Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Róże w ogrodzie M95 L by Aniqa1982

aniqa1982

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Skoro nowy rok rozpoczęty , powoli zaczynam myśleć o .....wiośnie i ogrodzie ;):rolleyes:

Ogród będzie robiony od podstaw , więc masaaa pracy przed nami.

Na taras chciałabym jakąś fajną kompozycję , żeby postawić z dwóch stron i lekko zasłonić.

Albo będą to donice albo 2 skrzynie , po jednej z każdej strony. Na pewno musi być coś wyższego jakiś iglak taki żeby nie rósł zbyt wysoki + coś kolorowego , pachnącego wieczorami i anty-komarowego :confused:

Wklejam jeszcze jedną roślinę , która mi się spodobała.

trzmielina oskrzydlona

http://i60.tinypic.com/so4izs.jpg

No tak , ale nim kupimy krzewy i zasiejemy trawnik, to musimy wcześniej kupić bramę i furtkę , bo są tylko słupki i siatka ogrodzeniowa.

Myśleliśmy wstępnie o ogrodzeniu z gabionów połączonych z przęsłami panelowymi. Ale ponieważ na razie mamy frontowe ogrodzenie z czarnej siatki i czarnych słupków, to na razie chyba zrobimy tylko panelową bramę i furtkę .

Może coś takiego ?

http://i62.tinypic.com/2hzo6xs.jpg

Wiecie co,mój mąż zdecydował się sam coś takiego zrobić! mówi ze wyniesie nas to ok 800 z??! yy juz dziś zrobił rozeznanie w materiale.

Widziałam jeszcze bramę z tych profili ułożonych nie tak prosto tylko ukośnie. Które fajniejsze?

niech przybije piątaka mojemu :D

my też robimy sami - i właśnie skośnie :)

tzn chyba... bo ja nawet nie widziałam jeszcze, tylko mi Ł tłumaczył coś ale ja niekumaju :-P

• 2 weeks później...
Wiecie co? myślę o tym żeby zlecić komuś zaprojektowanie mi ogrodu, ale nie wiem ile to kosztuje? wie ktoś?

Ujawnię się jako stała podczytywaczka :) - kilka miesięcy temu zgłębiałam temat i ceny bardzo mocno się różnią między sobą, w ekstremalnych przypadkach osiągając ok. 10 tyś. za ogród wielkości 1500 m2. Znalazłam jednakowoż nieprawdopodobną pasjonatkę, która tę samą pracę, a nawet większą, bo pomoże mi również przy samych nasadzeniach, zrobi kilkukrotnie taniej. Bardzo polecam i służę namiarami jakby co. ;)

Edytowane przez sheila

Witaj Sheila :)

Kurde drogoo:/ no niby wiem co chcę.Ale chciałabym żeby ktoś mi powiedział dokładnie jakie rośliny mogą być i w jakich miejscach. Czy w cieniu czy w słońcu. Dużo czytam o tym ostatni, bo wiosną zaczynamy sadzenie. Chciałabym tylko sam projekt.

Nasza działka ma raptem 13 arów,ale na tej powierzchni jest dom.,garaż,działeczka warzywna. Kostka tez juz jest. Wiec niewiele zostało do zagospodarowania. Ale za to najważniejsze i reprezentacyjne. Mam wstępna wizję, ale chciałabym jeszcze jakoś rekreacyjna część sobie wydzielić a mam mało miejsca i nie umiem sobie poradzić... Musze wrzucić jakiś rysunek jak to wygląda.

Edytowane przez aniqa1982

ja mam jakieś 800-900m2 działki do nasadzeń, trawnika - i to koszt ok 2000zł

w sumie nie jest to dużo, ale nawet tyle nie udźwigniemy teraz :(

pytaj w różnych miejscach... ale na pewno musisz wiedzieć mniej więcej ile metrów kwadratowych jest do zagospodarowania, bo to wpływa na cenę