdjęcia Miłej niedzieli !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 16.05.2013 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2013 Byłam wczoraj na budowie i zrobiłam kilka zdjęć , ale było juz dosyć ciemno i nie wyszły za dobrze. http://i43.tinypic.com/zwca8.jpg Rurki na wodę do kranu w łazience głównej nad wanną. http://i44.tinypic.com/ehljxj.jpg Dojście do pralki. http://i44.tinypic.com/34s54ch.jpg I do prysznica. W sobotę dalsza część hydrauliki .WC i Kuchnia. Wczoraj otrzymaliśmy kolejną porcję bardzo ładnej ziemii . Więc w sobotę będę pracowała z Panią Łopatą Może wtedy zrobię jakieś lepsze fotki . Dziś jeszcze wybieram się do PGNiG dowiedzieć się ile wyniesie nas cały przyłącz gazu . Wtedy zdecydujemy ostatecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 17.05.2013 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Byłam wczoraj w PGNiG, dowiedzieć sięo przyłączenie gazu do naszego domu. Gazociąg kończy się u sąsiadów i żeby mnie podłączyć , muszą rozbudować sieć. Nie ma problemu, ja nic za to nie płacę. Wydatki zaczynają się od momentu przyłącza od "nitki " gazociągu do domu. Do 15 m jest stała opłata ok 1900 zł brutto. Nasz przyłącz to ok 13 m. Wg naszych warunków , które były wykonywane do projektu budowlanego skrzynkę z licznikiem mamy w ogrodzeniu. Ponieważ nasza uliczka jest wąska , stwierdziliśmy ,że dla bezpieczeństwa lepiej chyba przenieść ją na dom . I tu zaczynają się schody... Oddział w moim mieście nie wyraża zgody na przeniesienie, radzą żeby odwołać się do Karpackiej Grupy Gazowej. Jesli się zgodzą to ok, jeśli nie to zrobią gaz w ogrodzeniu ,a mój przyłącz wyniesie 3 m i zapłacę też 1900 zł brutto. W takim wypadku muszę na własną rękę i przede wszystkim koszt zamówić koparkę , kupić rury i podłączyć to do domu . Odbiór , mapka itp ich nie obchodzi. W przyszłym tyg. będę dopiero wiedziała w jakich granicach zamknie się wycena Na dzień dzisiejszy jest to koszt "tylko" 1900 zł brutto za 3 m przyłącza. Dezet jak to było u Ciebie?Gdzie masz licznik i skrzynkę? Dodam , że rok temu jak składaliśmy wniosek ookreślenie warunków , to Pani mówiła ,że nie będzie problemu w przyszłości zmienieć usytuowanie skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 17.05.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Cenę podobną zapłaciłem- też mieszcząc się w 15m rury i przyłącze jest na budynku, bo tak chciałem. Na razie rura osłonięta i zabezpieczona. Skrzynkę mogę zrobić sobie sam- nie ma przeciwwskazań, a zakup arkusza brązowej blachy(identycznej jak blachodachówka), pocięcie i wygięcie odpowiednio to koszt do 150 zł, zamiast ok.400-500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 17.05.2013 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2013 Tak to jest jak się od początku nie przemysli dokładnie sprawy No cóż zobaczymy ile wyjdzie kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 20.05.2013 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) W sobotę skończyliśmy chudziaka. http://i41.tinypic.com/2mmv4w.jpg w łazience Edytowane 20 Maja 2013 przez aniqa1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexandra79 24.05.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2013 Wpadam i pozdrowienia zostawiam Doczytałam zaległości i widzę, że rozmyślasz nad gazem kontra węgiel? To samą łamigłówkę mam... U nas gaz niby jest we wsi, więc jakby problemu nie ma.. Tylko tak podczytuje gdzie się da jakie to są koszty później w czasie ogrzewania.. Hmm... z węglem niby ponoć taniej... ale.... Tak jak wspominasz.. bieganie, podkładanie, pilnowanie, brud, syf i co ważne a nawet uważam najważniejsze przy tej formie ogrzewania... żeby dostać dobrej jakości węgiel to też jest nie lada wyzwanie... Węgiel - węglowi nie równy. Moi rodzice zapłacili za węgiel 800zł/t i ładnie mówiąc... rewelacyjny ten węgiel nie był... Więc trzeba też wziąsć pod uwagę to, że żeby kupić dobrej jakości węgiel loteria... a jak już gdzieś się trafi to i cena już wzrasta... Więc w sumie... pózniej suma sumarum porównując koszta, wcale ten gaz tak dużo drożej nie wychodzi od węgla... Niewiem.. to są moje takie rozmyślania na ten temat.... My jesteśmy już po elektryce.. niestety z dalszymi pracami czekamy do lata... finans się ukrócił i trzeba trochę uzupełnić sakiewkę. Także nic w sumie ciekawego się u nas nie dzieje... A wy jakie plany teraz macie na dalsze prace? Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 27.05.2013 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Witam , witam ! Alexandro też przychylam się do gazu bardziej, z tym ze wolałabym skrzynkę na domu jednak . No na razie czekamy na wycenę firmy , która się tym zajmuje . Póki co to w tym tygodniu , być może w piątek ma przyjechać nasz Pan T (tzn od tynków) , żeby dokładnie już przeliczyć narożniki , jakieś uszczelki przy oknach cz jak to tam się nazywa oraz piasek ile trzeba będzie i jaki zamówić,bo umówiliśmy się na robotę bez materiału . Jeszcze nie zamówiłam parapetów, ale mam już wycenę i jutro będę zamawiała. Czas oczekiwania ok 1,5 tygodnia , więc zdązymy spokojnie , bo firma ma być w połowie czerwca. Pan T ma nam je osadzić od razu. Alex w tym roku chcemy jeszcze zrobić ogrzewanie jesienią. Cały czas zbieramy fundusze , ale co tylko możemy i się da to robimy SAMI. Ostatnie dwa weekendy z powodu rodzinnych imprez okolicznościowych w zasadzie nie robiliśmy nic, tylko dokończyliśmy ślepe wylewki w kotłowni i łazienkach. Robił teść i mąż i zeszło im raptem 2 godzinki. Zdolne bestie A ty masz już w końcu te okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 28.05.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Tak sobie myślę ile ton tego węgla trzeba na ogrzewanie domu ok. 110m2: 3-4? x800- średnio z 3000/rok. A do tego trzeba palić, żeby nagrzać wodę- kolejna tona+ drzewo, rozpalanie, popiół, bałagan. Teraz w słabo ocieplonym mieszkaniu (2 osoby, ok80m2) rocznie 2,5-2,7tys za gaz na wszystko:co, cwu i gotowanie, więc gdyby wyszło podobnie w porządnie ocieplonym domu, to wcale bym się nie zastanawiał. Może być drożej, ale to cena komfortu.Bynajmniej nie namawiam na gaz- to takie moje przemyślenia. Dopiero wykonanie OZC pokaże, ile dom będzie potrzebował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 29.05.2013 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2013 Jak poprawnie wyliczyć OZC dla mojego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 30.05.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 "Jak poprawnie wyliczyć...?" Jak w ogóle wyliczyć- próbowałem kilka podejść do programu, nie zrozumiałem go jeszcze, za dużo informacji, jakby brak powiązań między zakładkami i chyba najlepiej będzie zlecić np. asolt-owi z forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 30.05.2013 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Ściągnęłam jakiś program od Purmo ale nie za bardzo mi to idzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 30.05.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 Dokładnie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alexandra79 30.05.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2013 A ty masz już w końcu te okna? Tak, tak ... mam, mam Już zamontowane nawet w końcu zdołałam się podjąć jakąś rzeczową decyzję Montaż miałam na początku Kwietnia już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 31.05.2013 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 "Jak poprawnie wyliczyć...?" Jak w ogóle wyliczyć- próbowałem kilka podejść do programu, nie zrozumiałem go jeszcze, za dużo informacji, jakby brak powiązań między zakładkami i chyba najlepiej będzie zlecić np. asolt-owi z forum. Dezet skoro Ty masz problem z tym obliczeniem to ja się nie dziwię sobie , że nie dałam rady. Jestem totalnym laikiem jeśli chodzi o OZC i chyba rzeczywiście poproszę Asolt-a o pomoc. Dzięki A jeśli chodzi o ten program i jeśli Ty też na tym samym próbowałeś liczyć to nasze odczucia są identyczne Alex chciałabym zobaczyć w końcu te Twoje okna! Może założysz dziennik ? A chciałam jeszcze dodać ,że we wtorek zamówiłam parapety do domu. Zostały ostatecznie z aglomarmuru - kolor Botticino , grubość 3 cm. Zauważyłam ,że kolor bardzo popularny . Mają przyjechać max. za 1,5 tyg. Na wszystko trzeba czekać , no ale Tynkarze też tak jakoś mają być , więc może zdążymy Pan T będzie w niedzielę i dokładnie będziemy wiedzieli kiedy ruszą tynki. Miłego dnia wszystkim!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mari180790 31.05.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Powiedz mi jaki ostatecznie Wam kąt dachu wyszedł?? Bo coś wspominałaś że dekarze pozmieniali. My mamy w projekcie 30 ale zastanawiamy się nad podniesieniem ponieważ widzę że będzie bardzo płaski ten dach. Fajnie że robicie już tynki...pewnie w następnym roku już zamieszkacie u siebie:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 31.05.2013 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Mari mamy ok 35- 40 :(Nie powiem Ci dokładnie , bo nie wiem. Do 35 max i tyle wg mnie , bo to zaburzy cały wygląd domu ! Nasz jest trochę za wysoki , z przodu tego tak nie widać na zdjęciach , ale od tarasu już tak. Jeśli chodzi o wprowadzenie się to chcielibyśmy na zimę 2014 r. Tak nam się marzy, ale fundusze są na wyczerpaniu więc jak zrobimy ogrzewanie w tym roku jeszcze to byłoby super I reszta w następnym roku. Najważniejsze wyposażenie domu mamy swoje , więc może się uda. Posiadamy meble , agd , rtv itp. , więc w razie czego mamy z czym iść Wiadomo ,że kuchnię i łazienki to trzeba zrobić super. Mebli do kuchni nie chcę brać , tylko zrobić nowe wszystko. Te miałam robione na wymiar, więc nie będą za bardzo pasowały do nowego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Donvito76 31.05.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 (edytowane) Coś spytam - jak się prezentuje ten Diament Plus IceCrystal? Oglądałem ostatnio wystawki na składzie budowlanym i zastanawia mnie czy bardzo widać na dachu te świecące cętki?Na ekspozycji nie wyglądało to zbyt ładnie na rudym kolorze (chcemy akurat czarny) - badzo się świeciło.Facet w składzie mówił, że po czasie minimalnie matowieją te cętki i nie widać bardzo. Z bliska tak, ale z ulicy patrząc na dach pod kątem już niby mniej.Jak to jest w rzeczywistości?Żonie nawet mniej to przeszkadzało jak mnie. Niby kobiety mają lepsze oko i zmysł estetyczny.Pierwsze wrażenie jest takie, jakby przed chwilą padał deszcz na tą blachę albo efekt tych świecących plam na liściach lipy lub klonu w lato.Masz może jakieś wyraźne zdjęcia waszego dachu? Edytowane 31 Maja 2013 przez Donvito76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 31.05.2013 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2013 Donvito76 powiem Ci że na dachu np. z ulicy nie widać tych cętek tak bardzo. Widać ,że dach jest jakiś inny ale trzeba się wpatrzeć ,żeby te cętki zobaczyć. Wg mnie jest zmrożony ;)Jutro będę na budowie to zrobię Ci zdjęcie z ulicy i z bliska, jak to wygląda. Dom mam 15 m do ulicy więc sam ocenisz jak to wygląda. Nam się podoba, jest dłuższa gwarancja na Diament i ogólnie jest to coś innego . Jutro wieczorem postaram się wstawić dla Ciebie te zdjęcia. Obejrzyj sobie wstecz u mnie też . Ja odnoszę wrażenie , że jest grubsza ta blacha od innych ,a może to takie złudzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts